Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Βερολίνο...
Οι ερυθρόλευκοι πραγματοποίησαν το δεύτερό τους "διπλό" για φέτος με εμφατικό τρόπο. Κορυφαίοι για την ομάδα του Κεμζούρα ήταν ο Όγκουστιν Ρούμπιτ ( 16 πόντους και 8 ριμπάουντ) και ο Γιώργος Πρίντεζης με 15 πόντους. Αντίστοιχα για την ομάδα του Ρενέσες ξεχώρισε ο Μέισον με 15 πόντους, 3 ριμπάουντ ενώ θετική παρουσία είχε και ο Μάρκους Έρικσον 16 πόντους.
Το φιλμ του αγώνα:
Οι Πειραιώτες από την αρχή του αγώνα μπήκαν πολύ συγκεντρωμένα και ήταν εξαιρετικά εύστοχοι. Με επικεφαλή τον Ρούμπιτ (7 πόντους στα μισά του 1ου δεκαλέπτου) έτρεξαν ένα γρήγορο ρεκόρ 16-8. Ο Ολυμπιακός μέσω αξιοθαύμαστης επιθετικής πολυφωνίας, έκλεισε την πρώτη περίοδο με σκορ υπέρ του 30-17. Η δεύτερη περίοδος συνεχίστηκε όπως και η πρώτη. Οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν σε κάθε κατοχή επιθετικές λύσεις και έτσι το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με σκορ 38-55.
Στην επανάληψη οι παίκτες της Άλμπα αντέδρασαν μέσω τριπόντων και λίγο πριν τη λήξη της 3ης περιόδου πλησίασαν στους 14. Η ομάδα του Πειραιά όμως ξαναβρήκε τις λύσεις της και έτσι η υπόθεση νίκης είχε κλειδώσει. Το τελικό σκορ που διαμορφώθηκε στο Mercedes Arena ήταν 80-99.
Συμπεράσματα:
- Έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι η απόσταση από το ναδίρ στο ζενίθ είναι πλέον κάτι παραπάνω από γνώριμη για τους ερυθρόλευκους φέτος. Ωστόσο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την σταθερότητα που έδειξαν στη Γερμανία για 72 μπασκετικά λεπτά. Αυτή η πρωτοφανής σταθερότητα από άποψη διάρκειας οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος λέγεται Κεστούτιτς Κεμζούρα.
Ο Λιθουανός τεχνικός έκανε πολύ καλή δουλειά στο scouting των δυο ομάδων πριν από τα παιχνίδια. Ειδικά στον αγώνα της Πέμπτης, οι φιλοξενούμενοι παίκτες ήταν έτοιμοι στην αντιμετώπιση 1-4 (ο πρώτος παίκτης στο ύψος της άμυνας παίζει man to man και οι υπόλοιποι ζώνη χώρου) του Ρενέσες και από τις πρώτες επιθέσεις το έδειξαν. Η επίθεση της Άλμπα βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό από επιθέσεις αιφνιδιασμού ή από την περιφέρεια. Ο Ολυμπιακός ήταν εξαιρετικός καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα στο αμυντικό transition. Πέραν βέβαια της τακτικής επισήμανσης για την άμυνα στον αιφνιδιασμό, τα λίγα λάθη των παικτών ήταν άλλος ένας πολύ σημαντικός λόγος για αποφυγή αιφνιδιασμών. Επίσης πλέον στον Ολυμπιακό αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν οι ρόλοι των παικτών, αυτό για ένα νεοσύστατο ρόστερ είναι φοβερά σημαντικό. Για ανασύρετε από τη μνήμη σας τα πρώτα ματς της σεζόν, που δεν γνωρίζαμε πόσοι παίκτες είναι διπλοθεσίτες, δεν ξέραμε αν θα μείνει η όχι ο Μπόλντγουιν γιατί δεν είναι ο κοντός που είχε ανάγκη η ομάδα. Σιγά σιγά, για όλες αυτές τις περιπτώσεις, βρίσκονται απαντήσεις από τον προπονητή της ομάδας και παιχνίδι με το παιχνίδι θα μας γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρες.
Ο δεύτερος λόγος που οι Πειραιώτες εμφάνισαν αυτή την πρωτοφανή διάρκεια για δύο σερί αγώνες οφείλεται στη χημεία των παικτών που αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Οι αθλητές αρχίζουν και καταλαβαίνουν τις κινήσεις και τους αυτοματισμούς του κάθε συμπαίκτη τους. Τρανά παραδείγματα οι πάσες του Ρότσεστι προς τον Πρίντεζη που βρισκόταν στη γωνία του τριπόντου αλλά και η no look pass προς τον Μιλουτίνοβ Φυσικά αυτό για να φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό θα χρειαστούν ακόμα περισσότεροι αγώνες.
- Θα αναφερθούμε σ' ένα συντελεστή πολύ σημαντικό για το μπάσκετ και αυτός δεν είναι άλλος από το Assist/Turnover. Αυτή η διαφορά στην ουσία εκφράζει το κατά πόσο η ομάδα μπορεί να επιβάλλει το ρυθμό της κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και πόσο καλά επιστρέφει στο αμυντικό τρανζίσιον. Ο Ολυμπιακός μέχρι πρότινος ήταν από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης σ' αυτό τον τομέα. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνεχίστηκε στο ματς της Πέμπτης και ίσως ήταν στην καλύτερη χρονική στιγμή, έναντι στην πολύ γρήγορη ομάδας του Ρενέσες στους αιφνιδιασμούς. Καταλυτικό ρόλο στην άνοδο αυτού του στατιστικού έπαιξε η αγωνιστική άνοδος του Τέιλορ Ρότσεστι, ενός έμπειρου δημιουργού.
- Όσοι παίκτες μπήκαν στο παρκέ της Mercedes Arena πρόσφεραν από κάτι, εκτός του Πάντερ. Σε πρώτη φάση θα αναλύσουμε τις θετικές παρουσίες των παικτών και στη συνέχεια θα αναλύσουμε το λόγο που έχει παραγκωνισθεί στο ρόστερ ο πρώην παίκτης της Μπολόνια. Αρχικά θα ξεκινήσουμε με τον Κώστα Παπανικολάου που έχει αρχίσει να σταθεροποιεί την απόδοσή του μετά τον τραυματισμό. Εκπληκτικός στην αμυνα, σε κάθε αγώνα είναι από τους πρώτους στα deflections και δεν θα αφήσει ποτέ καμία κατοχή ανυπεράσπιστη. Η επιθετική του προσφορά είναι σημαντική και ο επόμενος στόχος που πρέπει να θέσει είναι να παγιώσει τα καλά ποσοστά τριπόντων που έχει στα τελευταία δύο παιχνίδια.
Ο Όγκουστιν Ρούμπιτ όσο περνάει ο καιρός μας κάνει ξεκάθαρο ότι όπως προσφέρει στη θέση 4 δεν μπορεί να το κάνει στη θέση 5. Προχθές πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του με τη φανέλα των ερυθρολεύκων. Δημιούργησε για τον εαυτό του, βοήθησε στην άμυνα και το κυριότερο μπόρεσε να δώσει πολύτιμες ανάσες στο Γιώργο Πρίντεζη χωρίς να γίνεται αισθητή η απουσία του υπαρχηγού στο παρκέ (πράγμα εξαιρετικά σπάνιο!). Η εμφάνιση του πρώην παίκτη της Μπάμπεργκ θα επαναληφθεί σπάνια με τέτοια επιτυχία, ωστόσο διαθέτει ποιότητα και μπορεί να δώσει πολύτιμες βοήθειες σε βάθος χρόνου. Η άνοδος του Ρούμπιτ συνδέεται άρρηκτα και με την άνοδο του Πρίντεζη, άλλωστε το ανέφερε και ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Ο Ρότσεστι δείχνει την ποιότητα του σε αρκετές φάσεις είτε με ασίστ είτε με προσωπικές εκτελέσεις, είναι ένας έμπειρος γκαρντ που μπορεί να αναπληρώσει το κενό του Σπανούλη όταν είναι στο πάγκο. Η άμυνά του υστερεί, όμως μπορεί να "κρυφτεί" από τους συμπαίκτες του μέσω βοηθειών. Ο πιτσιρικάς Κόνιαρης παίρνει όλο και περισσότερα λεπτά, αναφέρουμε σε αρκετά μπλογκ μας ότι το συγκεκριμένο παίκτη τον πιστεύουμε σαν πρότζεκτ. Ευχάριστη έκπληξη ήταν οι θαρραλέες εκτελέσεις του Χανιώτη γκαρντ στον αγώνα με την Άλμπα, μακροχρόνια θα εξελιχθεί σ' έναν καλό επιθετικό. Δεν σχολιάζουμε την άμυνά του, καθ' ότι μας ικανοποιεί πλήρως.
Ο Μπράντον Πολ έχει εξελιχθεί σ' ένα 3&d πολυτελείας για τους Πειραιώτες (μας φέρνει στο μυαλό τον Ντάρντεν, νωρίς όμως για να τους συγκρίνουμε). Μέχρι στιγμής αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς παίκτες ως προς την προσφορά του σε επίθεση και άμυνα. Παίζει αρκετά στα φτερά και είναι εύστοχος από την αρχή της λίγκα από τη γραμμή του τριπόντου (41.2% 3pt). Η μπασκετική του άνοδος πρέπει να πιστωθεί σ' ένα βαθμό στο coach Κεμζούρα καθότι του έχει δώσει καθαρό ρόλο.
Ο Μπόλντγουιν φαίνεται να έχει αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά που του πρόσφερε ο Λιθουανός τεχνικός και έχει αλλάξει άρδην τη συνεισφορά του στο παρκέ. Μετά το εκπληκτικό ματς που έκανε στο Μόναχο, δήλωσε παρών και στο Βερολίνο, σκοράροντας σε κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού, με το αγαπημένο του δίποντο. Δημοσιεύσεις κάναν λόγο για προσωπικά θέματα που αντιμετώπιζε ο νεαρός γκαρντ και ο οργανισμός του Ολυμπιακού τον βοήθησε στο να τα ξεπεράσει, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την αλήθεια. Η συνέχεια θα δείξει αν θα μπορέσει να παγιώσει τις τελευταίες δύο θετικές εμφανίσεις του.
Ο Κέβιν Πάντερ έχει βρεθεί αρκετά πίσω στο ρόστερ. Εξήγηση υπάρχει και βρίσκεται πίσω από τα πετυχημένα δίδυμα που έχει δημιουργήσει ο Κεμζούρα, Σπανούλης-Κόνιαρης ή Ρότσεστι- Μπολντγουιν. Ο Λιθουανός τεχνικός θέλει να έχει στο παρκέ τον βαθμό δημιουργίας που διαθέτουν Ρότσεστι και Σπανούλης. Οι δυο συγκεκριμένοι παίκτες όμως πρέπει να μην επιβαρύνονται σε κάθε επίθεση με το "κατέβασμα" της μπάλας, όπως επίσης να καλύπτονται στην άμυνα από τα διπλανά τους γκαρντ. Έτσι ο Πάντερ για να ευδοκιμήσει σ' αυτό το σχήμα θα πρέπει να έχει τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτόν που είχε συνηθίσει, και κάτι τέτοιο δεν νομίζουμε να μπορέσει να το κάνει. Άποψή μας, ο Λιθουανός θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή της ισορροπίας έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να αλλάξει ολοκληρωτικά το dna του Πάντερ (σκοράρισμα-προσωπική δημιουργία), γιατί συνήθως τέτοιες περιπτώσεις αποτυγχάνουν παταγωδώς.
- Στην προκειμένη χρονική στιγμή είναι λάθος να ασχολείται ο κόσμος με τις "τζάμπα" ήττες όπως επιτάσσει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ο Ολυμπιακός είναι μια νεοσύστατη ομάδα που έχει μπει σ΄ένα πολύ ιδιόμορφο φορμάτ (μέχρι τέλους) από φέτος. Το να αναφέρουμε τι ήττες έγιναν αρχές η μέσα Οκτώβρη είναι λάθος. καλώς η κακώς. Πρώτο μέλημα, να βρει η ομάδα πλήρως τους ρόλους της και την σταθερότητά της. Στην συνέχεια θα πρέπει να δει σε τι νίκες πρέπει να στοχεύσει παραπάνω η λιγότερο. Για να μην παρεξηγηθούμε, ένας υγιής οργανισμός πρέπει από την αρχή της σεζόν να στοχεύσει νίκες. Η συγκεκριμένη ομάδα απέχει ακόμα (πόσο δε μάλλον στην αρχή της χρονιάς) από το να χαρακτηριστεί υγιής οργανισμός. Γι' αυτό το λόγο, βήμα βήμα πρώτα να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής χρονιά και στη συνέχεια να δούνε για περαιτέρω στόχους.
- Το ότι η Άλμπα κατατροπώθηκε σε τέτοιο βαθμό προχθές δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τη νίκη που έκανε ενάντια στον Παναθηναικό ή τον τρομερό αγώνα που έκανε με την Εφές. Είναι μια όμορφη έκπληξη της λίγκας, μπορεί να μην έχει καρπωθεί όλες τις καλές της εμφανίσεις σε νίκες, όμως παραμένει μια πειθαρχημένη και καλοδουλεμένη ομάδα Ρενέσες. Εκπληκτικός Έρικσον ως προς την εκτελεστική του δεινότητα.
Υγ1) Ο Κεμζούρα έκανε πολλά λάθη στη 4η περίοδο του Μονάχου και έχασε μια διαφορά 14 πόντων σε μια περίοδο. Δύο μέρες μετά δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του και έχει διάθεση για βελτίωση. Δεν γνωρίζουμε αν θα μονιμοποιηθεί στον Ολυμπιακό, πάντως την ευκαιρία αυτή την αξίζει σίγουρα. Μην υποτιμάμε και τη δουλειά του βοηθού του Κάιρις που διαθέτει γνώσεις στο τομέα της επίθεσης.
Υγ2) Τρομερά τυχερή η Ελλάδα που θα απολαύσει σε τέτοιο βαθμό τον Ρικ Πιτίνο. Μια προσωπικότητα που μόνο έχει να προσφέρει στο μπάσκετ. Ωστόσο καμία φορά ας γίνει και παραδοχή του λάθους από την ΕΟΚ. Στην ίδια ακριβώς περίπτωση του coach Γιαννάκη είχε φερθεί τελείως διαφορετικά το 2010. Καλό θα είναι επιτέλους στο ελληνικό μπάσκετ να γίνει μια συνάντηση μεταξύ ομάδων και ομοσπονδίας, χωρίς δημοσιότητες και επικοινωνιακά κόλπα, να μπουν στο τραπέζι όλες οι παθογένειες που ταλανίζουν το άθλημα και να βρεθούν λύσεις.
COMMENTS