Σχεδόν σβηστά οι πράσινοι επικράτησαν με 77-67 της Μπάγερν Μονάχου
Η ομάδα δεν θάμπωσε. Και δεν χρειαζόταν κιόλας. Πλέον για τον Παναθηναϊκό η νίκη μετά «θεάματος» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η ουσία είναι να έρχεται το ροζ φύλλο αγώνα με κάθε τρόπο. Ναι ξέρω το έχουν γράψει και άλλοι από χτες. Ναι είναι κλισέ. Αλλά παράλληλα θα είναι και η καθημερινότητα για το τριφύλλι από δω και πέρα. Απέναντι στην Μπάγερν, δεν είχε την ενέργεια που είχε όπως με την ΤΣΣΚΑ, ούτε την ευστοχία. Δεν είχε ούτε όμως αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο που είχε στο ΣΕΦ. Ήταν απλά average. Δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, διατηρούσε σε όλο τον αγώνα μια διαφορά της τάξης των 8 έως 10 πόντων και σβηστά σχεδόν πήρε την νίκη.
Γενικότερα από την ημέρα που στον πάγκο του Παναθηναϊκού έκατσε ο Ρικ Πιτίνο έχουμε αρκετό ζουμί για να ασχοληθούμε. Από την μία οι συνεντεύξεις του, όπου κάθε ατάκα είναι και ένα μικρό μάθημα προς τους απανταχού μπασκετόφιλους, και από την άλλη οι αλλαγές που προσπαθεί να περάσει το τελευταίο δεκαήμερο στο αγωνιστικό σκέλος. Με την ΤΣΣΚΑ είδαμε ένα δείγμα του μπάσκετ που θέλει να παίξει το είδαμε. Ήταν η ψυχολογία με την αλλαγή του προπονητή που έκανε του παίκτες να παίξουν τόσο καλά; Πολύ πιθανό. Αλλά ήταν σίγουρα και παρέμβαση στο πλάνο. Με την ρώσικη ομάδα λειτούργησαν όλα τέλεια, με τον Ολυμπιακό μάλλον τίποτα, ενώ με την Μπάγερν μπήκαν κάποιες βάσεις. Προφανώς και δεν είναι ευχαριστημένος από την εικόνα, το δήλωσε άλλωστε, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Είναι πολλά εκείνα τα οποία ο ίδιος θα ήθελε να αλλάξει, αλλά δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι και τόσο με το μέρος του. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του ως ώρας; Ας τις δούμε με γνώμονα την εικόνα της ομάδας με την Γερμανική ομάδα.
Άμυνα με αλλαγές... τέλος.
Αν σε κάτι είχα επικεντρωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα όσο ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Τσάβι Πασκουάλ ήταν η άμυνα που προσπαθούσε να παίξει. Σίγουρα οι αλλαγές είναι μια πολύ καλή αμυντική προσέγγιση, ωστόσο για να την παίξεις σωστά πρέπει να έχεις μερικά πράγματα που το τριφύλλι δεν τα διαθέτει στον αναγκαίο βαθμό. Ενέργεια, αντίληψη και γρήγορα πόδια. Το πρόβλημα εντοπιζόταν κατά βάση στους ψηλούς όπου για κάποιον από τους παραπάνω λόγους δεν μπορούσαν να κάνουν στον σωστό χρόνο το recover. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν συνεχώς ανοιχτές διαβάσεις για τους αντίπαλους και εύκολα καλάθια. Ο Ρικ Πιτίνο προφανώς δεν θέλει να παίζει με αλλαγές και μέχρι στιγμής το δείχνει. Απέναντι στην Μπάγερν προσπάθησε να βγάλει τους παίκτες από την συνήθειά τους. Δεν το πέτυχαν εντελώς καθώς αρκετοί παίκτες χανόντουσαν, ή κάποιες αλλαγές γινόντουσαν αυτοματοποιημένα. Η δήλωσή του στο τέλος του ότι είναι απογοητευμένος από την φυσική κατάσταση των παικτών έχει άμεση σχέση με τον τρόπο που αποδίδει η άμυνα. Το είδαμε με την ΤΣΣΚΑ. Με τους Γερμανούς η ενέργεια και η επιθετικότητα δεν ήταν η ίδια και το αποτέλεσμα ήταν στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα να είναι εμφανώς κατώτερη των περιστάσεων.
Η άμυνα που θέλει ο κόουτς να προσθέσει στο παιχνίδι της ομάδας είναι φύση επιθετική. Οι παίκτες να πιέζουν την μπάλα, να δυσκολεύουν τον αντίπαλο να έχει καλές προϋποθέσεις για σωστές πάσες, να τον οδηγούν σε πιο συχνά λάθη. Προφανώς και αυτό θέλει και τα κατάλληλα εργαλεία. Ένα από αυτά είναι ο Αντετοκούνμπο που όπως καταλαβαίνω έχει γίνει ήδη ο αγαπημένος του παίκτης. Απέναντι στην Μπάγερν η απουσία του ήταν εμφανής. Είναι άλλωστε ο μοναδικός παίκτης που έχει αστείρευτη ενέργεια, μόνιμη ένταση και πάθος. Ο χαρακτηρισμός Flash μάλλον δεν είναι τυχαίος, όπως δεν είναι και τυχαία η αναφορά του στην απουσία του από τον αγώνα με τους Γερμανούς, από τον προπονητή της ομάδας. Με τον Θανάση στο παρκέ συνολικά οι πράσινοι μπορούν να αμύνονται σε υψηλότερους και ταχύτερους ρυθμούς. Την διαφορά μπορούμε να την δούμε ανάμεσα στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ και στον αγώνα με την Μπάγερν.
Περισσότερες αμυντικές επιλογές.
Σε ένα ακόμα σκέλος της άμυνας που δεν αφορά μόνο το 1/4 του γηπέδου, ο Πιτίνο γνωρίζουμε πως του αρέσει οι ομάδες του να μαρκάρουν και half court αλλά και full court. Παράλληλα χρησιμοποιεί και την match up ζώνη σε αρκετές περιπτώσεις. Χτες υπήρχε ένα τύπου full court press στην περισσότερη διάρκεια του αγώνα, με τους παίκτες του τριφυλλιού να μην είναι επιθετικοί ή να κάνουν παγίδες, αλλά να πηγαίνουν παράλληλα στον χειριστή. Κάποιος φορές είδαμε παγίδες είτε στο κέντρο του γηπέδου, είτε όταν ανέβαινε ο ψηλός έξω από τρίποντο. Μετά από time out δόθηκε εντολή για match up ζώνη, η οποία μπορεί να είχε αποτέλεσμα ήταν όμως ξεκάθαρο πως θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμα. Ο χρόνος δεν υπάρχει προφανώς για να τελειοποιηθούν κάποια πράγματα, αλλά πιστεύω πως στην match up ζώνη η ομάδα μπορεί να επενδύσει, καθώς και πέρσι ο Πασκουάλ την χρησιμοποίησε στην Μαδρίτη βραχυκυκλώνοντας στην Ρεάλ. Η δουλειά όμως επαναλαμβάνω που πρέπει να πέσει είναι αρκετή αφού κανένας από τους παίκτες δεν νοιώθει ακόμα άνετα με αυτές. Επί της ουσίας, περισσότερες αμυντικές επιλογές δίνουν ένα άλλο προφίλ στην ομάδα.
Απλότητα και κίνηση.
Αυτό αφορά το επιθετικό σκέλος. Η αλήθεια είναι πως μεσούσης της σεζόν είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει το επιθετικό προφίλ μιας ομάδας. Και από ότι έχω καταλάβει ο Πιτίνο δουλεύει αρκετά το αμυντικό κομμάτι. Απλά έχει προσθέσει μια πολύ σημαντική παράμετρο στην επίθεση της ομάδας. Την κίνηση. Η ατάκα: «Δεν γίνεται 4 να κοιτάνε έναν» είναι ότι πιο χαρακτηριστικό για την εικόνα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό λοιπόν και από την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ αλλά και χτες με την Μπάγερν, φαίνεται να έχει εξελιχθεί. Πως; Μέσω της απλοποίησης. Συνήθως τα απλά είναι και τα δύσκολα. Έτσι πλέον βλέπουμε περισσότερη κίνηση από τους παίκτες, περισσότερα κοψίματα και προφανώς καλύτερο spacing. Εδώ έρχεται και η δεύτερη ατάκα του για το σουτ που τόσο έχει γραφτεί από την αρχή της σεζόν: «Για να έχεις καλό σουτ πρέπει να έχεις σωστές κινήσεις, σωστές πάσες και σωστό spacing». Ειδικά το spacing ήταν κάτι το οποίο ήταν σχεδόν άγνωστη λέξη φέτος. Ήδη μόνο και μόνο από την πιο ελεύθερη κίνηση των παικτών έχουμε δει περισσότερες ελεύθερες προσπάθειες, περισσότερες ελεύθερες ενέργειες.
Rotation στο rotation.
Η εικόνα του να μπαίνουν και να βγαίνουν συνεχώς παίκτες στο παρκέ ήταν κάτι το οποίο προσωπικά δεν το έχω συνηθίσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τι πετυχαίνει με αυτό ο κόουτς Πιτίνο; Το πιο σημαντικό είναι ότι κάνει τους παίκτες να νοιώθουν ότι είναι ενεργά μέλη του ρόστερ. Ότι τους χρειάζεται. Δεύτερον να μπορεί να κρατάει σε εγρήγορση και τους 12 παίκτες για όταν τους χρειαστεί. Τρίτον να τους κρατάει φρέσκους και να μην μπουχτίζει κανένας από την υπερχρησιμοποίηση. Διαβάζω ότι η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη στο κολεγιακό μπάσκετ. Δεν το έχω παρακολουθήσει για να είμαι ειλικρινής. Απέχει εντελώς από την εδώ τακτική, του αυστηρά κλειστού rotation 7-8 παικτών. Αν θα βγει θα το δείξει η πορεία. Πάντως μπορεί να βγει και κάτι θετικό από όλο αυτό. Οι ίσες ευκαιρίες που παίρνουν όλοι ως τώρα είναι και ένα μέσο για να δούμε κιόλας ποιος κάνει και ποιος δεν κάνει.
Αυτό πάντως που μου έχει κάνει εντύπωση είναι τόσο πόσο πολύ μιλάει για μπάσκετ ο νέος κόουτς της ομάδας. Είναι κάτι το οποίο δεν το έχω συνηθίσει. Αν κάποιος για παράδειγμα πει σε κάποιον προπονητή για το πόσο κακό σουτ έχει η ομάδα που προπονεί, το πιθανότερο είναι είτε να λάβει ειρωνική απάντηση, είτε να ακούσει μια οποιαδήποτε δικαιολογία, ή κάλυψη του προβλήματος. Ο Πιτίνο έχει μπει στο παιχνίδι με ωραίες διαθέσεις. Όποια ατάκα και αν βγει από το στόμα του είναι to the point. Είτε αναφέρεται για τους σουτέρ που διαθέτει ή όχι ο Παναθηναϊκός, για τον λάθος μηχανισμό που έχουν στο σουτ τους οι Παπαπέτρου και Καλάθης, για τους λόγους που σουτάρει συνολικά η ομάδα άσχημα. Σωστές πάσες σωστό spacing καλύτερες προϋποθέσεις για σουτ. Για την άμυνα με αλλαγές που την χαρακτήρισε noncense; Για τους όρους που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται στο αγωνιστικό κομμάτι; Τα deflections τα ακούμε σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του μετά από αγώνες. Αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Μιλάει άνετα για την φυσική κατάσταση των παικτών, για τα προβλήματα στο ριμπάουντ, για την εμμονή στην άμυνα με αλλαγές, για το τι ακριβώς χρειάζεται η ομάδα για να αποδώσει καλύτερα.
Εξού λοιπόν και η μεταγραφή του Κιλπάτρικ. Ο Αμερικάνος που (δυστυχώς) δεν προλαβαίνει τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, θα βρίσκεται στην διάθεση του κόουτς από το Σάββατο. Το κακό είναι ότι ακολουθεί ένα πρόγραμμα γεμάτο εκτός έδρας αγώνες για την Ευρωλίγκα, που ξέρουμε ότι δεν είναι και το φόρτε της ομάδας. Αλλά η αλήθεια έρχεται δια στόματος και πάλι Ρικ Πιτίνο:«Μπορώ να σας πω με τα 41 χρόνια εμπειρίας μου. Είναι θέμα ταλέντου. Για να κερδίσεις εκτός έδρας πρέπει να είσαι πιο ταλαντούχος από τον αντίπαλο και να παίζεις σκληρή άμυνα. Οι ομάδες που παίρνουν εκτός έδρας νίκες και στο κολεγιακό και στο επαγγελματικό μπάσκετ έχουν ταλέντο. Πρέπει να πάρουμε νίκες εκτός έδρας. Πρέπει να πάρουμε όλα τα εντός έδρας και το 50% των εκτός έδρας. Έλεγα πάντα στην καριέρα μου ότι ο χαρακτήρας φαίνεται εκτός έδρας, όχι στο σπίτι σου». Και με αυτά τα λόγια δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο. Ώρα να δούμε αν ο Παναθηναϊκός διαθέτει το απαιτούμενο ταλέντο για να πάρει κάτι που δεν έχει καταφέρει να πάρει τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες εκτός έδρας νίκες.
COMMENTS