«Μαγικό» ντέρμπι με απρόοπτους πρωταγωνιστές στην Washington.
Σε... Hogwarts μετατράπηκε εχθές η Capital One Arena, στην Washington D.C., αφού οι μάγοι της Washington φιλοξένησαν τους αντίστοιχους του Orlando σε ένα ματς που, όπως όλα έδειχναν, θα κρινόταν στο νήμα, με το ματς να είναι ισόπαλο στο τέλος κάθε περιόδου. Μετά τη νίκη στο Miami, οι Washington Wizards (4-9) πήραν μια παλικαρίσια νίκη και εναντίον των Orlando Magic (6-8). Με τις αναμενόμενες πεντάδες παρατάχθηκαν και οι δύο ομάδες, Wall-Beal-Porter Jr.-Morris-Howard οι μεν, Augustin-Fournier-Iwundu-Gordon-Vucevic οι δε, με την απουσία του Isaac λόγω τραυματισμού να γίνεται για ακόμα μια φορά αισθητή.
Στο πρώτο δωδεκάλεπτο η εικόνα που έβγαζε το Orlando ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική, με τους Magic να κάνουν πολλά γρήγορα φάουλ και να παίζουν μυαλωμένο μπάσκετ σε ελάχιστες φάσεις. Για αυτό το λόγο, ο Clifford, βλέποντας ελάχιστες επιθετικές λύσεις στο παρκέ, καλούσε συνεχώς timeout, χωρίς όμως οι Wizards να εκμεταλλεύονται αυτή την παραφωνία στην επίθεση της αντίπαλης ομάδας. Σαν από μηχανής θεός ήρθε από τον πάγκο ο Terrence Ross, με 3/3 σουτ για να κρατήσει την ομάδα του στο παιχνίδι, με το σκορ της πρώτης περιόδου να γίνεται 30-30. Οι Magic φαινόντουσαν να έχουν τον έλεγχο στα ριμπάουντ τα πρώτα δώδεκα λεπτά, τελειώνοντας με διπλάσια από αυτά των Wizards (οχτώ και τέσσερα αντίστοιχα). Ζεστός συνέχισε και στο δεύτερο δωδεκάλεπτο ο Ross, ενώ στην εξίσωση άρχισε να μπαίνει και ο Jeff Green. Ο Gordon «αλώνιζε» το γήπεδο και προσέφερε την καλύτερη δυνατή ενέργεια στην ομάδα του, δυσκολευόμενος όμως να βρει ρυθμό στο σουτ. Με δυναμικό layup του Wall διαμορφώθηκε το τελικό 55-55, για το πρώτο ημίχρονο με τον ίδιο να είναι ο μόνος Wizard με διψήφιο αριθμό πόντων.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι Magic κατάφεραν να μεγαλώσουν αισθητά τη διαφορά, φτάνοντάς την στα δύο ψηφία, έχοντας παράλληλα πέντε άτομα με πάνω από δέκα πόντους. Πολύχρωμη μεν, όχι τόσο αποτελεσματική όπως φάνηκε στη συνέχεια, όμως, η επίθεση του Orlando, αφού η Washington ανανέωσε εκ νέου τη διαφορά. Το timeout του Clifford, μετά από κάρφωμα του Beal σε αιφνιδιασμό, με ενάμιση περίπου λεπτό να παραμένει στο χρονόμετρο, δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει το comeback των αντιπάλων του. Με δύο εύστοχες βολές στο τέλος της τρίτης περιόδου, ο Howard διαμόρφωσε το τελικό 83-83. Στο τέταρτο δωδεκάλεπτο ο Ross κατέβασε διακόπτες, με τον Green να είναι «δαιμονισμένος» και να κάνει πάρτι σε άμυνα και επίθεση, ειδικά στην περιφέρεια. Οι Magic πάλεψαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, αλλά ήταν προφανές ότι το momentum το είχαν οι Wizards, οι οποίοι μπήκαν στη διαδικασία των υποχρεωτικών φάουλ με τριάντα δευτερόλεπτα ακόμα και «καθάρισαν» το παιχνίδι, για το τελικό 117-109.
Πρωτιές στα στατιστικά
Wizards
Πόντοι: 25 (John Wall)
Ριμπάουντ: 8 (Dwight Howard, Markieff Morris, Bradley Beal)
Ασίστ: 10 (John Wall)
Κλεψίματα: 2 (Dwight Howard, Bradley Beal, Jeff Green)
Τάπες: 1 (7 παίχτες)
Magic
Πόντοι: 21 (Terrence Ross)
Ριμπάουντ: 11 (Nikola Vucevic)
Ασίστ: 5 (Evan Fournier)
Κλεψίματα: 2 (Aaron Gordon)
Τάπες: 2 (Aaron Gordon, Jonathon Simmons)
Απουσίαζαν/δεν αγωνίστηκαν
Wizards: Jason Smith, Troy Brown Jr., Thomas Bryant
Όσο καλά κι αν έπαιξαν οι σταρ της κάθε ομάδας, δε θα μπορούσε να μη γίνει κάποια αναφορά και στους δύο παίχτες, οι οποίοι είναι περισσότερο υπεύθυνοι από κάθε άλλον για την τροπή που πήρε ο αγώνας.
Φέτος, ο Terrence Ross δεν αστειεύεται, ξέρει πολύ καλά το ρόλο του και έχει όλα τα εφόδια για να γίνει ο καλύτερος σε αυτόν. Άλλωστε, είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους μπροστάρηδες στην κούρσα για το βραβείο του 6ου παίχτη της χρονιάς. O Ross, ερχόμενος κλασικά από τον πάγκο, ξεχώρισε αμέσως στην second unit του Orlando. Όπως προαναφέραμε, ξεκίνησε τον αγώνα ευστοχώντας και στα τρία σουτ που επιχείρησε, ενώ στον ίδιο ρυθμό συνέχισε και στη δεύτερη περίοδο για να τελειώσει το παιχνίδι με 4/5 τρίποντα και συνολικά 21 πόντους. Μπήκε για να δώσει πολύτιμες ανάσες στον Fournier και κατέληξε πολυτιμότερος των βασικών περιφερειακών της ομάδας, με το δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι που είχε περισσότερους από είκοσι πόντους.
Δυστυχώς όμως για τον Ross, την παράστασή του έμελλε να κλέψει ο αναγεννημένος, φέτος, Jeff Green. Ο forward της Washington μπήκε ορεξάτος ευθύς αμέσως στον αγώνα, εξαπολύοντας τρίποντα, τελειώνοντας επίσης με 4/5 πίσω από τη γραμμή των 7.25 μέτρων. Καθοριστικότατος όταν έπρεπε, σούταρε από όλες τις γωνιές του γηπέδου και αποδόμησε την αντίπαλη επίθεση στην τελευταία περίοδο, κλέβοντας την μπάλα, κόβοντας σουτ, μέχρι κερδίζοντας και επιθετικά φάουλ. Και όλα αυτά μόλις σε είκοσι λεπτά.
Συνήθεις ύποπτοι
Ακόμα ένα double-double κατέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο αρχηγός της Washington. Ο John Wall εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή στο μέγεθος που είχε στο mismatch με τον Augustin και δεν δυσκολεύτηκε να βάλει 25 πόντους και να μοιράσει 10 ασίστ και σχετικά ανενόχλητος, μάλιστα, με 9/15 εντός πεδιάς, 2/3 τρίποντα και δύο λάθη. Στην άμυνα δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο πονοκέφαλο, τελειώνοντας τον αγώνα με μία τάπα, ένα κλέψιμο και μόλις ένα φάουλ. Το double-double άγγιξε και ο Dwight Howard, ο οποίος με 6/9 σουτ και 5/7 βολές έφτασε τους 17 πόντους, εκμεταλλεύοντας τα πολλά μαζεμένα φάουλ των Magic πάνω του στο τέλος της τρίτης περιόδου, μαζεύοντας και 8 ριμπάουντ.
Στην αντίπερα όχθη, η Big Three του Clifford ήταν αξιοπρεπής, αλλά όχι και αρκετή για να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο Evan Fournier βρέθηκε σε μέτρια βραδιά, αν και δεύτερος σκόρερ της ομάδας, και δεν κατάφερε να επαναφέρει την ομάδα του στο παιχνίδι στην crunch-time. Το δίδυμο των ψηλών είχε αμφότερο double-double με ριμπάουντ. Ο Nikola Vucevic τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Dwight Howard, αφού το 17/11 συνοδεύτηκε από ποσοστό χαμηλότερο του 50%. Εξαιρετικά αθόρυβος στο ζωγραφιστό τόσο σε άμυνα όσο και επίθεση, χωρίς καθόλου ελεύθερες βολές και τάπες, με μόνο θετικό στοιχείο τα τέσσερα επιθετικά ριμπάουντ. Σαν τη μύγα μέσα στο γάλα ήταν χθες ο Aaron Gordon, με ηχηρή παρουσία σε άμυνα και επίθεση. Πρώτος κλέφτης και shot-blocker της ομάδας, έβγαλε πολλή ενέργεια σε όλες τις γωνίες του παρκέ, σκόραρε από αιφνιδιασμό και καρφώματα, αλλά δυσκολεύτηκε στο σουτ από όλες τις αποστάσεις, χάνοντας και τα τέσσερα τρίποντα που επιχείρησε.
Scott Brooks
+ Δυνατός πάγκος. Δε θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι το παιχνίδι κρίθηκε από την αναπληρωματική πεντάδα και όχι τόσο από τη βασική. Ολόκληρος ο πάγκος είχε θετικό +/- , με πρωτοστάτη φυσικά τον Jeff Green.
- Ασυνέπεια του Beal. Η αστοχία του shooting guard των Wizards, με 2/10 εύστοχα σουτ πίσω από τη γραμμή του τρίποντου, δεν είναι φαινόμενο σποραδικό. Ο Beal σουτάρει φέτος με career-low ποσοστό τρίποντων, κοντά στο 34%, το οποίο έχει αισθητά μεγάλη διαφορά από το αμέσως χειρότερο, το οποίο είναι περίπου 38%.
Steve Clifford
+ Εγγυημένο σκοράρισμα από τον πάγκο. Ο Ross έχει πάρει στα σοβαρά το καθήκον και τις αρμοδιότητες που του ζητά ο προπονητής του και δίνει πνοή σε μια second unit με μηδενικό ταλέντο στο σκοράρισμα.
? Ενθουσιασμός του Bamba. Δείχνει διάθεση στην άμυνα και προβλέπεται να βελτιωθεί αρκετά στο μέλλον, αλλά λόγω απειρίας υποκύπτει εύκολα σε φάουλ. Υπέπεσε σε πέντε φάουλ σε μόλις έντεκα λεπτά και, χωρίς να αφήνει περιθώριο στον προπονητή του, έμεινε στον πάγκο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.
- Σουτ από μέση απόσταση. Ενώ το Orlando είχε εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα με το εξωφρενικό 50%, το ποσοστό σουτ εντός πεδιάς ήταν χαμηλότερο από αυτό των Wizards.
- Αδυναμία στις περιστροφές. Οι Magic επέλεγαν συχνά να παίξουν double-team στο χειριστή της μπάλας με αποτέλεσμα να μένει αναγκαστικά παίχτης ελεύθερος. Οι παίχτες του Clifford είχαν τεράστια αδυναμία στο να κάνουν αποτελεσματικά περιστροφές στην άμυνα και να καλύψουν εγκαίρως τον ελεύθερο παίχτη, με αποτέλεσμα να δέχονται πολλά καλάθια κατά αυτόν τον τρόπο.
COMMENTS