Ανασκόπηση στα μέχρι τώρα πεπραγμένα των ομάδων του πρωταθλήματος.
Το φετινό πρωτάθλημα παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι άκρως ενδιαφέρον και ελκύει το ενδιαφέρον των φίλων του μπάσκετ. Θα προσπαθήσω να κάνω μία πρώτη αξιολόγηση των ομάδων της Α1 με βάση την εικόνα τους στο πρωτάθλημα, χωρίς να συνυπολογίζω την εικόνα τους στην Ευρώπη. Οι μισές (6/12) έχουν αλλάξει προπονητή, ενώ όλες έχουν κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο ρόστερ τους με τον Προμηθέα και το Περιστέρι να έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με την έναρξη της σεζόν.
Παναθηναϊκός-Λάθος προτεραιότητες
Ο Βόβορας επέλεξε να πάει με τους καλύτερους στο πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά ήταν αυτός ο σκοπός του πρότζεκτ; Μάλλον όχι. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πρωτάθλημα ως εργαστήριο πειραμάτων, αδιαφορώντας για τις ήττες και δίνοντας χρόνο και ρόλο στον Καλαϊτζάκη, τη χρονιά που το πλεονέκτημα έδρας δεν παίζει κανέναν ρόλο. Αντί αυτού ο πρώην κόουτς επέλεξε να αγωνίζεται για τη νίκη με αποτέλεσμα να χάσει τελικά απέναντι στο Λαύριο με τη βασική του πεντάδα. Πρέπει όμως να αναφέρουμε πως δικαιολογείται σε σημαντικό βαθμό αφού ο φίλος του Παναθηναϊκού δεν αντέχει να χάσει από κανέναν και ακόμη κι οριακές νίκες ήταν αφορμή για ατέρμονη κριτική. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο Κάτας και πως θα πορευτεί στο πρωτάθλημα.
ΑΕΚ-Σερί δίχως κέρδη
Η Ένωση έκανε ένα ωραιότατο 6-0, αλλά στην ουσία δεν κέρδισε τίποτα. Η ΑΕΚ, όπως και ο Παναθηναϊκός, δεν μπόρεσε να δώσει χρόνο και ρόλο σε Ρογκαβόπουλο και Μωραΐτη σε σταθερή βάση. Χαρακτηριστική περίπτωση ο αγώνας απέναντι στον Παναθηναϊκό, στον οποίο ο Μωραΐτης εξέθεσε την pick and roll άμυνα των πρασίνων, αλλά ο Παπαθεοδώρου τον τράβηξε στον πάγκο. Η ΑΕΚ έχει 2 ταλέντα (ειδικά ο Ρογκαβόπουλος είναι σπουδαίος), αλλά δεν τα βοηθάει. Η Ένωση έπαιξε καλό μπάσκετ όσες φορές αγωνίστηκαν οι μικροί. Αλήθεια πόσο καλύτερος είναι ο Γιάνκοβιτς και ο φετινός Ζήσης; Αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τον προπονητή της είναι πως η ομάδα δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει αθλητικές ομάδες και μοιραία στρέφεται στο σετ παιχνίδι, παίζοντας στο δεύτερο χαμηλότερο ρυθμό (72.1 κατοχές).
Προμηθέας-Ανεβάζει στροφές
Θα περίμενε κανείς ότι μετά την κατάκτηση του Super Cu,p και με βάση την τότε εικόνα του, ο Προμηθέας θα ήταν έτοιμος να κάνει εντυπωσιακή σεζόν. Φευ. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά έχει κάνει σωρεία αλλαγών μετά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήθηκε και από τον COVID-19 και δεν μπόρεσε να παίξει μαζί. Τελικά η ομάδα της Πάτρας έφτιαξε ένα ανταγωνιστικό ρόστερ με μία σπουδαία πεντάδα ξένων (Αγκμπελέζε, Έβανς, Τζεράια και Τζέριαν Γκραντ, Μίλερ), καλούς και έτοιμους Έλληνες (Αθηναίου, Γιαννόπουλος, Δ. Αγραβάνης, Χριστοδούλου και τους σημαντικά βελτιωμένους Λούντζη, Γ. Αγραβάνη) και αρκετά ταλέντα (Βασιλείου, Κουρουπάκης, Κόλιος, Μπαζίνας, Τανούλης). Ο Γιατράς έχει ένα δυνατό ρόστερ και ονειρεύεται το κύπελλο και τους τελικούς του πρωταθλήματος. Αξίζει να τονιστεί ότι ο Προμηθέας είναι η ομάδα των τετάρτων δεκαλέπτων μιας και σχεδόν πάντα παίζει καλύτερα στην τελευταία περίοδο.
Περιστέρι-Σαρωτικές αλλαγές
Το Περιστέρι ξεκίνησε θετικά τη σεζόν με τη συμμετοχή στον τελικό του Super Cup. Όμως η κατάσταση εξελίχθηκε αρνητικά, ο Νίκος Παπανικολόπουλος απολύθηκε και ο Αργύρης Πεδουλάκης επέστρεψε στην ομάδα. Οι αλλαγές στο ρόστερ που συνεχίζονται ακόμη και σήμερα είναι σαρωτικές με τελευταία απώλεια τον Γκρέι και προσθήκη τον Γκουτιέρεζ. Ο Γ.Σ.Π. παίζει καλύτερα μέσα στο 2021, έχει κάνει στροφή στο σετ παιχνίδι, αφού έχει το χαμηλότερο pace της κατηγορίας (71.6) και έχει βελτιωθεί στον τομέα των ριμπάουντ και βρίσκει σταδιακά ρυθμό με τους Πέτεγουεϊ και Μακλίν να έχουν πολλές αρμοδιότητες.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η εικόνα του Καράμπελα, ο οποίος δείχνει να ανεβάζει την ομάδα μιας και οι δημιουργικές του ικανότητες και το διάβασμα του παιχνιδιού είναι απαραίτητα σε ένα σύνολο με πολλούς εκτελεστές. Πολλά στοιχεία του παιχνιδιού του επιδέχονται βελτίωσης, όπως το σουτ, όμως έχει σπουδαίο μέλλον και θα χτυπήσει σύντομα την πόρτα της Εθνικής, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς και τη λειψανδρία που υπάρχει στη θέση. Κάτι που μάλλον δε θα συμβεί με τον επιεικώς μέτριο Μπουρούση. Μένει να δούμε αν θα χρησιμοποιηθεί και ο Βησσαρίου που συμπληρώνει την αποστολή και ήταν ο MVP του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων.
Λαύριο-Το κολέγιο του Σερέλη
Ο κόουτς Σερέλης έχτισε για άλλη μια χρονιά μια <<κολεγιακή>> ομάδα. Γρήγορη, αθλητική, παίκτες ικανοί στην προσωπική φάση και στο σουτ, γρήγορος ρυθμός, χρόνος και ρόλος στους Έλληνες. Η ομάδα που δεν έχει τα χρήματα για να φέρει τους ακριβούς παίκτες αλλά έχει το πρόγραμμα για να τους εξελίξει. Η ομάδα του πολιτικού μηχανικού Σερέλη έχει στέρεες βάσεις, με τον ίδιο να βρίσκεται εκεί από το 2004 και δείχνει σε όλους τη σημασία της φιλοσοφίας και της πίστης στην εξέλιξη των παικτών. Σε μία εποχή που οι περισσότερες ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ δε μπορούν να βρουν καλούς παίκτες, ο ίδιος συνεχίζει να βρίσκει διαμάντια που πρωταγωνιστούν.
Φοβάμαι ότι θα αδικήσω κάποιον παίκτη αν μιλήσω ατομικά. Οι περισσότεροι ξένοι έχουν ελάχιστη εμπειρία (μερικοί καθόλου) από επαγγελματικό μπάσκετ, ενώ οι Έλληνες αναζητούν κατά βάση την ευκαιρία της καθιέρωσης στην Α1. Οι Κόσι, Κάρτερ, Ντιαλό, Έβανς (που αποχώρησε), Σάβατζ, Ανοσίκε (που ήρθε) είναι ικανοί παίκτες. Ο Μουράτος κάνει εκπληκτική χρονιά και θέτει υποψηφιότητα για την Εθνική, ο Λεγκίκας δείχνει πως ξεπερνάει τον τραυματισμό του, ενώ οι Γερομίχαλος, Μαστρογιαννόπουλος είναι σταθερές αξίες. Περσίδης, Σταματόγιαννης και Παπανδρέου διεκδικούν το δικαίωμα στην καθιέρωση, ενώ Ερμείδης, Βουλγαρόπουλος και Κωστόπουλος θέλουν την ευκαιρία να δείξουν το ταλέντο τους και είμαι σίγουρος πως θα την πάρουν. Είναι ωραίο να βλέπεις τέτοιες ομάδες, κόντρα στην ελληνική νοοτροπία. Μόνιμος προπονητής με καλό σταφ, προσεκτικά διαλεγμένοι ξένοι, Έλληνες που παλεύουν να καθιερωθούν και φυσικά σταθερή διοίκηση.
Ηρακλής-Υπερβολικοί στόχοι
Ο Ηρακλής ξεκίνησε τη χρονιά με υψηλές, αλλά μάλλον υπερβολικές βλέψεις. Ναι μεν έχει ένα αξιοπρεπές ρόστερ με καλή περιφέρεια (Χάτσερ, Μπόουλινγκ, Σαγκς, Σχίζας, ο βετεράνος Βεργίνης και ο Χάνλαν), αλλά υπήρχε μεγάλο κενό στη θέση του center. Ο Daniel έχει χαμηλό μπασκετικό IQ και ορθώς αντικαταστάθηκε, ενώ ο Καββαδάς ναι μεν είναι βελτιωμένος και αξιόπιστος, αλλά δεν είχε βοήθεια. Ο Ηρακλής επί Ζιάγκου προσπαθούσε να τρέξει το γήπεδο, αξιοποιούσε την ωμή δύναμη του Καββαδά στο χαμηλό ποστ και τη βελτιωμένη αντίληψή του στην αντιμετώπιση των double teams, πασάροντας κατάλληλα στην αδύνατη πλευρά. Η αλλαγή προπονητή και η πρόσληψη του άπειρου Στέργιου Καλύβα, δεν έχει βοηθήσει την ομάδα, μάλλον το αντίθετο. Ο Καββαδάς χρησιμοποιείται κυρίως ως screener και οι περιφερειακοί είναι αυτοί που μονοπωλούν τις προσπάθειες. Η απόκτηση του Ενετσιόνια ήταν απαραίτητη για να καλυφθεί το κενό στη γραμμή των ψηλών.
Η ομάδα έχει τη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας (96.2 ORTG100) και το χειρότερο T.TS% 52.6%, κάτι που αποδεικνύει την κακή και μοναδιάστατη επιθετική λειτουργία. Αυτό που επίσης με προβληματίζει είναι η πλήρης απουσία νεαρών Ελλήνων. Ο Ηρακλής μας χάρισε μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες παίκτες του 21ου αιώνα όπως το Διαμαντίδη, τον Χατζηβρέττα το Σοφοκλή και τον Λάζο Παπαδόπουλο. Ο Ηρακλής είναι μία ομάδα που θα παλέψει για την είσοδο στα playoffs...
ΠΑΟΚ- Ο Λυκογιάννης τον άλλαξε
Ο Άρης Λυκογιάννης είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές του πρωταθλήματος με σπουδαία δουλειά στον Κολοσσό και στον Χολαργό. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΟΚ συνοδεύτηκε από την αγωνιστική μεταμόρφωση του Δικεφάλου. Η ομάδα έχει την πέμπτη καλύτερη επίθεση (105 ORTG100), αλλά η άμυνα χρειάζεται βελτίωση (τέταρτη χειρότερη με 107.7 DRTG100) Ο Γκρίφιν, με τον οποίο είχε συνεργαστεί στον Κολοσσό, έχει αναλάβει να τρέξει την ομάδα, ενώ ο Λαβ και Μήτρου-Λονγκ δίνουν σημαντική βοήθεια. Η έλευση του Κονατέ και η παρουσία του Κακλαμανάκη καθιστούν τον ΠΑΟΚ αρκετά δυνατό στη θέση του center.
Ο Τσαλμπούρης είναι αυτός που έχει τραβήξει τα βλέμματα και αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον. Δε γίνεται να μη βγει ψηλός με τα χαρακτηριστικά του. Το σουτ του και η τεχνική του αποτελούν εφόδιο για να εξελιχθεί σε σπουδαίο pf και η παρουσία του Λυκογιάννη (τον είχε προπονητή και στη Ροδο) αποτελεί εγγύηση για την εξέλιξή του. Ο Τέρνερ είναι αξιόπιστος σουτέρ, όπως και ο Μπιτς. Ο Μαργαρίτης αξίζει αναφοράς ακόμη και αν η απόδοσή του είναι αισθητά πεσμένη. Η ομάδα έχει κάποιους ταλαντούχους νεαρούς (Καμπερίδης, Ιατρίδης, Καραγιαννίδης και Παπασάβογλου) και μένει να δούμε πως θα τους αξιοποιήσει. Ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσει την είσοδο στα playoffs...
Κολοσσός Ρόδου-Η ήρεμη δύναμη
Ο, επί σειρά ετών βοηθός του Αντρέα Τρινκέρι, Ηλίας Καντζούρης έχει δημιουργήσει μία αρκετά ενδιαφέρουσα ομάδα στη Ρόδο. Ποιοτικοί και προσεκτικά διαλεγμένοι ξένοι (Καντέρ, Γκόινς, Άρτις, Άντριτς), έμπειροι Έλληνες (Ξανθόπουλος, Ζάρας), αξιοπρεπείς ρολίστες που θα κάνουν τη δουλειά (Μπίλλης, Λιάπης, Καμαριανός) και νεαροί Έλληνες (Αρσενόπουλος, Μιροάβιτς) συνθέτουν το ρόστερ. Φυσικά προστέθηκε και ο ΝΒΑer Τάι Λόουσον. Η ομάδα του Κααντζούρη παίζει ελκυστικό μπάσκετ, η μπάλα κυκλοφορεί ικανοποιητικά, ψάχνει το transition και θα μπορούσε να ήταν ψηλότερα στη βαθμολογία αν δεν έχανε τόσα παιχνίδια στο όριο. Από της ομάδες που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος. Μία καλή και αθόρυβη προπονητική δουλειά του πρωταθλήματος. Θα διεκδικήσει την είσοδο στα playoffs και πιθανόν να τα καταφέρει.
Ιωνικός- Προσπαθεί να καθιερωθεί
Η ομάδα της Νίκαιας άλλαξε προπονητή (ο Βαγγέλης Αγγέλου αντικατέστησε τον Στέργιο Κουφό μετά το σκηνικό που είχε ο δεύτερος και ο συνεργάτης του Σωτήρης Νικολαΐδης με τον Νίκο Παππά), πήρε τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, έχει κάποιους καλούς ξένους όπως ο Σμιθ, ο Χόλογουελ και ο Φιτζπάτρικ, τον Τολιόπουλο και τον Ταλαντούχο Χουγκάζ, ενώ οι υπόλοιποι ξένοι της (Έλμορ, Μουσταφά, Πρίτζετ) παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στην απόδοσή τους. Ο Ιωνικός είναι σε καλύτερη μοίρα από τους ανταγωνιστές του για να αποφύγει τον υποβιβασμό και η παρουσία του Βαγγέλη Τσάπα εγγυάται την οικονομική σταθερότητα. Ο Αγγέλου είναι έμπειρος στην κατηγορία και ξέρει πως να αποφεύγει τον υποβιβασμό.
Λάρισα- Ζητούμενο η βελτίωση
Ο Λίνος Γαβριήλ δε μπόρεσε να μακροημερεύσει στην ομάδα και ο Νίκος Παπανικολόπουλος πήρε τη θέση του. Η Λάρισα βασίζεται στο τρίποντο, έχοντας μερικούς εξαιρετικούς σουτέρ, όπως ο Γουέμπ, ο Ρας και ο ανεβασμένος τελευταία Παπαδάκης. Ο Γουέμπ έχει δικαιολογημένα τραβήξει τα βλέμματα. Προς το παρόν παραμένει στην ομάδα. Ο Γκόρντον φαίνεται πως θα βοηθήσει ειδικά στα ριμπάουντ, ενώ ο Μπέρι τσακώθηκε με τον προπονητή πριν καλά καλά πάει την ομάδα. Η Λάρισα έχει ανάγκη έναν οργανωτή μιας και δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει τη μπάλα και κάνει πολλά λάθη. Ο Παπαδάκης βοηθάει σε αυτόν τον τομέα, αλλά δε φτάνει. Η Λάρισα έχει την χειρότερη άμυνα της κατηγορίας δεχόμενη 110.5 πόντους ανά 110 κατοχές και πρέπει να βελτιωθεί.
Χαρίλαος Τρικούπης-Ξεφούσκωσε
Η ομάδα του Ντίνου Καλαμπάκου ήταν εξαιρετική τις πρώτες αγωνιστικές και κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά τελευταία δυσκολεύεται. Το αγωνιστικό της στυλ, up tempo, press zone είναι μοναδικό στην κατηγορία. Η αποχώρηση του βελτιωμένου Γιάννη Αγραβάνη πλήγωσε την ομάδα, ενώ η αποχώρηση του Τσαντ Μπράουν την αποδυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Η απόκτηση του Γκότσερ και του Πουαριέ προσθέτουν ποιότητα στην ομάδα, ενώ εξαιρετικός είναι ο Ντεβόντε Γκριν. Το μεγάλο μειονέκτημα της ομάδας είναι η απουσία έμπειρων Ελλήνων, που θα ήξεραν την κατηγορία και τις ιδιαιτερότητες που έχει η μάχη για την παρραμονή, με εξαίρεση τον χρήσιμο Χατζηνικόλα. Ο Καλαμπάκος θα προσπαθήσει με τις αντισυμβατικές μεθόδους του να κρατήσει τη ομάδα στην κατηγορία, αφού ο ίδιος δε θέλει να βιώσει την οδυνηρή εμπειρία του υποβιβασμού που έζησε με τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται βελτίωση ειδικά αμυντικά...
Άρης-Ζητείται ελπίς
Ό,τι και να γραφτεί για τον Άρη είναι λίγο. Η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, η αδυναμία ενίσχυσης λόγω του ban τον οδήγησε στην απόκτηση ξένων που έπαιζαν μόνο στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι σε κακή κατάσταση. Ο Σούλερ είναι κακός, ο Τσάλμερς ξεκίνησε άσχημα, αλλά βελτιώθηκε και ηγείται της ομάδας, ενώ οι Λιτλ και ΝτεΚόζι έχουν μεταπτώσεις στην απόδοσή τους. Οι βετεράνοι Μιλόσεβιτς και Ντραγκίσεβιτς ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Ο Κουζέλογλου έχει κάνει άλματα προόδου, αλλά δε βρίσκει βοήθεια από τους υπόλοιπους Έλληνες, μιας και οι Φλιώνης, Σταμάτης, Χαριτόπουλος, Σλαφτσάκης δεν έχουν προσφέρει, παρά μόνο περιστασιακά.
Ο Καμπερίδης προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα ενωμένη, αφού εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και τις καθυστερήσεις πληρωμών. Οι άμυνες ζώνες που χρησιμοποιεί βελτιώνουν την αμυντική λειτουργία του Άρη (δεύτερη χειρότερη, δέχεται 109.1 πόντους ανά 100 κατοχές) αλλά η αδυναμία στο ριμπάουντ τον πληγώνουν. Επιθετικά βασίζεται στο τρίποντο, αλλά αυτό δε φτάνει μιας και έχει την τρίτη χειρότερη επίθεση (100 πόντους ανά 100 κατοχές). Ο Άρης είναι αυτή τη στιγμή φαβορί για υποβιβασμό και αν δεν αλλάξουν πολλά δύσκολα θα τη γλιτώσει.
Συμπερασματικά, παρά τα πολλά προβλήματα το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό σε όλες τις βαθμίδες του (κορυφή, μάχη για τα playoffs, αποφυγή του υποβιβασμού), υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες προπονητικές δουλειές, ενώ βλέπουμε αρκετούς νέους Έλληνες παίκτες να εξελίσσονται και να θέτουν υποψηφιότητα για να αποτελέσουν μέλη την Εθνική στο εγγύς μέλλον.
Παραπομπές
Τα στατιστικά από τη βάση δεδομένων του Ανδρέα Χριστοφόρου: http://www.badbasket.gr/2021/01/1994-2021-pie.html
Η Ηρακλάρα αν έκανε καλύτερες επιλογές θα μπορούσε να χτυπήσει τελικούς.
ΑπάντησηΔιαγραφή