Τέταρτη σερί νίκη για την «αρκούδα» και τρίτη συνεχόμενη εντός έδρας.
Με τον Johannes Voigtmann να κλέβει την παράσταση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και τον Daniel Hackett να ηγείται στα τελευταία λεπτά, οι Ρώσοι έκαμψαν την αντίσταση των «νυχτερίδων» (με τους Lloyd, Abalde να είναι απόντες) με 81-70, πετυχαίνοντας την τέταρτη σερί νίκη τους στην διοργάνωση.
Λίγα λόγια για τον αγώνα
Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με τους James, Hilliard, Kurbanov, Voigtmann και Hines στο ξεκίνημα ,ενώ ο Strelnieks ήταν απόν. Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν το παιχνίδι με τους Van Rossom, Vives, Labeyrie, Doornekamp και Dubljevic, ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε σχετικά ισορροπημένα, αφού ουδείς κατάφερε να πάρει μεγάλη διαφορά κατά την διάρκειά του, παρά τα αρκετά ελεύθερα μακρινά σουτ, που έβρισκαν αμφότεροι τόσο σε παιχνίδι μισού γηπέδου όσο και σε καταστάσεις πρωτεύοντος/δευτερεύοντος αιφνιδιασμού.
Το πρώτο ημίχρονο κύλησε σχετικά ισορροπημένα, αφού ουδείς κατάφερε να πάρει μεγάλη διαφορά κατά την διάρκειά του, παρά τα αρκετά ελεύθερα μακρινά σουτ, που έβρισκαν αμφότεροι τόσο σε παιχνίδι μισού γηπέδου όσο και σε καταστάσεις πρωτεύοντος/δευτερεύοντος αιφνιδιασμού.
Η ομάδα του coach Ιτούδη προσπαθούσε να βρει score κυρίως μέσω high/spread pick 'n roll δράσεων, έχοντας τον James ως χειριστή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κερδηθούν φάουλ και βολές από τον Αμερικανό γκαρντ και να βγουν ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια, με τον Voigtmann να δείχνει το εξαιρετικό all around παιχνίδι του ευστοχώντας σε ισάριθμες προσπάθειες (5/5 τρίποντα έως το τέλος της αναμέτρησης).
Οι Ισπανοί του coach Ponsarnau από την άλλη δεν άργησαν να ακολουθήσουν. Με την γνωστή συνταγή των spread pick 'n rolls και το εξαιρετικό διάβασμα των Van Rossom/Vives, που έπαιξαν για αρκετά λεπτά ως δίδυμο στα γκαρντ, οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να σκοράρουν. Οι Dubljevic, Doornekamp προκάλεσαν αρκετά προβλήματα, ο Μαυροβούνιος κυρίως μετά από pop outs, ενώ ο Καναδός forward μέσω post up και catch 'n shoot συνθηκών. Οι Van Rossom και Vives αξιοποίησαν τους διαδρόμους στο ζωγραφιστό, με την παρουσία του Κουφού σε αυτό το διάστημα να παίζει ρόλο, αφού η Valencia προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον αναμείξει στα screens και να εκμεταλλευτεί τα αργά του πόδια. Με τον Marinkovic να προσφέρει επίσης σκορ χρησιμοποιώντας συνεχόμενα curls και μέσω drives, οι φιλοξενούμενοι έμειναν κοντά στο σκορ στο τέλος του ημιχρόνου, με την CSKA να προηγείται με 42-39.
Στο τρίτο δεκάλεπτο η παρουσία των Hackett, Sant-Roos ως δίδυμο στα guards και αυτή των Kurbanov, Voigtmann, Hines πίσω τους, προσέφερε περισσότερη ταχύτητα, σκληράδα, καλύτερο έλεγχο στην αντιμετώπιση των συνεργασιών των φιλοξενουμένων. Η συνεισφορά του Hines όταν η ομάδα του αμυνόταν με show 'n recover ή hard hedge στην περιφέρεια ήταν σημαντική, ενώ συνολικά η ένταση στην ρωσική άμυνα κερδίζε κατοχές, γεγονός που απέφερε αρκετά καλάθια στο transition.
Διόλου τυχαία οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 14 τελικές πάσες για 13 λάθη, στοιχείο καθοριστικό όταν έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια για ανατροπή. Παρά τις προσπάθειες των Doornekamp (ολοκλήρωσε τον αγώνα με 4 τελικές πάσες), Van Rossom και Ndour (έβρισκαν διαδρόμους στο ζωγραφιστό αλλά στην τελική ευθεία το inside out παιχνίδι της Βαλένθια δεν απέδωσε λόγω των πολλών άστοχων μακρινών σουτ) η CSKA είχε το momentum και με δύο σερί ελεύθερα spot up σουτ του Hackett, πήρε την νίκη, συνεχίζοντας την διεκδίκηση μιας εκ των κορυφαίων θέσεων στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης.
Διόλου τυχαία οι Ισπανοί ολοκλήρωσαν την αναμέτρηση με 14 τελικές πάσες για 13 λάθη, στοιχείο καθοριστικό όταν έκαναν την τελευταία τους προσπάθεια για ανατροπή. Παρά τις προσπάθειες των Doornekamp (ολοκλήρωσε τον αγώνα με 4 τελικές πάσες), Van Rossom και Ndour (έβρισκαν διαδρόμους στο ζωγραφιστό αλλά στην τελική ευθεία το inside out παιχνίδι της Βαλένθια δεν απέδωσε λόγω των πολλών άστοχων μακρινών σουτ) η CSKA είχε το momentum και με δύο σερί ελεύθερα spot up σουτ του Hackett, πήρε την νίκη, συνεχίζοντας την διεκδίκηση μιας εκ των κορυφαίων θέσεων στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης.
Περί CSKA
- Ο Johannes Voigtmann πραγματοποίησε μια εξαιρετική εμφάνιση στην MegaSport Arena. Ο Γερμανός forward/center συνεισέφερε τα μέγιστα στο να βρει επιθετικό ρυθμό η ομάδα του, εκτελώντας δίχως δισταγμό από τα 6,75, όταν η Valencia τον υποτίμησε δίνοντάς του χώρο, αλλά και τα 10 rebounds που μάζεψε (8 αμυντικά, 2 επιθετικά) ήταν εξίσου σημαντικά. Το πακέτο ικανοτήτων του (καλό μακρινό σουτ, δημιουργία, rebounding) είναι απαραίτητο για την frontline των Ρώσων, κάτι που φαίνεται από την μέχρι στιγμής παρουσία του Κουφού, την προχωρημένη ηλικία του Hines, την αγωνιστική αστάθεια του Bolomboy και τα λίγα λεπτά συμμετοχής του Vorontsevich (13.7 μέσο όρο). Βέβαια, η παρουσία του στην ομαδική (κυρίως) άμυνα χρήζει βελτίωσης. Ανά διαστήματα είναι εκτός θέσης, δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης στην προσπάθεια του να κρατήσει στο οπτικό του πεδίο τον προσωπικό του αντίπαλο και την μπάλα, με αποτέλεσμα να χάνει την φάση.
- Αν οι James και Hilliard προσδίδουν εξαιρετικά στοιχεία σε iso καταστάσεις όντας πολύ αθλητικοί και ικανοί με την μπάλα στα χέρια, ο Hackett συνεισφέρει στα υπόλοιπα με καθοριστικό τρόπο. Ο Ιταλός play maker αποτελεί (και) φέτος σταθερά για τον coach Ιτούδη σε επίθεση και άμυνα. Η pass first προσέγγισή του, η μαχητικότητα και η ένταση στο παιχνίδι του είναι βαρύνουσας σημασίας, ώστε να υπάρχει ισορροπία στο back court της «αρκούδας». Ωστόσο, οι αρκετοί τραυματισμοί που έχουν υποστεί οι παίκτες της περιφέρειας φέτος (Strelnieks, Hackett και Baker), μου προκαλούν επιφυλάξεις για την μετέπειτα πορεία της ομάδας στην διοργάνωση. Πάντως, η προσθήκη του Howard Sant-Roos αγώνα με τον αγώνα αποδεικνύεται λίρα εκατό. Συγκεντρωμένος στα καθήκοντά του, αξιοποιεί τις μπάλες που περνούν από τα χέρια του (κυρίως σε καταστάσεις transition παιχνιδιού, για την ώρα είναι πολύ άστοχος από τα 6,75), ενώ συνεισφέρει σε rebounds και περιφερειακή άμυνα. Πιο αναλυτικά ο Κουβανός guard/forward σε 20,5 λεπτά συμμετοχής έχει 7 πόντους με 2,7 δίποντα σε 4,3 προσπάθειες, 0,3 σουτ τριών πόντων σε 2,3 προσπάθειες, 2 ριμπάουντ, 1,7 τελικές πάσες, 1,3 κλεψίματα (!) και 1.3 λάθη.
- Η αποδοτικότητα της ρωσικής ομάδας στην άμυνα φέτος είναι εμφανής, ιδίως όταν πρόκειται για τα σουτ τριών πόντων, στα οποία ευστοχούν οι αντίπαλοί της. Με την γλώσσα των αριθμών οι παίκτες του coach Ιτούδη δέχονται 7.9 τρίποντα ανά αγώνα, επίδοση που της δίνει την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα.
Περί Valencia
- Η Valencia μέχρι στιγμής διαγράφει μια αξιοπρεπέστατη πορεία στην Euroleague. Βρίσκεται στην όγδοη θέση της κατάταξης, είναι αξιόμαχη και έχει σαφή προσανατολισμό στο παιχνίδι της (υψηλό σκορ, παραγωγικότητα μέσα από ομαδική λειτουργία inside- out παιχνιδιού, ελεύθερα μακρινά σουτ και έμφαση στα ριμπάουντ). Ωστόσο, η εικόνα της στην άμυνα βάσει στατιστικών προκαλεί σκεπτικισμό. Οι «νυχτερίδες» δέχονται 118,2 πόντους ανά 100 κατοχές, στατιστικό που αποτελεί την δεύτερη χειρότερη επίδοση φέτος (πρώτη είναι η Khimki με 120,2). Οι επόμενοι αγώνες απέναντι σε Παναθηναϊκό, Barcelona, Bayern και Olimpia Milano (όλοι εντός έδρας πλην αυτού στην Βαυαρία) θα δείξουν κατά πόσο η Βαλένθια είναι έτοιμη να δημιουργήσει σημαντικό προβάδισμα νικών, απομακρίνοντας τους διώκτες της (Ερυθρό Αστέρα και Khimki).
- Κατά την γνώμη μου, η επιθετική της παρουσία και αποδοτικότητα κερδίζει τις εντυπώσεις έως τώρα, κάτι που αποτελεί «παράσημο» για τον coach Ponsarnau και το επιτελείο του. Δίχως να διαθέτει υλικό που «θαμπώνει» κάποιον με μια πρώτη ματιά, η εικόνα της στο μπροστινό μέρος του παρκέ είναι εξαιρετική. Η τήρηση του σωστού spacing αποτελεί την βάση, γύρω από την οποία κινείται η ομάδα για να βρει χώρους και καλά περιφερειακά σουτ, με τους Van Rossom, Vives και Colom να αποτελούν τους «περιφερειακούς μηχανοδηγούς» της οργανωτικά και εκτελεστικά. Σύμφωνα με την λίστα του Offensive rating (πόντοι που πετυχαίνει ανά 100 κατοχές) σκοράρει 117,2 πόντους, επίδοση που την κατατάσσει 4η (!) στην σχετική λίστα.
- Η σημασία του σουτ τριών πόντων για την ισπανική ομάδα είναι μεγάλη. Πέραν του ότι κατά μήκος του roster της υπάρχουν ικανοί παίκτες σε αυτό το κομμάτι (Van Rossom, Vives, Doornekamp, Marinkovic, Motum, Colom, Dubljevic κ.α.), ο αριθμός προσπαθειών της κατά μέσο όρο αποδεικνύει την έμφαση που δίνεται στην παραγωγή ελεύθερων μακρινών σουτ. Βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας με 26,4 προσπάθειες τριών πόντων, μαζί με την Anadolu Efes που όμως ευστοχεί σε 1.3 επιπλέον σουτ.
H CSKA θα φιλοξενηθεί στις 30/1 από την Khimki στις 19:00, με την Valencia να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στις 31/1 και ώρα 22:00.
Τα στατιστικά του αγώνα
*Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά μήκος του κειμένου, πάρθηκαν από τις ιστοσελίδες RealGM και Basketball-Reference.
COMMENTS