Μια αναλυτική αποτίμηση της χρονιάς της Barcelona τη σεζόν 2018-2019 στην Euroleague.
Η υποχρέωση για επαναφορά στις υψηλές θέσεις
Η Barcelona προερχόταν από δύο καταστροφικές σεζόν σε Ισπανία και Ευρώπη αμέσως μετά την φυγή του επί χρόνια προπονητή της Xavi Pascual και τον ερχομό του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας coach δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην Βαρκελώνη και σε συνδυασμό και με τα πάμπολλα κρούσματα τραυματισμού που ουσιαστικά αποδεκάτισαν τις επιλογές του εν τέλει απολύθηκε με την ομάδα να καταλαμβάνει την 11η θέση σε σύνολο 16 ομάδων τη σεζόν 2016-2017. Η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε την επόμενη σεζόν με τον Alonso στον πάγκο ο οποίος παραχώρησε τη θέση στον Pesic στα μέσα της σεζόν ο οποίος δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας (13η θέση με 11-19 ρεκόρ) ωστόσο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης και να παραμείνει προπονητής στην ομάδα για τη νέα σεζόν.
Ο Σέρβος προπονητής επέλεξε να χτίσει μια σκληροτράχηλη ομάδα με διακριτούς ρόλους και ένα κράμα έμπειρων παικτών με παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο έτσι ώστε η ομάδα να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει στη μεταγραφική περίοδο( σημαντικότερη προσθήκη αυτή του Singleton). Στηριζόμενη στην δυνατή της frontline η οποία αποτελούταν από Oriola,Pustovyi,Singleton,Seraphin,Tomic και σε συνδυασμό με συνεπείς και δημιουργικούς guard( Heurtel,Pangos,Ribas) και δεινούς «εκτελεστές» στην περιφέρεια(Hanga,Claver,,Kuric,Blazic) η Barcelona του Pesic είχε σαν στόχο να αφήσει πίσω τα «φαντάσματα» των δύο τελευταίων σεζόν με την όποια πίεση τις συνόδευε. Και παρόλο που η αρχή στην Euroleague ήταν κάθε άλλο παρά αισιόδοξη( ήττα στη Μόσχα με 20 πόντος,ήττα στα Κανάρια Νησιά από την ομώνυμη ομάδα) η ηρεμία στο Palau Blaugrana επήλθε ύστερα από 5 συνεχόμενες νίκες εκ των οποίων δύο νίκες στις δύσκολες έδρες της Khimki και της Zalgiris.
Η πορεία μέχρι την πέμπτη θέση
Οι «μπλαουγκράνα» συνέχιζαν να αποτελούν μία από τις διεκδικήτριες της πολυπόθητης τέταρτης θέσης που θα έδινε το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs της διοργάνωσης όντας σταθερά πίσω από τις τρεις υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ Real,Cska και Fenerbahce και σε «απόσταση αναπνοής» από την αποκάλυψη της χρονιάς Efes Anadolu και τον Ολυμπιακό. Μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της κανονικής διάρκειας της Euroleague, η Barcelona αριθμούσε 8 νίκες και 7 ήττες με ρεκόρ 4-2 στην Βαρκελώνη( ήττες από Fener, Ολυμπιακό) και 4-5 στις εκτός έδρας αναμετρήσεις.
Ο Pesic και οι παίκτες γνώριζαν πολύ καλά ότι η επίτευξη των στόχων στην Ευρώπη και η κατάληψη του υπερπολύτιμου πλεονεκτήματος έδρας θα κρινόταν στις αναμετρήσεις εντός έδρας οι οποίες ανέρχονταν στις 9 στον δεύτερο γύρο. Και πράγματι η Barcelona μπήκε «φουριόζα» στο δεύτερο γύρο της regular season και μέχρι το τέλος της 24ης αγωνιστικής μετρούσε ένα ρεκόρ 7-2, κάτι που την έφερνε στην 4η θέση θέση της βαθμολογίας ισοβαθμώντας με την Anadolu Efes στις 15 νίκες. Οι δύο ομάδες θα αναμετρούνταν στο Sinan Erden και με τον Ολυμπιακό να έχει τεθεί ουσιαστικά νοκ-άουτ από τη «μάχη» της τετράδας αυτό το παιχνίδι θα έδινε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στον νικητή.
Ωστόσο, παρόλη τη σημασία του αγώνα, η Barcelona ήταν «σκιά» του εαυτού της και «υποτάχθηκε» στις ορέξεις της εκπληκτικής Efes χάνοντας μάλιστα και τη διαφορά των 15 πόντων με την οποία είχε κερδίσει στην Βαρκελώνη το Δεκέμβριο. Το τελικό 92-70 έθετε ένα τεράστιο εμπόδιο όσον αφορά την 4η θέση για τα εναπομείναντα 5 παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής σεζόν όπου η Barcelona έπρεπε να κάνει το απόλυτο και να περιμένει «γκέλες» από τους Τούρκους. Όμως,τίποτα από όλα αυτά δε συνέβη. Η Barcelona συνέχιζε να εκμεταλλεύεται το γήπεδο της αλλά ηττήθηκε στα εκτός έδρας τόσο στην Πόλη από τη Fener όσο και στο Μόναχο από τη Bayern, ενώ παράλληλα η Efes έκανε το 4-1 και ολοκλήρωσε την φανταστική της χρονιά με ρεκόρ 20-10 αφήνοντας τους μετέπειτα αντιπάλους τους στην 5η θέση με 18-12.
Τα playoff και η χαμένη ευκαιρία
Από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών, αυτό μεταξύ της Barcelona και της Efes ξεχώριζε ως το πιο αμφίρροπο και δε «χωρούσε» ασφαλείς προβλέψεις. Η Efes ήταν η ομάδα που εντυπωσίαζε με το θεαματικό, κατά καιρούς, μπάσκετ που παρουσίασαν και με τη διάρκεια τους αλλά η Barcelona επέστρεφε στα playoff μετά από δύο χρόνια απουσίας και έδειχνε να αναγεννιέται Τα δύο πρώτα ματς θα διεξάγονταν στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα η σειρά θα μεταφερόταν στην Ισπανία.
Παρά το γεγονός ότι η Efes είχε εκμεταλλευτεί σε εντυπωσιακό βαθμό την έδρα της στην κανονική διάρκεια έχοντας το τρομερό ρεκόρ 12-3, δε φόβισε τη Barcelona η οποία μπήκε αποφασισμένη στο παρκέ του Sinan Erden κι αν δεν τα κατάφερε στο πρώτο αγώνα χάνοντας στις λεπτομέρειες με 75-68, στο δεύτερο επικράτησαν με συγκλονιστικό τρόπο και με το τελικό 72-74. Έτσι, οι Ισπανοί έκαναν το break και μετέφεραν το πλεονέκτημα της έδρας στο Palau Blaugrana όπου παρουσιαζόταν η μεγάλη ευκαιρία με δύο νίκες, να επανέλθουν στο final-4 μετά από 5 χρόνια.
Τρίτος αγώνας της σειράς στη Βαρκελώνη. Μετά τα δύο ανατρεπτικά ματς στην Κωνσταντινούπολη, αναμενόταν ένας ακόμα μεγάλος αγώνας μεταξύ των δύο αυτών ομάδων ενώ οι προσδοκίες από τη μεριά των Καταλανών αυξήθηκαν μετά το μεγάλο «διπλό το game 2. Ωστόσο, ο ίδιος ο Pesic και οι παίκτες παρουσιάστηκαν πλήρως αποσυγκεντρωμένοι και ανέτοιμοι κόντρα στη «διψασμένη» Efes. Οι Τούρκοι επικράτησαν πλήρως σε κάθε σημείο του παρκέ και με «μπροστάρη» τον εξωπραγματικό Larkin ο οποίος σταμάτησε στους 30 πόντους, διέσυρε την Barcelona με 68-102 και ξαναπήρε πίσω το πλεονέκτημα έδρας. Χαρακτηριστικό της επιθετικής δεινότητας της μετέπειτα πρωταθλήτριας Τουρκίας, ήταν το ότι είχε έξι παίκτες, δηλαδή η μισή της δωδεκάδα, με διψήφιο αριθμό πόντων. Η Barcelona κατάφερε κάπως να συνέλθει κερδίζοντας στο 4ο παιχνίδι της σειράς με 82-72 μετά πολλών αντιδράσεων από τον προπονητή των φιλοξενούμενων Ataman για τη διαιτησία, αλλά η ευκαιρία είχε ήδη χαθεί. Στο καθοριστικό παιχνίδι στο Sinan Erden, οι γηπεδούχοι έλεγχαν το παιχνίδι και με πολύ καλή εμφάνιση στην τέταρτη περίοδο πήραν τη νίκη με 80-71 και άφησαν τη Barcelona εκτός final-4 για 5η συνεχόμενη χρονιά
Μια «γλυκόπικρη» χρονιά που αφήνει υποσχέσεις
Η χρονιά της Barcelona είχε «σκαμπανεβάσματα» και τελείωσε,επί των πλείστων, με απογοητεύσεις για τον αποκλεισμό από την Ευρωλίγκα και την ήττα από τη «μισητή» Real αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποτυχημένη. Ο σύλλογος της Καταλονίας κατάφερε να κάνει μια αξιόλογη πορεία στην Ευρώπη, κατέλαβε την 5η θέση, η πρώτη εντός οχτάδας με το νέο σύστημα της διοργάνωσης, και κατάφερε να αφήσει πίσω της τις δύο κάκιστες πορείες που δεν της έδωσαν το εισιτήριο για συμμετοχή στα προημιτελικά. Παράλληλα, κατέκτησε το Copa del Ray κόντρα στη Real ενώ επέστρεψε στους τελικούς της ACB μετά από τρία χρόνια. Παρουσίασε ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο με κυριαρχικό μπάσκετ και χημεία μεταξύ των παικτών το οποίο απέφερε θετικά αποτελέσματα θυμίζοντας εν μέρει εποχές Pscual. Φυσικά, ο στόχος είναι η ομάδα να ανέβει επίπεδο και η φετινή χρονιά να αποτελέσει μεταβατική για την ασφαλή πορεία στο δρόμο των επιτυχιών.
Τι κρατάμε:
1) Την απόδοση του Thomas Heurtel. Ο Γάλλος point guard αποδείχθηκε η «θεμέλια λίθος» για το παιχνίδι της Barcelona και αποτέλεσε τον ηγέτη των «μπλαουγκράνα» με τις εξαιρετικές δημιουργικές και εκτελεστικές του αποδόσεις. Ο Heurtel αναδείχθηκε σε πρώτος σκόρερ της ομάδας στην Euroleague τη σεζόν 2018-2019 με 10,5 πόντους ανά παιχνίδι αλλά και πρώτος σε ασίστ με 5 μέσο όρο. Η εκπληκτική του απόδοση επέφερε την υπογραφή ενός συμβολαίου με την κυανέρυθρη φανέλα που,ωστόσο, σημαδεύτηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό που θα από τη Barcelona τις υπηρεσίες του Γάλλου σταρ για 2-3 μήνες από την έναρξη της νέας Ευρωλίγκας.
2) Το κοουτσάρισμα του Pesic. Ο Σέρβος τεχνικός ανέλαβε την ομάδα στα μέσα της περσινής σεζόν και υπομονή κατάφερε να παρουσιάσει την επόμενη χρονιά ένα παιχνίδι προσαρμοσμένο στα δικά του θέλω, γρήγορο και κυριαρχικό. Κατάφερε να «δέσει» τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των παικτών του ρόστερ χωρίς να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές αυτού το περασμένο καλοκαίρι, και να διανείμει ορθά τους ρόλους στην ομάδα. Παρά τις όποιες δυσκολίες συνάντησε, κατόρθωσε να επαναφέρει το πνεύμα του νικητή στα αποδυτήρια της Barcelona,΄κάτι που φαινόταν να λείπει τον τελευταίο καιρό, και να προσφέρει θεαματικό κατά διαστήματα μπάσκετ συνοδευόμενο από έλεγχο του ρυθμού και σταθερότητα στην επίθεση. Κάπως έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη του συλλόγου και θα προπονήσει και την νέα σεζόν την ομάδα.
Τι δε θέλουμε να ξαναδούμε:
1) Τη χαμηλή παραγωγικότητα εναντίον των ανταγωνιστών. Η Barcelona παρά την σταθερή πορεία που είχε στην κανονική διάρκεια της σεζόν, στα επονομαζόμενα ντέρμπι φαινόταν να υστερεί. Συγκεκριμένα ηττήθηκε δύο φορές από τη Fenerbahce( 65-84 και 88-82), δύο φορές από την Cska( 95-75 και 76-84) ενώ διασύρθηκε από τη Real στη Μαδρίτη με 92-65 και από την Efes δύο φορές όπως αναφέραμε και πρωτύτερα. Αποτελεί, ίσως, ένα «καμπανάκι» για την επόμενη σεζόν και μια προϋπόθεση για τον Pesic και τους παίκτες του να βελτιώσουν την απόδοση τους κόντρα στις ομάδες-ανταγωνιστές αν θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση.
Τι περιμένουμε στο μέλλον:
1) Η Barcelona αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στις μεταγραφές του καλοκαιριού, όπου αφού πρώτα υπέγραψε τους Brandon Davies από τη Zalgiris και τον Cory Higgins από την Cska έπειτα «πυροδότησε» δύο νέες βόμβες από το NBA με την απόκτηση του Nikola Mirotic και του Alex Abrines.Οι κινήσεις αυτές καθιστούν την Barca ως μια Superteam της Ευρώπης και,βέβαια, μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της κούπας.Κάτι όμως, που οφείλει τη νέα σεζόν να μετουσιώσει στα ευρωπαϊκά γήπεδα και στα κρίσιμα σημεία της χρονιάς.
COMMENTS