Άλλη μια Σπανουλιάδα στα τελευταία λεπτά του αγώνα...
Το βράδυ της Τετάρτης παρακολουθήσαμε έναν εκπληκτικό αγώνα, βλέποντας στο παρκέ δύο ομάδες με ατομικό ταλέντο και αρκετά θεαματικές φάσεις. Ο Ολυμπιακός κέρδισε στην παράταση, δεύτερη φορά που συμβαίνει στη σεζόν (η πρώτη ήταν με τη Ζενίτ αλλά με διαφορετικό αποτέλεσμα). Κορυφαίοι για τους γηπεδούχους ήταν αρκετοί, αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσουμε θα βάζαμε τον Γιώργο Πρίντεζη (26 πόντους, 7 ριμπάουντ) και τον Βασίλη Σπανούλη (18 πόντους και 10 ασίστ). Για τους φιλοξενούμενους ξεχώρισε το δίδυμο Αλεξέι Σβεντ (36 πόντους, 9 ασίστ, 3 ριμπάουντ), Τζέρεμι Έβανς (17 πόντους, 6 ριμπάουντ)
Συμπεράσματα:
- Στον τελευταίο μήνα ο Ολυμπιακός έχει εμφανίσει κάτι που σπάνιζε τα τελευταία δύο χρόνια. Το λεγόμενο refuse to lose. Από την τελευταία χρονιά του coach Σφαιρόπουλου μέχρι και την περσινή χρονιά οι ερυθρόλευκοι, όποτε χάνανε καθ όλη τη διάρκεια του αγώνα ή στράβωνε προς το τέλος δεν γυρνούσαν ποτέ ξανά στον αγώνα ( μοναδική εξαίρεση ο περσινός αγώνας με την Μπασκονία). Φέτος έχουν δείξει σημάδια επιστροφής μετά απο σερί πόντων του αντιπάλου (Ολυμπιακός-Ζενίτ -6 να απομένουν 2 λεπτά απο το τέλος, μέσα στο ΟΑΚΑ επιστροφή απο διαφορές -11 και -8 και ο χθεσινός αγώνας ως το υπέρτατο παράδειγμα με -9 και 58 δευτερόλεπτα για τη λήξη). Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες, ο ένας είναι ο προπονητής και ο δεύτερος η γενιά των Ελλήνων παικτών που ήταν παρών σε ομηρικές ανατροπές του παρελθόντος (Παπανικολάου, Πρίντεζη και Σπανούλη). Επιτρέψτε μας όμως να γείρουμε λίγο παραπάνω τη πλάστιγγα προς το μέρος του coach Κεμζούρα, καθότι οι ίδιοι παίκτες βρίσκονταν στο ίδιο ρόστερ και τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Λιθουανός τεχνικός χθες ενώ έκανε ένα εξαιρετικό scouting και προετοίμασε πολύ σωστά την ομάδα πριν την έναρξη του αγώνα. Έκανε κάποια λάθη στο τέλος της 3ης περιόδου μέχρι και τα τελευταία 2 λεπτά του αγώνα που μας έκαναν να απορήσουμε. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα όπως η Χίμκι που έχει φοβερή ικανότητα σε σουτ των 6.75, δεν μπορείς να εφησυχάζεσαι με τέτοια διάρκεια όπως έκανε ο Ολυμπιακός. Δύο λεπτά πριν από το τέλος της 3ης περιόδου οι γηπεδούχοι ήταν μπροστά με σκορ 67-56. Κάπου εκεί ο τεχνικός τους έκανε ένα ντεμαράζ λάθος επιλογών αφού επέλεξε να βρίσκεται στο παρκέ μ'έναν εκ των Ρούμπιτ και Ρίντ. Αυτές οι κινήσεις ξεκίνησαν την αμυντική αιμορραγία των ερυθρολεύκων. Τα εμφατικά κενά εμφανίστηκαν από τη στιγμή που ο ψηλός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σωστά στην αμυντική λειτουργία του pick n roll. Είδαμε το rookie Ριντ στην αλλαγή του σκριν να αφήνει ΟΛΟΜΟΝΑΧΟ τον ήδη καυτό Σβεντ από τη κορυφή του τριπόντου. Ο Ρούμπιτ στο ρολλάρισμα του Έβανς δεν είχε καμία απάντηση και έτσι χρέωνε την ομάδα με δυο εύκολους πόντους κάτω από το καλάθι.
Συμπερασματικά η λάθος επιλογή των ψηλών που έκανε ο coach του Ολυμπιακού ήταν η μεγαλύτερη αιτία για την επιστροφή των φιλοξενούμενων. Είναι αξιοσημείωτο πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η συνολική αντιμετώπιση pn'r της εκάστοτε Euroleague ομάδας στην έκβαση του αγώνα. Καλώς η κακώς η Ευρώπη στηρίζεται σε τεράστιο ποσοστό στο pick n roll και συστήματα όπως run n gun ή Princeton offense σπανίζουν και δύσκολα μακροημερεύουν. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο των συμπερασμάτων θα αναφέρουμε ότι συμφωνούμε με την άποψη του Αντώνη Κόνιαρη λέγοντας ότι πίεσαν πολύ σωστά τα γκαρντ της Χίμκι. Το usage του Σβεντ είναι εξωφρενικό όπως και οι πόντοι του είναι εξαιρετικά υψηλοί και πόσο δε μάλλον για αγώνα Eurolegue. Όμως η ευστοχία του είναι εξαιρετικά χαμηλή και αυτό οφείλεται στις πολύ πιεστικές άμυνες που άσκησαν πάνω του ΠΡΙΝ και αφότου δεχθεί τη μπάλα. Το πριν είναι το πιο σημαντικό σε τέτοιους παίκτες, γιατί προτού ακουμπήσουν την μπάλα, τους έχεις βγάλει από την comfort zone με την πίεσης που τους ασκείς και τους έχεις πειράξει το μυαλό.
-Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στη διακύμανση των σουτ του σταρ της Χίμκι. Στο παρακάτω πίνακα παρακολουθούμε το πόσο άστοχος ήταν στο πρώτο ημίχρονο και για αυτό το λόγο μέχρι τότε ο Ολυμπιακός δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.
Ενώ στη δεύτερη εικόνα παρατηρούμε το shooting chart του Ρώσου στο δεύτερο ημίχρονο, που ανέβασε κατακόρυφα την παραγωγή της ομάδας του Κουρτινάιτις και γι' αυτό το λόγο αντεπιτέθηκε.
Στην παράταση οι γηπεδούχοι είχαν κερδίσει πρώτα και κύρια τη ψυχική ταραχή του Σβεντ και εκ των υστέρων την αστοχία του, γι'αυτό το λόγο και έκανε 0/6 εντός πεδιάς.
- Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης αγώνα με τον αγώνα. Το ματς με την Ρεάλ αποτελεί μια μικρή παρένθεση. Οι ερυθρόλευκοι στην επίθεση βελτιστοποιούνται όλο και περισσότερο. Για άλλον έναν αγώνα έχει καταγραφεί ένα πολύ καλός συντελεστής assist/turnovers, οι γηπεδούχοι έχουν 24/12=2 έναντι των αντιπάλων με 18/17=1.05. Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενά μας blogs ότι αυτό το στατιστικό δείχνει το κατά πόσο μια ομάδα επιβάλλει τον ρυθμό της και δεν διακόπτεται από τους αμυνόμενους. Η δημιουργία των ερυθρολεύκων πλέον έχει σταθεροποιηθεί σε καλά νούμερα. Παρατηρήσαμε ότι όμορφες ασιστ πραγματοποιούνται και απο ψηλούς, πιο συγκεκριμένα στην παράταση ο Μιλουτίνοφ κάνει μια πολύ όμορφη πάσα στο inside cut του Πρίντεζη αλλά και ο Ριντ δίνει μια όμορφη ασίστ πάλι στον Πρίντεζη. Αξίζει να τις παρατηρήσετε λεπτομερέστερα.
Ένας τομέας που ενισχύει την επίθεση των Πειραιωτών είναι αυτός των ριμπάουντ. Διαθέτουν πολύ καλούς ψηλούς σ΄αυτό το κομμάτι αλλά και forwards γεμάτα ενέργεια βλ.Παπανικολάλου, Πολ όπως και κοντούς Κόνιαρης 4 ριμπάουντ, ενώ Σπανούλης 3. Γενικώς στα ριμπάουντ ο Ολυμπιακός είναι τρίτος στην διοργάνωση και το αποδεικνύει σε κάθε σχεδόν αγώνα.
- Η κάθε νίκη είναι πολύτιμη, μεγαλύτερη σημασία αποκτά όταν γίνεται σε αντίπαλο ανταγωνιστή σου, όπως είναι η Χίμκι για το στόχο των πλέυοφς. Κάτι τέτοιο έγινε και στον αγώνα της Τετάρτης, κακά τα ψέμματα οι ερυθρόλευκοι αν έχαναν από τους Ρώσους στην έδρα τους, θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες πρόκρισης ή μάλλον θα έπρεπε να κάνουνε περισσότερες υπερβάσεις απ' ότι τώρα. Υπάρχει μια ατμόσφαιρα ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει ως πρώτο μέλημα τη δημιουργία μιας μελλοντικής ομάδας για του χρόνου και η είσοδος των πλέιοφς να μπει σε δεύτερη μοίρα. Κάτι τέτοιο πρέπει να αμφισβητηθεί σε υπερθετικό βαθμό. Μια τυχόν επιτυχία όπως θα είναι αυτή της εισόδου των πλέιοφς, θα ενώσει παραπάνω τους παίκτες και θα χρησιμοποιηθεί ως ένας καλύτερος "κράχτης" μεταγραφών αλλά ακόμα και ανανεώσεων. Δεν νομίζω ότι άμα ο Μιλουτίνοφ μπει στη φετινή 8αδα, αυτό θα χρησιμοποιηθεί ανασταλτικά ως προς μια πιθανή πρόταση ανανέωσης. Δεν θεωρούμε ότι το να παίξει ο Κόνιαρης πλέιοφς και να πάρει εμπειρία από τέτοιους αγώνες, δεν θα του δώσει τα εφόδια για μια καλύτερη χρονιά για του χρόνου. Εν ολίγοις οι Πειραιώτες πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά το συγκεκριμένο επίπεδο απαιτεί τέτοιου είδους ενέργειες και ικανότητες.
- Συγκινητική η προσπάθεια όλων των παικτών για να παρθεί το πολύτιμο ροζ φύλλου του αγώνα. Παρακάτω θα αναλύσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται συγκεκριμένους παίκτες.
Πολ: Παρότι χθες σημείωσε στο μεγαλύτερο διάστημα ένα πολύ κακό βράδυ εκτελεστικά, στο τελευταίο δίλεπτο και στην παράταση παίζει άμυνα πολύ ψηλού επιπέδου και βάζει ένα από τα πιο σημαντικά τρίποντα για την ανατροπή του αγώνα. Παίκτης που έχει 0/6 τρίποντα και παίρνει χωρίς σκέψη τόσο "μεγάλο" τρίποντο, σημαίνει ότι έχει τρομερή αυτοπεποίθηση και ποιότητα.
Κόνιαρης: Κάθε μέρα και καλύτερος ο πιτσιρικάς γκαρντ. Φοβερή άμυνα σε όσα λεπτά έπαιξε απέναντι στο Σβεντ. Στην επίθεση παραμένει ανασφαλής, παρότι διαθέτει ποιότητα. Ελπίζουμε ότι με τα λεπτά αγώνα θα βελτιωθεί παραπάνω
Σπανούλης: Τα λόγια είναι περιττά για το συγκεκριμένο παίκτη, μιλάμε για τον απόλυτο clutch player. Έγινε ο γηραιότερος παίκτης που σημειώνει νταμπλ-νταμπλ. Τρομακτικό ένστικτο επιθετικού
Πρίντεζης: Εκτελεστικά βρέθηκε σ' ένα από τα καλύτερά του βράδια για φέτος. Απέναντι σε forwards ψηλής κλάσης.
Μιλουτίνοφ: Ο Σέρβος σέντερ έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι. Βρέθηκε στο πάγκο αρκετή ώρα μέχρι τη 4η περίοδο. Φοβερή συνεισφορά σε crunch time σε ριμπάουντ σκορ ακόμα και δημιουργία. Μοιάζει σαν να είναι μέρος του διαχρονικού ελληνικού κορμού.
Παπανικολάου: Ο forward του Ολυμπιακόυ είναι το βαρόμετρο της ομάδας πλέον. Έχουμε αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν ότι όποτε παίζει καλά αυτός, τότε η ομάδα συνήθως κερδίζει. Στο χθεσινό παιχνίδι ήταν συγκλονιστική η συνεισφορά του σε επίθεση και άμυνα. Στο ένα μέρος του γηπέδου έπαιζε overplay άμυνα σε Σβεντ και μπροστά σκόραρε τρίποντα ή διεισδύσεις με σπασίματα μέσης.
- O coach Κεμζούρα έκανε λάθη και το παραδέχτηκε με τα λεγόμενά του στη συνέντευξη. Ο συγκεκριμένος τεχνικός έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι ακόμα μαθαίνει. Διαθέτει όμορφες σκέψεις όπως μια από αυτές ήταν ο καθρέφτης που έπαιξε κατά τη διάρκεια του αγώνα απέναντι στο Σβεντ και κατά ένα μεγάλο ποσοστό επιβαιβεώθηκε. Ο Λιθουανός όμως υστερεί σε in-game time decisions και αυτό είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσει σύντομα. Γιατί μπορεί να κοστίσει πολύτιμες νίκες, όπως ήταν στο παρελθόν Μόναχο αλλά και ΟΑΚΑ. Κλείνοντας θα πρέπει να βρει μια ισορροπία με το ποιους παίκτες χρησιμοποιεί και ποιους όχι. Ο Πάντερ με τη Μαδρίτη ήταν βασικός και χθες ήταν εκτός αποστολής. Χθες που ρωτήθηκε είπε ότι ο Μπολντ δεν ταίριαζε στον αγώνα. Άμα δεν ταιριάζει ένας τέτοιου είδους αθλητικός αμυντικός γκαρντ απέναντι σε επιθετικογενής αντιπάλους, τότε ποιος ταιριάζει. Στη συνέχεια της σεζόν ο Κεμζούρα πρέπει να βρει σύντομα τις λύσεις του.
Υγ1) Το αξιοθαύμαστο στο Σπανούλη σε crunch times δεν είναι ότι πάντα βάζει τη μπάλα εκεί που πρέπει, αλλά το πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει τις άμυνες του αντιπάλου και να τελειώσει είτε με σκοράρισμα είτε με δημιουργία.
COMMENTS