Το NBA ξαναμπήκε στις ζωές μας και το Badbasket κάνει τον απολογισμό των όσων έχουμε δει μέχρι τώρα.
Μπήκαμε χωρίς να το καταλάβουμε καλά καλά στην τέταρτη εβδομάδα της κανονικής περιόδου στο NBA. Τα πρώτα δείγματα υπάρχουν, αμυδρά συμπεράσματα έχουν βγει και η συνέχεια προμηνύεται συγκλονιστική. Η πρώτη μας στάση είναι η Ανατολική περιφέρεια.
Atlanta Hawks:
Το tanking ξεκίνησε και καλά κρατεί. Τα γεράκια παίζουν άσχημα, όμως αυτός είναι ο σκοπός τους, από την στιγμή που δεν μπορούν, με βάση ρόστερ, να σταθούν με αξιώσεις στην περιφέρεια. Βρίσκονται στον πάτο της Ανατολής με ρεκόρ 2-8 και το μόνο για το οποίο έχουν να λένε μέχρις στιγμής είναι το διπλό που πήραν μέσα στο Ohio την περασμένη Κυριακή απέναντι στους Cavaliers. Ο Schroder κάνει το κομμάτι του, όντας ο αρχισκόρερ της ομάδας με 22.5 πόντους ανά αγώνα και 6.6 ασίστ μέσο όρο . Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του δευτεροετή Prince, ο οποίος προσφέρει 14.3 πόντους αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνεισφορά του στο αμυντικό κομμάτι. Ρίξτε μια ματιά και στον δεύτερο σέντερ της ομάδας και rookie, John Collins (10.7 πόντους, 8.3 ριμπάουντ). Τώρα όσο αφορά τον δικό μας, Tyler Dorsey αγωνίζεται ελάχιστα (5 λεπτά μέσο όρο) οπότε δεν μπορούν να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Κατά τα άλλα, οι Hawks έχουν μια από τις χειρότερες επιθέσεις με 102.7 πόντους μέσο όρο, έχουν άθλια ποσοστά στα σουτ που επιχειρούν (43.6%) όμως είναι καταδικασμένοι να συνεχίσουν έτσι μπας και πάρουν κάτι καλό το ερχόμενο καλοκαίρι από το draft.
Boston Celtics:
Το σοκ του τραυματισμού του Hayward ξεπεράστηκε και οι Celtics κοιτάζουν μπροστά. Μετά τις δύο ήττες στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι «Κέλτες» μετρούν 8 νίκες σε ισάριθμα ματς. Τι έχει συμβεί; Ο Kyrie Irving είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας, είναι το πρώτο βιολί στην επίθεση, φτιάχνει τους υπόλοιπους και φυσικά κάνει κάτι καλύτερα από ότι ο προκάτοχός του, Isaiah Thomas. Παίζει άμυνα. Πλην του Irving, ο Stevens τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση βλέποντας τον Jaylen Brown μεταμορφωμένο σε σοβαρό, αφοσιωμένο και παράλληλα killer, την φετινή χρονιά. Rozier- Tatum- Smart τρέχουν, παίζουν άμυνα και σκοράρουν με αποτέλεσμα τα πράγματα στην Βοστόνη να κυλούν ήσυχα και ωραία. Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι ότι οι Celtics παίζουν την καλύτερη άμυνα μέχρις στιγμής στο πρωτάθλημα, καθώς δέχονται μόλις 93.2 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα. Επίσης υπάρχει βελτίωση και στον τομέα των ριμπάουντ, με τους Boston να συγκεντρώνουν 48 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στο προσκήνιο επανήλθε ο Marcus Morris ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει βασικό κομμάτι των φετινών Celtics. Για την ώρα, απολαμβάνουν την μοναξιά της πρώτης θέσης στην Ανατολή με ρεκόρ 8-2.
Brooklyn Nets:
Τι να το κάνεις άμα παίζεις την δεύτερη καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα ενώ την ίδια ώρα δέχεσαι τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη; Με αυτές τις συνθήκες παίζουν και φέτος οι Nets οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτό το άναρχο μπάσκετ που πλασάρουν τα τελευταία χρόνια. Μόνο που φέτος υπάρχει ο D Angelo Russell, ο οποίος μετράει 21.1 πόντους, 5.3 ασίστ με 44.4 % στα σουτ όπου δοκιμάζει. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να τον δούμε να παίζει μαζί με τον Lin όμως ο απόφοιτος του Harvard στάθηκε άτυχος και φέτος και θα χάσει όλη την σεζόν, καθώς υπέστη ρήξη τένοντα στο δεξί του πόδι. Οι νεοφερμένοι Caroll-Crabbe δίνουν λύσεις στο σκοράρισμα ενώ την μεγαλύτερη έκπληξη αποτελεί ο Hollis-Jefferson ο οποίος έχει διπλασιάσει τα νούμερα του σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το ρεκόρ τους είναι στο 3-6 στο ξεκίνημα της σεζόν και βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ανατολής. Δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο άλλωστε.
Charlotte Hornets:
Μια έτσι μια γιουβέτσι, είναι ένας τίτλος που θα μπορούσε να χαρακτήριζε τους φετινούς Hornets. Έχουν ρεκόρ 5-5 και τους συναντάμε στην μέση της ανατολικής περιφέρειας. Ο Walker είναι και φέτος το πρώτο βιολί ενώ ο Howard έχει δώσει πολύτιμες βοήθειες και αποτελεί αναβάθμιση στην θέση του σέντερ. Ο τραυματισμός του Batum αποτελεί πλήγμα για τις «Σφήκες» και την θέση του καλύπτει ο Jeremy Lamb ο οποίος έχει 17.6 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα και αποτελεί σημείο αναφοράς στα μέχρι τώρα δείγματα των Hornets. O Marvin Williams και φέτος είναι μέτριος ενώ οι μικροτραυματισμοί δεν λένε να αφήσουν σε ησυχία τoν σκληροτράχηλο αμυντικό, Kidd-Gilchrist. Ο Malin Monk θεωρεί την ζωή του Nbaer βαρετή αλλά, πέρα από μια 25άρα που έβαλε κόντρα στους Bucks δεν έχει εντυπωσιάσει. Οι «Σφήκες» είναι η ομάδα που κατεβάζει τα περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ ανά αγώνα (39.2) και ξέρετε καλά ποιος ευθύνεται για αυτό, αλλά πέρυσι είχαν το καλύτερο μέσο όρο στις ελεύθερες βολές (81.5%) έναντι φέτος που έχει πέσει κατακόρυφα στο 68.3% (2ο χειρότερο), τρέξε να κρυφτείς Dwight.
Chicago Bulls:
Οι «Ταύροι» του Σικάγο βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση την φετινή σεζόν μετά τις αποχωρήσεις των Butler, Wade και Rondo, με το rebuild να αποτελεί κάθε άλλο παρά απαραίτητο. Το ξέραμε από την αρχή ότι οι Bulls δεν θα μπορέσουν να σταθούν με αξιώσεις φέτος, και η κατάκτηση μιας θέσης στα χαμηλά κλιμάκια της Ανατολής αποτελεί την μοναδική λύση . Μετρούν μόλις 2 νίκες στα πρώτα 10 παιχνίδια που έχουν δώσει. Μας αρέσει αρκετά ο Markkanen, ο οποίος ήδη θεωρείται το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση και ας διανύει την rookie του σεζόν. Ο 20 χρονος Φιλανδός μετράει 16.3 πόντους μέσο όρο, σουτάρει με 37.9% από τα 7.25 ενώ κατεβάζει και 9 ριμπάουντ μέσο όρο. Πλάι του έχει τους Holiday και Lopez οι οποίοι βοηθούν στο σκοράρισμα, όμως από εκεί και πέρα ακολουθεί το χάος. O Mirotic τις έφαγε από τον συμπαίκτη του, Bobby Portis και είναι εκτός δράσης, ο Valentine κάτι κάνει (10 πόντους) ενώ ο Zipser δείχνει λίγο ξεψαρωμένος σε σχέση με πέρυσι. Ρίξτε μια ματιά και στον David Nwaba, ξεχωρίζει για την αθλητικότητα, δεν είναι σκόρερ. Οι Bulls παίζουν ήδη την χειρότερη επίθεση (91.9 πόντους), για ομαδικότητα και χημεία ας μη μιλήσουμε καλύτερα ενώ τα ποσοστά στα σουτ είναι τραγικά. 37.9% στα FG και 43.7% στα δίποντα.
Cleveland Cavaliers:
Αλλιώς τους περιμέναμε αλλιώς μας συστήθηκαν για φέτος. Οι ιππότες του Ohio μετά το δυναμικό ξεκίνημα με 2-2 νίκες επί των Celtics-Bucks, έχουν πάρει την κάτω βόλτα. Η άμυνα τους δεν βλέπεται (113.4 πόντους ανά αγώνα παθητικό), ο Lue φαίνεται να μην ξέρει που να βάλει τον καθένα καθώς αλλάζει συνεχώς το αρχικό line up και τα σενάρια περί αποχώρησης του έχουν αρχίσει να φουντώνουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Το ζήτημα είναι ότι έχουν ηττηθεί από μέτριες ομάδες (Ηawks, Nets, Knicks) ενώ μεταξύ άλλων, ο Thomspon χτύπησε στην γάμπα και θα επιστρέψει τον Δεκέμβριο. Ο J.R Smith δυσανασχέτησε στο ξεκίνημα της σεζόν που ο προπονητής του δεν τον χρησιμοποιούσε στο αρχικό σχήμα, τελικά του ξανά έδωσε φανέλα βασικού αλλά τα νούμερα του είναι τραγικά (5.4 πόντους, 23.4% στα τρίποντα). Ο Wade παίρνει λιγότερο χρόνο συμμετοχής και τα νούμερα του είναι καλύτερα σε σχέση με αυτά του J.R (9 πόντους, 44.8% στα δίποντα). Love- Rose είναι τα μόνα στηρίγματα του Lebron ο οποίος κέρασε 57 πόντους τους Wizards ενώ ο ίδιος δεν ανησυχεί για την μέχρι τώρα κακή πορεία της ομάδας. Είναι νωρίς ακόμα, υποστηρίζει ο ηγέτης των Cavaliers.
Detroit Pistons:
Τα «πιστόνια» αποτελούν σίγουρα μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Η ομάδα του Van Gundy έχει ρεκόρ 7-3, έχοντας κερδίσει ήδη εκτός έδρας τους Warriors- Clippers και εντός τους Timberwolves. Οι περισσότερες επιθέσεις και φέτος περνούν από τα χέρια του Tobias Harris (19.7 πόντους), ο Bradley δείχνει να έχει προσαρμοστεί στην νέα του ομάδα ενώ ο Reggie Jackson δείχνει να ξανά βρίσκει τα πατήματα του. Επίσης οι Pistons κερδίζουν 50.7 πόντους ανά αγώνα από τους ρολίστες Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν στο ίδιο τροπάριο καθώς και πέρυσι είχαν ξεκινήσει δυναμικά και στην συνέχεια απογοήτευσαν.
Indiana Pacers:
Paul George μπορεί να μην έχει φέτος το μενού, έχει όμως Victor Oladipo. Ο τοπικός ήρωας των Pacers εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις τους έως τώρα και δείχνει αρκετά ώριμος στο να κουβαλήσει στις πλάτες του την ομάδα των Pacers. Ο πρώην άσσος των Thunder σκοράρει κατά ριπάς φέτος, με 23.8 πόντους μέσο όρο. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι βασικοί της Indiana φέτος έχουν μέσο όρο πάνω από τους 10 πόντους, ενώ αυτός όπου έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τον δικό του τρόπο είναι ο Domantas Sabonis. Ο Myles Turner έλειψε στα πρώτα παιχνίδια, με τον Λιθουανό σέντερ να παίρνει φανέλα βασικού και να δικαιώνει τον προπονητή του Nate McMillan, o οποίος τον χρησιμοποίησε σαν σέντερ. Ο Sabonis έχει μέχρι στιγμής double double μέσους όρους, με 13.5 πόντους και 10.3 ριμπάουντ. Οι Pacers ξεχωρίζουν για το γρήγορο μπάσκετ που υποστηρίζουν φέτος σε επιθέσεις ανοικτού γηπέδου, χάρης στην παρουσία των Collison- Oladipo στις θέσεις των γκαρντ. H απουσία του George έκανε πολλούς να αναρωτηθούν για το πως θα παρουσιαστούν επιθετικά φέτος οι Pacers. Το γεγονός ότι για την ώρα πετυχαίνουν 110.4 πόντους ανά αγώνα (4ο καλύτερο) λέει πολλά.
Miami Heat:
Στο Miami θέλουν να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν πέρυσι στα μέσα της σεζόν. Το εντυπωσιακό 30-11 δεν κατάφερε να τους δώσει μια θέση στα playoffs και έτσι από την μεριά τους φέτος οι Heat θα ζητήσουν εκδίκηση. Επιθετικά είναι μέτριοι έως κάκιστοι με 103.6 πόντους μέσο όρο, στο αμυντικό κομμάτι όμως τα πηγαίνουν περίφημα. Ο Spoelstra έχει δικά του παιδιά-νιάτα που βγάζουν τρομερή ενέργεια μέσα στο παρκέ, τους έχει περάσει την φιλοσοφία του, το ζήτημα όμως είναι να προχωρήσουν παρακάτω. Η τριάδα Dragic-Waiters-Whiteshide ξεχωρίζει και φέτος, ο James Johnson δείχνει άλλος άνθρωπος από την ημέρα που ήρθε στην Φλόριντα ενώ οι Tyler Johnson και Kelly Olynyk αποτελούν ιδανικές λύσεις μέσω του πάγκο. Το ρεκόρ των Heat είναι στο 4-5 για την ώρα, έχοντας ηττηθεί από Celtics- Spurs και Magic ενώ ξεχώρισε το διπλό που πήραν μέσα στο L.A έναντι των Clippers.
Milwauckee Bucks:
Ένας Γιάννης δεν φτάνει και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις εμφανίσεις του Έλληνα, φόργουορντ σε συνδυασμό με το ρεκόρ της ομάδας. Ο 23χρονος all-star είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 31 πόντους μέσο όρο οπότε δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Ο Parker ως γνωστόν είναι εκτός δράσης, ο Middleton βάζει σχεδόν 20 πόντους ανά αγώνα και ο Brodgon συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι και αποτελεί έναν από τους καλύτερους sophomores για φέτος. Ο Snell δίνει 10 πόντους ανά αγώνα όμως αυτοί δεν αρκούν και από εκεί και πέρα κανείς δεν ξεπερνάει το φράγμα των 10 πόντων. Εν ολίγοις, ο Γιάννης δεν έχει τα κατάλληλα στηρίγματα δίπλα του και έτσι οι Bucks βρίσκονται στην 10η θέση με ρεκόρ 4-5. Επιθετικά είναι μέτριοι, η έλλειψη καθαρόαιμου σέντερ αποτελεί τεράστιο πρόβλημα όμως τα «ελάφια» σουτάρουν καλύτερα σε σχέση με πέρυσι τόσο από την γραμμή του τριπόντου όσο και στα σουτ γενικότερα.
New York Knicks:
Στην αντίστοιχη φάση με τον Γιάννη βρίσκεται και ο Kristaps Porzingis, ο οποίος στην τρίτη του σεζόν στην λίγκα βγάζει μάτια. Μετά τον «Greek Freak» είναι ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος με 30.2 πόντους. Ποιος να το έλεγε ότι οι δύο πρώτες θέσεις στον πίνακα των σκόρερ θα ανήκαν σε Ευρωπαίους έστω και στο ξεκίνημα της σεζόν. Οι Knicks μετά το πολύ κακό ξεκίνημα (0-3), έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης καθώς μετρούν 5 νίκες σε 6 αγώνες. Η απώλεια του « Melo» έχει ξεχαστεί ήδη και πλέον στην Νέα Υόρκη υπάρχει νέος ηγέτης, ένας τρελός τρελός Λετονός. Ο Hardaway αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη απειλή με 16.2 πόντους ενώ άλλους 13.6 συμπληρώνει ο νεοαποκτηθείς, Enes Kanter. Η έλλειψη ενός καλού point guard είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα του Μεγάλου Μήλου, η οποία παραδόξως παίζει καλή άμυνα, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς δέχεται 104.9 πόντους ανά αγώνα. Για να δούμε μέχρι που μπορεί να τους φτάσει ο Porzingis, αυτή την στιγμή οι Νεουορκέζοι βρίσκονται στην 6η θέση με ρεκόρ 5-4.
Orlando Magic:
Η αλήθεια είναι πως τόσο καλή εικόνα από τους Magic φέτος δεν περιμέναμε. Στο Orlando δείχνει να υπάρχει σοβαρότητα, με το σύνολο του Frank Vogel να αποδίδει πολύ όμορφο μπάσκετ μέσα στο παρκέ. Το ρεκόρ των Magic είναι 6-4, παίζουν την 7η καλύτερη επίθεση με 109 πόντους μέσο όρο, σουτάρουν με το εντυπωσιακό 40% πίσω από τα 7.25 ενώ το γεγονός ότι μοιράζουν 24.3 τελικές πάσες ανά αγώνα είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο της νέας νοοτροπίας που ακολουθούν στο Orlando. O Gordon δεν στέλνει πια τούβλα από το τρίποντο, ο Fournier είναι η σταθερή αξία και φέτος με 20.3 πόντους , ο Vucevic σαν να έχει ξυπνήσει λίγο ενώ η προσθήκη του Simmons έχει βοηθήσει σε αρκετούς τομείς του παιχνιδιού των Magic. Περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσουν έτσι και μέχρι που μπορούν να φτάσουν την φετινή σεζόν. Απέχουν και 6 χρόνια από την postseason....
Philadelphia Sixers:
Οι Sixers είναι από τις ομάδες που αξίζει να παρακολουθήσεις φέτος. Στην Philadelphia φαίνεται ότι βρήκαν στο πρόσωπο του Ben Simmons τον ηγέτη που έψαχναν τόσο καιρό. Ο Αυστραλός φόργουορντ αποτελεί πολυεργαλείο για τον Brett Brown. Σκοράρει 18 πόντους, κατεβάζει 9.8 ριμπάουντ και μοιράζει 8.2 ασίστ μέσο όρο ανά αγώνα. Έχει πετύχει ήδη δύο triple double και όλα αυτά στην rookie του σεζόν. Κάτι ήξεραν εκεί στην Philadelphia που έκαναν υπομονή ένα χρόνο. Στην συνέχεια, ο Embiid δείχνει υγιής, παίζει περισσότερο σε σχέση με πέρυσι έχοντας double double μέσο όρο με 20.5 πόντους και 10.1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Δεν είναι μόνοι τους όμως. Ο Redick κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από πολλούς, να βγαίνει από τα screen και να πυροβολεί πίσω από την γραμμή του τριπόντου με 15 πόντους (43.5%). Στα χνάρια του έμπειρου shooting guard βρίσκεται και ο Convington, ο οποίος σε κάθε ματς κάνει αθόρυβα την δουλειά του (έχει 15.4 πόντους, 5 ριμπάουντ) και αγγίζει το 50% στα σουτ που επιχειρεί πίσω από το τρίποντο. Πάντως η απουσία του Fultz δείχνει να έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους Sixers οι οποίοι βρίσκονται στην ζώνη των playoffs με ρεκόρ 5-4. Μήπως ήρθε η ώρα μετά από 6 χρόνια να τους δούμε στην postseason?
Toronto Raptors:
Στο Toronto αποφάσισαν και φέτος να πορευτούν με τους Lowry-Derozan- Ibaka και με την ελπίδα ότι ο Valanciunas θα κάνει την δικιά του υπέρβαση. Στο ξεκίνημα της χρονιάς πάντως, μόνο ο Derozan δείχνει σταθερός σε απόδοση έχοντας 23.9 πόντους και φυσικά τιμωρεί συνεχώς με σουτ από μέση απόσταση (50% στα δίποντα). Ο Lowry σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τον παίκτη που ξέρουμε έχοντας 11.9 πόντους με 6.6 ασίστ μέσο όρο ενώ ο Serge δεν μπορεί να ηγηθεί στο σκοράρισμα, αυτό είναι δεδομένο. Όσο αφορά τώρα τον Λιθουανό σέντερ, o J-V αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στον αριστερό του αστράγαλο και απουσίασε σε τέσσερα ματς. Τα νούμερα του πάντως στα υπόλοιπα παιχνίδια είναι απογοητευτικά (9.6 πόντους, 7 ριμπάουντ). Μόνος του ο Derozan δεν αρκεί και σε περίπτωση όπου οι υπόλοιποι δεν τον βοηθήσουν, οι Raptors θα έχουν μπελάδες φέτος. Τέλος, δεν γίνεται να σουτάρεις με 30.5% από την γραμμή του τριπόντου.
Washington Wizards:
Οι «Μάγοι» της πρωτεύουσας αναμένεται και φέτος να είναι από τους βασικούς contenders της Ανατολής. Το σύνολο του Brooks είναι δεμένο, χημεία υπάρχει, το δίδυμο Wall-Beal είναι φωτιά ενώ ο Otto Porter τους πλαισιώνει επάξια, με τον 24χρονο φόργουορντ να παίρνει περισσότερες ευκαιρίες φέτος. Ο Morris επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ο Gortat όσο είναι ο Wall στο παρκέ παίζει καλά ενώ ο Oubre αποτελεί τον παίκτη κλειδί. Το ρεκόρ τους πάντως δεν εντυπωσιάζει (5-4) ενώ οι ήττες από Suns- Lakers προβλημάτισαν αρκετά. Δεδομένου της κάκιστης πορείας των Cavaliers στο ξεκίνημα, οι Wizards έχουν την ευκαιρία να πιάσουν να κοντράρουν τους Celtics στην κορυφή της Ανατολής. Όλα αυτά θα τα μάθουμε στην πορεία.
COMMENTS