Επεισοδιακό φινάλε στην Menora Mivtachim και νίκη με ανατροπή από το 60-66 για την Maccabi, πολύ κοντά στην νίκη Ο ΟΣΦΠ, που ηττήθηκε στις τελευταίες κατοχές.
Σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα, παρά τα πολλά λάθη των δύο ομάδων και το γεμάτο τους απουσιολόγιο (Casspi, Black, Wolters και DiBartolomeo για την «ομάδα του λαού», Σπανούλης, Milutinov και Χαραλαμπόπουλος για τους Πειραιώτες), Maccabi και Ολυμπιακός κοντραροχτυπήθηκαν στα ίσια, με τους γηπεδούχους να παίρνουν την νίκη με 71-70 χάρη στο σουτ του Wilbekin 10.4 δευτερόλεπτα για το τέλος του αγώνα και έτσι οι Ισραηλινοί κατέλαβαν την τέταρτη θέση, μετά την ήττα της CSKA από την Barcelona στην Μόσχα.
Ο αγώνας
Ο coach Σφαιρόπουλος ξεκίνησε τους Wilbekin, Bryant, Avdija, Caloiaro και Hunter, ενώ ο coach Μπαρτζώκας τους Baldwin, Mckissic, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Ellis. Το ξεκίνημα ήταν αρκετά ισορροπημένο για τους δύο μονομάχους, με τους γηπεδούχους να προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγματα μέσω του Wilbekin σε pick 'n roll απέναντι στα hard hedges του Ellis και την άμυνα του Mckissic στην μπάλα, βγάζοντας μακρινά σουτ μεν, αλλά δίχως ιδιαίτερη ευστοχία στην τελική προσπάθεια, συν ορισμένα καλάθια των Hunter και Reynolds από αβίαστα λάθη των αντιπάλων τους.
Οι φιλοξενούμενοι, αντίθετα, δίχως πολλούς δημιουργικούς πόλλους κινήθηκαν με dribble hand offs στην πλευρά και άμεσα screens στην μπάλα, ώστε να κάνει drives ο Mckissic εκμεταλλευόμενος την δύναμή του και τα γερά του πατήματα (ο Bryant ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να τον ματσάρει). Ο Αμερικανός G/F στο ντεμπούτο του έδωσε πολλές λύσεις επιθετικά (παρά τα 5 του λάθη), προσπάθησε αρκετά στην άμυνα (είχε καλές και κακές στιγμές αμυνόμενος στα screens) και γενικά ήταν από τους διακριθέντες από πλευράς Ολυμπιακού. Επίσης, η τροφοδότηση του Πρίντεζη στο low post ήταν εχέγγυο για καλύτερη επιθετική ισορροπία και έλεγχο, μειώνοντας τις πιθανότητες για transition παιχνίδι της Maccabi (γενικότερα η transition άμυνα των Πειραιωτών ήταν κάτω του μετρίου στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης).
Αρκετά λάθη των περιφερειακών του Ολυμπιακού (21 λάθη συνολικά!) απέφεραν πόντους στους Ισραηλινούς, με τον Rochestie να είναι εμφανώς εκτός αγωνιστικού ρυθμού και τον Buycks (ντεμπούτο για τον Αμερικανό combo guard) να ξεκινά «μουδιασμένος». Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την κακή παρουσία του Κόνιαρη (άτολμος επιθετικά, ράθυμος αμυντικά, εξ ου και τα 3 λεπτά που αγωνίστηκε), έφεραν την Maccabi σε θέση ισχύος για το 39-29 στην ανάπαυλα, παρά τις τρομερές προσπάθειες του Παπανικολάου (έδωσε μάχες και στις δύο γραμμές άμυνας κάνοντας 3 κλεψίματα, δίνοντας 1 τάπα και μαζεύοντας 7 rebounds). Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν ευκαιρία για τον Wade Baldwin στην επανάληψη να βγει μπροστά και να ηγηθεί της ομάδας του.
Στην επανάληψη οι Πειραιώτες μπήκαν με κύριο μέλημα να προστατεύσουν το «ζωγραφιστό», βλέποντας ότι οι γηπεδούχοι είχαν 3/11 σουτ τριών πόντων στο πρώτο ημίχρονο. Άρχισαν να βρίσκουν ρυθμό στην επίθεση, εκμεταλλευόμενοι την στατικότητα των Ισραηλινών, με τους Jackson και Dorsey να αδυνατούν να δώσουν score και συνέχεια στις επιθετικές συνεργασίες (καταλυτική η άμυνα των Baldwin και Ellis στις 2v2 συνθήκες των γηπεδούχων, με καλό συγχρονισμό και επικοινωνία είτε παίζοντας step back - fight through, είτε over the screen και flat). Η εξασφάλιση του αμυντικού rebound (30-37 τα rebounds υπέρ των φιλοξενουμένων) αποτέλεσε το εφαλτήριο για την καλύτερη επιθετική εικόνα τους, με την παρουσία των Baldwin (πιο αποφασιστικός στην επίθεση, βοήθησε στο μοίρασμα της μπάλας, αν και είχε 3 λάθη για 2 assists), Rubit (είχε εξαιρετικά διαβάσματα και πάσες τόσο από το low post όσο και σε short roll καταστάσεις), Vezenkov (λειτούργησε εξαιρετικά ως floor spacer στο δεύτερο ημίχρονο έχοντας 3/4 τρίποντα έως το τέλος) και Buycks (πιο τολμηρός και με διάθεση να διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι) να δίνουν πνοή στην ελληνική ομάδα και προβάδισμα με 60-66.
Πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι το αποτέλεσμα θα κρινόταν στις τελευταίες κατοχές. Ο Σφαιρόπουλος με τους Wilbekin, Dorsey, Bryant, Αvdija και Hunter βρήκε πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, με αποκορύφωμα το τρίποντο του πρώην Gator για το 71-70, την στιγμή που οι προσπάθειες των Vezenkov και Παπανικολάου από το τρίποντο να βρίσκουν σίδερο και αυτές των Badlwin και Mckissic να καταλήγουν σε λάθος, το score δεν άλλαξε στα τελευταία δευτερόλεπτα.
Περί Maccabi
- «Η ομάδα του λαού» τα χρειάστηκε απέναντι σε ένα αρκετά ταλαιπωρημένο φέτος σύνολο, με νέα πρόσωπα στην αποστολή του (Mckissic, Buycks) και διαδικασία εντρύφησης της φιλοσοφίας του coach Μπαρτζώκα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Kemzura. Ωστόσο, είναι εύλογο για οποιαδήποτε ομάδα να παρουσιάζει μεταπτώσεις στην απόδοσή της, ιδίως όταν ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Πάντως, το μεγαλύτερο επίτευγμα του coach Σφαιρόπουλου, κατά την γνώμη μου, είναι η η συνεχής και ακόρεστη «πείνα» των παικτών του σε οποιεσδήποτε συνθήκες βρίσκεται.
- Η Maccabi, ανεξαρτήτως από την θέση που θα καταλάβει στο πέρας της κανονικής περιόδου, έχει υψηλές βλέψεις φέτος και έχει τα φόντα να φτάσει ως το τέλος. Το βάθος της σε συνδυασμό με το φανερά καλό επίπεδο ομοιογένειας που έχει αναπτύξει, παρά τις δεδομένες απουσίες των Black, Casspi, Wolters και Di Bartolomeo, την καθιστά (ένα από τα) φαβορί. Σε περίπτωση που πάρει το πλεονέκτημα έδρας αντί της CSKA (πολύ σημαντικές αναμετρήσεις απέναντι στην Anadolu εντός, την CSKA εκτός, την Zalgiris εντός και τον ΠΑΟ εκτός), θα έχει κάνει σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
- Έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν μια εκ των κορυφαίων αμυντικών ομάδων. Ενδεικτικά, η παρουσία αθλητικών κορμιών κατά μήκος του roster με ύψος και μεγάλο άνοιγμα χεριών, η έμφαση στην πίεση επάνω στην μπάλα και η χρήση χεριών για να προκληθούν deflections ορίζουν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό αμυντικό μείγμα. Πιο συγκεκριμένα, οι αντίπαλοι επιχειρούν 35.5 δίποντα κατά μέσο όρο (τέταρτη στην λίστα) και ευστοχούν στα 17 (πρώτη θέση) , με το Opponent 2 FG% να φτάνει το 48% και να αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην σχετική λίστα. Όσο για τα τρίποντα, οι αντίπαλοι επιχειρούν 24.9 σουτ τριών πόντων ανά αγώνα (όγδοη θέση) και ευστοχούν σε 8.8 με το Opponent 3 FG% να φτάνει το 35.3%, στατιστικό που δίνει την τρίτη θέση στην Maccabi. Όμως, στον βωμό αυτής της αμυντικής παραγωγικότητας κάτι έπρεπε να μπει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είναι οι ελεύθερες βολές που «δίνει» στους αντιπάλους της, με τις 21.5 βολές ανά παιχνίδι να είναι οι περισσότερες που δέχεται κάποια ομάδα φέτος. Παραδόξως, το ποσοστό ευστοχίας των αντιπάλων της από την γραμμή της φιλανθρωπίας φτάνει το 76.1% και την κατατάσσει στην δωδέκατη θέση της εν λόγω λίστας.
Περί ΟΣΦΠ
- Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, βρίσκεται σε φάση αφομοίωσης της φιλοσοφίας του coach Μπαρτζώκα και ένταξης νέων προσώπων στο rotation, όπως προαναφέραμε, με τους Octavious Ellis (αποκτήθηκε στις 27/1), Shaquielle Mckissic (αποκτήθηκε στις 10/2) και Dwight Buycks (αποκτήθηκε στις 16/2) να αποτελούν τις τελευταίες προσθήκες. Η μέχρι στιγμής παρουσία του Ellis είναι άκρως θετική, αποτελώντας ιδανική λύση στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας με τα καλά του screens, το γρήγορό του ρολάρισμα προς το καλάθι, την συνεισφορά του στο rebound (μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο),το εν γένει above the rim παιχνίδι του και την άμυνα στο pick 'n roll. Με την γλώσσα των αριθμών ο Αμερικανός center σε 20 λεπτά συμμετοχής έχει 7.4 πόντους με 2.8 δίποντα σε 3.4 προσπάθειες (82.4 FG%), 5 rebounds (1.6 επιθετικά, 4 αμυντικά),1 τάπα, 1 κλέψιμο και 1.4 λάθη ανά παιχνίδι. Για τους Mckissic και Buycks το δείγμα είναι ελάχιστο για να πούμε κάτι επί του παρόντος...
- Η ελληνική ομάδα αντιμετώπιζε αμυντικό (κυρίως) πρόβλημα από την αρχή της χρονιάς. Συνεχείς προσθαφαιρέσεις (Kuzminskas, Happ, Punter, Cherry εκτός, επιστροφή Χαραλαμπόπουλου), ως εκ τούτου η έλλειψη ισορροπίας ρόλων μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών, συν την τότε προσθήκη του Willie Reed στην θέση «5» πίσω από τον Milutinov (φανερά ελαττώματα στην ομαδική άμυνα και δη στο pick 'n roll, τουλάχιστον μέτρια διάθεση και πειθαρχικά παραπτώματα) έφεραν τον Λιθουανό προπονητή στην πόρτα της εξόδου. Η επιστροφή του coach Μπαρτζώκα σηματοδότησε εξελίξεις αναφορικά με τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας, με πρώτο και κύριο την βελτίωσή της και δευτερευόντως την μέχρις εσχάτων προσπάθεια για πρόκριση στα play offs. Οι απανωτοί τραυματισμοί των Σπανούλη, Milutinov, Rochestie και Χαραλαμπόπουλου (ο Σπανούλης χάνει την χρονιά), η ενεργοποίηση του Baldwin στο rotation και οι προσθήκες των Ellis, Mckissic και Βuycks δείχνουν την τάση του Έλληνα προπονητή να βελτιώσει το αθλητικό επίπεδο της ομάδας και εν συνεχεία την αμυντική της λειτουργία. Βάσει στατιστικών, ο ΟΣΦΠ δέχεται 113.2 πόντους ανά 100 κατοχές (defensive rating), ενώ έως και την δέκατη όγδοη αγωνιστική με τον Kemzura ως head coach δεχόταν 114.7.
- Επιθετικά οι «ερυθρόλευκοι» ελλείψει Milutinov και Σπανούλη προσπαθούν να κινηθούν με συγκεκριμένους άξονες, ώστε να παράγουν score. Το pick 'n roll παιχνίδι (κεντρικό, πλάγιο με τον Ellis να αποτελεί τον finisher, παραλλαγή σε Spain για να ωθήσει τον αντίπαλο σε περιστροφή) σε συνδυασμό με dribble hand offs στην πλευρά (για να βρεθεί ο Πρίντεζης ή ο Rubit στο low post και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για post up ή για πάσα στην περίμετρο) και να βγουν ελεύθερα μακρινά σουτ κατά τις μετακινήσεις της αντίπαλης άμυνας, με τους Paul (8.8 πόντοι με 0.8 δίποντα σε 1.9 προσπάθειες, 1.8 τρίποντα σε 4.8 προσπάθειες),Vezenkov (6.9 πόντοι με 1.4 δίποντα σε 2.3 προσπάθειες, 1.1 τρίποντα σε 2.3 σουτ) και Παπανικολάου (1.6 δίποντα σε 2.6 προσπάθειες, 1.3 τρίποντα σε 3.6 σουτ) να παίρνουν τις περισσότερες προσπάθειες από τα 6.75 έως τώρα.
Επόμενη αγωνιστική
Η Maccabi θα υποδεχθεί την Anadolu Efes στις 4/3 ώρα 21:15, ενώ ο ΟΣΦΠ υποδέχεται τον ΠΑΟ μια ημέρα πριν στις 21:00.
Tα στατιστικά της αναμέτρησης
Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο, πάρθηκαν από την ιστοσελίδα
COMMENTS