Σε ένα κλειστό παιχνίδι, η ομάδα της Μόσχας πέτυχε μια σπουδαία νίκη, έσπασε το αήττητο σερί 12 αγωνιστικών της ομάδας της Κωνσταντινούπολης και παρέμεινε ζωντανή στο κυνήγι μιας θέσης στα πλέι-οφ.
Εισαγωγή
Η οικοδέσποινα Χίμκι δεν τα πηγαίνει πολύ καλά στην φετινή διοργάνωση. Μέχρι πριν τον χθεσινό αγώνα, βρίσκονταν στη 12η θέση της κατάταξης, με το απογοητευτικό ρεκόρ 6-10. Εάν θέλει να προλάβει το τραίνο της οκτάδας στις 14 αγωνιστικές που απομένουν, πρέπει να αντιμετωπίσει το κάθε ένα από τα 14 παιχνίδια που απομένουν σαν πρόωρο τελικό. Πέρυσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με ρεκόρ 16-14 και πέρασε στα πλέι-οφ ως 8η. Το νέο φορμάτ που εφαρμόζεται στην Ευρωλίγκα τα τελευταία δύο χρόνια μας έχει δείξει πως για να έχει μια ομάδα ελπίδες να προκριθεί στα πλέι-οφ, πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστον θετικό ρεκόρ στο τέλος της κανονικής περιόδου, δηλαδή τουλάχιστον 16-14.
Αγωνιστικά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας στερήθηκε για άλλη μια αγωνιστική τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της ομάδας του, τον Αλεξέι Σβέντ, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει ένα αξιόλογο ρεκόρ 2-1 στις τελευταίες 3 αγωνιστικές. Από την άλλη, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε πριν τον αγώνα το καλύτερο ρεκόρ της διοργάνωσης, με το συντριπτικό 15-1 και μάλιστα με ένα σερί 12 νικών στα τελευταία 12 παιχνίδια. Όλα δουλεύουν ρολόι για την ομάδα της Κωνσταντινούπολης και όλα δείχνουν πως με συνοπτικές διαδικασίες θα βρίσκεται ξανά στο Φάιναλ Φορ τον ερχόμενο Μάιο.
Αρχικές Πεντάδες
Χίμκι: Τζένκινς-Μποστ-Γκριν-Ζούμπκοφ-Τόμας
Φενέρ: Σλούκας-Γκούντουριτς-Μέλι-Κάλινιτς-Βέσελι
Σκορ σε κάθε δεκάλεπτο: 13-23, 25-18, 19-13, 15-18, Παράταση: 12-6
Σκορ στο τέλος κάθε δεκαλέπτου: 13-23, 38-41, 57-54, 72-72, Παράταση: 84-78
1ο Δεκάλεπτο
Η Χίμκι ξεκίνησε καλά και με πολυφωνία στην επίθεση και καλή κυκλοφορία της μπάλας, έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το 7ο λεπτό. Ο Τζένκινς χρεώθηκε γρήγορα με 2 φάουλ στο 4ο λεπτό και ο Μπαρτζώκας τον απέσυρε στον πάγκο. Στα τελευταία 3 λεπτά του 1ου δεκαλέπτου, η καλή άμυνα της Φενέρ και η αστοχία της Χίμκι, σε συνδυασμό με την γρήγορη και εύστοχη εκδήλωση των επιθέσεων από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, έχτισε μια διαφορά 10 πόντων και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 13-23. Η Φενέρ έκλεισε το δεκάλεπτο με 8 ασίστ και 3 κλεψίματα, που έκαναν και τη διαφορά.
2ο Δεκάλεπτο
Κάποιες καλές επιλογές της Χίμκι στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αιφνιδιασμών, μείωσαν τη διαφορά σε 27-28 στο 15ο λεπτό. Η Φενέρ επιτέθηκε στο μισό γήπεδο με ψυχραιμία, ακολουθώντας δουλεμένα συστήματα και με τους ψηλούς της αλλά και με τους περιφερειακούς της και διατήρησε βραχεία κεφαλή στο σκορ μέχρι το 19ο λεπτό. Ο Μαχμούτογλου ερχόμενος από τον πάγκο έβαλε 10 γρήγορους πόντους με πολύ καλά στατιστικά στο σύντομο διάστημα που έπαιξε και τον ακολούθησαν ο Βέσελι με 8 πόντους και ο Κώστας Σλούκας με 7. Από την άλλη, ο Μποστ, ο Γκριν και ο Μίκι ήταν οι πρωταγωνιστές στην επίθεση της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα στο πρώτο ημίχρονο με 9, 9 και 7 πόντους αντίστοιχα. Το 2ο δεκάλεπτο έκλεισε με την ομάδα τους Ζοτς να προηγείται με 3 πόντους στο 38-41. Τα στατιστικά σε ποσοστά ευστοχίας, ριμπάουντ, ασίστ και λάθη ήταν ισορροπημένα μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η ευστοχία και των δύο ομάδων από τη γραμμή των βολών στο πρώτο ημίχρονο, με την Φενέρ να έχει 13/13 και την Χίμκι να έχει 7/8.
3ο Δεκάλεπτο
Η Φενέρ τροφοδότησε τον Βέσελι και αυτός βοηθούμενος και από την αμυντική αδράνεια κάποιων παικτών της Χίμκι, πέτυχε 4 διαδοχικά καλάθια. Οι δύο ομάδες συνέχισαν να βρίσκονται πολύ κοντά στο σκορ μέχρι το 27ο λεπτό. Αμφότερες προσπάθησαν να επιτεθούν στο μισό γήπεδο με περισσότερες στημένες επιθέσεις, εξαντλώντας τα δευτερόλεπτα των επιθέσεών τους. Η Χίμκι αργά αλλά σταθερά ισοφάρισε στο 27ο λεπτό και πέρασε και μπροστά με 5 πόντους στο 29ο λεπτό με 56-51. Πολυφωνία υπήρχε στην επίθεση και των δύο ομάδων γι’ αυτό και δεν ξεχώρισε κάποιος συγκεκριμένος παίκτης, με εξαίρεση τον Βέσελι, ο οποίος έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο με 16 πόντους. Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με την ρωσική ομάδα να προηγείται με 3 πόντους με 57-54. Τα ομαδικά στατιστικά παρέμειναν ισορροπημένα σε ποσοστά ευστοχίας, ριμπάουντ, ασίστ και λάθη.
4ο Δεκάλεπτο
Με συντεταγμένη άμυνα, χαμηλό ρυθμό και υπομονετικές επιλογές στην επίθεση, η Χίμκι διατήρησε βραχεία κεφαλή στο σκορ μέχρι το 36ο λεπτό. Ο Μαχμούτογλου διατήρησε την ομάδα της Κωνσταντινούπολης κοντά στο σκορ με τα τρίποντά του. Στο 37ο λεπτό, η Φενέρ πήρε το προβάδισμα με 3 πόντους με 63-66. Τα επιθετικά ριμπάουντ της ομάδας της Κωνσταντινούπολης ανανέωσαν κρίσιμες επιθέσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Η Χίμκι ευστόχησε στις τελευταίες κρίσιμες επιθέσεις του αγώνα. Το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού στο 40ο λεπτό με την Χίμκι να προηγείται με 69-66. Στη ρώσικη ρουλέτα των ελεύθερων βολών των τελευταίων επιθέσεων, οι ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 72-72 και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Ο Μαχμούτογλου τελείωσε την κανονική διάρκεια με 18 πόντους και 4/6 τρίποντα και ο Βέσελι με 17 πόντους και 6/8 δίποντα. Από την άλλη ο Κρόκερ και ο Μποστ τελείωσαν με 10 πόντους.
Παράταση
Η Χίμκι πήγε συνειδητά την μπάλα κοντά στο καλάθι. Ο Άντονι Γκιλ με διαδοχικούς πόντους κράτησε την ομάδα του μπροστά στο σκορ, σε συνδυασμό με την καλή ομαδική άμυνα από τους Ρώσους. Μέσα σε υπερένταση, με χαμένα καλάθια και από τις δύο ομάδες στις τελευταίες επιθέσεις, η Χίμκι κατάφερε να πάρει 6 πόντους διαφορά με 82-76 μόλις 21 δευτερόλεπτα πριν το τέλος της παράτασης. Το παιχνίδι τελείωσε με 6 πόντους διαφορά με 84-78.
Ανάλυση
Η Χίμκι πέτυχε μια οριακή αλλά σπουδαία νίκη απέναντι στην δυνατότερη και πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης, την Φενέρ, η οποία μετρούσε και 12 σερί νίκες. Η ρωσική ομάδα, με αυτήn την νίκη παρέμεινε στο κυνήγι των πλέι-οφ και βελτίωσε το ρεκόρ της σε 7-10. Προφανώς θα χρειαστεί να ανέβει ένα Γολγοθά για να καλύψει το χαμένο έδαφος του πρώτου γύρου της διοργάνωσης, όμως οι ελπίδες της είναι ακόμα ζωντανές.
Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα κλειστό παιχνίδι στο οποίο η διαφορά άλλαξε αρκετές φορές χέρια μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά διατηρήθηκε ως επί τω πλείστων σε μονοψήφιο αριθμό πόντων, με εξαίρεση ένα πεντάλεπτο από το 8ο μέχρι το 13ο λεπτό. Η Χίμκι έπαιξε εσκεμμένα ένα παιχνίδι με χαμηλό ρυθμό στην προσπάθειά της να ελέγξει το παιχνίδι.
Tα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα ήταν ισορροπημένα με 58,8% και 30,4% αντίστοιχα για την Χίμκι και 60,7% και 26,9% για την Φενέρ. Η τουρκική ομάδα παρέμεινε εύστοχη από την γραμμή των ελευθέρων βολών καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς με 23/25 και 92%, κάτι που παραλίγο να της χαρίσει τη νίκη, σε σχέση με την Χίμκι που τελείωσε το παιχνίδι με 23/29 και 79,3%. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς μάζεψε περισσότερα ριμπάουντ με 34 έναντι 28, ενώ οι ασίστ, τα κλεψίματα και τα λάθη ήταν σχεδόν ισορροπημένα με 20-9-12 για τους οικοδεσπότες και 19-8-15 για τους φιλοξενούμενους.
Το γεγονός ότι λείπει από την Χίμκι ο σταρ και καλύτερος επιθετικά παίκτης της ομάδας, ο Άλεξει Σβεντ, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα usage ratings σε όλη την Ευρωλίγκα, έχει ως αποτέλεσμα να «απελευθερωθούν» πολλοί συμπαίκτες του, να αναλάβουν επιθετικές πρωτοβουλίες και να βελτιωθεί η γενικότερη λειτουργία της ομάδας, γεγονός που έχει οδηγήσει την ομάδα του Μπαρτζώκα σε 3 νίκες στα τελευταία 4 παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένως σε πολλές ομάδες. Ένα οικείο στην Ελλάδα παράδειγμα είναι ο περυσινός Ολυμπιακός, όταν στις 9 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας που έλειπε ο Βασίλης Σπανούλης, οι υπόλοιποι συμπαίκτες του είχαν «απελευθερωθεί», αγωνιστικά και ψυχολογικά, και είχαν αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες, με αποτέλεσμα η ομάδα του Πειραιά να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με ρεκόρ 7-2.
Αυτό αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των σταρ των ομάδων από τους εκάστοτε προπονητές τους. Οποιοσδήποτε προπονητής δεν χαλιναγωγεί τον ή τους σταρ της ομάδας του και τους αφήνει ανεξέλεγκτους να διαχειρίζονται τις επιθέσεις της ομάδας τους κατά πως εκείνοι (οι παίκτες) θεωρούν πρέπον, ουσιαστικά ζημιώνει την ομάδα του. Πρώτα και κύρια, η επιθετική λειτουργία της ομάδας γίνεται προβλέψιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα από τους αντιπάλους της. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, πολλοί από τους υπόλοιπους παίκτες νιώθουν «ευνουχισμένοι» λόγω των μειωμένων αρμοδιοτήτων που έχουν στην επίθεση και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πέφτει και η ψυχολογία τους και κατ’ επέκταση και η απόδοσή τους. Τρίτον, ο επιθετικός σταρ της ομάδας κατά κανόνα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της ομάδας του στην άμυνα, καθώς έστω και ανομολόγητα θεωρεί πως το καθήκον του είναι το σκοράρισμα και όχι η «χαμαλοδουλειά» της άμυνας. Όμως δεν ζούμε πλέον στην δεκαετία του 1980. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που στην Ευρώπη οι άμυνες παίζονταν περισσότερο με τα μάτια, παρά με οτιδήποτε άλλο. Ο κάθε παίκτης έχει υποχρέωση να προσφέρει και στα δύο μισά του γηπέδου.
Μετά τη χθεσινή νίκη επί της Φενέρ, η Χίμκι έχει 3 νίκες στους τελευταίους 4 αγώνες, χωρίς τον Σβεντ. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει και ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρέπει να βρει τρόπο να διαχειριστεί καλύτερα και τον χρόνο αλλά και το παιχνίδι του σταρ της ομάδας του, ώστε αυτό να μην πνίγει την πρωτοβουλία και το παιχνίδι των υπολοίπων καλών παικτών που έχει στο ρόστερ του.
COMMENTS