Νέα χρονιά, νέα πρόσωπα και νέοι στόχοι για τον «αυτοκράτορα» του ελληνικού μπάσκετ. Ωστόσο η περσινή χρονιά δεν γίνεται να ξεχαστεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί, ώστε η ομάδα να ξαναφτάσει εκεί που ανήκει. Ώρα για εξιλέωση λοιπόν...
Πολλές προσθήκες, πολλές απώλειες και γενικά πολλές αλλαγές ήρθαν το καλοκαίρι που μας πέρασε στον Άρη. Ο Βαγγέλης Αγγέλου έχτισε το ρόστερ με προσοχή και μεθοδικότητα και με τη βοήθεια της νέας διοίκησης έφερε στο Nick Galis Hall παίκτες που έλλειπαν πέρυσι. Η περιφέρεια ενισχύθηκε, η ρακέτα άλλαξε ολοσχερώς και το project αυτού του νέου Άρη είναι άκρως ενδιαφέρον. Πάμε να το δούμε πιο αναλυτικά!
Τι έκανε πέρυσι;
Περίεργη ήταν η περσινή χρονιά για την ομάδα και τους φίλους του Άρη: Διοικητικά προβλήματα, ανορθόδοξες μεταγραφικές επιλογές, επιπόλαιες αποφάσεις, χρονιά εσωστρέφειας. Παρότι ο Παναγιώτης Γιαννάκης επέστρεψε στους πάγκους για λογαριασμό του αγαπημένου του «Αυτοκράτορα», η σεζόν που μας πέρασε άφησε πίσω της μία άσχημη εικόνα στον κιτρινόμαυρο οργανισμό. Ο Άρης έμεινε εκτός playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος τερματίζοντας εν τέλει στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ στην Ευρώπη η παρουσία του κάθε άλλο παρά επιτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αποκλεισμός από το BCL στη φάση των ομίλων με άσχημες εμφανίσεις και μόλις τέσσερις νίκες σε δεκατέσσερα παιχνίδια. Τα αρνητικά αποτελέσματα και το πολύ άσχημο επιθετικό πρόσωπο της ομάδας, έφεραν τον «δράκο» στην πόρτα της εξόδου και την θέση του πήρε ο Βαγγέλης Αγγέλου με στόχο να συμμαζέψει την ομάδα και να διασφαλίσει την ομαλότητα, βάζοντας στο mute τις εφιαλτικές σειρήνες του υποβιβασμού.
Το πάρε δώσε:
Έφυγαν: Μιχάλης Τσαϊρέλης, Στέλιος Πουλιανίτης, Ιβάν Μάρας, Σπύρος Μούρτος, Γιάννης Αθηναίου, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Ομάρ Προύιτ, Μπράις Ντουβιέρ
Depth Chart:
PG: Λευτέρης Μποχωρίδης, Δημήτρης Βεργίνης, Δημήτρης Φλιώνης, Κώστας Βλάσιος
SG: Μπορίς Νταλό, Γκάρι Μπελ, Γιώργος Αγγέλου
SF: Λάκι Τζόουνς, Διαμαντής Σλαφτσάκης*, Κράιστ Γουάμπα, Βαλάντης Κουρτίδης
PF: Ραμόν Χάρις, Διαμαντής Σλαφτσάκης*
C: Βασίλης Χρηστίδης, Γκάρι ΜακΓκι, Μάικαλ Κάιζερ, Στράτος Βουλγαρόπουλος
Coach: Βαγγέλης Αγγέλου
Η προσθήκη:
Όταν μία από τις μεταγραφές σου είναι παίκτης που πέρυσι αγωνιζόταν στον αιώνιο αντίπαλο, τότε σίγουρα αυτή η προσθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες. Όταν ο παίκτης που αποκτάς αποτελούσε και θεμέλιο λίθο στο παιχνίδι του μεγάλου εχθρού, τότε αυτή η μεταγραφή χαρακτηρίζεται κορυφαία. Στην περίπτωση του Άρη, η προσθήκη του καλοκαιριού που μας πέρασε είναι ο Λάκι Τζόουνς, ένας παίκτης θρασύς επιθετικά με καλά ποσοστά στα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.
Ο Αμερικάνος γκαρντ/φοργουορντ έδωσε τα διαπιστευτήρια του την περσινή χρονιά αγωνιζόμενος με την φανέλα του ΠΑΟΚ και έκανε τους ανθρώπους του Άρη να κυνηγήσουν την υπογραφή του με υπομονή και επιμονή. Άλλωστε, τόσο επικοινωνιακά όσο και αγωνιστικά σίγουρα ο Λάκι Τζόουνς αποτελεί μία από τις κορυφαίες φετινές μεταγραφικές κινήσεις του Άρη και της Basket League γενικότερα, ενισχύοντας την ομάδα σε έναν τομέα που πέρυσι υστερούσε, αυτόν των φτερών στις θέσεις 2 και 3.
Η απώλεια:
Την ακριβώς ανάποδη διαδρομή από αυτήν που πήρε ο Τζόουνς θα κάνει ο Γιάννης Αθηναίου. Ο Έλληνας σκόρερ υπήρξε την προηγούμενη χρονιά ο παίκτης που τραβούσε επιθετικά την ομάδα όταν αυτή δυσκολευόταν να βρει το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι (ουκ ολίγες φορές δηλαδή). Είχε φανεί από πέρυσι πως κάτι είχε στραβώσει στις σχέσεις Άρη - Αθηναίου, αφού πολλές φορές από τα ρεπορτάζ διέρρεε πως ο 30χρονος γκαρντ ψαχνόταν για να βρει νέο σταθμό στην καριέρα του, ιδίως μετά την αποχώρηση του Βασιλόπουλου. Παρόλα αυτά, ο Αθηναίου έμεινε στον Άρη, στήριξε την ομάδα σε μία δύσκολη περίοδο και προσπάθησε να κρατήσει την ιστορία και το όνομα της ομάδας καθαρό. Για όλους αυτούς τους λόγους, η απώλεια του Γιάννη Αθηναίου και η ταυτόχρονη μετακίνηση του στον «δικέφαλο του Βορρά» είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το σύνολο του Βαγγέλη Αγγέλου.
Ο ηγέτης:
Πέρυσι επέστρεψε στην ομάδα που τον μεγάλωσε και τον έκανε επαγγελματία, στην ομάδα που αγάπησε και αγαπήθηκε. Επέστρεψε για να αισθανθεί χρήσιμος και να συναντήσει εκ νέου αυτόν τον παίκτη που γνωρίσαμε πριν 3-4 χρόνια. Το καλοκαίρι πήρε μία κρίσιμη απόφαση για την ομάδα και την καριέρα του, αφού υπέγραψε νέο συμβόλαιο και παρέμεινε στον σύλλογο που τον ανέδειξε. Για αυτούς τους λίγους που δεν έχουν καταλάβει σε ποιον αναφέρομαι στις παραπάνω γραμμές, αυτός είναι ο Λευτέρης Μποχωρίδης.
Ο κατά κόσμον LefBo αποτελεί από εδώ και στο εξής τον φύσει και θέσει ηγέτη των «κίτρινων», όντας πλέον αρκετά έμπειρος και ώριμος να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις εντός και εκτός γηπέδου και έχοντας παράλληλα τεράστιο κίνητρο για την δική του μπασκετική αναγέννηση. Ο Μποχωρίδης αναλαμβάνει το ρόλο του αρχηγού, του οργανωτή, του σκόρερ, του δασκάλου και φίλου για τους νεότερους συμπαίκτες του και είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του νέου Άρη που χτίζεται από φέτος.
Οι τρεις σωματοφύλακες:
Η περσινή σύνθεση του Άρη ήταν προβληματική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέραν της επιθετικής δυσκοιλιότητας, εντοπιζόταν στην γραμμή των ψηλών όπου οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν ταίριαζαν με αυτούς που προυπήρχαν και δεν συμπλήρωνε ο ένας τον άλλο. Φέτος, φαίνεται πως η κατάσταση διορθώθηκε και το πρόβλημα οδεύει προς λύση. Αποκτήθηκαν οι τρεις σωματοφύλακες της ρακέτας του συλλόγου: Γκάρι ΜακΓκι, Μάικαλ Κάιζερ και Ραμόν Χάρις, αμφότεροι γνωστοί στο ελληνικό κοινό λόγω της περυσινής τους παρουσίας σε Κύμη (οι δύο πρώτοι) και Κολοσσό.
Πρόκειται για τρία δυνατά κορμιά που διαθέτουν ταχύτητα και αθλητικότητα, στοιχεία απαραίτητα για έναν σύγχρονο ψηλό. Ο ΜακΓκι θα προσφέρει όγκο, σκληρά σκριν και αμυντική προσήλωση, ο Κάιζερ τάπες, καρφώματα και... αγνή τρέλα, ενώ ο Χάρις (ο πιο τεχνίτης των τριών) είναι ικανός να βοηθήσει στο σκοράρισμα, καθώς διαθέτει πλαστικές κινήσεις και αρκετά αξιόλογο σουτ. Το βέβαιο είναι πως ο Άρης θα παρουσιαστεί φέτος πολύ πιο δυνατός στις θέσεις των ψηλών από ότι πέρυσι, αφού κοντά στους τρεις προαναφερθείς θα υπάρχουν και οι Βασίλης Χρηστίδης (βελτιωμένος και πιο σίγουρος) και Διαμαντής Σλαφτσάκης που εκτός από την θέση του SF μπορεί να συνεισφέρει και στο 4.
Must see:
Ένα όνομα, μία ιστορία. Ο 18χρονος φόργουορντ Κράιστ Γουάμπα, πριν τρία χρόνια έφυγε από την πατρίδα του, το Κονγκό, σαν μετανάστης για να αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή του. Από το Κονγκό βρέθηκε στην Τουρκία μέχρι να καταλήξει σε Hot Spot στη Λέσβο. Με τη βοήθεια του Athlenda, της εφαρμογής του Λάζαρου Παπαδόπουλου, του ίδιου του «Λάζου», αλλά και του προπονητή του στον Αστέρα Σίνδου πέρυσι, Γιώργου Μπαλογιάννη, και με όπλο την ελπίδα και τη δίψα για ζωή, έκανε τους ανθρώπους του Άρη να τον εμπιστευτούν, δίνοντας του μία θέση στο ρόστερ.
Ο Κράιστ αγωνίζεται στις θέσεις 2,3 και 4 και έχει ύψος 2.01μ. Πρόκειται για έναν παίκτη με εξαιρετικά στοιχεία, κυρίως τη σωματοδομή και την αθλητικότητα του που όπως είναι φυσικό υστερεί σε εμπειρία και τεχνική. Είναι ένα παιδί που έχει περάσει ατέλειωτες και αμέτρητες δυσκολίες στη ζωή του και όμως ποτέ δεν τα παράτησε. Από όσα ακούγονται μέχρι στιγμής αποτελεί μεγάλο project για τον οργανισμό του Άρη, αφού μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο πολύ θα ακουστεί το όνομα του συλλόγου στην περίπτωση που ο Γουάμπα εντυπωσιάσει το μπασκετικό κοινό. Αν μη τι άλλο, το μόνο που ήθελε αυτό το παιδί ήταν μία ευκαιρία και τώρα την έχει στα χέρια του. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να στρέψουμε τα βλέμματα μας σε αυτόν και να του ευχηθούμε καλή τύχη στο καινούργιο του ξεκίνημα.
Ο στόχος:
Νομίζω πως ο στόχος για φέτος είναι ξεκάθαρος: η εξιλέωση. Για τον σύλλογο, τους φίλους και την ιστορία της ομάδας. Η διαδικασία του χτισίματος του νέου Άρη έχει ξεκινήσει και το πρώτο τεστ έρχεται σε λίγες μέρες, με τους Θεσσαλονικείς να ρίχνονται στη μάχη των προκριματικών του Basketball Champions League αντιμετωπίζοντας την Ντιναμό Τυφλίδας σε διπλούς αγώνες (20 και 22 Σεπτεμβρίου). Το βέβαιο είναι πως η προσοχή θα είναι κυρίως στραμμένη στους εν Ελλάδι αγώνες και την επανένταξη της ομάδας στις κορυφαίες δυνάμεις της ελληνικής λίγκας. Νομίζω πως ο Άρης έχει κάνει φέτος έξυπνες επιλογές, σίγουρες και value for money (λόγω της οικονομικής κατάστασης) σε προπονητικό staff και παίκτες και θα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ ανώτερος από ότι πέρυσι.
Η πρόβλεψη:
Basket League: Θέση 5-8
Πιστεύω πως ο Άρης θα μπει φέτος στην πρώτη οκτάδα του πρωταθλήματος και θα παίξει σε γενικές γραμμές καλό μπάσκετ. Ως μία νέα ομάδα, είναι σίγουρο πως θα έχει σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες κατά τη διάρκεια της σεζόν αλλά το πρόσημο θα είναι θετικό.
Ευρώπη: Δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη η πρόκριση στους ομίλους του BCL
Όσο για την ευρωπαϊκή πορεία του Άρη, θεωρώ πως δύσκολα θα φτάσει στους ομίλους του BCL μέσω των τριών προκριματικών γύρων, αφού η ομάδα αποτελείται από πολλούς καινούργιους παίκτες που θα χρειαστούν χρόνο για να δέσουν. Βέβαια, το σενάριο της πρόκρισης δεν είναι απίθανο. Στο σενάριο του αποκλεισμού της ομάδας από το BCL, οι «κιτρινόμαυροι» θα συμμετέχουν στο νεόδμητο Fiba Europe Cup. Όπως και να έχει, ο Άρης θα κυνηγήσει και στην Ευρώπη μία αξιόλογη και αξιοπρεπή πορεία.
COMMENTS