Αναγνώστες

Euroleague - Eurocup - Ελληνικό Πρωτάθλημα: Περιγραφή και τυπολόγιο της νέας βάσης στατιστικών

Περιγραφή και τυπολόγιο της νέας βάσης στατιστικων.


Η ανάρτηση αυτή έχει ως σκοπό την περιγραφή της νέας βάσης στατιστικών, ανεπτυγμένης σε παρουσιάσεις Tableau Public, η οποία θα φιλοξενήσει τα στατιστικά της Ευρωλίγκας αλλά και πρόσφατων αγωνιστικών περιόδων του Ελληνικού Πρωταθλήματος και του Eurocup. Όσα θα παρουσιαστούν στους νέους πίνακες θα πρέπει να θεωρούνται μια ξεχωριστή προσπάθεια, ανεξάρτητη από ότι έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα για αυτές τις διοργανώσεις είτε στο προφίλ μου στο Tableau, είτε σε φύλλα excel.

Αν και για τις δύο Ευρωπαϊκές διοργανώσεις η πηγή εξακολουθεί να είναι η επίσημη σελίδα της κάθε διοργάνωσης, η νέα βάση είναι φτιαγμένη μέσω των boxscores των αγώνων και όχι μέσω των συγκεντρωτικών στατιστικών των ομάδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βασικά στατιστικά να είναι ίδια, αλλά ότι παρουσιάζεται πέρα από αυτά ή αυτά σε μορφή μέσων όρων να υπολογίζεται σε διαφορετική βάση. Όσον αφορά τα στατιστικά του ελληνικού πρωταθλήματος, η πηγή από φέτος αλλάζει με σκοπό να λυθούν πρακτικά θέματα που ταλάνιζαν την προηγούμενη βάση: (1) Η παρουσίαση των ονομάτων με ελληνικούς και όχι λατινικούς χαρακτήρες, (2) Η μη προσθήκη των ομαδικών στατιστικών (στατιστικών που δεν αποδίδονται σε συγκεκριμένο παίκτη) στα συνολικά στατιστικά των ομάδων.

Ας δούμε τι περιέχει κάθε ένα από τα εφτά αρχεία κάθε διοργάνωσης, πριν αναφερθούμε στον τρόπο υπολογισμού των μη βασικών στατιστικών:

Αρχεία ομαδικών στατιστικών

Pace-Ratings-4 Factors (GBG)
Το αρχείο αποτελείται από έξι καρτέλες που ασχολούνται με παρουσιάσεις ομαδικών στατιστικών. Στην πρώτη και στην τρίτη καρτέλα παρουσιάζονται οι διαφορές πόντων ανά 100 και 70 κατοχές (Nrtg100 - Nrtg70) μαζί με τον γενικό ρυθμό (Pace) στον οποίο αγωνίζεται κάθε ομάδα, εκφρασμένο ως κατοχές ανά 40 λεπτά παιχνιδιού. Στην δεύτερη και τέταρτη καρτέλα παρουσιάζονται οι πόντοι ανά 100 και 70 κατοχές σε επίθεση και άμυνα. Στις δύο τελευταίες καρτέλες παρουσιάζονται οι τέσσερις παράγοντες που οδηγούν στην νίκη για τις ομάδες και τους αντιπάλους τους.

TEAM STATS - Game By Game
Το αρχείο αποτελείται από εννέα καρτέλες με πίνακες που ασχολούνται με τα ανά αγώνα ομαδικά στατιστικά. Στις πρώτες τέσσερις καρτέλες παρουσιάζονται τα στατιστικά κάθε ομάδας και των αντιπάλων της ξεχωριστά, χωρισμένα ανά φάση της διοργάνωσης. Στις επόμενες τέσσερις καρτέλες παρουσιάζονται μαζί τα στατιστικά όλων των ομάδων σε κάθε φάση της διοργάνωσης. Άρα για κάθε παιχνίδι που έχει διεξαχθεί αντιστοιχούν δύο σειρές, μια για κάθε ομάδα. Η τελευταία καρτέλα περιέχει τα συνολικά στατιστικά των δύο ομάδων σε κάθε παιχνίδι που έχει διεξαχθεί.

Στην πρώτη σειρά κάθε πίνακα (Grand Total) φαίνονται τα σύνολα ή οι μέσοι όροι των επιλεγμένων στατιστικών. Αν αυτά τα στατιστικά είναι συνολικά και τα στατιστικά αυτής της σειράς θα είναι εκφρασμένα ως σύνολά. Αντίστοιχα αν ο πίνακας περιέχει μέσους όρους ή ποσοστιαία στατιστικά τότε και τα περιεχόμενα της πρώτης σειράς παρουσιάζονται ανάλογα.

TEAM STATS (GBG)
Το αρχείο αποτελείται από δεκαπέντε καρτέλες με πίνακες που ασχολούνται με τα ανά σεζόν συγκεντρωτικά ομαδικά στατιστικά. Στην πρώτη καρτέλα παρουσιάζονται τα ακρωνύμια των ομάδων που χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες καρτέλες. Στην δεύτερη και τρίτη καρτέλα περιέχονται τα προηγμένα στατιστικά των ομάδων, όπως οι Πόντοι ανά 100-70 κατοχές, οι τέσσερις παράγοντες σε επίθεση και άμυνα και τα ποσοστιαία στατιστικά. Στις επόμενες καρτέλες θα βρείτε τα στατιστικά ομάδων και αντιπάλων ως σύνολα, ανά αγώνα, ανά 28/36 λεπτά συμμετοχής και ανά 70/100 ομαδικές κατοχές.

Στην τελευταία σειρά κάθε πίνακα (Grand Total) φαίνονται τα σύνολα ή οι μέσοι όροι των επιλεγμένων στατιστικών. Αν αυτά τα στατιστικά είναι συνολικά και τα στατιστικά αυτής της σειράς θα είναι εκφρασμένα ως σύνολά. Αντίστοιχα αν ο πίνακας περιέχει μέσους όρους ή ποσοστιαία στατιστικά τότε και τα περιεχόμενα της τελευταίας σειράς παρουσιάζονται ανάλογα.

Αρχεία στατιστικών παικτών

Season Stats
Το αρχείο αποτελείται από εννέα καρτέλες με πίνακες που ασχολούνται με τα ανά σεζόν και ανά ομάδα στατιστικά των παικτών. Στην πρώτη καρτέλα θα βρείτε μια λίστα με τους παίκτες της διοργάνωσης, τις σεζόν και τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκαν. Απ' τη στιγμή που τα στατιστικά παρουσιάζονται ανά ομάδα, η καρτέλα αυτή είναι χρήσιμη για την εύρεση παικτών που σε μια σεζόν αγωνίστηκαν σε περισσότερες από μια ομάδες της διοργάνωσης.

Αυτή είναι και η μόνη καρτέλα που περιέχει το φίλτρο των θέσεων το οποίο ως επι το πλείστον είναι τόσο ακριβές όσο η πηγή. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις πρόσφατων αγωνιστικών περιόδων έγιναν αλλαγές σε παίκτες που ήταν ξεκάθαρο ότι δεν έπαιξαν στη θέση στην οποία παρουσιάζονται. Αν ασχολείστε με τις συγκεκριμένες διοργανώσεις, σίγουρα θα βρείτε και άλλες περιπτώσεις με τις οποίες διαφωνείτε.

Στις καρτέλες που ακολουθούν θα βρείτε τα σύνολα των παικτών, τους μέσους όρους, τα προηγμένα στατιστικά (ποσοστιαία στατιστικά, ατομικά ratings), τα στατιστικά ανά 28/36 λεπτά συμμετοχής και τα στατιστικά ανά 70/100 ομαδικές κατοχές. Στην τελευταία καρτέλα παρουσιάζονται οι Προσωπικές Νίκες (WS) των παικτών, μαζί με επιμέρους στατιστικά που χρησιμοποιούνται τόσο για τον υπολογισμό των ατομικών ratings, όσο και για τον υπολογισμό των Win Shares. Στις τελευταίες στήλες παρουσιάζονται τα ratings των παικτών ανά 70 προσωπικές κατοχές. Πάνω και δίπλα από κάθε πίνακα θα βρείτε φίλτρα για τα περιεχόμενα κάθε στήλης.

Στην τελευταία σειρά κάθε πίνακα (Grand Total) φαίνονται τα σύνολα ή οι μέσοι όροι των επιλεγμένων στατιστικών παικτών. Αν αυτά τα στατιστικά είναι συνολικά και τα στατιστικά αυτής της σειράς θα είναι εκφρασμένα ως σύνολά. Αντίστοιχα αν ο πίνακας περιέχει μέσους όρους ή ποσοστιαία στατιστικά τότε και τα περιεχόμενα της τελευταίας σειράς παρουσιάζονται ανάλογα.

Boxscores - Career Stats
Στις πρώτες δύο καρτέλες του αρχείου θα βρείτε τα boxscores των αγώνων της διοργάνωσης. Η πρώτη καρτέλα περιέχει τα βασικά στατιστικά ομάδων και παικτών μαζί με τα Player Impact Estimates (PΙΕ) τους, ενώ στην δεύτερη θα βρείτε τα ποσοστιαία στατιστικά και τα ατομικά ratings. Αν ένας παίκτης δεν έχει αγωνιστεί σε κάποιο αγώνα δεν θα τον βρείτε στους πίνακες, ενώ μεταξύ ομαδικών και ατομικών στατιστικών όπως τα ριμπάουντ και τα λάθη στους περισσότερους αγώνες υπάρχει διαφορά. Αυτή η διαφορά αφορά τα ομαδικά στατιστικά, αυτά δηλαδή που δεν έχουν αποδοθεί σε κάποιον παίκτη. Αυτή η διαφορά είναι και ο λόγος που στους περισσότερους αγώνες το σύνολο των PIE των παικτών των δύο ομάδων, τα οποία εκφράζονται ως ποσοστό του συνόλου των στατιστικών ενός αγώνα, δεν φτάνει το 100%.

Τα βασικά και προηγμένα στατιστικά που παρουσιάζονται στα boxscores θα τα βρείτε μαζεμένα στις επόμενες δύο καρτέλες, οι οποίες περιέχουν και φίλτρα για εύρεση παικτών με συγκεκριμένες στατιστικές γραμμές σε ένα παιχνίδι. Έχετε υπόψη ότι η περιήγηση σε αυτές τις καρτέλες είναι κάπως χρονοβόρα (μια ταξινόμηση μπορεί να πάρει και 20-30"), αφού μιλάμε για ένα πίνακα που περιέχει μερικές δεκάδες χιλιάδες εγγραφές.

Από την πέμπτη μέχρι την τελευταία καρτέλα, το αρχείο είναι σε μορφή όμοιο με αυτό των ανά σεζόν και ομάδα στατιστικών των παικτών το οποίο περιγράψαμε παραπάνω. Εδώ όμως παρουσιάζονται τα στατιστικά καριέρας των παικτών με αυτούς να αναγράφονται στους πίνακες στατιστικών χωρίς αναφορά στις ομάδες τους. Αν όμως ψάχνετε τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ένας παίκτης θα τις βρείτε στην πέμπτη καρτέλα η οποία περιέχει και το φίλτρο των θέσεων.

Players Graphs
Εδώ θα βρείτε πίνακες και παρουσιάσεις στατιστικών που αφορούν τις σεζόν παικτών ανά ομάδα. Η πρώτη καρτέλα περιέχει όλα τα γενικά φίλτρα που αν επιλεγούν εφαρμόζονται σε όλες τις επόμενες καρτέλες.

Οι δύο επόμενες καρτέλες περιέχουν παρουσιάσεις και πίνακες που συγκρίνουν τα ποσοστά ευστοχίας Effective Field Goal Percentage (eFG%) και True Shooting Percentage (TS%) των παικτών με τον μέσο όρο της διοργάνωσης στους αγώνες που έχουν αγωνιστεί. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένας παίκτης δεν έχει αγωνιστεί στους τελευταίους πέντε αγώνες της κανονικής περιόδου της σεζόν, τα στατιστικά της διοργάνωσης σε αυτές τις αγωνιστικές δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του μέσου όρου των eFG% - TS%. Οι πόντοι των παικτών παρουσιάζονται ανά 70 ομαδικές κατοχές, με σκοπό να απαλειφθεί από την όποια σύγκριση η επίδραση του ρυθμού στον οποίο αγωνίζεται η ομάδα κάθε παίκτη.

Οι τέσσερις τελευταίες καρτέλες χωρίζονται ανά δύο σε παρουσίαση στατιστικών ανά 100 και 70 ατομικές κατοχές. Στην πρώτη καρτέλα κάθε αριθμού κατοχών θα βρείτε μια σύγκριση των παραγόμενων πόντων ανά 100/70 προσωπικές κατοχές (ατομικό Ortg) με το ποσοστό των συνολικών επιθετικών κατοχών της ομάδας που ο παίκτης ολοκλήρωσε με σουτ, βολή ή λάθος (USG%). Στην δεύτερη καρτέλα θα βρείτε μια σύγκριση του ποσοστού αναχαιτισμένων αμυντικών κατοχών (Stop%) των παικτών με τον αριθμό των αμυντικών κατοχών που έχουν αντιμετωπίσει.

Player Comparison
Στο φίλτρο της πρώτης καρτέλας έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε μια σεζόν-παίκτη, για να βρείτε τα στατιστικά του συγκεντρωμένα στην επόμενη καρτέλα. Ακριβώς κάτω από το φίλτρο αυτό έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε συγκεκριμένα παιχνίδια της σεζόν του παίκτη, σε περίπτωση που τα γενικά φίλτρα που θα βρείτε δίπλα δεν είναι ικανά να σας οδηγήσουν στα στατιστικά τα οποία ψάχνετε. Στο φίλτρο της τρίτης καρτέλας, έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε μέχρι έξι σεζόν παικτών για να συγκρίνετε τα στατιστικά τους χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τρεις καρτέλες.

Γενικά φίλτρα

YR - Επιλογή αγωνιστικής περιόδου
PHASE - Επιλογή φάσης
GAMES - Επιλέξτε συγκεκριμένο διάστημα παιχνιδιών μιας φάσης.
GMS - Αφού επιλέξετε (μία) φάση, χρησιμοποιήστε το φίλτρο για να επιλέξετε συγκεκριμένους αγώνες αυτής της φάσης ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι συνεχόμενοι. Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το φίλτρο έχοντας επιλέξει πάνω από μια φάση. 
TM - Επιλογή ομάδας/ομάδων
OP - Επιλογή αντίπαλης ομάδας/ομάδων
H/A - Επιλογή αγώνων εντός ή εκτός έδρας
W/L - Επιλογή νικηφόρων ή χαμένων αγώνων
S/R - Παιχνίδια στα οποία ένας παίκτης ξεκίνησε ως βασικός ή αναπληρωματικός.

Γλωσσάρι - Τυπολόγιο στατιστικών

Πίνακες ομάδων

G - Αριθμός αγώνων ομάδας

ΜΙΝ - Συνολικά λεπτά συμμετοχής των παικτών μιας ομάδας.

W - Νίκες

L - Ήττες

W% - Ποσοστό νικών

(W / G) * 100

PTS - Πόντοι

FG - Εύστοχα σουτ

FGA - Προσπάθειες για σουτ

2FG - Εύστοχα σουτ δύο πόντων

2FGA - Προσπάθειες για σουτ δύο πόντων

3FG - Εύστοχα σουτ τριών πόντων

3FGA - Προσπάθειες για σουτ τριών πόντων

FT - Εύστοχες ελεύθερες βολές

FTA - Προσπάθειες ελευθέρων βολών

OR - Επιθετικά ριμπάουντ

DR - Αμυντικά ριμπάουντ

TR - Συνολικά ριμπάουντ

AS - Τελικές πάσες

TO - Λάθη

ST - Κλεψίματα

BLK - Κοψίματα

PF - Φάουλ

PIR - Αξιολόγηση

(T PTS+T TR+T AS+T ST+T BLK+O PF)-((T FGA-T FG)+(T FTA-T FT)+T TO+O BLK+T PF)

POS - Κατοχές ομάδας και αντιπάλου

Στον τύπο υπολογισμού των κατοχών, υπολογίζεται ο αριθμός των κατοχών μιας ομάδας, προστίθεται ο αριθμός των κατοχών του αντιπάλου και το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται επί 0,5 για να δώσει μια σταθερή εκτίμηση:

0.5 * ((T FGA + 0.47 * T FTA - 1.07 * (T OR / (T OR + O DR)) * (T FGA - T FG) + T TO) + (O FGA + 0.47 * O FTA - 1.07 * (O OR / (O OR + T DR)) * (O FGA - O FG) + O TO))

Σε περίπτωση που θέλετε να υπολογίσετε ξεχωριστά τις κατοχές μιας ομάδας και των αντιπάλων της τότε χρησιμοποιείτε τα δυο κομμάτια του τύπου ξεχωριστά και αποφεύγετε τον πολλαπλασιασμό.

Κατοχές ομάδας:

(T FGA + 0.47 * T FTA - 1.07 * (T OR / (T OR + O DR)) * (T FGA - T FG) + T TO)

Κατοχές αντιπάλων:

(O FGA + 0.47 * O FTA - 1.07 * (O OR / (O OR + T DR)) * (O FGA - O FG) + O TO)

PACE40 - Ο ρυθμός στον οποίο αγωνίζεται μια ομάδα εκφρασμένος σε κατοχές ανά 40 λεπτά παιχνιδιού:

40 * POS / (T MIN/5)

ORTG100 -- ORTG70 - Οι πόντοι μιας ομάδας ανά 100 / 70 κατοχές

100*T PTS / POS
70*T PTS / POS

DRTG100 -- DRTG70 - Οι πόντοι αντιπάλων ανά 100 / 70 κατοχές

100*O PTS / POS
70*O PTS / POS

NRTG100 -- NRTG70 - H διαφορά μεταξύ ORTG100 -- ORTG70 και DRTG100 -- DRTG70

PW - Πυθαγόριες νίκες

G * (T PTS^10 / (T PTS^10 + O PTS^10))

PL - Η διαφορά αγώνων και Πυθαγόριων νικών μιας ομάδας

MOV - Η διαφορά πόντων μιας ομάδας ανά αγώνα

(T PTS - O PTS) / G

FTr - Εκτελεσμένες βολές ανά εκτελεσμένο σουτ

FTA / FGA

3PAr - Εκτελεσμένα σουτ τριών πόντων ανά εκτελεσμένο σουτ

3FGA/FGA

TS% - Ποσοστό ευστοχίας που λαμβάνει υπόψη την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας συνολικά στα σουτ και τις ελεύθερες βολές.

PTS / (2 * TSA)

TSA = FGA + 0.47 * FTA

PPS - Συνολικοί πόντοι από σουτ και βολές ανά εκτελεσμένο σουτ

PTS / FGA

PPSh - Πόντοι από σουτ ανά εκτελεσμένο σουτ

(2*2FG+3*3FG) / FGA

DRB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει μια ομάδα στην άμυνα της.

100*(T DR / (T DR + O OR))

TRB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει μια ομάδα στις δύο πλευρές του γηπέδου.

100*(T TR / (T TR + O TR))

ST% - Ποσοστό των κατοχών αντιπάλου που κατέληξαν σε κλέψιμο.

100 * ST  /  POS

BLK% - Ποσοστό των αντίπαλων διπόντων που κατέληξαν σε κόψιμο.

100 * BLK  / (O FGA - O 3FGA)

AST/TO - Ασίστ ανά λάθος

ST/TO - Κλέψιμο ανά λάθος

Τέσσερις Παράγοντες σε Επίθεση και Αμυνα

Κατα τον Dean Oliver, οι πιο κάτω παράγοντες είναι οι πλέον κρίσιμοι για την επιτυχία μιας ομάδας, με τα ποσοστά στη παρένθεση να αποτελούν τις εκτιμήσεις του για τον βαθμό κρισιμότητας τους:

Ποσοστό ευστοχίας στα σουτ (40%)
Αποφυγή λαθών (25%)
Ριμπάουντ (20%)
Ποσοστό ευστοχίας στις βολές (15%)

Σε μια πρόσφατη επαναξιολόγηση των παραγόντων αυτών από τον Justin Jacobs του squared2020 τα ποσοστά αυτά φαίνεται να τείνουν (ακόμη) περισσότερο προς το ποσοστό ευστοχίας και την αποφυγή λαθών. Τα τέσσερα στατιστικά που ακολουθούν, χρησιμοποιούνται τόσο για την αξιολόγηση μιας ομάδας, όσο και των αντιπάλων της, σε επίπεδο ενός αγώνα ή μίας σεζόν:

eFG% - Προσαρμογή του ποσοστού ευστοχίας στα σουτ (FG%) στο γεγονός ότι κάθε εύστοχο σουτ τριών πόντων (3FG) ισούται με 1,5 εύστοχο σουτ δύο πόντων (2FG)

100*(FG + 0.5 * 3FG) / FGA

TO% - Τα λάθη μιας ομάδας ανά 100 κατοχές.

100 * TO / (FGA + 0.47 * FTA + TO)

ORB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει μια ομάδα στην επίθεση της.

100*(T OR / (T OR + O DR))

FT/FGA - Εύστοχες ελεύθερες βολές ανά εκτελεσμένο σουτ


Πίνακες παικτών

G - Αριθμός αγώνων παίκτη

ΜΙΝ - Συνολικά λεπτά συμμετοχής παίκτη.

PTS - Πόντοι παίκτη

FG - Εύστοχα σουτ

FGA - Προσπάθειες για σουτ

2FG - Εύστοχα σουτ δύο πόντων

2FGA - Προσπάθειες για σουτ δύο πόντων

3FG - Εύστοχα σουτ τριών πόντων

3FGA - Προσπάθειες για σουτ τριών πόντων

FT - Εύστοχες ελεύθερες βολές

FTA - Προσπάθειες ελευθέρων βολών

O - Επιθετικά ριμπάουντ

D - Αμυντικά ριμπάουντ

T - Συνολικά ριμπάουντ

AST - Τελικές πάσες

TO - Λάθη

STL - Κλεψίματα

BLK - Κοψίματα

BLO - Κομμένα εκτελεσμένα σουτ

PF - Φάουλ

FR - Κερδισμένα φάουλ

PIR - Αξιολόγηση

(PTS+T+AST+STL+BLK+FR)-((FGA-FG)+(FTA-FT)+TO+BLO+PF)

PIE - Το Player Impact Estimate παρουσιάζει τα στατιστικά ενός παίκτη ως ποσοστό των συνολικών στατιστικών ενός αγώνα. Το γεγονός ότι παρουσιάζεται σε μορφή ποσοστού επί του συνόλου είναι θετικό, αφού με αυτό τον τρόπο απαλείφεται η όποια επιρροή μπορεί να έχει ο ρυθμός μιας ομάδας σε μια αξιολόγηση όπως το PIR. Το PIE αντικαθιστά στην καινούργια βάση το Player Efficiency Rating (PER) το οποίο δεν θα παρουσιάζεται πια.

(PTS + FGM + FTM - FGA - FTA + D + (0.5 * O) + AST + STL + (0.5 * BLK) - PF - TO) / (G PTS + G FGM + G FTM - G FGA - G FTA + G DR + (0.5 * G OR) + G AST + G STL + (0.5 * G BLK) - G PF - G TO)

PPS - Συνολικοί πόντοι από σουτ και βολές ανά εκτελεσμένο σουτ

PTS / FGA

PPSh - Πόντοι από σουτ ανά εκτελεσμένο σουτ

(2*2FG+3*3FG) / FGA

PPP - Πόντοι ανά ατομική κατοχή. Ο υπολογισμός των συνολικών ατομικών κατοχών θα παρουσιαστεί πιο κάτω ως κομμάτι του υπολογισμού των ατομικών Offensive Rating.

TS% - Ποσοστό ευστοχίας που λαμβάνει υπόψη την αποτελεσματικότητα ενός παίκτη συνολικά στα σουτ και τις ελεύθερες βολές.

PTS / (2 * TSA)

TSA = FGA + 0.47 * FTA

eFG% - Προσαρμογή του ποσοστού ευστοχίας στα σουτ (FG%) στο γεγονός ότι κάθε εύστοχο σουτ τριών πόντων (3FG) ισούται με 1,5 εύστοχο σουτ δύο πόντων (2FG)

(FG + 0.5 * 3FG) / FGA

FTr - Εκτελεσμένες βολές ανα εκτελεσμένο σουτ

FTA/FGA

3PAr - Εκτελεσμένα σουτ τριών πόντων ανα εκτελεσμένο σουτ

3FGA/FGA

ORB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει ένας παίκτης στην επίθεση, στο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο παρκέ.

100 * (O * (T MΙΝ / 5)) / (ΜΙΝ * (T O + O D))

DRB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει ένας παίκτης στην άμυνα, στο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο παρκέ.

100 * (D * (T MΙΝ / 5)) / (ΜΙΝ * (T D + O O))

TRB% - Το ποσοστό των διαθέσιμων ριμπάουντ που κερδίζει ένας παίκτης στις δύο πλευρές του γηπέδου, στο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο παρκέ.

100 * (T * (T ΜΙΝ / 5)) / (ΜΙΝ * (T T + O T))

AST% - Το ποσοστό των εύστοχων σουτ μιας ομάδας, στα οποία ένας παίκτης έδωσε την τελική πάσα, στο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο παρκέ. Στον τύπο δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ασίστ ελευθέρων βολών, οι οποίες προστίθενται στα σύνολα των ασίστ από την περίοδο 2010-11.

100 * AST / (((MIN / (T MIN / 5)) * T FG) - FG)

TO% - Τα λάθη ενός παίκτη ανα 100 κατοχές.

100 * TO / (FGA + 0.47 * FTA + TO)

STL% - Το ποσοστό των αντίπαλων κατοχών, που καταλήγουν σε κλέψιμο από ένα παίκτη, στο διάστημα που βρίσκεται στο παρκέ.

100 * (STL * (T MIN / 5)) / (MIN * POS)

BLK% - Το ποσοστό των αντίπαλων σουτ δύο πόντων, τα οποία καταλήγουν σε κόψιμο από ένα παίκτη, στο διάστημα που βρίσκεται στο παρκέ. Τα κοψίματα σε σουτ τριών πόντων είναι ελάχιστα, γι' αυτό και στον τύπο τα σουτ τριών πόντων αφαιρούνται από τα συνολικά σουτ.

100 * (BLK * (T MIN / 5)) / (MIN * (O FGA - O 3PA))

Floor% - Κατοχές που καταλήγουν σε σκορ προς σύνολο ατομικών κατοχών. Ο υπολογισμός των κατοχών που καταλήγουν σε σκορ και των ατομικών κατοχών θα παρουσιαστεί πιο κάτω ως κομμάτι του υπολογισμού των ατομικών Offensive Rating.

USG% - Το ποσοστό των επιθετικών κατοχών μιας ομάδας που ολοκληρώνει ένας παίκτης με σουτ, βολή ή λάθος, στο διάστημα στο οποίο βρίσκεται στο παρκέ.

100 * ((FGA + 0.47 * FTA + TO) * (T MIN / 5)) / (MIN * (T FGA + 0.47 * T FTA + T TO))

Υπολογισμός ατομικών Ortg

Το Offensive Rating ενός παίκτη περιγράφεται από τον Dean Oliver ως "οι παραγόμενοι πόντοι ενός παίκτη ανά εκατό ατομικές κατοχές." Για να φτάσουμε λοιπόν σε αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε τους συνολικούς παραγόμενους πόντους ενός παίκτη (PProd) και τις συνολικές ατομικές κατοχές (TotPoss) τις οποίες χρησιμοποίησε για να φτάσει στη παραγωγή τους.

Ο υπολογισμός των συνολικών κατοχών επιτυγχάνεται με τους επιμέρους υπολογισμούς των κατοχών που κατέληξαν σε σκορ (ScPoss), των κατοχών που κατέληξαν σε χαμένο σουτ (FGxPoss), των κατοχών που κατέληξαν σε χαμένη βολή (FTxPoss) και προσθέτοντας στα αποτελέσματα αυτών τα λάθη του παίκτη:

O υπολογισμός των κατοχών που κατέληξαν σε σκορ (ScPoss) είναι ο πλέον πολύπλοκος:

ScPoss = (FG_Part + AST_Part + FT_Part) * (1 - (T OR / Team_Scoring_Poss) * Team_ORB_Weight * Team_Play%) + ORB_Part

όπου:

FG_Part = FG * (1 - 0.5 * ((PTS - FT) / (2 * FGA)) * qAST)

qAST = ((MIN / (T MIN / 5)) * (1.14 * ((T AST - AST) / T FG))) + ((((T AST / T MIN) * MIN * 5 - AST) / ((T FG / T MIN) * MIN * 5 - FG)) * (1 - (MIN / (T MIN / 5))))

AST_Part = 0.5 * (((T PTS - T FT) - (PTS - FT)) / (2 * (T FGA - FGA))) * AST

FT_Part = (1-(1-(FT/FTA))^2)*0.47*FTA

Team_Scoring_Poss = T FG + (1 - (1 - (T FT / T FTA))^2) * T FTA * 0.47

Team_ORB_Weight = ((1 - T ORB%) * Team_Play%) / ((1 - T ORB%) * Team_Play% + T ORB% * (1 - Team_Play%))

T ORB% = T OR / (T OR + (O TR - O OR))

Team_Play% = Team_Scoring_Poss / (T FGA + T FTA * 0.47 + T TO)

ORB_Part = O * Team_ORB_Weight * Team_Play%

O υπολογισμός των κατοχών που κατέληξαν σε χαμένα σουτ (FGxPoss) και χαμένες βολές (FTxPoss) είναι πιο απλός:

FGxPoss = (FGA - FG) * (1 - 1.07 * T ORB%)

FTxPoss = ((1 - (FT / FTA))^2) * 0.47 * FTA

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αποτελέσματα των πιο πάνω υπολογισμών στο σύνολο των λαθών του παίκτη για να υπολογίσουμε το σύνολο των ατομικών κατοχών (TotPoss):

TotPoss = ScPoss + FGxPoss + FTxPoss + TO

Οι παραγόμενοι πόντοι (PProd) ενός παίκτη υπολογίζονται μέσω του τύπου:

PProd = (PProd_FG_Part + PProd_AST_Part + FT) * (1 - (T OR / Team_Scoring_Poss) * Team_ORB_Weight * Team_Play%) + PProd_ORB_Part

όπου:

PProd_FG_Part = 2 * (FG + 0.5 * 3FG) * (1 - 0.5 * ((PTS - FT) / (2 * FGA)) * qAST)

PProd_AST_Part = 2 * ((T FG - FG + 0.5 * (T 3FG - 3FG)) / (T FG - FG)) * 0.5 * (((T PTS - T FT) - (PTS - FT)) / (2 * (T FGA - FGA))) * AST

PProd_ORB_Part = O * Team_ORB_Weight * Team_Play% * (T PTS / (T FG + (1 - (1 - (T FT / T FTA))^2) * 0.47 * T FTA))

Αφού έχουμε υπολογίσει τους παραγόμενους πόντους ενός παίκτη (PProd) και τις συνολικές κατοχές που έχει χρησιμοποιήσει (TotPoss) είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε το Offensive Rating (Ortg):

ORTG100 = 100 * (PProd / TotPoss)

Αν θέλουμε να υπολογίσουμε τους πόντους ενός παίκτη σε διαφορετικό αριθμό κατοχών, απλά αντικαθιστούμε τον αριθμό 100, με τον αριθμό κατοχών που μας ενδιαφέρει. Επίσης ως παράγωγο των πιο πάνω υπολογισμών μπορούμε να υπολογίσουμε και τη συχνότητα με την οποία ο παίκτης σκοράρει στις κατοχές τις οποίες χρησιμοποιεί μέσω του πιο κάτω τύπου:

Floor% = ScPoss / TotPoss

Υπολογισμός ατομικών Drtg

Το Defensive Rating ενός παίκτη περιγράφεται από τον Dean Oliver ως "οι πόντοι που δέχεται ένας παίκτης ανα 100 προσωπικές αμυντικές κατοχές". Ο υπολογισμός του στηρίζεται σε δύο τύπους άμυνας, αυτής που μπορεί να μετρηθεί μέσω του πίνακα των βασικών στατιστικών ενός αγώνα (κλεψίματα, κοψίματα, αμυντικά ριμπάουντ) και αυτής που αφορά τα αντίπαλα λάθη και χαμένα σουτ τα οποία δεν καταλήγουν σε κλεψίματα, κοψίματα ή ριμπάουντ. Ο τύπος υπολογισμου είναι:

Stops = Stops1 + Stops2

όπου:

Stops1 = STL + BLK * FMwt * (1 - 1.07 * O OR%) + D * (1 - FMwt)

FMwt = (O FG% * (1 - O OR%)) / (O FG% * (1 - O OR%) + (1 - O FG%) * O OR%)

O OR% = O O / (O O + T D)

O FG% = O FG / O FGA

Stops2 = (((O FGA - O FG - T BLK) / T MIN) * FMwt * (1 - 1.07 * O OR%) + ((O TO - T STL) / T MΙΝ)) * MΙΝ + (PF / T PF) * 0.47 * O FTA * (1 - (O FT / O FTA))^2

Αφού υπολογίσουμε το σύνολο των δύο τύπων άμυνας (Stops) είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε το ποσοστό του συνόλου των προσωπικών αμυντικών κατοχών ενός παίκτη που κατέληξαν σε αναχαίτιση του αντιπάλου (Stop%):

Stop% = (Stops * O MIN) / (POS * MIN)

Υπολογίζοντας το Stop%, είμαστε έτοιμοι να υπολογίζουμε το Drtg ενός παίκτη με τον τύπο:

DRTG100 = Team_Defensive_Rating + 0.2 * (100 * D_Pts_per_ScPoss * (1 - Stop%) - Team_Defensive_Rating)

όπου:

Team_Defensive_Rating = 100 * (O PTS / POS)

D_Pts_per_ScPoss = O PTS / (O FG + (1 - (1 - (O FT / O FTA))^2) * O FTA*0.47)

Αλλάξτε τον αριθμό (100) αν θέλετε να παρουσιάσετε ατομικά Defensive Ratings σε διαφορετικό αριθμό προσωπικών αμυντικών κατοχών. Επίσης αν διαιρέσουμε τα Stops ενός παίκτη με το Stop% του, το αποτέλεσμα είναι μια εκτίμηση του αριθμού των ατομικών αμυντικών κατοχών τις οποίες αντιμετώπισε (Opp POS).

Υπολογισμός Win Shares

Οι προσωπικές νίκες αποδίδουν σε κάθε παίκτη ένα μέρος από τον συνολικό αριθμό νικών της ομάδας του, με βάση την στατιστική του συγκομιδή και χωρίζονται σε Επιθετικές και Αμυντικές.

Στην καλαθοσφαιρική εκδοχή των WS (αφού αναπτύχθηκαν αρχικά ως δείκτης αξιολόγησης παικτών baseball), κάθε νίκη αντιστοιχεί σε μια WS, ενώ οι WS ενός παίκτη μπορεί να πάρουν και αρνητική τιμή, αν η προσπάθεια του να προσφέρει ήταν στατιστικά σημαντική, αλλά ανεπιτυχής.

Το θετικό με τον υπολογισμό των Win Shares, είναι το γεγονός ότι αν έχουμε ασχοληθεί πιο πριν με τον υπολογισμό των πόντων ανά κατοχή των παικτών σε άμυνα και επίθεση, τότε έχουμε αρχίσει ήδη την διαδικασία και για τον υπολογισμό τους.

Υπολογισμός Επιθετικών Win Shares (OWS)

Για τον υπολογισμό των OWS θα χρειαστούμε τους παραγόμενους πόντους ενός παίκτη (PProd) και τις συνολικές κατοχές που έχει χρησιμοποιήσει (TotPoss)

Έχοντας διαθέσιμα τα πιο πάνω μεγέθη, υπολογίζουμε της Οριακή Επίθεση (marginal offense) κάθε παίκτη μέσω του τύπου:

(PProd) - 0.92 * (league points per possession) * (TotPoss)

Στη συνέχεια υπολογίζουμε τον οριακό αριθμό πόντων ανα νίκη (marginal points per win) της ομάδας κάθε παίκτη με τον πιο κάτω τύπο:

0.32 * (league points per game) * ((T PACE40) / (L PACE40))

Υπολογίζοντας τα πιο πάνω μεγέθη, είμαστε έτοιμοι να αποδώσουμε επιθετικές προσωπικές νίκες στους παίκτες:

OWS = (marginal offense) / (marginal points per win)


Υπολογισμός Αμυντικών Win Shares (DWS)

Ο υπολογισμός των DWS, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Drtg ενός παίκτη και η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή των OWS. Έχοντας διαθέσιμο το Drtg ενός παίκτη, υπολογίζουμε την Οριακή Άμυνα (marginal defense) του μέσω του τύπου:

(MIN / T MIN) * POS * (1.08 * (league points per possession) - ((DRTG100) / 100))

Στη συνέχεια υπολογίζουμε τον οριακό αριθμό πόντων ανα νίκη (marginal points per win) της ομάδας ενός παίκτη, ακριβώς όπως και στον υπολογισμό των OWS:

0.32 * (league points per game) * ((T PACE40) / (L PACE40))

Υπολογίζοντας τα πιο πάνω μεγέθη, είμαστε έτοιμοι να αποδώσουμε αμυντικές προσωπικές νίκες στους παίκτες:

DWS = (marginal defense) / (marginal points per win)

Προσθέτοντας τις Επιθετικές και Αμυντικές προσωπικές νίκες βρίσκουμε τις Συνολικές προσωπικές νίκες:

WS = OWS + DWS

Για να υπολογίσουμε τις προσωπικές νίκες ανά 40 λεπτά συμμετοχής χρησιμοποιούμε τον πιο κάτω τύπο:

WS/40 = (40/ MIN) * WS

ενώ στους πίνακες θα βρείτε και τον λόγο προσωπικές νίκες προς νίκες ομάδας (WS/TM W).

Επειδή σε περιπτώσεις παραγωγικών παίκτων που είναι μέλη κακών ομάδων το σύνολο των WS τους δεν ακολουθεί την στατιστική τους συγκομιδή, στην ίδια καρτέλα με τις WS παρουσιάζονται τα:

SPTP = Stops + Points Produced - Total Possessions
S1PTP =  Stops1 + Points Produced - Total Possessions

Οι εξισώσεις αυτές παρουσιάζουν την παραγωγή των παικτών μέσω των μεγεθών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των ατομικών ratings τους και των προσωπικών τους νικών. Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία ανάλυσης του Tableau Public βλέπουμε το προφανές, ότι δηλαδή υπάρχει υψηλή συσχέτιση μεταξύ WS-SPTP αλλά με την απόκλιση να είναι μεγάλη. Αν αφαιρέσουμε από τα SPTP των παικτών τα Stops2 (που προέρχονται από εκτίμηση μέσω των ομαδικών στατιστικών), βλέπουμε ότι η συσχέτιση βελτιώνεται και η απόκλιση ελαττώνεται.Υπολογισμός Win Shares μέσω της βάσης ανά αγώνα στατιστικών

Στις βάσεις στατιστικών που κοινοποιούσα μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2018-19, οι Win Shares υπολογίζονταν μέσω των συγκεντρωτικών στατιστικών, χρησιμοποιώντας τα σύνολα ομάδων, παικτών και διοργάνωσης μετά από κάθε αγωνιστική. Στο τέλος κάθε φάσης της διοργάνωσης έπαιρνα τα σύνολα των παικτών και τα προσέθετα στα σύνολα τους στην επόμενη φάση κάνοντας το ίδιο μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού και πρόσθεσης των αποτελεσμάτων είχε ως αποτέλεσμα αριθμό συνολικών Win Shares που έφταναν σε 92-95% των συνολικών νικών όλων των ομάδων της διοργάνωσης. Για να υπολογιστούν οι WS μέσω της βάσης ανά αγώνα στατιστικών παικτών, έγιναν κάποιες αλλαγές που οδήγησαν στην πτώση αυτού του ποσοστού σε 88-89%. Ένας λόγος για αυτή τη πτώση έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στατιστικά των παικτών σε μη αποτελεσματικούς αγώνες (χαμηλά ποσοστά, πολλά λάθη) είναι πιο εύκολο να παράξουν μικρότερο, ως αρνητικό αριθμό OWS. 

Κάτι άλλο που πρέπει να έχουμε υπόψη είναι οι ακραίες τιμές των Net Rating. Aν μια ομάδα είναι τόσο καλή ή τόσο κακή, που θα φτάσει σε Nrtg70 μεγαλύτερα από 10 ή μικρότερα από -10, αντίστοιχα, τότε οι διαφορές μεταξύ του αριθμού των νικών τους και του συνόλου των WS που θα αποδοθούν στους παίκτες τους θα είναι μεγάλη. Ίσως τόσο μεγάλη που δεν θα βγάζει νόημα με βάση τον αριθμό των παιχνιδιών στα οποία έχουν συμμετάσχει αυτές οι ομάδες. Πιο κάτω δύο ακραίες περιπτώσεις:

- H Barcelona της σεζόν 2009-10 τελείωσε με 20 νίκες σε 22 παιχνίδια, έχοντας 15,0 Nrtg70 
με την δεύτερη ομάδα σε Nrtg70 να είναι η Siena με 7,7. Στους παίκτες της Barca αποδώθηκαν συνολικά 23,4 Win Shares.

- H Fenerbahce της σεζόν 2009-10 τελείωσε με 3 νίκες σε 10 παιχνίδια, έχοντας -10,7 Nrtg70. Στους παίκτες της αποδώθηκαν συνολικά -0,3 Win Shares.

Η διαφορά των WS μέσω προσθήκης των ανά αγώνα αποτελεσμάτων, με τις WS που προέρχονται από χρήση των συγκεντρωτικών στατιστικών, δεν είναι μεγάλη αν εξετάσουμε κάθε σεζόν ξεχωριστά. Αν όμως ένας παίκτης έχει περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καριέρας του σε μια κορυφαία ομάδα που κερδίζει συχνά με μεγάλες διαφορές τότε θα επηρεαστεί θετικά και τούμπαλιν.

Οι αλλαγές που έγιναν στον υπολογισμό των Win Shares είναι οι εξής.

(1) Οι συνολικοί πόντοι της διοργάνωσης στο διάστημα που έχουμε διανύσει σε μία φάση μίας σεζόν, αντικαταστάθηκαν με τους συνολικούς πόντους των δύο ομάδων σε κάθε παιχνίδι.

(2) Οι συνολικές κατοχές της διοργάνωσης στο διάστημα που έχουμε διανύσει σε μία φάση μίας σεζόν, αντικαταστάθηκαν με τις συνολικές κατοχές των δύο ομάδων σε κάθε παιχνίδι.

(3) Ο ρυθμός της κάθε ομάδας υπολογίζεται χρησιμοποιώντας τον δικό της αριθμό κατοχών (T POS), ενώ ο μέσος ρυθμός της διοργάνωσης αντικαθιστάται από τον μέσο ρυθμό των δύο ομάδων, ο οποίος υπολογίζεται με την χρήση της σταθερής εκτίμησης που προκύπτει από τον μέσο όρο των κατοχών των δύο ομάδων (POS = 0.5*(T POS+O POS)).

Υπολογισμός Box Creation - Offensive Load - Adjusted TO%

Box Creation

Αν ρίξουμε μια ματιά στις λίστες των MVP της Ευρωλίγκας και του Eurocup, θα δούμε ότι πιο συχνά απ΄ότι όχι οι κάτοχοι της διάκρισης είναι περιφερειακοί παίκτες, επωμιζόμενοι με ένα τεράστιο κομμάτι της συνολικής δημιουργίας ευκαιριών των ομάδων τους για σκορ. Αυτή η δημιουργία μπορεί να έχει ως σκοπό την εύρεση καλύτερων συνθηκών για δική τους εκτέλεση ή καλών σουτ για συμπαίκτες τους, που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν με την ίδια ευκολία.

Το πόσο καλός είναι ένας παίκτης στο να φτιάχνει προϋποθέσεις για καλά σουτ, εξαρτάται από τον βαθμό ανάπτυξης των τριών επιλογών που έχει όταν βρεθεί με την μπάλα στην κατοχή του: Ντρίμπλα, Σουτ και Πάσα. Ένας χειριστής ο οποίος έχει ανεπτυγμένες και τις τρεις επιλογές, έχει ουσιαστικά όλο το γήπεδο στη διαθεσή του αφού μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα όπου θέλει, να εκτελέσει από όποιο σημείο θέλει ή να βρει ελεύθερους συμπαίκτες για να συνεχιστεί η επίθεση με καλές προϋποθέσεις.

Η δημιουργία του όμως για τους συμπαίκτες του, δεν έρχεται μόνο μέσω των ασίστ, ενώ ο παίκτης που θα δώσει την τελική πάσα, δεν είναι απαραίτητα και ο παίκτης που έφτιαξε τις προϋποθέσεις για να τελειώσει η κατοχή με ένα καλό σουτ. Ας περιγράψουμε δύο σενάρια εκτέλεσης μετά από πάσα:

(1) Ο χειριστής τραβά πάνω του την άμυνα λόγω της ικανότητας του στο μακρινό σουτ. Εκμεταλλευόμενος την προσοχή που έχει κερδίσει, διεισδύει προς το καλάθι παρασύροντας μαζί του τον προσωπικό του αντίπαλο και ακόμη έναν αντίπαλο που έρχεται ως βοήθεια. Αυτή του η κίνηση δημιουργεί όχι μόνο ελεύθερη πάσα προς συμπαίκτη του στη περιφέρεια, αλλά και καλή έξτρα πάσα του παραλήπτη σε τρίτο συμπαίκτη τους ο οποίος βρίσκει καλό περιφερειακό σουτ.

(2) Ένας παίκτης στέκεται στην κορυφή του τριπόντου ενώ ο συμπαίκτης του χρησιμοποιεί δύο συνεχόμενα σκριν για να απαλλαγεί από τον προσωπικό του αντίπαλο και να βρεθεί πλάγια στη γραμμή του τριπόντου. Κατά την έξοδο του συμπαίκτη του από το τελευταίο σκριν ο χειριστής του δίνει την πάσα για να εκτελέσει το σουτ.

Στο πρώτο σενάριο, ο χειριστής δημιούργησε μέσω του πλήρους επιθετικού πακέτου που διαθέτει τις προϋποθέσεις για ένα καλό σουτ συμπαίκτη του αλλά δεν ήταν αυτός που πιστώθηκε την ασίστ στο τέλος της κατοχής. Στο δεύτερο σενάριο, ο συμπαίκτης του χειριστή ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να βρει ελεύθερο σουτ πριν δεχτεί την τελική πάσα του.

Δημιουργία και τελική πάσα δεν ταυτίζονται πάντοτε. Αυτό ακριβώς το κομμάτι του παιχνιδιού ενός χειριστή προσπαθεί να αναδείξει ο Ben Taylor μέσω της δημιουργίας του Box Creation το οποίο θα βρείτε στις βάσεις στατιστικών ως CRE. Το κύριο συμπέρασμα από την μελέτη εκατοντάδων παιχνιδιών που οδήγησε στην δημιουργία αυτού του δείκτη αναφέρεται πιο κάτω από τον ίδιο τον Ben Taylor:


Για κάθε άγνωστο ή νέο παίκτη υπάρχει μια περίοδος χάριτος. Μετά όμως από αυτή, αν ένας παίκτης έχει δείξει ότι η με διαφορά κύρια επιλογή του είναι η προσωπική ενέργεια και η εύρεση δικού του καλού σουτ, τότε η άμυνα θα προσαρμοστεί βγάζοντας τον από το παιχνίδι. Αντίθετα αν ένας παίκτης δείξει ότι η με διαφορά κύρια επιλογή του είναι το να βάλει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι τότε η άμυνα θα τον αγνοήσει προκαλώντας τον να εκτελέσει και θα κόψει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία του με τους συμπαίκτες του. Αυτές οι ακραίες συμπεριφορές ενος βασικού χειριστή καταλήγουν σε μειωμένες ευκαιρίες εύρεσης καλών σουτ. Γι' αυτό χρειάζεται ισορροπία. Για να υπάρχει όμως ισορροπία, πρέπει να υπάρχει και η ικανότητα.

Ο τύπος υπολογισμού του Box Creation είναι:

CRE=AST*0.1843+(PTS+TO)*0.0969-2.3021*(3pt proficiency)+0.0582*(AST*(PTS+TO)*3pt proficiency)-1.1942

όπου

3pt proficiency = (2/(1+EXP(-3FGA))-1)*3FG%

με όλα τα βασικά στατιστικά να χρησιμοποιούνται ανά 100 ομαδικές κατοχές. Κατά την ανάλυση παλινδρόμησης ο Taylor παρατήρησε ότι:

- Οι ασίστ αν και δεν είναι αρκετές από μόνες τους για να αναδείξουν την δημιουργία ενός παίκτη είναι μια καλή αρχή.

- Οι πόντοι και τα λάθη βάζουν στην εξίσωση το μέγεθος της χρησιμοποίησης ενός παίκτη, δείχνοντας ποιοί προκαλούν την άμυνα να τους ακολουθήσει.

- Η ευστοχία πάντα σε συνδυασμό με τον όγκο των προσπαθειών για σουτ τριών πόντων, δείχνει την ικανότητα ενός παίκτη να ανοίγει το γήπεδο για άλλους είτε ως χειριστής είτε ως επιλογή εκτέλεσης μετά από πάσα.

Offensive Load

Έχοντας στη διάθεση μας το CRE μπορούμε να προσθέσουμε την δημιουργία στην χρησιμοποίηση ενός παίκτη και να πάμε το ποσοστό χρησιμοποίησης ένα βήμα παραπέρα. Το USG% ασχολείται με το ποσοστό των συνολικών κατοχών μιας ομάδας που τελειώνει ένας παίκτης με σουτ, βολή ή λάθος. Κάποιοι παίκτες όμως δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό τα δικά τους σουτ και άλλοι εκτελούν μετά από δράσεις συμπαικτών τους. Το Offensive Load (OLD) επιχειρεί να αναδείξει τους παίκτες που επωμίζονται το μεγαλύτερο κομμάτι της επίθεσης των ομάδων τους, είτε μιλάμε για εκτέλεση, είτε για άμεση ή έμμεση δημιουργία ευκαιρών για άλλους:

OLD = (AST-(0.38*Box Creation))*0.75)+FGA+FTA*0.47+Box Creation+TO

Όλα τα βασικά στατιστικά χρησιμοποιούνται ανά 100 ομαδικές κατοχές. Στο πρώτο κομμάτι της εξίσωσης βλέπουμε την αφαίρεση του 38% του CRE από τις ασίστ. Η έρευνα του Taylor έδειξε ότι αυτό το ποσοστό των συνολικών ευκαιριών που δημιουργήθηκαν στους αγώνες τους οποίους μελέτησε προήλθαν από τελική πάσα του παίκτη, άρα όντως αυτός δημιούργησε τις προϋποθέσεις. Η αφαίρεση αυτών των ευκαιριών από τις ασίστ του παίκτη φροντίζει να μην προστεθεί το ίδιο μέγεθος δύο φορές. Ένα τέταρτο περίπου των ασίστ που απομένουν μετά την προηγούμενη αφαίρεση, ήταν δευτερεύουσες ασίστ (πάσες που έγιναν στον παίκτη που πιστώθηκε την τελική πάσα) και αφαιρούνται επίσης από τις ασίστ. Αφου λοιπόν γίνουν αυτές οι προσαρμογές, τότε προστίθενται στον αριθμό των εναπομείναντων ασίστ τα υπόλοιπα στατιστικά που βρίσκουμε και στην εξίσωση του USG%, συν το CRE του παίκτη.

Αυτά θα μπορέσετε να τα μελετήσετε πιο αναλυτικά μέσω των αποτελεσμάτων, μόλις αρχίσει η σεζόν 2019-20 και κοινοποιηθούν οι πρώτοι ενημερωμένοι πίνακες. Ας δούμε όμως παρακάτω τους περσινούς κορυφαίους σε Box Creation, χωρίς περιορισμό αριθμού παιχνιδιών ή λεπτών συμμετοχής:


Η περσινή σεζον του Alexey Shved δεν ήταν πλήρης, όμως στο διάστημα που ήταν στο παρκέ, δημιουργούσε κάπου 10 ευκαιρίες για σκορ ανά 100 ομαδικές κατοχές. Το κομμάτι της επίθεσης της Khimki στο οποίο είχε προσωπική επίδραση, στο διάστημα που βρισκόταν στο παρκέ, άγγιξε τις μισές κατοχές της ομάδας του (50,5 OLD).

Οι Mike James και Νικ Καλάθης ήταν οι δύο άλλοι παίκτες που ξεχώρισαν απ΄τους υπόλοιπους σε μέγεθος ρόλου στην επίθεση. Ο Mike James είχε σαφώς καλύτερα ποσοστά ευστοχίας τα οποία καταλήγουν και σε υψηλότερο αριθμό συνολικών πόντων ανά εκτελεσμένο σουτ (PPS) και πόντων από σουτ, ανά εκτελεσμένο σουτ (PPSh). Αυτή η διαφορά στην εκτελεστική αποτελεσματικότητα φαίνεται να υπερκαλύπτει την μεγάλη διαφορά του με τον Νίκ Καλάθη σε AST% (47.2% σε 1022 λεπτά για τον Νικ, 33,7% σε 1018 λεπτά για τον James) και να τον ανεβάζει σε +1,2 CRE (7,6 - 6,4).

Η διαφορά της εικόνας των James και Καλάθη μέσω των AST% και CRE είναι ένα καλό παράδειγμα της διαφοράς στην αντιμετώπιση της δημιουργίας των παικτών από τους δύο δείκτες.

Adjusted Turnover%

Από τη στιγμή που το ποσοστό χρησιμοποίησης (USG%) δεν αντιμετωπίζει δίκαια τους παίκτες με μεγάλη επιθετική ευθύνη, αφου δεν περιέχει όλη την δραστηριότητα και επιρροή τους σε αυτή την πλευρά του παρκέ, το ποσοστό λαθών τους επηρεάζεται επίσης. Γι' αυτό δημιουργείται η ανάγκη για προσαρμογή του στην αυξημένη δραστηριότητα που περιγράφει το Offensive Load. Έχοντας το λοιπόν διαθέσιμο, υπολογίζουμε το προσαρμοσμένο ποσοστό λαθών με τον τύπο:

cTO% = TO100 / OLD

Τα λάθη χρησιμοποιούνται ανά 100 ομαδικές κατοχές για να είναι στην ίδια μορφή με τα βασικά στατιστικά που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Offensive Load.

Αν διαβάσετε το κείμενο και εξακολουθείτε να έχετε οποιαδήποτε ερώτηση, θα με βρείτε είτε στο facebook, είτε στο twitter.

COMMENTS

Όνομα

2.BUNDESLIGA,1,2018,1,2019-2020,3,Α ΟΜΙΛΟΣ,8,Α1,795,Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ,1,Α2,63,ΑΒΕΛΙΝΟ,2,ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ,2,ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ,63,ΑΕΚ,161,ΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣ,1,ΑθΗΝΑΙΟΥ,1,ΑΙΒΑΖΟΓΛΟΥ,1,ΑΙΓΙΟ,1,ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ,9,ΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ,9,ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,8,ΑΛ ΜΑΛΛΑΧ,2,Αλεξανδριδης,10,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΗΤΣΙΟΥ,12,ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΚΟΣ,29,ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ,1,ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ,13,ΑΜΠΟΥΚΑΡ,1,ΑΜΥΝΑ,1,ΑΝΑΛΥΣΗ,27,ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ,82,ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ,24,Ανασκόπηση,1,ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ,33,ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ,2,ΑΝΓΚΟΛΑ,2,ΑΝΔΟΡΑ,3,ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ,487,ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ,1,ΑΝΤΒΕΡΠ,1,ΑΝΤΕΝΤΟΚΟΥΝΜΠΟ,5,ΑΝΤΟΝΙ ΡΑΝΤΟΛΦ,2,ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΣ,23,ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΗΣ,93,ΑΟΓΑΛΑΤΣΙ,1,ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ,17,ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ,5,ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ,5,ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ,18,ΑΠΟΨΕΙΣ,163,ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ,4,ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ,8,Αργεντινή,1,ΑΡΓΥΡΟΣ,26,ΑΡΗΣ,309,ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ,1,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ,75,ΑΣΤΑΝΑ,2,ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΕΜΕΝΗΣ,1,ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ,10,ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ,65,ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΛΑΓΚΗΣ,2,Β Εθνική,10,Β ΟΜΙΛΟΣ,8,Β' ΕΘΝΙΚΗ,13,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ,10,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΩΔΙΝΑΣ,1,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΙΑΓΚΟΣ,1,ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ,54,ΒΑΛΕΝΘΙΑ,40,Βαλένθια,1,ΒΑΡΕΖΕ,2,ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,10,ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,2,ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΜΠΟΣ,15,Βασίλης Ζούμπος,6,ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΥΜΠΟΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ,1,ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,36,ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,4,ΒΑΣΚΟΣ,69,ΒΕΛΓΙΟ,5,ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ,1,ΒΕΝΕΤΣΙΑ,4,ΒΕΝΤΣΠΙΛΣ,4,ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ,20,Βιλερμπάν,1,ΒΙΝΤΕΟ,10,ΒΙΡΤΟΥΣ,3,ΒΙΡΤΟΥΣΜΠΟΛΟΝΙΑ,1,ΒΛΑΣΣΗΣ,1,ΒΟΒΟΡΑΣ,1,ΒΟΣΝΙΑ,2,ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ,1,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,2,ΒΡΑΒΕΙΑ BADBASKET,6,ΒΡΑΒΕΥΣΗ,1,ΒΡΑΖΙΛΙΑ,3,Γ ΟΜΙΛΟΣ,4,Γ' ΟΜΙΛΟΣ,4,ΓΑΛΑΡΗΣ,6,ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΙ,29,ΓΑΛΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΓΑΛΛΙΑ,18,Γαλλία,1,ΓΕΝΙΚΑ,54,Γενικά,1,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,11,ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΟΣ,1,ΓΕΩΡΓΙΑ,7,Γιαβρης Ιωάννης,3,ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ,1,ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ,8,ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,3,ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΝΤΟΚΟΥΝΜΠΟ,13,ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΤΗΣ,18,ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ,8,ΓΙΑΤΡΑΣ,17,ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ,2,ΓΙΟΥΡΟΚΑΠ,2,ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ,5,ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ,1,ΓΚΑΣΟΛ,4,ΓΚΙΣΤ,1,ΓΚΟΜΠΕΡ,1,ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ,11,ΓΛΥΝΙΑΔΑΚΗΣ,1,ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ,13,ΓΟΥΝΑΡΗΣ,4,ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΦΑΡΟΣ,4,ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ,11,Δ ΟΜΙΛΟΣ,6,Δ ΌΜΙΛΟΣ,2,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ,5,ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ,10,ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χ,13,ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΔΡΥΟΠΙΔΕΩΝ,4,ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,1,ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ,12,ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ,4,ΔΙΠΛΑΡΟΣ,2,ΔΟΞΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ,8,Δωροδοκία,1,ΕΒΙΝΑ ΜΑΛΤΣΗ,1,ΕΓΩΙΣΜΟΣ,1,ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ,101,ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ,8,ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ,15,ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ,9,ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ,1,ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ,1,ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ,1,ΕΛΕΥΣΙΝΑ,1,ΕΛΙΟΣ ΝΤΟΜΖΑΛΕ,2,ΕΛΛΑΔΑ,16,ΕΜΠΙΝΤ,1,ΕΟΚ,31,ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ,24,ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ,2,ΕΡΚΑΝ,1,ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ,1,ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ,60,ΕΣΑΚΕ,155,ΕΣΘΟΝΙΑ,2,ΕΣΚΑ,1,ΕΣΚΑΝΑ,1,Ευδόξιος Λεονταράς,1,ΕΥΘΥΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,85,ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ,1251,Ευρωλίγκα,19,ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ,29,ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2017,69,ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ,1,ΕΦΗΒΟΙ,3,ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ,79,ΖΑΛΚΓΙΡΙΣ,2,ΖΑΛΚΓΙΡΙΣ.,2,ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ,6,ζενιτ,8,ΖΕΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥ,1,ΖΙΕΛΟΝΑ ΓΚΟΡΑ,3,Ζντοβτς,2,ΖΟΛΝΟΚΙ,1,ΖΟΥΜΠΟΣ,10,ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ,1,ΖΟΥΡΟΣ,1,ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,2,ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ,1,ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ,4,ΗΠΑ,10,ΗΡΑΚΛΗΣ,12,ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ,16,ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ,1,ΘΕΟΔΟΡΟΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΙΑΣΟΝΑΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ,8,ΙΒΑΝΟΒΙΤΣ,1,ΙΒΚΟΒΙΤΣ,1,ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΙΣΛΑΝΔΙΑ,4,ΙΣΠΑΝΙΑ,25,ΙΣΡΑΗΛ,10,ΙΤΑΛΙΑ,14,ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ,1,ΙΤΟΥΔΗΣ,15,ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΒΡΗΣ,2,ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΟΣ,31,ΙΩΑΝΝΟΥ,1,ΙΩΝΙΚΟΣ,2,ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ,7,ΚΑΒΑΛΑ,2,ΚΑΒΟΥΡΑΣ,1,ΚΑΛΑΘΗΣ,7,ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ,1,ΚΑΛΙΝΙΝΓΚΡΑΝΤ,1,ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗΣ,1,ΚΑΜΠΑΤΣΟ,1,ΚΑΝΑΔΑΣ,2,ΚΑΝΔΗΡΟΣ,7,ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ,27,ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ,1,ΚΑΡΑΜΑΛΕΓΚΟΣ,25,ΚΑΣΤΟΡΙΑ,2,ΚΑΣΤΡΙΝΙΟΣ,4,ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ,5,ΚΕΔ,1,ΚΕΜΖΟΥΡΑ,1,ΚΕΜΠΑ ΟΥΟΚΕΡ,1,ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ,1,ΚΗΦΙΣΙΑ,3,ΚΙΘ,1,ΚΙΜΚΙ,50,ΚΙΝΑ,1,ΚΛΗΡΩΣΗ,1,ΚΟΛΑΙΤΗΣ,2,ΚΟΛΟΣΣΟΣ,24,ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ,39,ΚΟΝΙΑΡΗΣ,1,ΚΟΝΤΟΣ,1,ΚΟΡΟΙΒΟΣ,17,ΚΟΤΣΙΡΗΣ,1,ΚΟΥΚΟΥΛΕΚΙΔΗΣ,1,ΚΟΥΡΟΣ,1,ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ,1,ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ,2,ΚΡΙΣ ΧΟΥΓΚΑΖ,1,ΚΡΟΑΤΙΑ,10,ΚΥΜΗ,59,ΚΥΠΕΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,1,ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ,35,ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΠΑΝΙΑΣ,3,ΚΥΠΕΛΛΟ ΙΣΡΑΗΛ,1,ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΕΡΒΙΑΣ,1,ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,1,ΚΥΠΡΟΣ,2,ΚΩΛΑΙΤΗΣ,4,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΑΙΤΗΣ,1,ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΣ,1,ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ,1,ΚΩΣΤΑΣ ΔΡΑΓΑΤΣΗΣ,4,ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ,135,ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,1,ΛΑΓΚΗΣ,149,ΛΑΜΠΟΡΑΛ,2,ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΛΑΡΙΣΑ,7,ΛΑΣΚΑΡΗΣ,6,ΛΑΥΡΙΟ,40,ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ,1,ΛΕΚΟΣ,1,ΛΕΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,11,ΛΕΜΑΝ,2,ΛΕΟΝΑΡΝΤ,1,ΛΕΤΟΝΙΑ,9,ΛΙΑΚΟΥΔΗΣ,28,ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΑΣ,1,ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ,13,ΛΙΝΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΛΙΣΤΕΣ,28,ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ ΚΟΥΜΠΑΝ,10,ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΝΚΙ,6,ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ,4,ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ,5,ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ. ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ,1,ΜΑΚΑΜΠΙ,89,ΜΑΚΑΜΠΙ ΡΙΣΟΝ,1,ΜΑΚΑΜΠΙ ΧΑΙΦΑ,1,ΜΑΚΕΝΖΙ ΜΟΥΡ,1,ΜΑΚΡΙΔΗΣ,2,ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΟΝΤΑΡΙΣΜΑΤΑ,1,ΜΑΛΑΓΑ,21,ΜΑΝΑΤΖΕΡ,1,ΜΑΝΟΣ ΚΑΛΥΒΙΑΝΑΚΗΣ,1,ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ,3,ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ,1,ΜΑΡΙΟΣ ΠΥΚΝΗΣ,65,ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ,7,ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ,1,ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗΣ,3,ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΕΙΑ,5,ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ,5,ΜΕΣΙΝΑ,3,ΜΕΤΑ-ΘΕΡΑΠΕΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (POST REHAB TRAINING),1,ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ,5,ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ,98,Μεταγραφικά,2,ΜΗΤΟΓΛΟΥ,1,ΜΗΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ,102,ΜΙΚΙ,1,ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ,1,ΜΙΟΥΡΣΕΠ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ,1,ΜΙΡΟΤΙΤΣ,2,ΜΙΤΣΟΦ,1,ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΒΡΟΣ,1,ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ,1,ΜΟΝΑΚΟ,10,ΜΟΥΝΤΙ,1,ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ,2,ΜΟΥΡΘΙΑ,1,ΜΟΥΣΛΗΣ,108,ΜΠΑΓΕΡΝ,31,ΜΠΑΚΕΝ ΜΠΕΑΡΣ,2,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ,49,ΜΠΑΝΒΙΤ,17,ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ,17,ΜΠΑΡΤΟΝ,1,ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ,116,Μπαρτσελόνα ACB,2,ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ,89,ΜΠΕΡΤΟΜΕΟΥ,3,ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ,8,ΜΠΙΛΜΠΑΟ,3,ΜΠΛΑΤ,6,ΜΠΟΜΠΙ ΜΠΡΑΟΥΝ,1,ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ,20,ΜΠΟΥΡΓΚΟΣ,1,ΜΠΟΥΡΝΟΖΟΣ,3,ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ,5,ΜΠΟΧΩΡΙΔΗΣ,7,ΜΠΡΑΜΟΣ,1,ΜΠΡΑΤΣΙΑΚΟΣ,4,ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ ΝΕΤΣ,1,ΝΑΒΑΡΟ,1,ΝΑΝΤΕΡ,2,ΝΑΣΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ,2,ΝΑΧΑΡΙΓΙΑ,2,ΝΒΑ,8,ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ,2,ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ,2,ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΟΥΡΔΗΣ,4,ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ,1,ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ,5,ΝΙΓΗΡΙΑ,5,ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ,4,ΝΙΚΟΣ ΖΗΣΗΣ,3,ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ,13,ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΑΛΟΣ,1,ΝΙΚΟΣ ΝΤΟΥΓΙΑΣ,4,ΝΙΚΟΣ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ,44,ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ,4,ΝΙΜΠΟΥΡΚ,7,ΝΟΝΗΣ,53,ΝΤ'ΑΝΤΡΑ ΜΟΣ,1,ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ,48,Νταρουσάφακα,1,ΝΤΕ ΚΟΛΟ,2,ΝΤΕΝΒΕΡ ΝΑΓΚΕΤΣ,1,ΝΤΙΝΑΜΟ ΣΑΣΣΑΡΙ,3,ΝΤΙΝΑΜΟ ΤΜΠΙΛΙΣΙ,1,ΝΤΟΝΟΒΑΝ ΜΙΤΣΕΛ,1,ΝCAA,1,ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ,1,ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ,9,ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ,81,ΟΚΕ,1,ΟΛΝΤΕΝΜΠΟΥΡΓΚ,1,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ,41,ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ,301,ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ,12,ΟΜΠΡΑΝΤΟΙΡΟ,1,ΟΡΛΑΝΤΙΝΑ,1,ΟΡΤΕΖ,2,ΟΣΤΑΝΔΗ,4,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,3,ΟΥΚΡΑΝΙΑ,7,ΟΥΝΙΚΑΧΑ,2,ΟΥΝΙΚΣ ΚΑΖΑΝ,41,ΟΥΣΑΚ,6,ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ,28,ΠΑΓΚΡΑΤΙ,1,ΠΑΜΠΛΟ ΛΑΣΟ,8,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ,18,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ,2,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΦΙΛΗΣ,21,ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ,338,ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ,1,ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ,36,ΠΑΟΚ,165,ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ,3,ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,3,ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,33,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,427,ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ,8,ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ,4,ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ,3,ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ,1,ΠΑΡΤΙΖΑΝ,9,ΠΑΣΚΟΥΑΛ,5,ΠΑΣΧΑΛΙΝΑΣ,54,ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ,10,ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ,2,ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ,3,ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,27,ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ,1,ΠΕΣΙΤΣ,5,ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ,230,ΠΕΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ,212,Πιανιτζάνι,3,ΠΙΠΕΝ,1,ΠΙΣΤΌΙΑ,1,ΠΛΕΙ ΟΦ,4,ΠΟΛΕΜΗΣ,1,ΠΟΛΩΝΙΑ,8,ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ,1,ΠΡΙΦΤΗΣ,2,ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ,1,ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ,4,ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ,6,ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ,9,ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ,49,ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ,112,ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ,12,ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ,180,ΠΣΑΚ,1,ΡΕΑΛ,58,ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ,75,Ρεάλ Μαδρίτης,2,ΡΕΘΥΜΝΟ,34,ΡΕΠΕΣΑ,1,ΡΕΤΡΟ,1,ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ,17,ΡΟΖΑ ΡΑΝΤΟΜ,1,ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ,2,ΡΟΥΜΑΝΙΑ,3,ΡΩΣΙΑ,10,ΣΑΙΤΑΜΑ,1,ΣΑΚΟΤΑ,1,ΣΑΡΟΥΝΑΣ ΓΙΑΣΙΚΕΒΙΤΣΙΟΥΣ,9,Σαρούνας Γιασικεβίτσιους,1,ΣΒΕΝΤ,2,ΣΕΝΕΓΑΛΗ,3,ΣΕΡΒΙΑ,25,ΣΕΡΕΛΗΣ,2,ΣΕΡΧΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ,1,ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ,24,ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ,2,ΣΙΚΑΓΟ ΜΠΟΥΛΣ,2,ΣΙΜΤΣΑΚ,1,ΣΚΑΙΛΑΙΝΕΡΣ,2,Σκάνδαλο,1,ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ,1,ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΣ,4,ΣΛΟΒΕΝΙΑ,12,ΣΛΟΥΚΑΣ,10,ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ,1,ΣΟΡΩΤΟΣ,2,ΣΟΥΛΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ,8,ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ,2,ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΙΣΡΑΗΛ,1,ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΙΤΑΛΙΑ,1,ΣΟΥΠΕΡΚΟΠΑ,5,ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ,8,ΣΠΟΡ FM,1,ΣΠΥΡΙΔΟΥ,3,ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ,1,ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ,436,ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΘΗΣ,55,ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΟΦΟΛΟΓΗΣ,1,ΣΤΗΒ ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ,1,ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,1,ΣΤΟΙΧΗΜΑ,173,Στοίχημα,1,ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ,6,ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,32,ΣΧΟΛΙΟ,4,ΣΧΟΡΤΣΙΑΝΙΤΗΣ,5,ΤΑΟΥ,1,ΤΑΠΟΥΤΟΣ,2,ΤΑΡΜΠΕΣ,1,ΤΑΣΟΣ ΚΟΤΣΙΡΗΣ,30,ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΑΣ,8,ΤΕΛΙΚΟΙ,1,ΤΕΛΙΚΟΣ,16,ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ,1,ΤΕΝΕΡΙΦΗ,15,ΤΕΟΝΤΟΣΙΤΣ,4,ΤΖΕΝΤΙΛΕ,2,ΤΖΟΟΥΝΣ,1,ΤΖΟΡΝΤΑΝ,4,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,2,ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΤΟΠΙΚΑ,2,ΤΟΡΟΝΤΟ ΡΑΠΤΟΡΣ,4,ΤΟΥΡΚΙΑ,13,Τουρνουα ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ,3,ΤΟΥΤΖΙΑΡΑΚΗΣ,1,ΤΟΦΑΣ,2,ΤΡΕΝΤΟ,1,ΤΡΙΚΑΛΑ,20,ΤΣΑΓΚΡΩΝΗΣ,1,ΤΣΑΔΑΡΗΣ,15,ΤΣΑΙΡΕΛΗΣ,1,ΤΣΑΝΓΚΑΡΗΣ,5,ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΑΡΤΟΝ,1,ΤΣΑΡΛΣ ΣΑΚΛΦΟΡΝΤ,1,ΤΣΕΜΠΕΡΗΣ,9,ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ,1,ΤΣΕΧΙΑ,7,Τσιαλτας,3,ΤΣΙΚΑΡΙΤΟ,35,ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ,20,ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΤΣΟΛΑΚΗΣ,1,ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ,175,ΤΣΟΥΡΕΚΑΣ,1,ΤΣΣΚΑ,102,ΤΥΝΗΣΙΑ,1,ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΝΟΔΟΥ,1,ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ,7,ΦΑΡΟΣ,2,ΦΑΣΟΥΛΑΣ,3,ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ,136,ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 76ΕΡΣ,1,ΦΙΛΑΝΔΙΑ,1,ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ,1,ΦΙΛΙΚΑ,18,ΦΙΛΙΚΟ,1,ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ,6,ΦΛΕΒΑΡΑΚΗΣ,1,ΦΛΙΩΝΗΣ,2,ΦΟΥΕΝΛΑΜΠΡΑΔΑ,3,ΦΟΥΡΝΙΕ,1,ΦΡΑΓΚΟΣ,15,ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ,3,ΦΡΥΔΑΣ,1,ΧΑΙΝΣ,1,ΧΑΚΕΤ,1,ΧΑΠΟΕΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ,8,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΛΙΓΟΣΦΥΡΗΣ,63,ΧΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ,1,ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ,1,ΧΙΜΚΙ,21,ΧΟΛ,1,ΧΟΛΑΡΓΟΣ,14,ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ,81,ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ,1,ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΣ,22,AARON HOLIDAY,1,ABA,4,ABRINES,1,ACB,46,ACC,1,ADAMS,1,ADIDAS NEXT GENERATION TOURNAMENT,1,ADONIS THOMAS,1,AEK,4,ALABAMA,2,ALEC PETERS,1,ALEKSA ILIC,1,ALEKSEJ POKUSEVSKI,1,ALEX KIRK,1,ALIZE JOHNSON,1,ALL SNUB TEAM,1,ALL STAR,1,ALL STAR GAME,5,ALL STAR SMILES,1,ALLEN SMAILAGIC,1,ALLONZO TRIER,2,ANADOLU EFES,3,ANGEL DELGADO,1,ANTHONY BENNETT,1,ANTHONY DAVIS,3,ARGENTINA,2,ARIZONA,4,ARKANSAS,2,ARMANI MILANO,11,ARMY,1,ASHTON,7,ATLANTA HAWKS,22,AUBURN TIGERS,1,AVELINO,2,AVTODOR SARATOV,1,BADBASKET AWARDS,5,BADBASKET GAMES,6,BADBASKET.GR,1,BAM ADEBAYO,1,BARCELONA LASSA,9,BARTON CLINIC,1,BASKET LEAGUE,60,Basketball analytics,1,BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE,7,BASKETBALL SHOOTING CAMP,2,BASKETBALL VILLAINS,1,BASKETLEAGUE,10,BASKETZILLA,10,BASKONIA,12,BAYERN MUNICH,2,BAYLOR,3,BENSON,1,BESIKTAS,3,BET,1,Bill Tsialtas,29,Bill Tsialtas .,1,BLAZIC,1,BOBBY BROWN,1,BODIROGA10,25,BOLOGNA,2,BONN,2,BONZIE COLSON,1,BORIS DALLO,1,BORISA SIMANIC,1,BOSTON CELTICS,73,BRANDON MCCOY,1,BRANDON TAYLOR,1,BROOK LOPEZ,2,BROOKLYN NETS,18,BROSE BAMBERG,6,Bruce Bowen,1,BRUCE BROWN,1,BRYCE COTTON,1,BSL,14,BUDUCNOST,3,BUTLER,2,CALEB MARTIN,1,CAPO D'ORLANDO,1,CARIS LEVERT,1,CARMELO ANTHONY,1,CAT BARBER,1,CBA,1,CEDEVITA,2,CHAMPION'S LEAGUE,153,CHAMPIONS CLASSIC,1,CHARLOTTE HORNETS,14,CHASSON RANDLE,1,CHEMISTRY,1,CHICAGO BULLS,35,CHIMEZIE METU,1,CHRIS BOSH,1,CHRIS JONES,1,CHRIS WALKER,1,CHRISTIAN WOOD,1,CINCINNATI,1,CLEVELAND CAVALIERS,88,CLIFF ALEXANDER,1,CLINT CAPELA,1,CODY MARTIN,1,COLLIN SEXTON,1,COLUMBIA LIONS,1,COMMIE,25,COPA DEL REY,2,COTY CLARKE,1,CREIGHTON BLUJAYS,1,CRIS PAUL,1,CROATIA,1,CRVENA ZVEZDA,5,CSKA,27,CSKA.SCOUTING REPORT,1,D.J. JOHNSON,1,DALLAS MAVERICKS,18,DALLAS MAVERICKS GREEK FANS,2,DAMION LEE,1,DANIEL GAFFORD,1,DAROUSSAFAKA,9,DARRYL MONROE,1,DAVID BLATT,4,David Stern,1,DAVID WALKER,1,DEANDRE AYTON,1,DEANDRE JORDAN,1,DELLE DONNE,1,DEMAR DEROZAN,1,DEMARCUS COUSINS,2,DENG ADEL,1,DENNIS BALTZIS,25,DENNIS SCHRODER,1,DENVER NUGGETS,22,DERRICK WALTON,1,DETROIT PISTONS,22,DEVONTE GRAHAM,1,DEVYN MARBLE,2,DIBARTOLOMEO,1,DINAMO SASSARI,2,DJ NEWBILL,1,DONTA HALL,1,DORIAN FINNEY-SMITH,1,DORON LAMB,1,DORSEY,1,DRAFT 2018,1,DRAFT2018,1,DRAYMOND GREEN,1,DUKE,6,DUKE BLUE DEVILS,9,DURANT,2,DWANE CASEY,1,DWYANE WADE,2,DYNAMIC DUOS,1,DZANAN MUSA,1,EARL CLARK,1,EAST REGION,1,EASTER CAMP,1,EASTERN CONFERENCE,3,ELI CARTER,1,ELIJAH STEWART,1,ELITE EIGHT,1,ERICK GREEN,2,ESTUDIANTES,1,ETHAN HAPP,1,EUROBASKET,2,EUROCUP,69,EUROHOOPS ACADEMY,1,EUROHOOPS DOME,1,EUROLEAGUE,118,EUROLEAGUE FANTASY CHALLENGE,140,EUROPE CUP,1,FANTASY CHALLENGE,57,FBI,1,FENER,4,FIBA,45,FIFTY SHADES OF BASKETBALL,2,FINAL,4,FINAL FOUR,30,FINALS,8,FINLAND,1,FLASH BACKS,7,FLORIDA,3,FLORIDA STATE,2,FMP,1,FRED KROSSMANN,37,FRED VANVLEET,1,FREE AGENCY,8,FREE THROWS,1,FULTZ,1,FUQUAN EDWIN,1,GAGIC,1,GAME ANALYSIS,5,GARY BELL JR.,1,GARY TRENT,1,GASOL MARK,1,GATORS,1,GEORGE NIANG,1,GEORGIA BULLDOGS,1,GIANNIS ANTETOKOUNMPO,6,Gilbert Arenas,1,GLOBAL GAMES,1,GOLDEN STATE WARRIORS,87,GOMELSKY CUP,2,GONZAGA BULLDOGS,8,GRAN CANARIA,8,GRANT WILLIAMS,1,GRAYSON ALLEN,2,GREECE,1,GREGG POPOVICH,3,HALL OF FAME,3,HAMIDOU DIALLO,1,HANGA,1,HIGH SCHOOL,1,HOUSTON ROCKETS,57,IBAKA,1,INDIANA HOOSIERS,1,INDIANA PACERS,30,IOWA HAWKEYES,1,IOWA STATE,1,ISAAC BONGA,1,ISAIAH MILES,1,ISAIAH THOMAS,2,ISIAH AUSTIN,1,JABARI PARKER,2,JACOB EVANS,1,JALEN BRUNSON,1,JALEN GREEN,1,JAMAL MURRAY,2,JAMEEL WARNEY,1,JAMES,2,JAMES HARDEN,3,JAMON GORDON,2,JARED CUNNINGHAM,1,JAREN JACKSON,1,JARNELL STOKES,1,JARON JOHNSON,1,JARRED VANDERBILT,1,JARRETT CULVER,1,JARROD UTHOFF,1,JASON KIDD,2,JASON TATUM,1,JAXSON HAYES,1,JAYCEE CARROLL,1,JAYLEN ADAMS,1,JERELLE BENIMON,1,JERRY WEST,1,JEVON CARTER,1,JIMMER FREDETTE,1,JJAMEEL MCKAY,1,JMU,1,JOEL BERRY,1,JOEL BOLOMBOY,1,JOEL EMBIID,2,JOHN BROWN,1,JOHN ETERNITY,59,JONATHAN WILLIAMS,1,JONES,1,JORDAN BELL,1,JORDAN HAMILTON,1,JORDAN MORGAN,1,JORDAN SIBERT,1,JOSH ADAMS,1,JP MACURA,1,JUAN CARLOS NAVARRO,1,JUSTIN JACKSON,2,KALOGEROPOULOS KOSTAS,2,KANSAS JAYHAWKS,6,KANSAS STATE WILDCATS,3,KAREEM ABDUL-JABBAR,1,KARKATIM,13,KAWHI LEONARD,6,KAY FELDER,1,KBSL ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ,1,KEEKEE CLARK,1,KEENAN EVANS,1,KEIFER SYKES,1,KEITA BATES DIOP,1,KELAN MARTIN,1,KELSEY BARLOW,1,KENDALL MARSHAL,1,KENDALL STEPHENS,1,KENNETH FARIED,1,KENRICH WILLIAMS,1,KENTUCKY,9,KERWIN ROACH,1,KEVIN KNOX,1,KHIMKI,5,KHYRI THOMAS,1,KOBE BRYANT,1,KOGK 12,21,KONSTANTINOS TSIROGIANNIS,1,KOSTAS PAPADOPOULOS,1,KULBOKA,1,KVINNELIGAEN,1,KYLE COLLINSWORTH,1,KYLE KUZMA,1,KYLE VINALES,1,KYLE WILTJER,1,KYNDALL DYKES,1,KYRIE IRVING,4,L.A. CLIPPERS,14,LABORAL,4,LADDER,1,LAGERALD VICK,1,LAMAR PETERS,1,LANDRY SHAMET,1,LAURI MARKANNEN,1,LEBRON JAMES,15,LEGABASKET,2,LEONARD,1,LEVI RANDOLPH,1,LF2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ,1,LF2 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ,3,LFB ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ,2,LITTLE JOE JACKSON,1,LNB LEAGUE,3,LOAD MANAGEMENT,1,LOCOMOTIV KUBAN,6,LONDON,1,LONG READS,2,LONNIE WALKER,2,LONZO BALL,2,LOS ANGELES CLIPPERS,29,LOS ANGELES LAKERS,35,LOUISVILLE,3,LOUISVILLE CARDINALS,1,LOWRY,1,LUCKY,1,LUIS MONTERO,1,LUKA DONCIC,3,LUKE HARANGODY. ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ,1,MACCABI TEL AVIV,1,MALAGA,6,MALICE AT THE PALICE,1,MANU GINOBILI,2,MARCH MADNESS,11,MARCUS SMART,1,MARK LYONS,1,MARKELLE FULTZ,3,MARVIN BAGLEY,1,MARVIN JONES,1,MARYLAND TERRAPINS,1,MCKENZIE MOORE,1,MEGA,1,MEMPHIS GRIZZLIES,21,MIAMI HEAT,23,MIAMI HURRICANES,1,MICHAEL BEASLEY,1,MICHAEL BRYSON,1,MICHAEL DIXON,1,MICHAEL GBINJIE,1,MICHAEL PORTER,1,Micheal Beasley,1,MICHIGAN,2,MICHIGAN STATE SPARTANS,6,MICHIGAN WOLVERINES,2,MIDDLE TENNESSEE,1,MIDWEST,1,MIKAL BRIDGES,1,MIKE BUDENHOLZER,4,MIKE JAMES,2,MILES BRIDGES,2,MILWAUKEE BUCKS,79,MINNESOTA GOLDEN GOPHERS,1,MINNESOTA TIMBERWOLVES,23,MISSISSIPPI STATE,1,MISSOURI TIGERS,2,MITSOSKAND,94,MOHAMED BAMBA,1,MOKOKA,1,MONACO,1,MORITZ WAGNER,1,MT. ST. MARY MOUNTAINEERS,2,MVP,6,N.O PELICANS,2,NATE WOLTERS,1,NATHAN BOOTHE,1,NBA,769,NBA BET,1,NBA DRAFT 2019,6,NBA DRAFT 2020,1,NBA FANTASY,3,NBA MOCK DRAFT 2018,32,NC STATE,1,NCAA,97,NEVADA,2,NEW KING,1,NEW ORLEANS PELICANS,13,NEW ORLEANS PRIVATEERS,1,NEW YORK KNICKS,26,NEXT NBA'S CHOSEN ONE,1,NICK 13,1,NICK JOHNSON,1,NICK RICHARDS,1,NICOLAS BRUSSINO,1,NIKOLA JOKIC,1,NORTH CAROLINA,9,NORTH CAROLINA CENTRAL,1,NORTHWESTERN WILDCATS,2,NORVEL PELLE,1,NOTRE DAME,1,NOVA,3,NYMBURK,2,OBRADOIRO,1,OBSERVER,2,OHIO STATE,1,OKLAHOMA CITY,2,OKLAHOMA CITY THUNDER,43,OKLAHOMA SOONERS,1,OKLAHOMA STATE,1,OLIVIER HANLAN,1,OMER YURTSEVEN,1,OREGON,3,OREGON DUCKS,3,ORLANDO MAGIC,15,OXONIAN,109,PAN24,109,PANIONIOS,2,PAPACHARITOU,1,PAPADIMITRIOU,2,PARTIZAN,4,PASCAL SIAKAM,2,PATRICIO GARINO,1,PAUL PIERCE,1,PAYNE,1,PBL,3,PELICANS,2,PENN STATE,1,PERIS,1,PERRY JONES,1,PETER GUBER,1,PHILADELPHIA 76ERS,44,PHILADELPHIA 76ERS GREEK FANS,1,PHOENIX SUNS,14,PIERIKOS,1,PIERRIA HENRY,1,PITTSBURGH PANTHERS,1,PJ WASHINGTON,1,PLAYBOOK,2,PLAYOFFS,54,POKUSEVSKI,1,PORTLAND TRAIL BLAZERS,28,POWER RANKINGS,2,PRE-GAME,16,PREDICTIONS,4,PREGAME,12,PRESEASON,12,PREVIEW,135,PRINCETON,1,PROSPECT,1,PROVIDENCE FRIARS,1,PURDUE,3,QUINCY FORD SCOUT REPORTS,1,QUINN COOK,1,RADICAL,1,RAJON RONDO,1,RAPHIAEL PUTNEY,1,RAWLE ALKINS,1,REAL MADRID,14,RECAP,6,REGULAR SEASON,48,RETIN OBASOHAN,1,Review,30,RHODE ISLAND RAMS,2,RICK BARRY,1,RICK PITINO,1,Ricky Rubio,1,RILEY,1,RJ BARRETT,2,ROBERSON,1,ROBERT HORRY,1,ROBERT WILLIAMS,1,RODIONS KURUCS,1,RONALD ROBERTS,1,ROOKIES,1,ROSA RADOM,1,ROSAS,1,ROSCO ALLEN,1,ROYCE O'NEALE,1,RUDY GOBERT,1,RUI HACHIMURA,1,RULES,1,RUSSELL WESTBROOK,3,RYAN ANDERSON,1,RYAN BOATRIGHT,1,RYAN HARROW,1,SACRAMENTO KINGS,23,SALARIES,1,SAN ANTONIO SPURS,64,SATORANSKY,1,SCOTT,1,SCOUT REPORTS,135,SCOUTING REPORT,13,SERIE A,2,SERIE A ΓΥΝΑΙΚΩΝ,2,SETH TUTTLE,1,SHAI GILGEOUS ALEXANDER,1,SHAKE MILTON,1,SHAQUIELLE MCKISSIC,1,SHAWN LONG,1,SHAYLA COOPER,1,SHAYNE WHITTINGTON,1,SHVED,2,SIAKAM,1,SINKAZAMA,55,SIR'DOMINIC POINTER,1,SIXERS,2,SIXTH MEN,12,SMU,2,SOUTH CAROLINA GAMECOCKS,4,SOUTH DAKOTA STATES JACKRABBITS,1,SOUTHERN UTAH,1,SPOELSTRA,1,SPURS,1,ST. MARY'S,1,STACY DAVIS,1,STEFAN JANKOVIC SCOUT REPORTS,1,STEFAN MOODY,1,STELIOS STATHIS,1,STEPHEN CURRY,4,STEVE KERR,1,STEVIE BROWNING,1,SUMMARY,93,SUMMER CAMP,4,SUMMER LEAGUE,2,SUMMER LEAUGE,1,SUPERCOPA ACB,1,SUPERLEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ,1,SUPERLEAGUE ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΡΟΥΜΑΝΙΑ),1,SUPERSONICS,1,SVIATOSLAV MYKHAILIUK,1,SWEET 16,1,SYRACUSE,3,TAMPERING,1,TBL,18,TCU,1,TENNESSEE,1,TERRAN PETTEWAY,1,TEXAS A&M,1,TEXAS LONGHORNS,3,TEXAS TECH,3,THANASISPAP,44,THE LAST DANCE,1,THE SCIENTIST,4,THEO PINSON,1,THOMAS ROBINSON,1,THOMAS WELSH,1,THOMAS WILDER,1,TOBIAS HARRIS,1,TOMMYGUN,2,TONI PERKOVIC,1,TONY CARR,1,TOP DIVISION ΒΕΛΓΙΟΥ,1,TORONTO RAPTORS,45,TOTAL LEAGUE,1,TOUPANE,1,TRADE DEADLINE,1,TRADES,2,TRAE YOUNG,2,TRAVIS TRICE,1,TRAYVONN WRIGHT,1,TRENTO,1,TREVEON GRAHAM,1,TREVON DUVAL,1,TREY FREEMAN,1,TROY,1,TROY BROWN,1,TSIROGIANNIS,1,TURKISH LEAGUE,3,TYLER,1,TYLER STONE,2,TYRONE WALLACE,1,U16,6,U17,1,U18,11,U19,10,U20,10,UC DAVIS AGGIES,1,UCF,1,UCLA,3,UCONN,1,UNCUT,1,UNDER17,1,UNDER18,2,UNDER19,1,UNICAJA MALAGA,2,UNICS,4,UNLV,1,USAK,2,USC,1,USC TROJANS,3,UTAH JAZZ,27,UTAH JAZZ GREEK FANS,2,VALENCIA,13,VANDERBILT COMMODORES,2,VANJA MARINKOVIC,1,VCU,1,VICTOR OLADIPO,1,VIDEO,2,VIDEO ANALYSIS,65,VIDEO SCOUT REPORTS,29,VILLANOVA WILDCATS,6,VINCE EDWARDS,1,VIRGINIA,2,VTB LEAGUE,23,WAGNER SEAHAWKS,1,WAKE FOREST DEMON DEACONS,1,WASHINGTON WIZARDS,35,WEEKLY PREVIEW,1,WENDELL CARTER,1,WESLEY JOHNSON,1,WEST REGION,1,WEST VIRGINIA MOUNTAINEERS,2,WESTERN MICHIGAN,1,WICHITA ST.,2,WILL CLYBURN,1,WILL CUMMINGS,1,WINNER LEAGUE,1,WISCONSIN BADGERS,2,WNBA,2,WONDERCHILD,15,WORLD CUP 2019,3,WWIC,1,XAVIER MUSKETEERS,5,XMAS CAMP,5,YANTE MATEN,1,YOGI FERELL,2,YOLANDA MOORE,1,ZACH AUGUSTE,2,ZACH LEDAY,1,ZALGIRIS,4,ZENIT,1,ZION WILLIAMSON,1,ZLS,2,
ltr
item
Τα μπασκετικά κακώς κείμενα: Euroleague - Eurocup - Ελληνικό Πρωτάθλημα: Περιγραφή και τυπολόγιο της νέας βάσης στατιστικών
Euroleague - Eurocup - Ελληνικό Πρωτάθλημα: Περιγραφή και τυπολόγιο της νέας βάσης στατιστικών
Περιγραφή και τυπολόγιο της νέας βάσης στατιστικων.
https://1.bp.blogspot.com/-orURi7p1PMs/XYJtbuewsZI/AAAAAAAAGLc/O3nj7S-uY5wmsBvMkAjTeyuL_odEo-VmACLcBGAsYHQ/s640/GAME%2BBY%2BGAME%2BSTATS%2BARCHIVE%2B%2528SUMMER%2B2019%2529%2BPIC.png
https://1.bp.blogspot.com/-orURi7p1PMs/XYJtbuewsZI/AAAAAAAAGLc/O3nj7S-uY5wmsBvMkAjTeyuL_odEo-VmACLcBGAsYHQ/s72-c/GAME%2BBY%2BGAME%2BSTATS%2BARCHIVE%2B%2528SUMMER%2B2019%2529%2BPIC.png
Τα μπασκετικά κακώς κείμενα
http://www.badbasket.gr/2019/09/euroleague-eurocup.html
http://www.badbasket.gr/
http://www.badbasket.gr/
http://www.badbasket.gr/2019/09/euroleague-eurocup.html
true
5029196647343846466
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy