Πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν οι Bucks;
Σίγουρα, όταν ξεκίνησε η σεζόν 2018-2019, κανείς δεν περίμενε να δει τους Bucks στην κατάσταση που τους βλέπουμε σήμερα. Οι περασμένες σεζόν ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικές, τόσο για την ίδια την ομάδα του Milwaukee, όσο και για τους φιλάθλους της. Φυσικά και προσδοκούσαμε να δούμε μια πιο οργανωμένη, συγκεντρωμένη και ανταγωνιστική ομάδα φέτος, κυρίως λόγω της έλευσης του Budenlhozer, αλλά για τους περισσότερους, αν κάποιος μας έλεγε πως τα «Ελάφια» θα είναι πρώτα, όχι μόνο στην Ανατολική Περιφέρεια, αλλά και σε ολόκληρο το NBA θα μας φαινόταν πολύ αβέβαιο. Και όμως ο Αντετοκούνμπο και η παρέα του με εκπληκτικό μπάσκετ, με πολύ θέληση και με ένα ρεκόρ 47-14 κάνουν όλη τη λίγκα να παραμιλάει.
Behold the Kings of the East
Οι Bucks αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη ομάδα στην Ανατολή. Παίζουν έξυπνα, σκληρά και πάνω από όλα ομαδικά. Είναι δυνατοί και στην άμυνα και στην επίθεση και το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την μέχρι τώρα πορεία τους είναι η μεγάλη βελτίωση στον τομέα του σουτ. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Milwaukee είναι πρώτη στο NBA στον τομέα των «wide open 3 point shots» με 22.6 προσπάθειες ανά παιχνίδι, από τις οποίες είναι εύστοχοι σε 8.1, όντας πρώτοι και σε αυτή τη κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες, 22.6 φορές μέσα στο κάθε παιχνίδι είναι τελείως ανοιχτοί να σουτάρουν το τρίποντο με τον αμυντικό να απέχει τουλάχιστον 1.82 m. Φυσικά ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει δέσει την ομάδα ο Budenlhozer.
Ο προπονητής των Bucks λοιπόν, έχει βρει τρόπο να απαλείψει τον εγωισμό και να υποδείξει στους παίκτες του ένα μπάσκετ πιο ομαδικό μέσα στην νοοτροπία της πάσας, όπως ακριβώς έκανε και στην θητεία του στους Hawks. Αυτό, σε συνδυασμό με το μέγεθος των παικτών και κυρίως λόγω του χειρισμού της μπάλας από τον Αντετοκούμπο, έχει οδηγήσει σε αυτά τα πολύ καλά ποσοστά. Με το να κόβει δηλαδή ο Γιάννης στη ρακέτα και με το να οδηγούμαστε σε διάφορες φάσεις απομόνωσης με miss matches, πολλοί περιφερειακοί σουτέρ μένουν ελεύθεροι. Ειδικά το γεγονός ότι οι ψηλοί της ομάδας, Brook Lopez και Nikola Mirotic μπορούν να σουτάρουν αποτελεσματικά το τρίποντο, δίνει στους συμπαίκτες τους το πλεονέκτημα να έχουν περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερο spacing και ως εκ τούτου μεγαλύτερη ευκολία να κάνουν αυτό που μπορούν καλύτερα, να παίξουν στη ρακέτα.
Πέραν όμως του σουτ, οι Bucks όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι μια πολύ δυνατή ομάδα στον φυσικό τομέα. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του καθενός είναι εκπληκτικά και αυτό τους βοηθάει να παίξουν και εξαιρετική άμυνα και να προκαλέσουν μέσω αυτής της άμυνας και αρκετά fast breaks. Γενικά παίζεται ένα σωματικά απαιτητικό μπάσκετ και στις 2 πλευρές του γηπέδου, εναντίον του οποίου η πλειονότητα των ομάδων δεν έχει τα στοιχεία για να κάνει τα σωστά ματσαρίσματα.
Αποτέλεσμα είναι ότι οι Bucks είναι 6οι σε άμυνα και επίθεση στο NBA.
Όλα τα παραπάνω προφανώς και δημιουργούν πολύ καλές συνθήκες για εκείνο που πραγματικά ενδιαφέρει τις ομάδες, δηλαδή τα playoffs. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, τα «Ελάφια» επιζητούν μια πορεία ανάλογη με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει.
Το δυνατότερο τους όπλο και το όπλο το οποίο δένει αρμονικά το σύνολο αυτό, είναι ο κατά πολλούς MVP του NBA, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Αντετοκούνμπο ανήκει σίγουρα στο Top 5 των καλύτερων παικτών στη λίγκα και αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης στην Ανατολική Περιφέρεια. Συνήθως, όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, η ομάδα που έχει τον καλύτερο παίκτη νικάει και οι Bucks έχουν έτσι ένα εμφανές πλεονέκτημα. Μπορεί να μην είναι ακόμα ικανός σουτέρ, αν και βελτιώνεται με αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι ικανός σκόρερ. Είναι τόσο έξυπνος και τόσο σωματικά προικισμένος, που βρίσκει τρόπους να σκοράρει από οποιαδήποτε κατάσταση. Επιπλέον είναι πολύ ικανός πασέρ, αφού οδηγεί τους συμπαίκτες του σε εύκολα καλάθια, ιδίως στην περιφέρεια και εξαιρετικός ριμπάουντερ. Εκείνο όμως που δεν παρατηρείται τόσο, είναι το πόσο καλός αμυντικός είναι. Αν όλα αυτά τα συνδέσουμε, βλέπουμε ξεκάθαρα έναν από τους καλύτερους «2 way» παίκτες στο NBA μαζί με τον Kawhi Leonard και τον Klay Thompson.
Ας μην πλέκουμε όμως μόνο το εγκώμιο του Γιάννη. Ο λόγος που η ομάδα αυτή είναι τόσο καλή, είναι γιατί έχει ένα πολύ καλό σύνολο. Διαθέτει πολύ καλούς παίκτες στο πρόσωπο του all star Middleton, του Brogdon, του Bledsoe, του Lopez και του Mirotic, τους οποίους για λόγους οικονομίας χώρου δεν θα αναλύσω παραπάνω.
Καλοί αλλά πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν;
Και περνάμε στο θέμα που μας ενδιαφέρει όλους, τα playoffs. Κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο προφανές το γεγονός πως η regular season και το μπάσκετ που παίζεται στη διάρκεια της, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που αυτό στα playoffs. Ναι μεν η κανονική διάρκεια της σεζόν των 82 παιχνιδιών μας δείχνει σε έναν μεγάλο βαθμό την δυναμική μιας Περιφέρειας και των ομάδων της, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα σύνολα που είναι σε σχετικά υψηλή θέση στον βαθμολογικό πίνακα, θα έχουν και ανάλογη πορεία στα playoffs. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε τα παραδείγματα των Atlanta Hawks, των Portland Trail Blazers, των Toronto Raptors και των Washington Wizards τα χρόνια που μας πέρασαν. Σε όλες αυτές τις ομάδες την τελευταία δεκαετία δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες από την regular season, οι οποίες διαψεύστηκαν πανηγυρικά στα playoffs. Και η λίστα βεβαίως θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η αλλαγή νοοτροπίας την περίοδο των playoffs. Πλέον ο βασικός στόχος είναι η διεκδίκηση του τίτλου. Επομένως το μπάσκετ γίνεται πιο σκληρό, πιο μυαλωμένο και το κυριότερο, πιο αργό. Η εμπειρία παίζει εξέχοντα ρόλο και οι superstars είναι εκείνοι που μπορούν να καθορίσουν την πορεία μίας σειράς (βλ. Lebron James).
Οι Bucks μπορεί να είναι φέτος πρώτοι στο NBA, αλλά αυτό δεν εγγυάται πως θα έχουν και ανάλογη πορεία, όταν η κανονική διάρκεια της περιόδου λήξει. Τα χρόνια που μας πέρασαν είδαμε την επιρροή που είχε πάνω τους η αλλαγή νοοτροπίας που περιέγραψα προηγουμένως. Τα ποσοστά έπεσαν, ιδίως στον τομέα του σουτ, η απειρία έγινε αισθητή, το clutch ένστικτο ήταν ανύπαρκτο. Αυτά τα προβλήματα μένει ακόμα να δούμε, αν θα λυθούν φέτος. Το σουτ από την μακρινή απόσταση είναι στο σημερινό μπάσκετ η αιχμή του δόρατος. Όποια ομάδα δεν το χει, δεν προχωράει παραπέρα. Το Milwaukee, σαφώς και είναι βελτιωμένο. Αλλά μιλάμε για την regular season, που οι ομάδες πειραματίζονται και το μπάσκετ είναι πιο γρήγορο και πιο ελεύθερο. Εξάλλου τα «Ελάφια» δεν έχουν και αμείλικτους σουτέρ. Επιπλέον, αμφιβολίες υπάρχουν και για τον Γιάννη ως ηγέτη. MVP μπορεί να λογίζεται αυτή τη στιγμή, αλλά στο παρελθόν δεν τα κατάφερε εξίσου και στα playoffs. Και δεν είναι ο μόνος υποψήφιος MVP που γενικά αντιμετωπίζει τέτοια κριτική όπως κυλούν τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον James Harden, τον Russell Westbrook και τον Joel Embiid.
Πέρα όμως των ερωτημάτων αυτών που δεν ξέρουμε την απάντηση, υπάρχει κάτι στο οποίο δεν χωράει αμφιβολία. Η Ανατολική Περιφέρεια είναι πολύ δυνατή φέτος. Πέρα των Bucks, οι Raptors, οι Celtics και οι 76ers, έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στους τελικούς του NBA, ενώ οι Nets και οι Pacers θα δημιουργήσουν μικρο-προβληματάκια.
Οι Κέλτες ίσως δεν το έχουν βρει ακόμα, αλλά διαθέτουν ένα από τα λίγα rosters που μπορεί να τα βάλει με τους Warriors. Οι 76ers με την προσθήκη του Harris έγινα ακόμα πιο δυνατοί, ενώ έχουν βρει και τον ηγέτη τους στις clutc στιγμές, ονόματι Jimmy Butler. Οι Raptors με τον Leonard -πρώην MVP των τελικών- είναι ίσως η μόνη ομάδα στην Ανατολή, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το Milwaukee σε επίπεδο σωματικής δύναμης και ματσαρίσματος. Έτσι αναγκάζει τους Bucks να γίνουν shooters, πράγμα που όμως δεν είναι το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού τους.
Πρόβλεψη
Αφού απαρίθμησα και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα-αμφιβολίες, είναι η ώρα να κάνω και εγώ μια πρόβλεψη. Πριν από αυτό όμως, ας τονίσω το ρητό: «Η ομάδα με τον καλύτερο παίκτη στο παρκέ, συνήθως έχει το προβάδισμα». Ο καλύτερος παίκτης στην Ανατολή είναι ο Greek Freak και δεν έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που είχε πέρυσι ο Lebon James, αφού το supporting cast του είναι απίθανο. Θεωρώ πως φέτος θα αποδείξει ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει και στα playoffs και αυτό οφείλεται στην αλλαγή της ιδεολογίας του, η οποία είναι ολοφάνερη στο παιχνίδι του. Στα υπόλοιπα όμως θέματα, μόνο ο χρόνος θα δώσει απάντηση.
Οι Bucks έχουν πλεονέκτημα έδρας, απέκτησαν τον Pau Gasol, οι διασταυρώσεις των ομάδων όπως είναι αυτή τη στιγμή τους ευνοούν. Πιστεύω πως θα φτάσουν στους τελικούς της Ανατολής εναντίον των Raptors. Στην παρούσα όμως κατάσταση δίνω ελαφρώς το πλεονέκτημα στην ομάδα του Toronto.
COMMENTS