Νικηφόρο ξεκίνημα για τον Αγγέλου στον πάγκο του Άρη
Δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας παιχνίδι για τον Άρη, ο οποίος έπειτα από την ήττα στο τοπικό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την απόλυση του Παναγιώτη Γιαννάκη, υποδέχτηκε τον Προμηθέα, ο οποίος κάνει μια πολύ καλή χρονιά. Η προηγούμενη επίσκεψη των Πατρινών στην Θεσσαλονίκη ήταν απολύτως επιτυχημένη, μιας και πέρασαν νικηφόρα από την Πυλαία επικρατώντας του ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Γιατρά ταξίδεψε οδικώς από την Πάτρα και στην αποστολή συμπεριλήφθηκε και ο ανέτοιμος Μιλόσεβιτς, ο οποίος δεν πήρε καθόλου χρόνο συμμετοχής.
Με διαφορετικό προσανατολισμό ξεκίνησαν οι δύο ομάδες, με τους κίτρινους να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον όγκο του Μάρας και παίζοντας pick and roll με τον Μποχωρίδη φόρτωσαν το καλάθι του Προμηθέα αλλά και τους forward των Πατρινών με φάουλ (4 ομαδικά στο πρώτο τετράλεπτο). Αμυντικά, η ομάδα του Αγγέλου προσπάθησε να κλείσει τη ρακέτα της, θέλοντας να αποφύγει την φθορά στους ψηλούς αλλά και να βγάλει εκτός ρυθμού τον Τουτζιαράκη ο οποίος είναι ένα βαρύ κορμί δύσκολα αντιμετωπίσιμο από τους κίτρινους. Αυτό έφερε κάποια απανωτά τρίποντα από τους φιλοξενούμενους, ανοίγοντας τελικά την περιφερειακή άμυνα των γηπεδούχων, με τους Πατρινούς να περνούν την μπάλα κοντά στο καλάθι και φορτώνοντας με 3 φάουλ, από σχετικά νωρίς, τον Μπραίς Ντούβιερ. Το κρεσέντο του Τουτζιαράκη συνεχίστηκε σε όλο το δεκάλεπτο, με τον Θεσσαλονικιό σέντερ να κάνει εξαιρετική περίοδο και τον Αγγέλου να δοκιμάζει πολλά σχήματα χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία, με τους Πατρινούς να σκοράρουν 19 πόντους στην περίοδο. Το παιχνίδι ωστόσο ήταν ισορροπημένο, με τα καινούρια χαρακτηριστικά που πρόσθεσε ο Χαλκιδιώτης coach να είναι η full court πίεση και το έξτρα τρανζίσιον παιχνίδι. Πολύ καλή δουλειά για τους γηπεδούχους στο επιθετικό pick and pop με τον Μάρας να είναι η αιχμή του δόρατος. Επιπλέον βελτιωμένη η περιφερειακή κυκλοφορία των κιτρίνων, με τον Μπελ να είναι σε καλό βράδυ. Κάπως έτσι το δεκάλεπτο έκλεισε στο 22-19.
Καλό επιθετικό ρυθμό είχε και το δεύτερο δεκάλεπτο, με την είσοδο του Γκίκα να γίνεται παραπάνω από αισθητή, αφού ο πρώην άσσος του Άρη, της Βέντσπιλς και την Κηφισιάς έδωσε έξτρα ώθηση σκοράροντας αλλά και σερβίροντας, κυρίως στην περιφέρεια, στοχεύοντας τον Δημάκο. Κακή αμυντική αντιμετώπιση από τους παίκτες του Αγγέλου, οι οποίοι δέχθηκαν 13 πόντους σε 4 αγωνιστικά λεπτά, μην χρησιμοποιώντας κανένα φάουλ. Επιθετικά αρκετά καλή δουλειά έκανε ο Μπελ, ωστόσο το σχήμα με τον Χρηστίδη στο 5 και 4 γκαρντ, έκανε τον Άρη στατικό χαμηλά χωρίς ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα από το ζωγραφιστό, με τον Προμηθέα να χτίζει ένα προβάδισμα 5 πόντων. Οι συνεχόμενες αλλαγές σχημάτων και προσώπων από τον Αγγέλου συνεχίστηκαν, με τον Άρη να βγάζει πάθος και ενέργεια αμυντικά, να κλείνει την ψαλίδα και να προσπερνάει με 35-34, ένα λεπτό πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η καλή άμυνα του Άρη ωστόσο προδόθηκε στις τελευταίες κατοχές του Προμηθέα, με τον Φαγιέ να βρίσκει στόχο από το φτερό έπειτα από όμορφες περιστροφές και έξτρα πάσα, ενώ το ημίχρονο έκλεισε με ένα εντυπωσιακό buzzer beater τρίποντο του Γκίκα πίσω από το κέντρο, για το 35-40. Βέβαια το μεγάλο σουτ δεν θα έμπαινε αν δεν έχανε την μπάλα ο Μποχωρίδης δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.

Καταλύτες για το χτίσιμο αυτό του μικρού προβαδίσματος του Προμηθέα ήταν οι Γκίκας και Τουτζιαράκης, οι οποίοι έμοιαζαν ασταμάτητοι στο πρώτο μέρος. Επίσης, ο Φαγιέ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε πολύτιμες επιθετικές βοήθειες στους Πατρινούς στο δεύτερο μισό του δευτέρου δεκαλέπτου, σκοράροντας 6 πολύτιμους πόντους την στιγμή που οι Θεσσαλονικείς έχτιζαν σερί. Για τον Άρη, δούλεψε πολύ καλά το pnr των Μποχωρίδη με Μάρας, με τον δεύτερο να είναι συνήθως ο σκόρερ, ενώ πολύτιμος επιθετικά ήταν και ο Μπελ με 8 πόντους. Αρκετές βοήθειες αμυντικά δόθηκαν από τον Τσαϊρέλη, ο οποίος ήταν η απάντηση στους ψηλούς των Πατρινών.
Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με κάποια νεύρα και μεγάλη πίεση από τις δύο πλευρές. Οι συνεχόμενες κερδισμένες μονομαχίες των παικτών του Αγγέλου κόντρα στον Τουτζιαράκη εκνεύρισαν τον Έλληνα σέντερ ο οποίος βγήκε κάπως εκτός ρυθμού. Αμυντικά, οι Πατρινοί διάβασαν τις παραπανίσιες ντρίμπλες του Αθηναίου και προσπάθησαν να τον παγιδεύσουν σε 2-3 επιθέσεις, με τον Έλληνα γκαρντ όμως να ξεφεύγει και να σερβίρει στους Μπελ και Τσαϊρέλη, με τον Άρη να προσπερνάει ξανά. Επιθετικά, οι κίτρινοι συνέχισαν την καλή δουλειά, με εξαιρετικές περιστροφές και αρκετά αμαρκάριστα τρίποντα, με τον Αθηναίου να αστοχεί σε δύο αλλά τους Φλιώνη και Τσαϊρέλη να χτίζουν προβάδισμα 4 πόντων για την ομάδα τους. Οι Θεσσαλονικείς ωστόσο δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε στην τελευταία τους άμυνα, μη χρησιμοποιώντας το φάουλ που είχαν να δώσουν και τελικά τον Χολ να μειώνει στο 53-51 με την λήξη του δεκαλέπτου.
Οι δυνατές άμυνες συνεχίστηκαν και στο τέταρτο δεκάλεπτο, με το παιχνίδι να πηγαίνει εκεί που ήθελε ο Άρης ώστε να είναι ανταγωνιστικός. Όσα σουτ έχασε στο τρίτο δεκάλεπτο ο Αθηναίου, ξεχάστηκαν στο τέταρτο, καθώς ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού εξελίχθηκε στον ηγέτη των κιτρίνων. Οι άμυνες των δύο ομάδων έδωσαν βάση στην ρακέτα, με την μπάλα να πηγαίνει σπάνια χαμηλά και όλες τις επιθέσεις να εκτελούνται μακριά από το καλάθι. Έτσι υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο οι δύο ομάδες παρέμειναν άστοχες, ωστόσο το επιθετικό κρεσέντο των Αθηναίου και Τσαϊρέλη έδωσαν προβάδισμα στον Άρη, το οποίο έμεινε μέχρι και το φινάλε. Μεγάλο ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη με τους γηπεδούχους να πετυχαίνουν την έβδομη νίκη τους με 68-64, στο ντεμπούτο του Αγγέλου στον κιτρινόμαυρο πάγκο.

Οι γηπεδούχοι νίκησαν δίκαια καθώς έδειξαν να θέλουν περισσότερο το παιχνίδι, παίζοντας σεμιναριακή άμυνα σε κομμάτια του αγώνα και αναγκάζοντας τους αντιπάλους να υποπέσουν σε 18 λάθη. Βελτίωση υπήρχε και επιθετικά, με την μπάλα να γυρίζει σωστά και μεγάλη μερίδα των προσπαθειών να εκτελούνται υπό καλές συνθήκες και την ομάδα να μοιράζει 17 ασίστ. Οι φιλοξενούμενοι από την άλλη έβαλαν δύσκολα στον Άρη κυρίως με Γκίκα και Τουτζιαράκη, ωστόσο σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν απέδωσαν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους. Άλλωστε είναι μια φύση επιθετική ομάδα που σκοράρει πάνω από 79 πόντους ανά αγώνα, ενώ σήμερα έμεινε χαμηλά, μόλις στους 64 με μόλις 12 ασίστ.
Ατομικά, κορυφαίος του αγώνα ήταν ο Αθηναίου, ο οποίος είχε τρία μέτρια δεκάλεπτα αλλά ήταν εξαιρετικός στο φινάλε με εύστοχες προσπάθειες, ασίστ και κερδισμένα φάουλ. Ο Έλληνας γκαρντ σταμάτησε στους 16 πόντους, 6 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ωστόσο υπέπεσε σε 5 λάθη. Πολύτιμες βοήθειες δόθηκαν και από τους Μπελ με 12 πόντους, Τσαϊρέλη με 11 πόντους και Μποχωρίδη με 7 πόντους, 5 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Σωστή χρησιμοποίηση και του Ντούβιερ που έδωσε πράγματα κυρίως σε άμυνα και ριμπάουντ. Από την άλλη, μηδέν λεπτά συμμετοχής για δεύτερο σερί παιχνίδι για τον Προύιτ, ο οποίος από ότι μαθαίνουμε δεν είναι και στην καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Για τον Προμηθέα, οι Γκίκας και Τουτζιαράκης σημείωσαν από 15 πόντους, με τον πρώην γκαρντ της Κηφισιάς να καταγράφει και 6 ασίστ.
Όσον αφορά το διοικητικό, η πρόσφατη δήλωση του Δημήτρη Γουλιέλμου ήταν αυτή που έπρεπε ώστε να ξεκαθαρίσει πως η ΚΑΕ αλλάζει σελίδα, ο Λάσκαρης βγαίνει σιγά σιγά από το προσκήνιο, ωστόσο δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για πράξεις. Το δήλωσε άλλωστε και ο Βαγγέλης Αγγέλου, τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου αναρωτιέται γιατί εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την πλευρά Λάσκαρη, δεν ανακοινώνεται καινούρια διοίκηση. Η αλήθεια είναι πως η αλλαγή σελίδας θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα και δεν περιμένω σε καμία περίπτωση επισημότητες μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρωταθλήματος. Η σειρά έχει ως εξής: πρώτο βήμα είναι η μετοχοποίηση των χρημάτων που έχει βάλει η οικογένεια Λάσκαρη στην ΚΑΕ, την οποία θα ακολουθήσει η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, ρίχνοντας την τιμή της κάθε μετοχής. Ακολούθως θα πρέπει να ανακοινωθεί και να καλυφθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία μπορεί να πάρει μέχρι και δύο μήνες ώστε να ολοκληρωθεί. Κάπου εκεί, η νέα μετοχική σύνθεση της ΚΑΕ θα πρέπει να προσφύγει και στην ΕΕΑ ώστε να πάρει και επίσημα το χρίσμα. Θεωρώ πως το σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία είναι η απεμπλοκή της οικογένειας Λάσκαρη από την ομάδα, δηλαδή κυρίως τα πρώτα βήματα με τα οποία μειώνεται η αξία του μετοχικού κεφαλαίου.
Προσωπικά επέλεξα να μην εκφραστώ από τις πρώτες μέρες διαρροής του ονόματος του Δημήτρη Γουλιέλμου ως το νέο πρόσωπο στο τιμόνι της ΚΑΕ Άρης. Και αυτό διότι όσο καλός και επιτυχημένος και να είναι ένας δικηγόρος στην Ελλάδα, είναι πολύ δύσκολο να έχει την οικονομική επιφάνεια ώστε να αναλάβει μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η ΚΑΕ Άρης. Προσπάθησα να το ψάξω λίγο παραπάνω και από τα λίγα που κατάφερα να βρω, διαπίστωσα πως το πελατολόγιο και οι γνωριμίες του Δημήτρη Γουλιέλμου είναι σημαντικές και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται είναι πολύ μεγάλες. Παραδείγματος χάρη, αν μπορέσει ο γνωστός δικηγόρος να βάλει στο παιχνίδι ομίλους όπως η Norsk Hydro (Κύκλος Εργασιών 2017: EUR 11,4 δις) και η Yara international (Κύκλος εργασιών 2017: EUR 9,8 δις), έστω και σε μορφή μικρών χορηγιών, τότε το μέλλον θα είναι πολύ καλό. Αυτά μέχρι στιγμής για το διοικητικό κομμάτι, ωστόσο δεσμεύομαι να επανέλθω σύντομα με μια ολοκληρωμένη άποψη.
Όσον αφορά το αγωνιστικό, θεωρώ πως η αντικατάσταση του Γιαννάκη άργησε να γίνει. Ο Δράκος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του συλλόγου. Όλοι οι οπαδοί των κιτρίνων θα ήθελαν να είχε πετύχει ο Γιαννάκης στον Άρη και να έμενε στην τεχνική ηγεσία για πολλά χρόνια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το ρεκόρ του Δράκου στον πάγκο του Παλέ είναι το χειρότερο από κάθε άλλο προπονητή που έχει περάσει. Η ομάδα δεν έδειξε βελτίωση σε κανένα σχεδόν κομμάτι της σεζόν, ο Δράκος όσο και να μην θέλουμε να το πιστέψουμε είχε χάσει τα αποδυτήρια και τις τελευταίες βδομάδες έδειξε έλλειψη καθαρού μυαλού στην διαχείριση του ρόστερ. Είναι απαράδεκτο την στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα αλλαγής ξένων παικτών, να μένουν εκτός ουσιαστικού rotation δύο παίκτες οι οποίοι δείχνουν καλά στοιχεία και τους οποίους ο ίδιος ζήτησε να αποκτηθούν πριν λίγους μήνες.
Προσωπικά πιστεύω πως ο Γιαννάκης δεν πρέπει να τελειώσει από τον Άρη έτσι απλά. Ήδη του προτάθηκε η συνέχιση της συνεργασίας από κάποιο άλλο πόστο, ωστόσο ο ίδιος το αρνήθηκε. Ίσως οι συνθήκες να μην είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή, ίσως ο ίδιος να κουράστηκε να τρέχει για τα πάντα σε μια ΚΑΕ η οποία υπολειτουργούσε για ένα χρόνο, ίσως και ο ίδιος να επιθυμεί να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα και να μην αισθάνεται έτοιμος να αποσυρθεί. Κάποια στιγμή μελλοντικά, όταν τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και η ομάδα βγάζει σχετική υγεία, οι δρόμοι του Άρη, του Γκάνγκστερ και του Δράκου θα ξανασυναντηθούν. Μόνο τότε θα γίνει ο Άρης μας ξανά μεγάλος.

Η πρόσληψη του Βαγγέλη Αγγέλου με βρίσκει 100% σύμφωνο. Μπορεί ο πρώην συνεργάτης του Σοφού να μην έχει στο παλμαρέ του μεγάλες επιτυχίες σαν head coach, ωστόσο έχει μεγάλη εμπειρία και τα όσα έδειξε στον προηγούμενο πέρασμά του από την Θεσσαλονίκη είναι άκρως θετικά. Θυμίζω πως στο διάστημα κατά το οποίο ο νυν πλέον coach των κιτρίνων κάθισε στον πάγκο, είδαμε την ομάδα να παίζει ανά στιγμές πολύ καλό μπάσκετ, την ψυχολογία των παικτών να αλλάζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, τον Άρη να περνάει πανηγυρικά στον τελικό κυπέλλου σκορπίζοντας τον Πανιώνιο στον ημιτελικό του Αλεξανδρείου, την ομάδα να παίζει με πενταδάτους δύο πιτσιρικάδες, τους οποίους στην πορεία πούλησε σε Παναθηναϊκό και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα και τον Γιάννη Αθηναίου να αποδίδει τόσο καλά ώστε μέχρι σήμερα να εξαργυρώνει εκείνη την χρονιά. Αρκετοί από τους νυν κιτρινόμαυρους είχαν συνεργαστεί με τον Αγγέλου στο προηγούμενο πέρασμά του από το Παλέ και γνωρίζουν ακριβώς τα θέλω του Χαλκιδιώτη coach. Οπότε θεωρώ πως η επιλογή του είναι η πλέον ενδεδειγμένη την συγκεκριμένη στιγμή.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και στην διαφαινόμενη επιστροφή του Μόραντ στο ρόστερ. Ήμουν από τους πρώτους που πρότεινα την ενεργοποίηση του Αμερικανού σέντερ μόλις από την μέρα που έγινε γνωστό το μπαν της Fiba. Φυσικά και δεν πιστεύω πως ο Μόραντ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά στον Άρη. Ωστόσο, έχει ένα πακέτο το οποίο δεν έχει κανένας άλλος ψηλός του ρόστερ. Είναι αθλητικός, γρήγορος, με μεγάλο άνοιγμα χεριών και έφεση στο ριμπάουντ. Ο Αμερικάνος σεντερ θέλει πολύ δουλειά ώστε να αποδώσει και πιθανότατα το μόνο που μπορεί να δώσει φέτος είναι κάποια λεπτά ώστε να ξεκουράσει βασικούς παίκτες όπως ο Μάρας και ο Τσαϊρέλης. Μελλοντικά και με σωστή προπόνηση και καθοδήγηση, ο Μόραντ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν αμυντικό εξολοθρευτή, ο οποίος λόγω των χαρακτηριστικών του έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί πολύ καλά σε αλλαγές των σκριν και μαρκάρισμα κοντύτερων αντιπάλων. Όλα αυτά είναι βέβαια στην θεωρία και περιμένουμε να τα δούμε και στην πράξη.
ΥΓ: Σε λίγες ώρες ο Άρης γιορτάζει τα 104 χρόνια ιστορίας του. Τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα δύσκολα ωστόσο ο κόσμος του ήταν πάντα εκεί ώστε να υποστηρίξει την ομάδα. Χρόνια πολλά αγάπη μου γλυκιά!
COMMENTS