Με στόχο το F4 ξεκινάει ακόμα μια σεζόν για το τριφύλλι. Τι άλλαξε, τι έμεινε ίδιο, τι λείπει από την ομάδα;
Τα περσινά καμωμένα.
Πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την περσινή σεζόν για το τριφύλλι; Πετυχημένη ή αποτυχημένη; Καθαρά ψυχρά και λογικά θα πω αποτυχημένη. Ο λόγος είναι απλός. Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει πάντα μια σεζόν έχοντας 3 στόχους, έστω και αν το κύπελλο υποτιμάται από αρκετούς. Στο «κυπελλάκι» οι Πράσινοι αποκλείστηκαν από την ΑΕΚ και δεν είχαν καν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο. Στο πρωτάθλημα πήρε πιο δύσκολα από ότι θα περίμενε τον τίτλο, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που οι επιλογές του ήταν συγκεκριμένες. Η αποτυχία όμως έρχεται καθαρά από την μεγάλη διοργάνωση, αυτή της Ευρωλίγκας. Εκεί οι παίκτες του Πασκουάλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατάφεραν να πάρουν το πλεονέκτημα έδρας και για δεύτερη συνεχόμενη φορά κατάφεραν να μην περάσουν στο Final 4. Απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης, στον πρώτο αγώνα έκαναν επίδειξη δύναμης, ωστόσο τα 3 επόμενα παιχνίδια πήγαν στην Βασίλισσα, που αν και αντιμετώπιζε ελλείψεις υπερκέρασε το εμπόδιο του Παναθηναϊκού.Μέσα σε όλα είχαμε και τον πόλεμο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ΚΑΕ και την Ευρωλίγκα. Μια μάχη που ώθησε και τις 2 πλευρές στα άκρα, βάζοντας στο παιχνίδι τον κόσμο της ομάδας, αλλά και τις 11 ομάδες που έχουν εγγυημένα συμβόλαια στην διοργάνωση. Πρόστιμα, τιμωρίες, ήξεις αφίξεις, για να έρθει τελικά το καλοκαίρι και να πέσουν οι τόνοι. Παράλληλα η ομάδα πορευόταν στις 3 διοργανώσεις που συμμετείχε με 2 διαφορετικά ρόστερ εξαιτίας των 9 ξένων που είχε επιλέξει να φέρει στην ομάδα ο Ισπανός προπονητής, αφού στους αρχικούς 7 προστέθηκαν οι Τζέιμς και Πέιν. Ο πρώτος άμεσα κιόλας είχε εγγυημένα 25 λεπτά ανά αγώνα, ο δεύτερος πήρε ευκαιρίες αλλά δεν έπεισε. Με την συμμετοχή του τρελο-Τζέιμς στην ομάδα, άλλαξε και ο τρόπος παιχνιδιού, μπερδεύτηκαν οι ρόλοι και φυσικά χάθηκε και ο Νίκος Παππάς που ως εκείνη την περίοδο έδειχνε να σταθεροποιεί την απόδοσή του. Συμπερασματικά λοιπόν η χρονιά είχε τίτλο, αλλά τα τριγύρω ήταν τόσα, ώστε να αποπροσανατολίσουν αρκετά την ομάδα από τους στόχους της.
Φρέσκα κουλούρια.
Αλλαγές επί αλλαγών κάτι το οποίο προστάζουν οι εποχές, έγιναν το φετινό καλοκαίρι. Η ομάδα πήρε την μεγάλη απόφαση να μην μπει σε πλειστηριασμό με τα 2 μεγάλα συμβόλαιά της, αυτά του Τζέιμς και του Σίνγκλετον. Ο πρώτος κατέληξε στην Αρμάνι με συμβόλαιο που αγγίζει τα 1.8 εκ. δολάρια το χρονό, ενώ ο δεύτερος στην Μπαρτσελόνα με ετήσιες απολαβές κοντά στα 2 εκ. δολάρια. Το πείραμα με τους 9 ξένους απέτυχε οπότε ήταν απολύτως λογικό το τριφύλλι να αποδευσμετεί από τους Πέιν, Ντένμον, Γκάμπριελ αλλά και τον Ρίβερς, τον οποίο τον πρόδωσε ο τραυματισμός του στον ώμο και πλέον δεν είχε την εμπιστοσύνη του τεχνικού επιτελείου. Μαζί τους έφυγε και ο Όγκαστ ο οποίος δεν έπεισε πως κάνει για αυτό το επίπεδο, ο Χαραλαμπόπουλος έσπασε το πολυετές συμβόλαιό του αφού παρά το ταλέντο του έδειξε να μένει τραγικά στάσιμος, ενώ ο Λούντζης δόθηκε ξανά δανεικός ώστε να πάρει χρόνο συμμετοχής.Και το rebuilding ξεκίνησε. Ο γνώριμος από το πρόσφατο παρελθόν Στεφάν Λάσμε αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή της ομάδας. Ακολούθησε το σήριαλ ανανέωσης του Νικ Καλάθη το οποίο εντέλει είχε θετική έκβαση για το τριφύλλι, αλλά και οι ανανεώσεις των Λεκαβίτσιους, Παππά και Λοτζέσκι. Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήρθε για να καλύψει το κενό του Μάικ Τζέιμς, ενώ Τόμας και Παπαγιάννης συμπλήρωσαν το παζλ των μεταγραφών. Σαφώς πιο ηχηρή μεταγραφή από όλες ήταν αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου που πήρε το ρίσκο να αφήσει την σιγουριά του Ολυμπιακού και να μεταπηδήσει στον αιώνιο αντίπαλό του. Ηχηρή για επικοινωνιακούς λόγους αλλά και αγωνιστικούς. Σαν συμπληρωματικός και βοηθητικός και τελευταία μεταγραφή της ομάδας ήταν ο Γιώργος Σακελλαρίου από τον Πανιώνιο.
Ήρθαν: Στεφάν Λάσμε (Ούνικς Καζάν), Ιωάννης Παπαπέτρου (Ολυμπιακός), Γιώργος Παπαγιάννης (Portland Trail Blazers), Κιθ Λάνγκφορντ (Μακάμπι Ρισόν), Ντεσόν Τόμας (Μακάμπι Τελ Αβίβ), Γιώργος Σακελλαρίου (Πανιώνιος).
Έφυγαν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (Λαύριο), Μάικ Τζέιμς (Αρμάνι Μιλάνο), Κρις Σίνγκλετον (Μπαρτσελόνα), Ζακ Όγκαστ (Γαλατάσαράι), Κέι Σι Ρίβερς (-), Μάρκους Ντένμον (Zhejiang Golden Bulls), Κένι Γκάμπριελ (Τουρκ Τέλεκομ), Έντριαν Πέιν (-), Μιχάλης Λούτζης (δανεικός Λαύριο)
Depth Chart
Όπως και πέρσι ο Πασκουάλ επέλεξε να πάει σε παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν σε παραπάνω από μία θέσεις. Αυτό έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του φυσικά. Η αλήθεια είναι πως όλο και περισσότεροι προπονητές επιλέγουν να έχουν στα χέρια τους παίκτες-πολυθεσίτες ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν διαφορετικά στυλ παιχνιδιού και να έχουν περισσότερες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε αγώνα. Έτσι στο ρόστερ του Παναθηναϊκού μπορούμε να δούμε τα εξής:
PG: Νικ Καλάθης, Λούκας Λεκαβίτσιους, Γιώργος Καλαϊτζακης
SG: Νίκος Παππάς, Κιθ Λάνγκφορντ, Γιώργος Σακελλαρίου
SF: Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ματ Λοτζέσκι
PF: Ντίνος Μήτογλου, Ντεσόν Τόμας, Τζέιμς Γκιστ
C: Στεφάν Λάσμε, Γιώργος Παπαγιάννης, Ίαν Βουγιούκας.
Στα παραπάνω τυπικά ονόματα των θέσεων μπορούμε να δούμε πως επί της ουσίας η θέση που έχουν μπει κάποιοι παίκτες είναι όντως τυπική. Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα.
* Ο Λεκαβίτσιους απέδειξε και πέρσι πως δεν είναι ο καθαρός άσος, που θα μπει στα παπούτσια του Καλάθη. Τον είδαμε να αποδίδει καλύτερα όταν επιλεγόταν να αγωνιστεί δίπλα στον Καλάθη. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως combo, παρά το γεγονός ότι θα παίζει κυρίως στο 1.
*Ο Λάνγκφορντ στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε αγωνιζόμενος με την μπάλα στα χέρια. Στην Ούνικς, στην Μακάμπι και στην Αρμάνι, χρησιμοποιούταν ως 1, παρόλο που τα στοιχεία του τον τοποθετούν στο 2.
* Ο Λοτζέσκι μπορεί να αγωνιστεί και στο 2 κυρίως λόγω απειλής από μακρυά, κατάσταση που την είδαμε αρκετές φορές πέρσι.
* Αντετοκούμπο και Παπαπέτρου είναι 2 παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν και στην θέση 4. Ο πρώτος έπαιξε αρκετές φορές πέρσι σε αυτή τη θέση, ενώ ο κόουτς Σφαιρόπουλος χρησιμοποίησε τον Παπαπέτρου κατά κόρον στην θέση 4. Σίγουρα και οι 2 φέτος θα αγωνιστούν σαν power forwards.
* Ο Ντεσόν Τόμας στην Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε στη θέση 3. Στις Μακάμπι και Εφές αγωνίστηκε και στις 2 θέσεις των forward. Προφανώς θα αξιοποιηθεί κάπως έτσι και στον Παναθηναϊκό.
*Ο Γκιστ συστήθηκε στον κόσμο της ομάδας σαν τεσσάρι, ωστόσο με την έλευση Πασκουάλ παίρνει χρόνο μόνο στο 5. Φέτος που στο ρόστερ υπάρχει και ο Λάσμε, στα φιλικά τον είδαμε και για κάποια λεπτά στην παλιά του θέση.
Όπως βλέπουμε οι 7/12 παίκτες (εκτός από Καλαϊτζάκη που και αυτός μπορεί να παίξει και τις 2 θέσεις των γκαρντ, αλλά και τον Σακελλαρίου) είναι πολυθεσίτες. Είναι ξεκάθαρη επιλογή του κόουτς Πασκουάλ να βρίσκονται στο ρόστερ αθλητές που να μπορούν να καλύψουν παραπάνω από μία θέση. Ο λόγος είναι αυτός που ανέφερα και παραπάνω. Περισσότερα σχήματα --> Περισσότερες επιλογές.
Το πινακάκι του προπονητή.
Δεδομένο 1: Ο Παναθηναϊκός έχει στο ρόστερ του το καλύτερο passing guard της διοργάνωσης. Είναι λογικό ο Πασκουάλ να προσπαθήσει να χτίσει γύρω από τον Καλάθη την φετινή ομάδα. Πέρσι δοκίμασε να βάλει μπόλικους σουτέρ δίπλα του και στο πρώτο μισό της σεζόν είχε απόδοση ανάλογη με αυτή που ήθελε ο κόσμος (βλ. το εντός έδρας ματς με την Κίμκι). Παιχνίδι βασισμένο στην γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, συνεργασίες pick n roll κατά κύριο λόγο με τον Γκιστ αλλά και τον Σίνγκλετον και επιλογές από το τρίποντο με Λοτζέσκι και Ρίβερς. Στο δεύτερο μισό ωστόσο οι συγκυρίες με διάφορους τραυματισμούς αλλά και η μεταγραφή του Τζέιμς, έκαναν την ομάδα πιο προβλέψιμη και λιγότερο ομαδική.Με τον Καλάθη λοιπόν στο ρόστερ ο Πασκουάλ θέλει να εκμεταλλευτεί τα passing abilities που διαθέτει. Η προσθήκη του Λάσμε κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αφού ο Γκαμπονέζος μπορεί να παίξει εξαιρετικά το pick and roll, αλλά έχει βάλει και επιθετικό του ρεπερτόριο το mid-range σουτ. Παράλληλα δίπλα του προστέθηκε ο Ντεσόν Τόμας, ο οποίος επιθετικά θα πάρει παρόμοιο ρόλο με του Σίνγκλετον, αφού και σε αυτόν αρέσει να εκτελεί σε πρώτο χρόνο από μακρινή απόσταση. Η προσθήκη του Αμερικάνου μαζί με αυτή του Παπαπέτρου και την παραμονή του Λοτζέσκι δίνει στον Καλάθη ακόμα μία επιλογή σαν και αυτή που είχε πέρσι, με το δίδυμο Ρίβερς-Λοτζέσκι, αφού είναι ικανοί σουτέρ από μακρινή απόσταση. Στους αγώνες για το Παύλος Γιαννακόπουλος είδαμε αρκετές φορές να δέχονται την μπάλα έπειτα από πλάγιο screen και να εκτελούν άμεσα.
Βασικός λοιπόν πυλώνας της φετινής επιθετικής λειτουργίας του τριφυλλιού, θα είναι η εκτέλεση ή η έξτρα πάσα μετά από καταστάσεις pick and roll. Και είναι απόλυτα λογικό όταν το ρόστερ έχει τον Καλάθη, τον Γκιστ και τον Λάσμε. Σίγουρα ο Πασκουάλ το σκέφτηκε σωστά καθώς δίνει ακόμα μία επιλογή παιχνιδιού στον ομογενή γκαρντ. Ειδικά όταν στο παρκέ θα βρίσκονται και οι 3 μαζί (το δοκίμασε ο Ισπανός στο 3ο δεκάλεπτο με την Χίμκι) μπορούν να δίνουν αρκετές επιλογές στον Νικ είτε για pick n roll είτε για pick and pop, είτε δημιουργώντας χώρους για κάθετο παιχνίδι προς το καλάθι ή την έξτρα πάσα στα πλάγια. Από πέρσι φαινόταν πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ακόμα έναν παίκτη που να μπορεί να τον αξιοποιήσει ο Καλάθης. Ο Σίνγκλετον προτιμούσε να παίζει έξω από την ρακέτα, ενώ ο Πέιν αποκτήθηκε για αυτό το σκοπό, αλλά δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει. Φέτος με το δίδυμο Λάσμε-Γκιστ η ομάδα προσανατολίζεται ακόμα περισσότερο προς την αξιοποίηση του Νικ.
Πέρσι είχα τονίσει πως έλειπε το post παιχνίδι από την ομάδα. Όχι μόνο από την θέση 5, αλλά και από τις υπόλοιπες. Υπήρχε μόνο από τον Βουγιούκα και αυτό όχι με μεγάλη συχνότητα ή επιτυχία. Φέτος ο Ίαν παρέμεινε στην ομάδα, αποκτήθηκε ο Παπαγιάννης που μπορεί να έχει αυτόν τον ρόλο, αλλά και ο Παπαπέτρου ο οποίος απέκτησε το post παιχνίδι τα χρόνια που έπαιζε στον Ολυμπιακό στην θέση 4. Μπορεί εξίσου να βρεθεί σε καταστάσεις post και από το 3, παιχνίδι που αρέσει και στον Πασκουάλ. Αυτό θα το κάνει κατά βάση βρίσκοντας το miss-match με τον αντίπαλο αμυντικό, πηγαίνοντάς τον προς το καλάθι.
Η απόκτηση Λάνγκφορντ σε συνδυασμό με την παρουσία του Παππά, δίνει στην ομάδα το στοιχείο του κάθετου παιχνιδιού. Είναι και οι 2 slashers με τον Αμερικάνο φυσικά να έχει χτίσει την καριέρα του γύρω από αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Είναι σαφώς πιο κοντρολαρισμένος από τον Τζέιμς και δεν αναμένεται να δούμε τόσες πολλές «τρέλες». Μπορεί να παίξει και με και χωρίς την μπάλα στα χέρια, θα ψάξει το ελεύθερο σουτ, την διείσδυση, αλλά και την πάσα. Το κυριότερο είναι ότι μπορεί να αγωνιστεί και στις 2 θέσεις των guard με ευκολία. Ουσιαστικά σε καταστάσεις transition Παππάς και Λάνγκφορντ μπορούν να τρέξουν το γήπεδο, αλλά και σε φάσεις που το set παιχνίδι δεν βγαίνει μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Αμυντικά ο Πασκουάλ έφερε στην ήδη αρκετά αθλητική ομάδα, κορμιά που μπορούν να δυσκολέψουν και να αμυνθούν με κάθε αντίπαλο. Παπαπέτρου και Λάσμε κατά κύριο λόγο, θα συνθέσουν μαζί με τους Καλάθη, Αντετοκούνμπο, Γκιστ μια 5άδα σκληρών αμυντικών παικτών που δύσκολα θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όπως είδαμε στα φιλικά ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε κατά κύριο λόγο να παίξει μια άμυνα με αλλαγές. Το ίδιο δηλαδή που επέλεξε και πέρσι με εξαίρεση κάποιες ζώνες (στον τελευταίο αγώνα της σειράς με την Ρεάλ για τα playoff της Ευρωλίγκα). Αυτό το επιλέγει γιατί οι παίκτες που διαθέτει έχουν αρκετά γρήγορα πόδια και μπορούν να καλύψουν σωστά τα close out. Στους αγώνες προετοιμασίας είδαμε κάποια προβλήματα στις επιστροφές από hedge out (ειδικά ο Γκιστ) καθώς και αργές περιστροφές ή αργά πόδια στο close out. Σίγουρα είναι SOS για βελτίωση το συγκεκριμένο κομμάτι.
Συνολικά ο Πασκουάλ θα προσπαθήσει να παίξει πιο ισορροπημένο μπάσκετ, με περισσότερες συνεργασίες, περισσότερους αυτοματισμούς και λιγότερο ένστικτο. Αυτό δηλαδή που ξεκίνησε να κάνει στην αρχή της περσινής χρονιάς και απέδωσε. Είναι αρκετά σημαντικό (θα μπορούσα να το βάλω στα ΣΥΝ) ότι ο Καταλανός βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας για 3η συνεχόμενη χρονιά, έχοντας περάσει την φιλοσοφία του στο μεγαλύτερο μέρος των παικτών που βρίσκονται στο ρόστερ. Φέτος ακόμα και οι μεταγραφές που πραγματοποίησε ήταν αρκετά safe. Έφερε στην ομάδα παίκτες με εμπειρία από την Ευρωλίγκα, παίκτες που γνώριζε και παίκτες που μπορούν να «κολλήσουν» σε αυτό το μπάσκετ που θέλει να παίξει. Ο συνδυασμός εμπειρίας, φιλοσοφίας αλλά και ομογένειας που διαθέτει ο Παναθηναϊκός συνομολογούν ότι το φετινό μπάσκετ που θα παίξει η ομάδα θα είναι δεδομένα πιο ισορροπημένο.
Άξιζε τον κόπο
Αρκετά πράγματα έπρεπε να γίνουν το φετινό καλοκαίρι. Πραγματοποιήθηκαν κινήσεις στην ομάδα που παρά τα χρήματα που ξόδεψε μπορούμε να πούμε ότι καλά έκανε και προχώρησε σε αυτές τις επιλογές. Οπότε λοιπόν άξιζε τον κόπο να:
*δώσει γη και ύδωρ για την παραμονή του Καλάθη στην ομάδα. Με βάση την καταπληκτική του περσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός ήταν υποχρεωμένος να τον ανανεώσει. Βρίσκεται στο peak της καριέρας του, ανεβάζει μόνος του επίπεδο το τριφύλλι και έπρεπε να μείνει.
*πάρει τον Παπαπέτρου. 25 χρονών με 5 χρόνια εμπειρία στην Ευρωλίγκα και στοιχεία που έλειπαν από την ομάδα, δεν μπορεί να τον προσπεράσεις. Οι διαπραγματεύσεις για πρώτη φορά με παίκτη του ΟΣΦΠ ήταν υποδειγματικές και πείσθηκε να έρθει στον ΠΑΟ.
*χτίσει ελληνικό κορμό. Χρόνια τώρα το προσπαθούσε ο πρόεδρος, φέτος το κατάφερε. Έφερε Παπαπέτρου και Παπαγιάννη, ανανέωσε Καλάθη και Παππά, ενώ είχε και τους Αντετοκούνμπο, Βουγιούκα και Μήτογλου.
*δώσει χώρο στον Μήτογλου. Τα λάθη του παρελθόντος με Κόνιαρη και κυρίως Χαραλαμπόπουλο δεν έπρεπε να επαναληφθούν. Έχοντας ουσιαστικό ανταγωνισμό μόνο από τον Τόμας, ο Έλληνας forward έχει τον χώρο να δείξει το ταλέντο του. Το καλοκαίρι δούλεψε αρκετά στην Αμερική, στα φιλικά πήρε σημαντικό χρόνο συμμετοχής έχοντας την εμπιστοσύνη του Πασκουάλ. Φέτος πρέπει να παίξει και θα παίξει.
Η απώλεια
Κακά τα ψέμματα η απώλεια του Σίνγκλετον είναι αυτή που πονάει περισσότερο από κάθε άλλη. Καλός ο Τζέιμς, καλός και ο Ρίβερς αλλά ο καθένας με τα ελαττώματά του. Αρνητικά στοιχεία είχε και ο ίδιος αλλά τα θετικά του είναι αρκετά δύσκολο να τα βρεις αλλού. Το πολύ καλό σουτ που διέθετε, η απειλή του από μακρυά, η άμυνά του, οι τοποθετήσεις του, αλλά πάνω από όλα το ταλέντο που διαθέτει δεν είναι εύκολο να καλυφθεί. Ο Τόμας επιθετικά μπορεί να «φέρνει» στον Κρις, αλλά αμυντικά μετά από όσα χρόνια τον έχουμε παρακολουθήσει στις ομάδες που αγωνίστηκε δεν ήταν τόσο ικανός. Φυσικά και το συμβόλαιό του δεν μπορούσε να καλυφθεί από την ομάδα, ωστόσο δεν παύει να είναι μια απώλεια η οποία πονάει αρκετά.
Συν/πλην
+Καλάθης. Είναι στα prime του, έχει παίκτες δίπλα του που μπορεί να τους αξιοποιήσει, μπορεί να πασάρει με κάθε τρόπο. Είναι δεδομένο πως ο Νικ ανεβάζει επίπεδο την ομάδα. Αν πραγματοποιήσει παρόμοια σεζόν με την περσινή, τότε μπορούμε σίγουρα να πούμε πως το τριφύλλι μπορεί να διεκδικήσει φέτος αρκετά από αυτά που θέλει.+Αυτοματοποιημένο/ομαδικό μπάσκετ. Από τα φιλικά κιόλας είδαμε πως το μπάσκετ ενστίκτου μένει λίγο στην άκρη. Οι παίκτες φάνηκε να έχουν βρει τους ρόλους τους, οι επιθέσεις έβγαζαν αυτοματισμούς και είναι σίγουρο πως με την πάροδο των παιχνιδιών οι συνεργασίες θα είναι ακόμα καλύτερες.
+Περισσότερες επιλογές. Οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν δίνουν το δικαίωμα στον Πασκουάλ να «παίξει» με αυτές δημιουργώντας αρκετά σχήματα ανάλογα τον αγώνα.
+Αθλητικότητα. Άκρως αθλητική ομάδα με τις φετινές προσθήκες, κάτι το οποίο έδειξε ειδικά στον αγώνα με την Μακάμπι στο τουρνουά Παύλος Γιαννακόπουλος. Αντετοκούνμπο, Καλάθης, Γκιστ, Λάσμε, Παπαπέτρου δίνουν αρκετή ενέργεια όταν βρίσκονται εντός παρκέ.
+Καλύτερη second unit. Το περσινό πρόβλημα φαίνεται να διορθώνεται. Δεν υπάρχουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη 5άδα. Αν παρατηρήσουμε, στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν όταν στην β περίοδο έμπαιναν οι αναπληρωματικοί, η ποιότητα έπεφτε με αποτέλεσμα ακόμα και διαφορές 15 πόντων να χάνονται. Φέτος οι επιλογές είναι ποιοτικότερες και σίγουρα δεν απέχουν τόσο πολύ από την πρώτη 5άδα.
-Έλλειψη δεύτερου pg. Αν δεν σταθεροποιήσει την απόδοσή του ο Λεκαβίτσιους τότε θα αναγκαστούμε να δούμε είτε τον Καλάθη να αγωνίζεται πάλι 35 λεπτά είτε τον Πασκουάλ να κάνει αλχημείες με Λάνγκφορντ ή Παππά στο 1. Ο Λιθουανός έδειξε σε κάποια ματς ότι μπορεί να σταθεί στην ομάδα, όμως για ένα καλό ματς που έκανε, εξαφανιζόταν για τα επόμενα 5. Αν φέτος συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο η απόδοσή του, θα έχει σίγουρα επίπτωση στην ομάδα.
-Ηλικίες παικτών/τραυματισμοί. Γκιστ 33. Λάσμε 35, Λάνγκφορντ 35. Και οι 3 είναι παίκτες κλειδιά για την φετινή ομάδα. Όμως βρίσκονται σε μια ηλικία (προς Θεού δεν είναι απαγορευτική για πρωταθλητισμό) που πιο εύκολα μπορούν να βγάλουν τραυματισμό. Ο Γκιστ δεν πάει πολύ καιρός που είχε έναν σοβαρό τραυματισμό και έχει χάσει μέρος της αθλητικότητάς του. Είναι σημαντικό λοιπόν όχι μόνο αυτοί, αλλά συνολικά η ομάδα να παραμείνει υγιής.
-Η θέση «4». Η φυγή του Σίνγκλετον είναι λογικό να μην μπορεί να καλυφθεί εύκολα. Φέτος αποφασίστηκε να στηριχθεί ο Μήτογλου ενώ αποκτήθηκε και ο Τόμας, ο οποίος είναι όμως εντελώς διαφορετικός παίκτης από τον προκάτοχό του. Μπορεί να απειλεί από μακρυά, ωστόσο στα αμυντικά του καθήκοντα δεν είναι τόσο συνεπής και σίγουρα είναι πιο αδύναμος. Αν βάλουμε στο σύνολο την δεδομένη απειρία του Έλληνα forward αλλά και το διαφορετικό στυλ του Τόμας, τότε μιλάμε για θέση που θέλει χρόνο να δέσει. Σίγουρα θα πάρει χρόνο και ο Γκιστ, όμως δεν έχει πλέον τα στοιχεία που θα του επιτρέψουν να παίξει άνετα την θέση.
-Σουτ από τα 6.75. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι με μείον 2 παίκτες που μπορούν να εκτελούν με συνέπεια από μακρινή απόσταση. Το σουτ των Ρίβερς και Ντένμον δεν καλύφθηκε. Τόμας και Λοτζέσκι είναι οι μόνοι αξιόπιστοι με συνέπεια σουτέρ στο ρόστερ. Μένει να δούμε αν ο Πασκουάλ επιλέξει να παίξει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού από πέρσι, ώστε να μην φανεί αυτή η αδυναμία.
Στόχος: Και πάλι το 7ο αστέρι. Ο πρόεδρος το δήλωσε και αυτός είναι ο στόχος. Ωστόσο ο αντικειμενικός στόχος πρέπει να είναι ένα σκαλί κάτω. Δηλαδή η παρουσία στο F4 που θα γίνει στην Μπασκόνια. Φέτος οι ομάδες της διοργάνωσης έχουν δυναμώσει αρκετά και δεν θα είναι εύκολο. Έτσι όπως χτίζεται η ομάδα μπορεί να έχει την δυνατότητα να παίξει καλό μπάσκετ και να βρεθεί στην χώρα των Βάσκων. Αρκεί φυσικά να διατηρήσει τους ρόλους της και να παίξει σοβαρό μπάσκετ.
Πρόβλεψη: Κάθε χρόνο διαψεύδει τις προβλέψεις και τερματίζει τελικά εντός 4άδας στην κανονική διάρκεια. Φέτος έχει περισσότερη εμπειρία στο ρόστερ του από άλλες χρονιές. Επειδή όμως πάει γούρι θα τον τοποθετήσω πάλι στην 5η θέση. Το ΟΑΚΑ μπορεί να αποτελέσει κάστρο για το τριφύλλι, αν αποκτήσει όμως το mentality και την σοβαρότητα στα εκτός έδρας, σίγουρα μπορεί να μπει σφήνα στην 4άδα.
ΥΓ: Τα videos είναι δημιουργία του Baskethead. To BasketHead έχει σελίδα στο Facebook και κανάλι στο YouTube, όπου μπορείτε να βρείτε περισσότερα βίντεο με συστήματα που έχουν ενδιαφέρον. Κάνει εξαιρετική δουλειά. Keep going...
COMMENTS