Αφιέρωμα σε έναν παίκτη που, επιτέλους, φαίνεται να αναγνωρίζεται η αξία του

Μπορεί ο Micheal Beasley στα 28 του να γίνει αυτό που προοριζόταν μια ζωή;
32 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 65% fg% σε 25' λεπτά ερχόμενος από τον πάγκο απέναντι στην κατά γενική ομολογία καλύτερη άμυνα της λίγκας, αυτή της Βοστόνης. Ιαχές «MVP» ενώ εκτελεί βολές και ο σούπερ σταρ Kristaps Porzingis να χειροκροτά από τον πάγκο, στον οποίο καθηλώθηκε στο ματς λόγω του Beasley. Στην ερώτηση «πότε αισθάνθηκες ότι είσαι καυτός;» η απάντηση αποστομωτική: 9 Γενάρη του 1989. Αυτή ήταν μια νύχτα που ο Micheal Beasley δε θα ξεχάσει ποτέ. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν η νύχτα που σφράγισε ότι ο Micheal Beasley έχει επιστρέψει για τα καλά και ας του πήρε κάποια χρόνια να μας πείσει.
Τα χρόνια του σχολείου: Once in a generation talent
Από πολύ μικρή ηλικία ο Beasley, είχε κάνει πολλά ξεσπάσματα του απίστευτου ταλέντου του. Παίζοντας σε πολλά και διαφορετικά σχολεία, κατάφερνε να ξεχωρίζει και πολλοί θεωρούσαν δεδομένο ότι έχει μπροστά του μια τεράστια καριέρα. Ήδη από την ηλικία των 12 ετών, όντας συμπαίκτης με τον Kevin Durant στους PG Jaguars, ο Beasley πρωταγωνιστούσε σε μια ομάδα που κέρδισε συνεχόμενα πρωταθλήματα. Έπειτα, με τις συνεχόμενες αλλαγές στα σχολεία του, αφού είχε την ταμπέλα του «μπελά» και του «κακού παιδιού», ο Beasley όσο έχανε την σταθερότητα στην κοινωνική του ζωή, τόσο τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με τα μπασκετικά του κατορθώματα. Έτσι έφτασε στο Oak Hill όπου με συμπαίκτη τον Ty Lawson διέλυσαν τους πάντες στο διάβα τους σε λυκειακό επίπεδο και με τον Beasley να μετρά 24 πόντους και 14 ριμπάουντ ανά αγώνα στα δύο τελευταία χρόνια του στο λύκειο, ήταν πλέον φανερό ότι το μέλλον του δεν είναι παρά αυτό του Star του NBA. Την ίδια στιγμή ως μέλος της U-18 των ΗΠΑ έχει team high σε πόντους και ριμπάουντ στο fiba americas του 2006, ενώ το όνομά του είναι στην τρίτη θέση όλων των εποχών σε πόντους και ριμπάουντ στην U18 των ΗΠΑ. Για να αντιληφθούμε το πόσο καλός ήταν ο Beasley αρκεί να δούμε τα rankings του rivals.com πριν το κολέγιο και να δούμε ποια ονόματα βρίσκονται στη λίστα, όλα φυσικά κάτω από το όνομα του Beasley που φιγουράρει στην κορυφή (με διαφορά, όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ).

O Beasley ήταν ένα μπασκετικό φαινόμενο. Ένας έφηβος που κοιτούσε τον κόσμο από τα 206 εκατοστά, έτρεχε σαν guard, ήταν ακραία αθλητικός, σούταρε εξαιρετικά από παντού και είχε skillset που δεν έβρισκες εύκολα. Έτσι επέλεξε το Kansas State για την μοναδική του χρονιά στο κολέγιο. Πολλοί δεν το περίμεναν. Φαντάζονταν ότι θα επιλέξει ένα μεγαλύτερο κολέγιο. Άλλωστε, ακόμη και το ESPN που τον είχε στο #8 των Rankings ξεκαθάριζε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της συμπεριφοράς του και όχι λόγω της μπασκετικής του αξίας που είναι μεγαλύτερη όλων! Τελικά, η παρουσία του Beasley στο Kansas State οφειλόταν στην παρουσία ενός παλιού του προπονητή στο coaching staff του K-State. Όπως ο ίδιος ο B-Eazy δήλωνε «σε αυτόν τον άνθρωπο χρωστάω τη ζωή μου».
Μια απο τις καλύτερες freshman year στην ιστορία!
Για να τα βάλουμε σε μια σειρά. O Beasley μπήκε στη freshman year του ως πρωταθλητής του λυκειακού πρωταθλήματος, MVP του McDonalds All-American και όπως προείπαμε ρέκορντμαν και κάτοχος χρυσού μεταλλίου με την U18! Με τον κόσμο στα πόδια του, ο Beasley πραγματοποίησε στο K- State την πιο εντυπωσιακή σεζόν που έχουμε δει από freshman στον αιώνα που διανύουμε. Αντίπαλοι να τρέμουν, κόσμος να παραληρεί και ο Beasley να είναι το next big thing για όλο το NBA.

Πριν το ξεκίνημα της σεζόν, τα φώτα ήταν στραμμένα στα μεγάλα κολλέγια και τους Superstar τους: στο UCLA των Love και Westbrook, στο Memphis του Rose, στους Tar Heels τους Hansbrough κλπ. Ωστόσο, το κοινό μυστικό ότι ο καλύτερος παίκτης της χώρας αγωνίζεται σε ένα όχι και τόσο δυνατό πρόγραμμα κράτησε μόλις ένα ματς. Στον πρώτο του αγώνα στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ο Beasley ισοπέδωσε τα πάντα με 32 πόντους, 24 ριμπάουντ και 4 τάπες. Ήταν πιο αθλητικός, πιο δυνατός, πιο γρήγορος και πιο καλός από όλους. Τόσο απλά. Έτσι οδήγησε το K-State στο Sweet 16 μετά από 12 χρόνια απουσίας και τέλειωσε τη χρονιά με 26,5 πόντους και 12,5 ριμπάουντ, με 40% στα τρίποντα και 53,5% εντός πεδιάς, αριθμοί τρομακτικοί που ανάγκασαν τα μεγαλύτερα αθλητικά κανάλια να ομολογήσουν ότι : «o Beasley είναι ο καλύτερος freshman των τελευταίων 20 ετών. Είναι ένας καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος Kevin Durant!».
H επιλογή στο #2 του draft και οι Miami Heat
Παρά το ότι θεωρούνταν ευρέως ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς του, τα εξωγηπεδικά ζητήματα καθώς και η καταγωγή του Derrick Rose απο το Σικάγο, το οποίο κατείχε το νούμερο 1 του draft, τον έριξαν στο #2. Οι Heat μόλις είχαν αφήσει τον Shaquille O' Neal και με τον απόλυτο ηγέτη τους Wade να έρχεται απο μια σεζόν γεμάτη τραυματισμούς, βρήκαν στο πρόσωπο του Beasley τον επόμενο ηγέτη τους και τον άνθρωπο που θα συνόδευε το superstardom του Wade. Ωστόσο, τόσο ο εθισμός του στη μαριχουάννα, όσο και διάφορα αγωνιστικά θέματα δεν του επέτρεψαν να λάμψει. Χωρίς λοιπόν σε καμία περίπτωση να είναι κακός, ο Beasley τελείωσε τη Rookie σεζον του me 13,9 πόντους και 5,4 ριμπάουντ. Ο Coach Spoelstra στην αποτίμηση της πρώτης σεζόν του τότε ανερχόμενου Superstar είπε ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο τον Nowitzki και τον Chris Bosh και το μέλλον του είναι λαμπρό. Το πρόβλημα βέβαια ήταν οτι ο Beasley φάνηκε να έχασε το απίστευτο φυσικό πλεονέκτημα που τον έκανε να ξεχωρίζει στα μη επαγγελματικά του χρόνια. Ενώ λοιπόν τα πήγαινε περίφημα στην περιφέρεια και στο Midrange παιχνίδι του (πράγμα στο οποίο είναι απίστευτος και σήμερα) δεν μπορούσε να κυριαρχήσει μέσα στη ρακέτα, κάτι που έγειρε ανησυχίες στο στρατόπεδο του Miami. Μετά και την δεύτερη σεζόν του που ήταν επίσης καλός, ήρθε η BIG3 era στο Miami και ήταν φανερό ότι περίσσευε και ανταλλάχθηκε στους Wolves για να ανοίξει χώρος στο salary cap. Έφυγε όμως με τη σκέψη στο μυαλό του ότι οι Heat θα μετανιώσουν για αυτή την επιλογή.
Minnessota Timberwolves και έπειτα γυρολόγος
H θητεία του στη Μινεσότα ξεκίνησε με τους πιο καλούς όρους. Ο SuperCoolBeas συνάντησε εκεί τον Kevin Love και μαζί κάναν ένα εξαιρετικό νεανικό δίδυμο. Τελείωσε τη σεζόν της έκρηξης του με 19,2 p / 5,6r / 2,2 as και πολλές εξαιρετικές στιγμές μεταξύ άλλων το career high του οι 42 πόντοι απέναντι στους Kings, αλλά και ένα game winner απέναντι στους Clippers.
Η αυτοπεποίθηση του στα ύψη, όμως ταυτόχρονα τόσο τα εσωαγωνιστικά όσο και τα εξωαγωνιστικά ζητήματα του συνεχίζονταν. Από τη μία, χαρακτηριζόταν μονοδιάστατος παίκτης που δεν παίζει άμυνα (πράγμα που ίσχυε 100%...) και από την άλλη, κατάφερνε σε μια ήσυχη πόλη όπως η Μινεσότα να γίνεται συνέχεια θέμα στις εφημερίδες. Τελικά, ενώ μπήκε στην σεζόν 2011-12 ως ένας ανερχόμενος star, τόσο η νοοτροπία του όσο και ένας τραυματισμός τον πήγαν τόσο πίσω που από τους 19,2 πόντους την προηγούμενη σεζόν, έπεσε στους 11,5 και τελικά τέθηκε εκτός ομάδας ως «προβληματικός». Οι επόμενες σεζόν δεν ήταν πολύ διαφορετικές. Μερικά καλά ματς, μερικά απίστευτα ματς, προβλήματα με τον εθισμό στη μαριχουάνα και τελικά έχανε τη θέση στο ρόστερ λόγω θεμάτων με την αστυνομία. Έτσι, αποχώρησε από τους Suns, έτσι δεν πέτυχε στη δεύτερη απόπειρα του στους Heat και έτσι τελικά κόπηκε από τους Grizzlies στο training Camp (!) στις; αρχές της σεζόν 2014-2015.
Η Κίνα και η ριζική αλλαγή
Με αυτά και με αυτά βρίσκεται στην Κίνα υπογράφοντας για τους Shangai Sharks με τους οποίους δε δυσκολεύεται καθόλου να γράψει απίστευτους αριθμούς όπως 29p/ 10,5r/ 5,2 as και τελικά να βρει το πολυπόθητο 10ήμερο συμβόλαιο στους Heat. O Beasley δήλωνε ότι «ο μόνος λόγος που πήγα στην Κίνα είναι να βρω ένα συμβόλαιο στο NBA» και έτσι κέρδισε και το 2ο 10ήμερο συμβόλαιο στους Heat και με την καλή αγωνιστική του παρουσία και την - παράδοξα- ήσυχη εξωαγωνιστική του παρουσία τους έπεισε να τον κρατήσουν μέχρι το τέλος της σεζόν όπου και τον άφησαν ελεύθερο. Ο Beasley όντας πλήρως απογοητευμένος για αυτή την εξέλιξη έχει ήδη κάνει γνωστό σε social media και εφημερίδες ότι δεν είναι πια χρήστης μαριχουάνας, ότι παρακολουθούσε καιρό κέντρα απεξάρτησης και ότι φεύγει ξανά για την Κίνα, όχι για να βρει συμβόλαιο στο NBA, αλλά αυτή τη φορά για να αγαπήσει ξανά το μπάσκετ. Ταυτόχρονα, δεσμεύεται ότι θα επιστρέψει μόνο όταν θεωρήσει ότι μπορεί να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο. Ο λογαριασμός του στο twitter παίρνει φωτιά με τα καθημερινά του post να δείχνουν ότι ξυπνά χαράματα για ατομικές προπονήσεις και με σύνθημα «never cheat myself again», ο Beasley δηλώνει ότι στην Κίνα όχι απλά έμαθε να ξανααγαπά το μπάσκετ, αλλά έμαθε να ζει σαν άνθρωπος μακριά από το στρες, τα ναρκωτικά και την ακριβή ζωή. Όλα όσα λέει αποτυπώνονται στο παρκέ: MVP της λίγκας κάνοντας πλάκα σε όλα τα ματς με Highlights πραγματικά απολαυστικά. Η CBA δεν τον χωρούσε.
Έτσι, επιστρέφει στο NBA και τους Rockets με τους οποίους απλά εντυπωσιάζει. 12,8 p / 5 r σε μόλις 18 λεπτά παιχνιδιού, μερικές 30αρες και βασικό κομμάτι της εκστρατείας των Rockets στην κούρσα για τα play off. Ήταν φανερό ότι ο Beasley έχει επιστρέψει πιο ώριμος από ποτέ. Η προσπάθεια του στην άμυνα ήταν εκεί για πρώτη φορά, ενώ επιθετικά έκανε ότι ήθελε λες και ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω για τα καλά.
Η επόμενη χρονια τον βρίσκει βασικό γρανάζι της εξαιρετικής χρονιάς των Bucks. Είναι στην ουσία ο ηγέτης της second unit των Bucks που παλεύουν και τελικά μπαίνουν στα play off. Με τους Bucks δίνει τα διαπιστευτήρια του ότι ο κακός του εαυτός αποτελεί παρελθόν, όσο και αν κανείς δεν τον πιστεύει. Αντικειμενικά είχε τόσα «μπλεξίματα», που από το 2014 και μετά όχι απλά δεν έχει ακουστεί το παραμικρό, αλλά ο Beaz είναι σαν να αποδεικνύει κάθε μέρα το αυτονόητο: ότι πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται σαν τους υπόλοιπους παίκτες και να κρίνεται με βάση αυτά που κάνει μέσα στο γήπεδο. Υπό τις οδηγίες του Kidd, λοιπόν, ο Beasley έχει 9,5 πόντους και 3,4 ριμπάουντ σουτάροντας εξαιρετικά από παντού και παίζοντας πρωτοφανή για αυτόν άμυνα σε μόλις 16 λεπτά και σα να μην έφτανε αυτό, ο τραυματισμός του Jabari Parker που τον έφερε στη βασική 5αδα για μόλις 6 ματς (λόγω τραυματισμού και του ίδιου αργότερα) απέδειξε ότι είναι έτοιμος για τη μπασκετική του εκτόξευση. Σε 6 ματς ως starter μετρούσε 15,5 πόντους και 4,3 ριμπάουντ και μεταξύ άλλων εμφανίσεις όπως αυτή
Τελικά, παρότι οι Bucks ήθελαν να τον κρατήσουν ο Beasley δήλωσε ότι είναι πολύ καλύτερος παίκτης από τα 16 λεπτά που του δίνονται στους Bucks και ότι δυστυχώς οι νεαροί σταρ Giannis και Jabari είναι στις θέσεις του οπότε ίσως στο Milwaukee δεν παίξει ποτέ βασικός. Με αυτό το σκεπτικό πάει στη Νέα Υόρκη. Από την πρώτη κιόλας μέρα δηλώνει ότι με αυτόν, τον Porzingis και τον Melo ( δεν είχε ανταλλαχτεί ακόμη στους OKC), η ομάδα έχει τρεις παίκτες που μπορούν να σκοράρουν 25 πόντους ανά αγώνα. Τελικά μαθαίνει ότι υπολογίζεται για παίκτης που θα έρχεται από τον πάγκο, όμως δε φαίνεται να προβληματίζεται. Κανείς δε με εμπιστεύεται λόγω των θεμάτων με τη μαριχουάνα. Το θέμα είναι ότι όποιος ασχολείται με αυτό, ασχολείται με κάτι που δεν ισχύει πια. Ας ασχοληθούν με το ότι είμαι ένα κινούμενο καλάθι σε όλη μου την καριέρα».
Your favorite player's favorite player
Ο τίτλος της παραγράφου δεν είναι κάτι άλλο παρά αυτό που απαντά ο Beasley όταν τον ρωτάν στην media day των Knicks για το στυλ παιχνιδιού του. Η αυτοπεποίθηση του έχει επανέλθει για τα καλά. Όμως πόσο καλός είναι σήμερα ο Micheal Beasley; Αρχικά, ο Beasley είναι ένας παίκτης που πλέον αρκετά ώριμα, γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του. Κάθε φορά που πατά γήπεδο, διεκδικεί να κερδίσει έστω ένα λεπτό παραπάνω και ειδικά φέτος στη Νέα Υόρκη είναι ολοένα και καλύτερος. Επιθετικά είναι με μια λέξη φοβερός. Μετρά 11 πόντους σε μόλις 17 λεπτά παιχνιδιού σουτάροντας με 52,4% εντός πεδιάς και 37% στα τρίποντα. Αυτοί οι αριθμοί έχουν εκτοξευθεί μέσα στο Δεκέμβρη μιας και έχει κερδίσει περισσότερο χρόνο και έτσι μετρά 16,1 πόντους 5 ριμπάουντ, 53,3% fg% και 61,3% 3p fg% ! Αν δούμε βέβαια τα ματς που ο Beasley ξεκίνησε ως βασικός τότε φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ίσως πρέπει μια ομάδα πολύ σοβαρά να του δώσει φανέλα βασικού στο σπίτι. Σε 6 ματς ως starter μετρά 20,2 p / 5,3 r / 1,8 as / 1,2 bl και πάνω από 54% σε eFG%, σε fg% και σε 3p fg% !
Και αν οι αριθμοί κουράζουν ας δούμε τον Beasley πως κινείται επιθετικά, όντας ένας από τους πιο πολυδιάστατους επιθετικά παίκτες όλης της λίγκας. Εξαιρετικά καλός σε pick and pop και pick and roll καταστάσεις, αρκετά καλός σουτέρ και αθλητικός για να ξεφύγει από τον αμυντικό. Αθλητικός παίκτης που μπορεί να τρέξει τον αιφνιδιασμό και να τελειώσει ψηλά. Φυσικά όμως το καλύτερο του κομμάτι είναι το τουλάχιστον εντυπωσιακό midrange παιχνίδι του το οποίο είναι πραγματικό καλλιτεχνικό προϊόν και για όσους δεν πιστεύουν ας ρίξουν μια ματιά.
H περσινή χρονιά στους Bucks ήταν τόσο καλή που το shot chart του Beasley ήταν καλύτερο από τους περισσότερους superstar scorer της λίγκας!
Εδώ βλέπουμε τη σύγκριση του Beasley με τον Blake Griffin με τον Beasley να είναι αποτελεσματικότερος σε όλα τα μέρη του γηπέδου!
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Kevin Love
Την ίδια στιγμή ο Beasley παραμένει το ίδιο αποτελεσματικός και φέτος με 1,59 πόντους/σουτ. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε πόσο καλοδουλεμένο all around παιχνίδι έχει με τα 2ποντα του να έρχονται σχεδόν ισάξια απο όλα τα δυνατά σημεία
ενώ στο αμέσως επόμενο γράφημα βλέπουμε την απίστευτη ποικιλία των σουτ που χρησιμοποιεί
Την ίδια στιγμή γράφει 106,8 σε offrtg όντας από τους καλύτερους αναπληρωματικούς παίκτες και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Συνολικά, το παιχνίδι του Beasley αν συνυπολογίσει κανείς την ωριμότητα που παρατηρείται, τα απίστευτα ένστικτα και skillset σκόρερ, αλλά και την αμυντική προσήλωση που δείχνει (παρότι δεν τα καταφέρνει και...εξαιρετικά) μοιάζει με all around παίχτη με instant scoring χαρακτηριστικά. Προσθέτοντας σε όλα αυτά, την τρέλα και το στυλ του SuperCoolBeas δεν είναι δύσκολο να καταλάβει γιατί τα "MVP" θα ακούγεται από τους οπαδούς των Knicks σε κάθε ευκαιρία.
Καταληκτικά
Ο Βeasley πολύ δύσκολα εώς απίθανα θα καταφέρει να πιάσει το full potential του που τον ήθελε να είναι all star επιπέδου παίκτης. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να βρει το ρόλο του στο σύγχρονο NBA, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Τα scouting report του 28χρονου πλέον B-Eazy γράφουν «κορυφαίος σκόρερ στη μέρα του, ψηλός και δυνατός σαν 4αρι, γρήγορος και εκρηκτικός σαν 3αρι, καλός αμυντικός, εξαιρετικός rebounder όταν θέλει. Δυστυχώς, ξεχνιέται πολλές φορές μέσα στον αγώνα και άλλες φορές φαίνεται λίγο αδιάφορος. Πολύ ασταθής. Μπορεί να μοιάζει με all star στο ένα ματς και στο επόμενο σαν ο χειρότερος παίκτης. Το μέλλον του είναι για πάντα ένας απίστευτος σκόρερ combo forward με όλες τις ικανότητες ενός σταρ που δε θα μπορεί να τις εκμεταλλευτεί.» Τίποτα δε μπορεί να περιγράψει την καριέρα και την πορεία του Micheal Beasley καλύτερα από την τελευταία φράση αυτού του scouting report. Έκτος αν ο αγαπημένος μας υπερπαίκτης μας επιφυλάσσει ένα λαμπρό τρίτο κύκλο στην καριέρα του. Μέχρι τότε, μέρες σαν την 30αρα στην επιστροφή του Melo στο MSG και το 32/12 απέναντι στους Celtics θα μας δίνει κάθε λόγο να πανυγυρίζουμε και να λέμε ένα μεγάλο "what if..".
COMMENTS