Η στατιστική εικόνα των ερυθρολεύκων πριν και μετά την επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη.
Τους πίνακες που ακολουθούν με τα στατιστικά των παικτών του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα τους είχα παραθέσει ως απάντηση στο twitter σε ένα άρθρο του Δημήτρη Καρύδα σχετικό με τις πεντάδες με τις οποίες έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα ο Βασίλης Σπανούλης μετά την επίστροφή του. Τους βάζω και σε αυτή την ανάρτηση για όποιον ενδιαφέρεται κάνοντας και μερικές παρατηρήσεις. Εδώ τα προηγμένα στατιστικά των παικτών της ομάδας του Πειραιά μετά την 10η και μετά την 20η αγωνιστική της φετινής Ευρωλίγκας:
Αυτό που φαίνεται καθαρά στους πίνακες είναι το γεγονός ότι ο ηγέτης του Ολυμπιακού γύρισε στην ομάδα για να πάρει πίσω τον παραδοσιακό του ρόλο, κάτι που σήμαινε αυτόματα ότι θα έπρεπε η ομάδα να αναδιοργανωθεί για να παίξει γύρω από αυτόν και όχι το αντίθετο. Έχει το μεγαλύτερο (28,7) USG% αλλά και κορυφαίο ποσοστό δημιουργίας (44,5 AST%), ποσοστά που ουσιαστικά θυμίζουν τον περσινό του ρόλο στην ομάδα.
Αυτό που επίσης φαίνεται στους πίνακες, είναι το γεγονός ότι η χρησιμοποίηση των υπολοίπων γκαρντ των ερυθρολεύκων στο διάστημα κατα το οποίο απουσίαζε ο Σπανούλης ήταν καλά μοιρασμένη και το ίδιο ίσχυε και με τη δημιουργία όσο περιορισμένη κι αν ήταν γενικότερα. Οι δύο κορυφαίοι σε ποσοστό χρησιμοποίησης (στα λεπτά που αγωνίζονταν πάντα) ήταν οι Μακλιν και Πρίντεζης με τους Ρόμπερτς και Τόμπσον να ακολουθούν και να δημιουργούν μαζί με τον Στρέλνιεκς μια καλή βάση. Ο Στρέλνιεκς χρησιμοποίησε αρκετά την ικανότητα του να σκοράρει αποτελεσματικά για να προσφέρει περισσότερο από άλλους και στη δημιουργία.
Αυτοί οι δύο πίνακες ουσιαστικά αναιρούν σε αγωνιστικό επίπεδο τα όσα έγιναν πριν την επιστροφή του Σπανούλη κι ας μη ξεχνάμε και το γεγονός ότι ο Αγραβάνης δεν ήταν καν στο ροτεϊσιον όταν είχε επιστρέψει, ενώ ο Μιλουτίνοφ έχασε επίσης παιχνίδια μετά την επιστροφή του. Ο Ολυμπιακός τώρα ψάχνει να ξαναβρεί ρυθμό από τον Μιλουτίνοφ και ταυτόχρονα να βρει τρόπο να βάλει ξανά όλους τους παίκτες του στην εξίσωση υπό νέα δεδομένα.
Αν το πάμε τώρα σε προσωπικό επίπεδο, ο Σπανούλης όσο περνάει ο καιρός αλλάζει το παιχνίδι του, κάτι που μπορεί για τον ίδιο ατομικά να είναι καλό αφού βρίσκει άλλους τρόπους να προσφέρει. Αυτό όμως συνεπάγεται ότι και ο ρόλος του αλλά και τα "πακέτα ικανοτήτων" των παικτών που τον απαρτίζουν θα πρέπει και αυτά να μεταβληθούν. Φέτος ο γκάρντ των ερυθρολεύκων έχει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εκτελεσμένων βολών ανά εκτελεσμένο σουτ (FTr) στην καριέρα του, εκτελώντας για τρίτη φορά από τη σεζόν 2014-15 περισσότερα τρίποντα παρά δίποντα. Φέτος όμως, το 3PAr του δεν ξεπερνά απλά το 50%, πλησιάζει το 60%. Με τον ίδιο να εκτελεί με 37% και εντός και εκτός γραμμής τριπόντου, ίσως να ήρθε το πλήρωμα του χρόνου η μπάλα να πάει και στα χέρια άλλων παικτών που θα μπορούσαν να του δώσουν περισσότερα από αυτά τα σουτ που αξίζουν ένα πόντο περισσότερο. Και αν βρει στη πορεία της επίθεσης τρόπο να διεμβολίσει την αντίπαλη άμυνα, τότε θα κληθεί να εκτελέσει από μια γραμμή στην οποία έχει ποσοστό άνω του 80%.
Κάτι όμως που παρατήρησα επίσης, συγκρίνοντας τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού μετά τα παιχνίδια της 10ης Αγωνιστικής και μετά από αυτά της 20ης, ήταν τα εξής:
- Το FTr της ομάδας αυξήθηκε απο 0,312 (4η) σε 0,347 (1η) κάτι στο οποίο βλέπω την θετική επίδραση της επιστροφής του Σπανούλη, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν φτάνει στην γραμμή με την ίδια συχνότητα σε σχέση με το παρελθόν.
- Το 3PAr της ομάδας αυξήθηκε επίσης από 0,345 (10η) σε 0,386 (7η). Φυσιολογική αύξηση αν σκεφτεί κανείς ότι ο Σπανούλης εκτελεί 5,1 απο τα 8,6 σουτ του ανά αγώνα πίσω από την γραμμή του τριπόντου και ότι ο Μιλουτίνοφ ήταν εκτός ρόστερ για αρκετά παιχνίδια αυτής της δεύτερης δεκάδας αγώνων.
- Τo eFG% της ομάδας έπεσε από 51,6% (9η) σε 50,1% (14η). Αυτό μπορεί να το εκλάβει κάποιος ως ανάγκη για να μεταφερθεί ξανά το παιχνίδι σε μεγαλύτερο βαθμό κοντά στο καλάθι, κατι που θα είναι πιο εύκολο αν ο Μιλουτίνοφ εμφανίσει ξανά την περσινή του εικόνα.
- Το ποσοστό λαθών της ομάδας (ΤΟ%) ανέβηκε από 15,2 (12η) σε 15,6% (15η) κάτι που με κάνει να σκεφτώ ότι η επανασυγκέντρωση της δημιουργίας σε ενα πρόσωπο δεν είναι απαραίτητα κάτι θετικό ακόμη και αν τα σύνολα των ασίστ αυξήθηκαν μετά την επίστροφή του Σπανούλη. Την εικόνα που παρουσίαζει ο Ολυμπιακός στα τελευταία 10 παιχνίδια οι αντίπαλοι προπονητές την έχουν ξαναδεί πολλές φορές.
- Το ποσοστό επιθετικών ριμπάουντ (ORB%) έπεσε από 30,1 (8η) σε 29,0 (11η). Αυτά παθαίνεις όταν χάνεις για ορισμένα παιχνίδια έναν εκ των τριών παικτών της ομάδας σου που "κατέβαζε" περισσότερα από 1,5 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα μέχρι τη 10η αγωνιστική (Μιλουτίνοφ).
- Το ποσοστό εύστοχων βολών ανά εκτελεσμένο σουτ (FT/FGA) αυξήθηκε από 0,226 (6η) σε 0,263 (4η). Ενδιαφέρον το γεγονός ότι πριν την επιστροφή του Σπανούλη οι τρεις παίκτες με τις περισσότερες εκτελεσμένες βολές (Παπανικολάου, Πρίντεζης, Μακλίν) είχαν ποσοστά ευστοχίας αρκετά χαμηλότερα του 70%. Με την επιστροφή του Σπανούλη (που προσέφερε επίσης σε αυτό τον τομέα) το ποσοστό του Κώστα Παπανικολάου ανέβηκε συνολικά από 66,7% σε 77,6%, του Τζαμελ Μακλιν από 66,7% σε 68,1% και αυτό του Γιώργου Πρίντεζη από 62,1% σε 65,9%.
Ας δούμε και τα αντίστοιχα ποσοστά στην άμυνα του Ολυμπιακού:
- Το Opp eFG% των ερυθρολεύκων αυξήθηκε ελαφρά από 49,1% σε 49,4 % εξακολουθούν όμως να είναι κορυφαίοι στη Ευρωλίγκα στην άμυνα στο αντίπαλο σουτ και πλέον οι μόνοι με ποσοστό μικρότερο του 50%.
- Φτάνοντας στα Opp TO% του Ολυμπιακού δεν μπορούσα να πιστέψω τη διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων. Το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου μετά τα παιχνίδια της 10ης Αγωνιστικής ήταν 5ο σε δημιουργία αντίπαλων λαθών με 15,6 ΤΟ%. Μετά τα παιχνίδια της 20ης Αγωνιστικής, το ποσοστό έπεσε στο 13,1% που είναι και τελευταίο στην Ευρωλίγκα. Από τους παίκτες του Ολυμπιακού που είχαν αγωνιστεί σε τουλάχιστον 8 από τα πρώτα 10 παιχνίδια της ομάδας στην Ευρωλίγκα, ο Μιλουτίνοφ ήταν ο παίκτης με το καλύτερο Drtg δεχόμενος μόλις 97,1 πόντους ανά 100 αμυντικές κατοχές. Ο Σέρβος center είχε μέχρι τότε 1,8 STL% και 3,1 BLK% σε 22 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, ποσοστά που δεν μειώθηκαν μετά την επιστροφή του. Από τους παίκτες του βασικού ροτέισιον, ο Στρέλνιεκς ήταν αυτός που είχε το χειρότερο Drtg (103.7) με τον Ολυμπιακό να δέχεται 100,3 πόντους ανά 100 κατοχές. Το Drtg της ομάδας έφτασε μετά την 20η Αγωνιστική στους 104,3 πόντους ανά 100 κατοχές με το Drtg του Στρέλνιεκς να βυθίζεται στο 107,7 και με αυτό του Σπανούλη να είναι το μοναδικό (μετά από αυτό του Λετονού) που φτάνει τους 107 πόντους (107,0 Drtg). Στους ερυθρόλευκους λοιπόν σίγουρα έλειψε ο βασικός ψηλός τους, ενώ και η όποια ευελιξία έφερνε η παρουσία του Αγραβάνη στην ομαδική άμυνα πρέπει να ληφθεί επίσης υπ'οψιν. Παρ'ολα αυτά η παρουσία των Στρέλνιεκς και Σπανούλη, δύο βασικών παικτών στην επίθεση, δείχνει να βάζει δύσκολα στην άμυνα του Ολυμπιακού γενικότερα.
- Η εξασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ μειώθηκε κάπως αφού το Opp ORB% ανέβηκε από 26,5 σε 27,4 αλλά με την τάση να είναι αυξητική σε επίπεδο Ευρωλίγκας (αύξηση από 30,2 σε 30,5) οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν από τη 4η στη 3η θέση ξεπερνώντας τη Brose Bamberg.
- Τέλος, το ποσοστό Opp FT/FGA μειώθηκε ελαφρά από 0,202 σε 0,198 φέρνοντας τον Ολυμπιακό από την 6η στη 4η θέση της Ευρωλίγκας.
Βλέποντας τα πιο πάνω, συνειδητοποιεί κανείς ότι η αλλαγή στην εικόνα του Ολυμπιακού, έχει να κάνει με τη μεταφορά του παιχνιδιού σε μεγαλύτερο βαθμό στη περιφέρεια, μετά την επιστροφή του Σπανούλη, με την απουσία του Μιλουτίνοφ να οδηγεί επίσης σε αυτή την αλλαγή σε κάποιο βαθμό. Η ελαφριά πτώση σε eFG% και ORB% είναι κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την "επιστροφή" των Μιλουτίνοφ και Αγραβάνη, σε αυτό όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψiν και οι επιλογές των σουτ που θα έχουν στη συνέχεια οι ερυθρόλευκοι.
Αυτό που φαίνεται να αποτελεί μεγάλο θέμα, είναι η μάχη των λαθών τόσο βλέποντας τα πράγματα από την πλευρά της επίθεσης όσο και απ'τη πλευρά της άμυνας. Η επίθεση του Ολυμπιακού έφτασε σε σημείο, μέσα στη σεζόν, να είναι τελευταία σε πόντους ανά 100 κατοχές (Ortg). Η συγκέντρωση της δημιουργίας σε ένα πρόσωπο σε καμιά περίπτωση δε θα βελτιώσει την ικανότητα της επίθεσης να αποφύγει τις καλές αντίπαλες άμυνες όσο ο Σπανούλης βρίσκεται στο παρκέ. Μεταφέροντας τη συζήτηση στην άμυνα, το γεγονός ότι η ατομική εικόνα δύο βασικών επιθετικών όπλων είναι τόσο κακή δείχνει να μην επιτρέπει πια στον Ολυμπιακό να στηριχθεί στην άμυνα του, όσο το έκανε στα πρώτα 10 παιχνίδια της σεζόν.
Συνεπώς η προσοχή πρέπει να δοθεί και στις δύο πλευρές του παρκέ, με τον κόουτς Σφαιρόπουλο να καλείται να βρει τρόπο να καλύψει δύο μεγάλους σκόρερ-δημιουργούς του συνόλου του στην άμυνα και να καταφέρει να παρουσιάσει ένα καλό σύνολο με και χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ. Επιβάλλεται να βρεθούν τρόποι να μπούν όλοι οι παίκτες της πεντάδας στο παιχνίδι. Συνέπεια αυτού θα είναι η επιστροφή της επιθετικής ισορροπίας η οποία ανεξάρτητα από την εκτελεστική αποτελεσματικότητα, μπορεί να αυξήσει την ισορροπία και στην άμυνα, τόσο στο τρανζίσιον όσο και στο μισό γήπεδο.
Πηγές στατιστικών:
COMMENTS