Ανίκητη η Φενέρ, δεν προέβαλε αντίσταση ο Ολυμπιακός.
Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει το καλύτερο ρεκόρ της διοργάνωσης με το εκπληκτικό 17-2 και το έχει καταφέρει αυτό με μια από τις καλύτερες άμυνες μέχρι στιγμής, με το καλύτερο ποσοστό στα τρίποντα (43,4%) και το δεύτερο καλύτερο ποσοστό στα δίποντα με 58,8%, στατιστικά που δείχνουν τον υπομονετικό, μεθοδικό και συντεταγμένο τρόπο με τον οποία επιτίθεται η ομάδα της Κωνσταντινούπολης.
Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 5η θέση με 12-7, με μία λιγότερη νίκη από την 4η Εφές και μία περισσότερη από την 6η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Μπλατ είναι η ομάδα με τα περισσότερα ριμπάουντ ανά αγώνα (36,4) και έχασε το παιχνίδι του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ με 72-73 με το άστοχο τελευταίο σουτ του Γουίλιαμς-Γκος. Οι ερυθρόλευκοι έχουν χάσει τα 3 από τα τελευταία 4 εκτός έδρας παιχνίδια, ενώ στα 11 παιχνίδια που απομένουν στην κανονική περίοδο πρέπει να κάνει υπέρβαση και να κερδίσει τουλάχιστον 7 για να φτάσει τις 19 νίκες σε σύνολο 30 αγώνων και να σιγουρέψει το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ.
Αρχικές Πεντάδες
Φενέρ: Γκριν-Μοχάμεντ-Κάλινιτς-Μέλι-Ντουβεριόγλου
Ολυμπιακός: Γουίλιαμς-Γκος, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ
Σκορ σε κάθε δεκάλεπτο: 21-15, 19-13, 28-26, 22-21
Σκορ στο τέλος κάθε δεκαλέπτου: 21-15, 40-28, 68-54, 90-75
1ο Δεκάλεπτο
Πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας από τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες άρχισαν με υπομονή και καλές επιλογές στην επίθεση. Ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με τους δύο καλύτερους σουτέρ του στην αρχική πεντάδα (Γκριν-Ντίξον) με στόχο προφανώς να εκμεταλλευτεί την αδύναμη περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού, των Γκος και Σπανούλη. Ο Ζοτς γέμισε την ρακέτα του με παίκτες, έπαιξε τον Μιλουτίνοφ με βοήθειες και προσπάθησε να χτυπήσει στον αιφνιδιασμό. Λόγω της καλής άμυνας στα μετόπισθεν της Φενέρ, ο Ολυμπιακός στα 5 πρώτα λεπτά είχε σκοράρει μόνο από το τρίποντο, με Παπανικολαόυ και Στρέλνιεκς.
Ο Σπανούλης έκανε δύο γρήγορα λάθη που ζημίωσαν την ομάδα του, ενώ χρεώθηκε στο 3ο λεπτό με 2 φάουλ και αποσύρθηκε στον πάγκο. Στο 5ο λεπτό η Φενέρ είχε ήδη πάρει μια διαφορά σχεδόν 10 πόντων και το σκορ ήταν 15-6. Ο Ομπράντοβιτς κατάφερε να εξουδετερώσει τον Μιλουτίνοφ στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, μην επιτρέποντας την τροφοδότησή του και έτσι ο Σέρβος σέντερ έγινε αλλαγή στο 5ο λεπτό. Όταν επέστρεψε μετά από λίγο έκανε ένα εμφατικό κάρφωμα, από τις λίγες στιγμές που είδαμε παιχνίδι μέσα στη ρακέτα για την ομάδα του Πειραιά. Και οι δύο ομάδες επιτέθηκαν με σετ παιχνίδι, ενώ ήταν φανερή η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στην άμυνα. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 21-15, δίκαιο αποτύπωμα των πεπραγμένων των 10 πρώτων λεπτών.
2ο Δεκάλεπτο
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με επιθετική άμυνα και με τον Τίμα πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει στο 14ο λεπτό σε 23-23. Όμως αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε μια σύντομη αναλαμπή που δεν είχε συνέχεια. Η Φενέρ αύξησε και αυτή την επιθετικότητά της στην άμυνα με αποτέλεσμα να κάνει σερί 9-0 μεταξύ 14ου και 17ου λεπτού. Η άμυνα έφερε αποτέλεσμα και καθήλωσε τον Ολυμπιακό στους 13 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και 28 συνολικά στο πρώτο ημίχρονο. Ημίχρονο 40-28, με την τούρκικη ομάδα να προηγείται με 12 πόντους!
Η άμυνα της Φενέρ κατάφερε να σβήσει τα μεγάλα ατού του Ολυμπιακού μέσα στο ζωγραφιστό (Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη, οι οποίοι τελείωσαν το 1ο ημίχρονο με 2 και 0 πόντους αντίστοιχα). Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης τελείωσε με τα γνωστά πολύ καλά ποσοστά της σε δίποντα και τρίποντα και συγκεκριμένα 14/20 και 70,0% και 2/4 και 50% αντίστοιχα. Ισορροπία σε ριμπάουντ (12-11) και ασίστ (8-9) αλλά 5 κλεψίματα για τη Φενέρ έναντι 0 για τον Ολυμπιακό και 7-10 τα λάθη.
3ο Δεκάλεπτο
Η σφιχτή άμυνα της Φενέρ έφερε εκ νέου λάθη από πλευράς Ολυμπιακού και επιτυχημένη τροφοδοσία των ψηλών της στην επίθεση. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, προφανώς μετά από εντολή του προπονητή της, έσπρωχνε τους ψηλούς του Ολυμπιακού έξω από τη ρακέτα με αποτέλεσμα η μπάλα να περνά σε αυτούς πολύ ψηλά και έτσι εκείνοι να μην μπορούν να ποστάρουν μακριά από το καλάθι, και ακολούθως να αναγκάζονται να ξεφορτώνονται τη μπάλα. Στο 23’ η διαφορά ήταν στους 18 πόντους και το σκορ ήταν 49-31. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σκοράρει ούτε με αίτηση. Κάποιες καλές άμυνες από τον Ολυμπιακό έβαλαν φρένο στην επιθετική λειτουργία της Φενέρ, αλλά η ομάδα του Πειραιά δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί στην άλλη μεριά του γηπέδου.
Στο 27’ η διαφορά ήταν στους 21 πόντους και το σκορ στο 60-39. Ο Έρικ Γκριν έδωσε ρεσιτάλ στα σουτ από μακριά που του αρέσουν και στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου είχε 14 πόντους. Η Φενέρ έδειχνε αυτοπεποίθηση και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Οι επιλογές της στην επίθεση ήταν υπομονετικές με αποτέλεσμα τα σουτ να γίνονται υπό καλές προϋποθέσεις και να φέρνουν υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Σε αυτό βοηθούσε και η αδυναμία της περιφερειακής άμυνας του Ολυμπιακού με Γκος και Σπανούλη. Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τη διαφορά στους 14 πόντους και το σκορ στο 68-54, επειδή η Φενέρ χαλάρωσε και έκανε ένα-δυο φτηνά λάθη στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου. Πολύ υψηλή παραγωγικότητα στην επίθεση στο 3ο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες, παρά τις σκληρές άμυνες, με το επιμέρους σκορ στο 28-26 υπέρ της Φενέρ.
4ο Δεκάλεπτο
Ο Ολυμπιακός έριξε τη διαφορά στους 11 πόντους στο 33ο λεπτό με το σκορ στο 72-61, με καλή άμυνα και καλές και εύστοχες επιλογές στην επίθεση. Ο Γιάνις Τίμα έκανε το παιχνίδι της χρονιάς για τα δεδομένα του. Ο Βέσελι αποχώρησε με 5 φάουλ στο 34ο λεπτό. Η διαφορά έπεσε ακόμα και στους 9 πόντους για το 72-63 στο 34’. Ένα τρίποντο του Γκούντουριτς και ένα δίποντο του Ντίξον όμως στις επόμενες επιθέσεις έκοψε τα πόδια του Ολυμπιακού και πήγε τη διαφορά πίσω στους 14 πόντους και στο 77-63.
Ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε ικανός να γυρίσει το ματς ούτε μέσω της επίθεσής του, ούτε μέσω της άμυνας του. Η Φενέρ έδειχνε δυνατή και γνώριζε τι έπρεπε να κάνει, ενώ συνέχιζε να έχει καλές επιλογές στην επίθεση. Η διαφορά διατηρήθηκε στους 10-15 πόντους στα τελευταία λεπτά. Το παιχνίδι τελείωσε με 15 πόντους διαφορά και το σκορ στο 90-75.
Ανάλυση
Το τελικό σκορ λέει τα πάντα για την άμυνα και την επίθεση και των δύο αντιπάλων: 90 πόντους για την Φενέρ και 75 για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν από ένα σύνολο που έπαιξε καλύτερα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, μια ομάδα που δείχνει πως απλά περιμένει τον αντίπαλό της στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ. Αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που είχαν στη σύνθεσή τους, τους δύο καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης, τον Βέσελι (που είναι 1ος σε ranking και 5ος σε πόντους) και τον Μιλουτίνοφ (που είναι 1ος ριμπάουντερ και 3 φορές MVP μέχρι στιγμής). Οι δύο γίγαντες φάνηκε να αλληλοεξουδετερώνονται, καθώς κανείς τους δεν έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του.
Η επιθετική και σκληρή άμυνα της Φενέρ στραγγάλισε όλα τα ατού του Ολυμπιακού στην επίθεση, και στην περιφέρεια και μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα την χαμηλή παραγωγικότητα της ομάδας του Πειραιά, πλην του 3ου δεκαλέπτου. Η Φενέρ δεν είναι τυχαία στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Έχει μια από τις καλύτερες άμυνες και μια από τις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης. Έχει πειθαρχία και συγκέντρωση και στις δύο πλευρές του γηπέδου, απότοκο του κόουτς Ομπράντοβιτς. Έχει υπομονή στην επίθεση για να βρει την καλύτερη δυνατή επιλογή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας.
Ο Έρικ Γκριν έβαλε 17 πόντους με 4/4 τρίποντα και έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στη χρονιά που διανύουμε, ενώ πολύ καλά τα πήγε και ο Μπόμπι Ντίξον που έκανε νταμπλ-ντάμπλ με 13 πόντους και 10 ασίστ. Επίσης, ο Κάλινιτς και ο Σλούκας έκαναν καλό παιχνίδι με τον κάθε ένα τους να σκοράρει από 16 και 12 πόντους αντίστοιχα. Αντίθετα οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά με εξαίρεση τον Στρέλνιεκς με 13 πόντους και καλά ποσοστά και τον Τίμα με 14 πόντους και 4/7 τρίποντα -αν μπορεί ο δεύτερος Γιάνις του Ολυμπιακού να θεωρηθεί περιφερειακός-. Η άμυνα της Φενέρ έσβησε από το γήπεδο τους ψηλούς του Ολυμπιακού με τον Μιλουτίνοφ να κάνει ένα κακό παιχνίδι και να τελειώνει με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ, τον Πρίντεζη να τελειώνει με 0 πόντους (μετά από δυόμισι χρόνια) και 3 ριμπάουντ και τον Παπανικολάου να τελειώνει με 8 πόντους και 2/7 τρίποντα συνολικά, και 0/5 μετά τα δύο πρώτα εύστοχα που πέτυχε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού.
Η Φενέρ τελείωσε το ματς με 68,6% (24/35) στα δίποντα, 56,3% (9/16) στα τρίποντα και 100% (15/15) στις βολές, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της πιο εύστοχης ομάδας της Ευρωλίγκας. Αντίθετα, η ομάδα του Πειραιά είχε 50,0% (11/22) στα δίποντα, 41,4% (12/29) στα τρίποντα και 81,0% (17/21) στις βολές. Δηλαδή σούταρε περισσότερα τρίποντα από ότι δίποντα, ως αποτέλεσμα της καλής ομαδικής άμυνας της Φενέρ. Τα ομαδικά ριμπάουντ (23-22), οι ασίστ (20-20) και τα λάθη (14-16) ήταν ισορροπημένα, ενώ μεγάλη διαφορά υπήρχε στα κλεψίματα με 9-3 υπέρ της ομάδας του Ζοτς.
Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να καλύψει τη διαφορά των 12 πόντων με την οποία προηγήθηκε η Φενέρ στο τέλος του 1ου ημιχρόνου (40-28), παρόλο που ισοφάρισε το παιχνίδι στιγμιαία σε 23-23 στο 2ο δεκάλεπτο. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο από πλευράς παραγωγικότητας (50-47), παρόλο το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο 3ο δεκάλεπτο η Φενέρ προηγήθηκε ακόμα και με 22 πόντους.
Σκορ στο τέλος κάθε δεκαλέπτου: 21-15, 40-28, 68-54, 90-75
1ο Δεκάλεπτο
Πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας από τον Ολυμπιακό στο ξεκίνημα του παιχνιδιού. Οι δύο ομάδες άρχισαν με υπομονή και καλές επιλογές στην επίθεση. Ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με τους δύο καλύτερους σουτέρ του στην αρχική πεντάδα (Γκριν-Ντίξον) με στόχο προφανώς να εκμεταλλευτεί την αδύναμη περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού, των Γκος και Σπανούλη. Ο Ζοτς γέμισε την ρακέτα του με παίκτες, έπαιξε τον Μιλουτίνοφ με βοήθειες και προσπάθησε να χτυπήσει στον αιφνιδιασμό. Λόγω της καλής άμυνας στα μετόπισθεν της Φενέρ, ο Ολυμπιακός στα 5 πρώτα λεπτά είχε σκοράρει μόνο από το τρίποντο, με Παπανικολαόυ και Στρέλνιεκς.
Ο Σπανούλης έκανε δύο γρήγορα λάθη που ζημίωσαν την ομάδα του, ενώ χρεώθηκε στο 3ο λεπτό με 2 φάουλ και αποσύρθηκε στον πάγκο. Στο 5ο λεπτό η Φενέρ είχε ήδη πάρει μια διαφορά σχεδόν 10 πόντων και το σκορ ήταν 15-6. Ο Ομπράντοβιτς κατάφερε να εξουδετερώσει τον Μιλουτίνοφ στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, μην επιτρέποντας την τροφοδότησή του και έτσι ο Σέρβος σέντερ έγινε αλλαγή στο 5ο λεπτό. Όταν επέστρεψε μετά από λίγο έκανε ένα εμφατικό κάρφωμα, από τις λίγες στιγμές που είδαμε παιχνίδι μέσα στη ρακέτα για την ομάδα του Πειραιά. Και οι δύο ομάδες επιτέθηκαν με σετ παιχνίδι, ενώ ήταν φανερή η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στην άμυνα. Το δεκάλεπτο έκλεισε στο 21-15, δίκαιο αποτύπωμα των πεπραγμένων των 10 πρώτων λεπτών.
2ο Δεκάλεπτο
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με επιθετική άμυνα και με τον Τίμα πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση με αποτέλεσμα να ισοφαρίσει στο 14ο λεπτό σε 23-23. Όμως αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε μια σύντομη αναλαμπή που δεν είχε συνέχεια. Η Φενέρ αύξησε και αυτή την επιθετικότητά της στην άμυνα με αποτέλεσμα να κάνει σερί 9-0 μεταξύ 14ου και 17ου λεπτού. Η άμυνα έφερε αποτέλεσμα και καθήλωσε τον Ολυμπιακό στους 13 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και 28 συνολικά στο πρώτο ημίχρονο. Ημίχρονο 40-28, με την τούρκικη ομάδα να προηγείται με 12 πόντους!
Η άμυνα της Φενέρ κατάφερε να σβήσει τα μεγάλα ατού του Ολυμπιακού μέσα στο ζωγραφιστό (Μιλουτίνοφ και Πρίντεζη, οι οποίοι τελείωσαν το 1ο ημίχρονο με 2 και 0 πόντους αντίστοιχα). Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης τελείωσε με τα γνωστά πολύ καλά ποσοστά της σε δίποντα και τρίποντα και συγκεκριμένα 14/20 και 70,0% και 2/4 και 50% αντίστοιχα. Ισορροπία σε ριμπάουντ (12-11) και ασίστ (8-9) αλλά 5 κλεψίματα για τη Φενέρ έναντι 0 για τον Ολυμπιακό και 7-10 τα λάθη.
3ο Δεκάλεπτο
Η σφιχτή άμυνα της Φενέρ έφερε εκ νέου λάθη από πλευράς Ολυμπιακού και επιτυχημένη τροφοδοσία των ψηλών της στην επίθεση. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, προφανώς μετά από εντολή του προπονητή της, έσπρωχνε τους ψηλούς του Ολυμπιακού έξω από τη ρακέτα με αποτέλεσμα η μπάλα να περνά σε αυτούς πολύ ψηλά και έτσι εκείνοι να μην μπορούν να ποστάρουν μακριά από το καλάθι, και ακολούθως να αναγκάζονται να ξεφορτώνονται τη μπάλα. Στο 23’ η διαφορά ήταν στους 18 πόντους και το σκορ ήταν 49-31. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σκοράρει ούτε με αίτηση. Κάποιες καλές άμυνες από τον Ολυμπιακό έβαλαν φρένο στην επιθετική λειτουργία της Φενέρ, αλλά η ομάδα του Πειραιά δεν μπορούσε να το εκμεταλλευτεί στην άλλη μεριά του γηπέδου.
Στο 27’ η διαφορά ήταν στους 21 πόντους και το σκορ στο 60-39. Ο Έρικ Γκριν έδωσε ρεσιτάλ στα σουτ από μακριά που του αρέσουν και στο τέλος του 3ου δεκαλέπτου είχε 14 πόντους. Η Φενέρ έδειχνε αυτοπεποίθηση και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Οι επιλογές της στην επίθεση ήταν υπομονετικές με αποτέλεσμα τα σουτ να γίνονται υπό καλές προϋποθέσεις και να φέρνουν υψηλά ποσοστά ευστοχίας. Σε αυτό βοηθούσε και η αδυναμία της περιφερειακής άμυνας του Ολυμπιακού με Γκος και Σπανούλη. Το 3ο δεκάλεπτο έκλεισε με τη διαφορά στους 14 πόντους και το σκορ στο 68-54, επειδή η Φενέρ χαλάρωσε και έκανε ένα-δυο φτηνά λάθη στο τελευταίο λεπτό του δεκαλέπτου. Πολύ υψηλή παραγωγικότητα στην επίθεση στο 3ο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες, παρά τις σκληρές άμυνες, με το επιμέρους σκορ στο 28-26 υπέρ της Φενέρ.
4ο Δεκάλεπτο
Ο Ολυμπιακός έριξε τη διαφορά στους 11 πόντους στο 33ο λεπτό με το σκορ στο 72-61, με καλή άμυνα και καλές και εύστοχες επιλογές στην επίθεση. Ο Γιάνις Τίμα έκανε το παιχνίδι της χρονιάς για τα δεδομένα του. Ο Βέσελι αποχώρησε με 5 φάουλ στο 34ο λεπτό. Η διαφορά έπεσε ακόμα και στους 9 πόντους για το 72-63 στο 34’. Ένα τρίποντο του Γκούντουριτς και ένα δίποντο του Ντίξον όμως στις επόμενες επιθέσεις έκοψε τα πόδια του Ολυμπιακού και πήγε τη διαφορά πίσω στους 14 πόντους και στο 77-63.
Ο Ολυμπιακός δεν έδειχνε ικανός να γυρίσει το ματς ούτε μέσω της επίθεσής του, ούτε μέσω της άμυνας του. Η Φενέρ έδειχνε δυνατή και γνώριζε τι έπρεπε να κάνει, ενώ συνέχιζε να έχει καλές επιλογές στην επίθεση. Η διαφορά διατηρήθηκε στους 10-15 πόντους στα τελευταία λεπτά. Το παιχνίδι τελείωσε με 15 πόντους διαφορά και το σκορ στο 90-75.
Ανάλυση
Το τελικό σκορ λέει τα πάντα για την άμυνα και την επίθεση και των δύο αντιπάλων: 90 πόντους για την Φενέρ και 75 για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι έχασαν από ένα σύνολο που έπαιξε καλύτερα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, μια ομάδα που δείχνει πως απλά περιμένει τον αντίπαλό της στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ. Αναμετρήθηκαν δύο ομάδες που είχαν στη σύνθεσή τους, τους δύο καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης, τον Βέσελι (που είναι 1ος σε ranking και 5ος σε πόντους) και τον Μιλουτίνοφ (που είναι 1ος ριμπάουντερ και 3 φορές MVP μέχρι στιγμής). Οι δύο γίγαντες φάνηκε να αλληλοεξουδετερώνονται, καθώς κανείς τους δεν έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές του.
Η επιθετική και σκληρή άμυνα της Φενέρ στραγγάλισε όλα τα ατού του Ολυμπιακού στην επίθεση, και στην περιφέρεια και μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα την χαμηλή παραγωγικότητα της ομάδας του Πειραιά, πλην του 3ου δεκαλέπτου. Η Φενέρ δεν είναι τυχαία στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Έχει μια από τις καλύτερες άμυνες και μια από τις καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης. Έχει πειθαρχία και συγκέντρωση και στις δύο πλευρές του γηπέδου, απότοκο του κόουτς Ομπράντοβιτς. Έχει υπομονή στην επίθεση για να βρει την καλύτερη δυνατή επιλογή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας.
Ο Έρικ Γκριν έβαλε 17 πόντους με 4/4 τρίποντα και έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στη χρονιά που διανύουμε, ενώ πολύ καλά τα πήγε και ο Μπόμπι Ντίξον που έκανε νταμπλ-ντάμπλ με 13 πόντους και 10 ασίστ. Επίσης, ο Κάλινιτς και ο Σλούκας έκαναν καλό παιχνίδι με τον κάθε ένα τους να σκοράρει από 16 και 12 πόντους αντίστοιχα. Αντίθετα οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού δεν τα πήγαν ιδιαίτερα καλά με εξαίρεση τον Στρέλνιεκς με 13 πόντους και καλά ποσοστά και τον Τίμα με 14 πόντους και 4/7 τρίποντα -αν μπορεί ο δεύτερος Γιάνις του Ολυμπιακού να θεωρηθεί περιφερειακός-. Η άμυνα της Φενέρ έσβησε από το γήπεδο τους ψηλούς του Ολυμπιακού με τον Μιλουτίνοφ να κάνει ένα κακό παιχνίδι και να τελειώνει με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ, τον Πρίντεζη να τελειώνει με 0 πόντους (μετά από δυόμισι χρόνια) και 3 ριμπάουντ και τον Παπανικολάου να τελειώνει με 8 πόντους και 2/7 τρίποντα συνολικά, και 0/5 μετά τα δύο πρώτα εύστοχα που πέτυχε στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού.
Η Φενέρ τελείωσε το ματς με 68,6% (24/35) στα δίποντα, 56,3% (9/16) στα τρίποντα και 100% (15/15) στις βολές, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο της πιο εύστοχης ομάδας της Ευρωλίγκας. Αντίθετα, η ομάδα του Πειραιά είχε 50,0% (11/22) στα δίποντα, 41,4% (12/29) στα τρίποντα και 81,0% (17/21) στις βολές. Δηλαδή σούταρε περισσότερα τρίποντα από ότι δίποντα, ως αποτέλεσμα της καλής ομαδικής άμυνας της Φενέρ. Τα ομαδικά ριμπάουντ (23-22), οι ασίστ (20-20) και τα λάθη (14-16) ήταν ισορροπημένα, ενώ μεγάλη διαφορά υπήρχε στα κλεψίματα με 9-3 υπέρ της ομάδας του Ζοτς.
Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να καλύψει τη διαφορά των 12 πόντων με την οποία προηγήθηκε η Φενέρ στο τέλος του 1ου ημιχρόνου (40-28), παρόλο που ισοφάρισε το παιχνίδι στιγμιαία σε 23-23 στο 2ο δεκάλεπτο. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο από πλευράς παραγωγικότητας (50-47), παρόλο το γεγονός ότι κάποια στιγμή στο 3ο δεκάλεπτο η Φενέρ προηγήθηκε ακόμα και με 22 πόντους.
Η Φενέρ ανέβηκε στο συντριπτικό 18-2, ενώ ο Ολυμπιακός έπεσε στο 12-8. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ πρέπει να κάνει τουλάχιστον 7 νίκες στα 10 εναπομείναντα παιχνίδια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου για να φτάσει τις 19 νίκες και να εξασφαλίσει την 4η θέση που δίνει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο μοιάζει τεράστιος άθλος για οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης πλην Φενέρ και Ρεάλ.
Στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, πρέπει όλα τα ατού του Ολυμπιακού να παίξουν κάποια από τα καλύτερα παιχνίδια τους για να καταφέρουν 7 νίκες. Για να απελευθερωθούν όμως οι απαραίτητες δυνάμεις πρέπει πιθανόν ο Ντέιβιντ Μπλατ να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του Βασίλη Σπανούλη και σε αριθμό λεπτών αλλά και όσον αφορά τον ρόλο του στην ομάδα. Ίσως εάν τον περιόριζε αποκλειστικά να παίζει ως αλλαγή του βασικού πόιντ γκαρντ, θα απελευθέρωνε τη θέση δύο, την οποία θα μπορούσαν να μοιράζονται αποκλειστικά οι δύο Λετονοί, Στρέλνιεκς και Τίμα, το οποίο με τη σειρά του θα απελευθέρωνε τη θέση 3 ώστε ο Τουπάν να χρησιμοποιείτε σαν η πρώτη αλλαγή του Κώστα Παπανικολάου και να παίζει περισσότερο.
Πάντως η Εφές που φαντάζει η πιο πιθανή αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ, είτε με είτε χωρίς πλεονέκτημα έδρας, είναι φέτος μια πολύ ισχυρή ομάδα και δεν είναι τυχαία μόνη της στην 4η θέση της διοργάνωσης, ενώ δείχνει να είναι και η μόνη ικανή να χτυπήσει στα ίσα τους 3 μεγάλους (Φενέρ, Ρεάλ, CCKA). Ίδωμεν.
Στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου, πρέπει όλα τα ατού του Ολυμπιακού να παίξουν κάποια από τα καλύτερα παιχνίδια τους για να καταφέρουν 7 νίκες. Για να απελευθερωθούν όμως οι απαραίτητες δυνάμεις πρέπει πιθανόν ο Ντέιβιντ Μπλατ να περιορίσει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του Βασίλη Σπανούλη και σε αριθμό λεπτών αλλά και όσον αφορά τον ρόλο του στην ομάδα. Ίσως εάν τον περιόριζε αποκλειστικά να παίζει ως αλλαγή του βασικού πόιντ γκαρντ, θα απελευθέρωνε τη θέση δύο, την οποία θα μπορούσαν να μοιράζονται αποκλειστικά οι δύο Λετονοί, Στρέλνιεκς και Τίμα, το οποίο με τη σειρά του θα απελευθέρωνε τη θέση 3 ώστε ο Τουπάν να χρησιμοποιείτε σαν η πρώτη αλλαγή του Κώστα Παπανικολάου και να παίζει περισσότερο.
Πάντως η Εφές που φαντάζει η πιο πιθανή αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ, είτε με είτε χωρίς πλεονέκτημα έδρας, είναι φέτος μια πολύ ισχυρή ομάδα και δεν είναι τυχαία μόνη της στην 4η θέση της διοργάνωσης, ενώ δείχνει να είναι και η μόνη ικανή να χτυπήσει στα ίσα τους 3 μεγάλους (Φενέρ, Ρεάλ, CCKA). Ίδωμεν.
COMMENTS