29 πόντοι, 10 ασίστ, 9 ριμπάουντ και 42 PIR. Ποιες λέξεις μπορούν να περιγράψουν την χθεσινή εμφάνιση του Νικ;;;
Τώρα μπορούμε να θέσουμε την κουβέντα σε νέες βάσεις. Το διπλό του Παναθηναϊκού στην Τουρκία απέναντι στην Εφές τον έβγαλε από μια 8άδα αγώνων με 5 εκτός έδρας και 3 εντός, έχοντας θετικό πρόσημο (5-3) και τώρα ακολουθεί ακόμα μια 5άδα αγώνων με 4 εντός (9η αγων. Ρεάλ, 10η αγων. Μάλαγα, 12η αγων. Αρμάνι, 13η αγων. Μακάμπι) και μόλις 1 εκτός (11η αγων. Ζαλγκίρις). Το αρχικό δύσκολο πρόγραμμα των πρασίνων υποδέχεται ένα βατό και ικανό πρόγραμμα για να τον τοποθετήσει στις ψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Το χθεσινό διπλό στην Εφές ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύ καλής εβδομάδας για το τριφύλλι. Με σερβιτόρο τον απολαυστικό Νικ Καλάθη.
Και τι σερβιτόρος ο Νικ. Ξεκίνησε με ένα απλό double double απέναντι στην Κίμκι (που μάλλον περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος χάνοντας στην έδρα της και από την Μακάμπι) με 11 πόντους και 11 ασίστ και ολοκλήρωσε την εβδομάδα με μία καθηλωτική εμφάνιση, κάνοντας όσους έλεγαν ότι δεν μπορεί να σουτάρει, δεν βάζει τρίποντα και βολές, δεν αξίζει τα 2 εκατομμύρια, να παραληρούν και να τον αποθεώνουν βάζοντας στο τραπέζι μέχρι και προτάσεις 2.5 και 3 εκατομμυρίων για την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει το καλοκαίρι. Βρε έχει ο καιρός γυρίσματα που θα έλεγε και ο Διογένης Παπαδόπουλος με στίχους..
Ο Καλάθης λοιπόν πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της συνολικής του καριέρας με 29 πόντους 10 ασίστ, 9 ριμπάουντ 1 κλέψιμο και μόλις 2 λάθη σε 36 λεπτά, εκτοξεύοντας τον δείκτη αξιολόγησης στο 42. PIR που φέτος ως ώρας είναι το υψηλότερο σε όλη την διοργάνωση (41 είχε κάνει ο Τζάκσον της Μακάμπι όπως επίσης και ο Ντόνσιτς της Ρεάλ). Είναι η πρώτη ίσως φορά που δεν μπορούν να θεωρηθούν υπερβολές κλισέ όπως one man show, ή μια ομάδα μόνος του.
Ας τα δούμε καταρχήν ένα ένα. Στο ημίχρονο ο Νικ πήγε στα αποδυτήρια έχοντας 10 πόντους, 6 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Επίδοση που τον έβαζε σε ράγες για ένα μοναδικό triple double (θα γινόταν ο δεύτερος στην ιστορία της Ευρωλίγκας μετά τον Βούισιτς). Στο δεύτερο ημίχρονο άφησε κατά μέρος την οργάνωση και έπιασε την εκτέλεση. Με συνεχόμενα coast to coast, με σουτ από μέση/μακρινή απόσταση, με τρίποντα και με βολές έβαλε 19 πόντους σε 20 λεπτά. Προφανώς και χάρισε μερικές ακόμα όμορφες στιγμές με τις 4 ακόμα ασίστ που μοίρασε, προφανώς συνέχισε να συμμετέχει στην εξασφάλιση του ριμπάουντ. Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Νικ μόνο αμυνόταν λυσσαλέα και βομβάρδιζε ασταμάτητα τα καλάθια της Εφές. Και τις άμυνές του έβγαλε και στον αιφνιδιασμό έτρεξε και τις βολές έβαλε και τα τρίποντα έβαλε. Είχε ξεκάθαρο πρόγραμμα ο Νικ.
Στην τελευταία περίοδο ο Καλάθης ήταν απολαυστικός. Έβαλε 13 πόντους σε ένα σημείο του αγώνα όπου η Εφές είχε ξεκάθαρο αγωνιστικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα αφού ήταν μπροστά με 69-62 χάρη στο 9-0 σερί που έκανε από την αρχή του δεκαλέπτου και για τα πρώτα 3 λεπτά της περιόδου. Τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του Έλληνα γκαρντ αφού με εξαίρεση το τρίποντο του πολύ καλού χθες Νίκου Παππά, τα υπόλοιπα σουτ των Ρίβερς και Παππά βρήκαν στεφάνι. Η Εφές διατηρούσε προβάδισμα 2-4 πόντους και ο Καλάθης πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Κέρδισε αντιαθλητικό (έλεος που χρειάζεται το instant replay για τέτοιο φάουλ) έβαλε 1/2 βολές και στην επαναφορά έβαλε τρίποντο για να περάσει μπροστά ο Παναθηναϊκός. Οι Τούρκοι προσπέρασαν και πάλι με τρίποντο του Σιμόν (77-75), ο Νικ ισοφάρισε με μακρινό σουτ και ο Μακκόλουμ με 2 βολές έκανε το 79-77. Ο Ρίβερς με προσωπική ενέργεια ισοφάρισε και ο Ντάνστον με το δεύτερο εκτελεσμένο του τρίποντο στον αγώνα (!!!!!!) κόντεψε να αφήσει ξερούς τους πάντες στο γήπεδο και στους καναπέδες της Ελλάδας, ωστόσο αστόχησε. Ο Καλάθης με τεράστια αυτοπεποίθηση πέτυχε τρίποντο από τα 8 μέτρα για το 79-82, o Ντάνστον με κοντινό καλάθι μείωσε στον πόντο και τα τελευταία 33 δευτερόλεπτα θύμισαν Μπασκόνια. Ο Καλάθης πήρε πάνω του την προσπάθεια για καλάθι όμως αστόχησε, η Εφές είχε 8 δεύτερα για εκδήλωση επίθεσης, την οποία πήρε ο Μακκόλουμ, όμως έπεσε στον τοίχο Γκιστ, που τον κέρασε μια μεγαλοπρεπέστατη άμυνα που κατέληξε σε τάπα και ο Παναθηναϊκός πήρε το τεράστιας σημασίας διπλό. Δεύτερη συνεχόμενη εκτός έδρας νίκη για τους πράσινους που πλέον βρίσκονται στο 5-3.
Επίθεση για φίλημα, αμυντική τρύπα ο Γκάμπριελ
Ομολογώ πως η εξέλιξη του αγώνα δεν ήταν η ιδανική. Η επιθετική φόρα των πράσινων από τον αγώνα με την Κίμκι, ήταν εξαιρετική σκοράρωντας 48 πόντους στο ημίχρονο. Ωστόσο η άμυνα ήταν αυτό που πρόσεχα την περισσότερη ώρα αφού όταν έχεις καεί από τον χυλό φυσάς και το γιαούρτι. Στα πρώτα 20 λεπτά οι αμυντικές επιδόσεις του Παναθηναϊκού δεν ήταν καλές. Τα γρήγορα γκαρντ της Εφές δημιουργούσαν ανισορροπίες με αποτέλεσμα να μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλά με τους ψηλούς. Το δίδυμο των Στίματς-Ντάνστον έκανε πολύ μεγάλη ζημιά αφού και οι δύο τους άλλαζαν ταχύτατα την μπάλα και τις περισσότερες φορές κατέληγαν στο να σκοράρουν. Το πρόβλημα διογκώθηκε με την είσοδο του Μότουμ (που αποδεικνύει πόσο χρήσιμος παίκτης είναι), ο οποίος άλλαξε το στυλ επίθεσης της Εφές και μετέφερε το παιχνίδι των ψηλών και έξω από το ζωγραφιστό. Ο Αυστραλός forward βέβαια βρήκε και τα έκανε αφού συνέπεσε στο μαρκάρισμα με τον Γκάμπριελ, ο οποίος χανόταν στις περιστροφές και δεν προλάβαινε να τον μαρκάρει.
Ο ΚG ήταν η μεγάλη αμυντική τρύπα για τον Πασκουάλ. Βέβαια βρέθηκε στο παρκέ παράλληλα με αρκετές αλλαγές που έκανε ο Ισπανός τεχνικός και συνολικά η ομάδα απώλεσε την διαφορά των 10 πόντων. Ωστόσο ο Γκάμπριελ όποιον και αν μάρκαρε, έφαγε κάθε προσπάθεια που εκτέλεσε ο αντίπαλος. Ο Μότουμ είχε βρει ρυθμό και γρήγορα γρήγορα είχε φτάσει τους 9 πόντους, ο Μακκόλουμ μπροστά του πέτυχε τρίποντο και για αυτό γρήγορα γρήγορα τραβήχτηκε στον πάγκο. Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα έσφιξε, έφαγε λιγότερους πόντους ειδικά στην τρίτη περίοδο, ωστόσο στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν ξαναμπήκε ο Γκάμπριελ η Εφές έτρεξε σερί 9-0 και πέρασε μπροστά με 7. Ο Αμερικάνος forward επέστρεψε στις πολύ μέτριες έως κακές εμφανίσεις γεγονός που και πάλι προβληματίζει. Όταν είναι εξαίρεση ο καλός αγώνας και κανόνας οι κακές εμφανίσεις, μάλλον δεν θα πρέπει να νοιώθει και ιδιαίτερα ασφαλής.
Με εξαίρεση λοιπόν τον KG οι υπόλοιποι παίκτες τα πήγαν εξαιρετικά στην άμυνα. Τα πυραυλοκίνητα γκαρντ της Εφές είχαν μπροστά τους τον Καλάθη ενώ στις αλλαγές έπεφταν πάνω στον Γκιστ και τον Αντετοκούνμπο. Ο Θανάσης σε έναν ακόμα αγώνα είναι καθοριστικός στην άμυνα με την ενέργεια που βγάζει να βραχυκυκλώνει τους αντιπάλους του. Είναι παίκτης ειδικών καταστάσεων και πρέπει να ξεκινάει πάντα στην βασική 5άδα. Ο Πασκουάλ δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη των προηγούμενων αγώνων και χαίρομαι που προσαρμόζεται και δεν φοβάται να παρεδεχτεί τα λάθη του. Ο Γκιστ (ίσως να άργησε να μπει στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα) επίσης έδωσε το κάτι παραπάνω στην άμυνα με highlight το block στον Μακόλουμ στο τέλος. Το έχω αναφέρει ξανά. Όταν κάτι δεν πάει καλά την ενέργεια για καλύτερη απόδοση θα την βρεις από την άμυνά σου. Στους προηγούμενους αγώνες ο Παναθηναϊκός ήταν κακός αμυντικά και προσπαθούσε να κερδίσει μέσω της επίθεσης που όμως δεν είχε ρυθμό. Ο Πασκουάλ έριξε βάρος στην άμυνα, η ομάδα σκλήρυνε και έβγαλε και την επιθετική της ποιότητα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς την χημεία που τόσο επιζητά η ομάδα.
Παρέμβαση Πρώτη
Ειδική μνεία στον Νίκο Παππά και στον φίλο μου τον Νίκο Αρβ. που μου έστελνε μηνύματα κατά την διάρκεια του αγώνα και μου έλεγε για ευνουχισμό του Παππά. Καταρχήν να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στον αγώνα με την Κίμκι ο Ντένμον ήταν εντυπωσιακός. Έβαλε 24 πόντους και προφανώς στον αγώνα με την Εφές έπρεπε να εξαργυρώσει την προηγούμενη καλή του εμφάνιση, ακόμα και αν έτρωγε χρόνο και από τον Καλάθη. Ο Παππάς μπήκε στο ματς σαν τέταρτη επιλογή στα γκαρντ και όπως σε κάθε τέτοια συγκυρία φάνηκε να είναι εκτός κλίματος. Στο κλείσιμο του αγώνα, την ώρα που η μπάλα καίει, ο Πασκουάλ τον εμπιστεύτηκε και τον δικαίωσε με αμυνάρες. Ο Νίκος είναι παίκτης ψυχολογίας ξεκάθαρα. Θέλει να βρίσκεται στο παρκέ σε κρίσιμα σημεία για να πάρει την ομάδα στην πλάτη του. Έχει ξεκάθαρα στόφα ηγέτη. Ωστόσο πρέπει να αποκτήσει σταθερότητα. Έχει πάψει να αποτελεί φθορά για την ομάδα αφού όταν παίζει πλέον έχει πάντα θετικό πρόσημο. Αλλά η σταθερότητα που πρέπει να βρει θεωρώ πως έχει να κάνει με την ψυχολογία του. Να δείχνει την ίδια διάθεση που έδειξε στο τέλος, σε όλη την διάρκεια του αγώνα. Να μπαίνει στο κλίμα απευθείας. Τα βήματα που έχει κάνει με τον Πασκουάλ είναι τεράστια. Ένα ακόμα πρέπει να κάνει ώστε να τον εμπιστεύεται με κλειστά τα μάτια.
Χημείας το ανάγνωσμα.
Επιθετικά η ομάδα πήγε εξαιρετικά. Έχουμε παρατηρήσει τι συμβαίνει από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και έπειτα; Υπάρχει μια πιο ομαλή και φυσιολογική ροή στην εκτέλεση των επιθέσεων. Αυτό φυσικά μπορεί να εξηγηθεί και από την καλή παρουσία του Νικ Καλάθη στα τελευταία ματς, αλλά φυσικά και από την χημεία που αρχίζει να βγαίνει μέσα στο παρκέ. Οι συνεργασίες πλέον είναι περισσότερες, οι παίκτες έχουν αρχίσει να αυτοματοποιούν τις κινήσεις τους και το αποτέλεσμα είναι πολλά ελεύθερα σουτ (δεν είναι κακό το τρίποντο ειδικά όταν είναι ελεύθερο. Το ότι κάποιοι λένε άν δεν μπουν τα τρίποντα δεν έχει παιχνίδι ο ΠΑΟ, δεν είναι μπασκετική ανάλυση, εκτός και αν το τρίποντο δεν παίζει ρόλο στο μπάσκετ). Αυτό όμως που ξεκάθαρα δείχνει την ανάπτυξη της χημείας και των αυτοματισμών είναι τα πολλά καρφώματα που κάνει το τριφύλλι στους τελευταίους αγώνες. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά όταν έχεις στο παρκέ Γκιστ και Αντετοκούνμπο που παίζουν κατά βάση above the rim τότε η αξιοποίησή τους πρέπει να είναι εκεί. Συγχωρέστε με αλλά δεν έχω χρόνο να δω ξανά φάση φάση τον αγώνα και να καταγράψω πόσες φορές κάρφωσαν οι δύο τους το καλάθι της Εφές. Ωστόσο το point είναι ότι όταν δεν υπάρχει προσωπική ενέργεια, αλλά συνεργασία που καταλήγει σε κάρφωμα τότε σημαίνει πως αρχίζουν οι αυτοματισμοί να βγαίνουν.
Η χθεσινή αναμέτρηση πάντως θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο εύκολη αν υπήρχε ένα ακόμα γκαρντ να βγει μπροστά. Λεκαβίτσιους, Ρίβερς και Ντένμον επιθετικά δεν πήγαν καλά. Ο Λιθουανός δεν πέτυχε κάποιο πόντο, ο Ντένμον έβαλε 2 με 1/4 σουτ και ο Ρίβερς έμεινε χαμηλά στους 5, με το δίποντο βέβαια στην 4η περίοδο να είναι καθοριστικό. Ακόμα και ο Παππάς δεν πήρε τις επιθετικές πρωτοβουλίες και έμεινε στους 3 πόντους. Συνολικά τα 4 γκαρντ της ομάδας πέτυχαν μαζί 10 πόντους, μια ισχνή συγκομιδή η οποία γίνεται 14 πόντοι αν προσθέσουμε και αυτούς του Λοτζέσκι. Πιθανά η τεράστια εμφάνιση του Νικ να τους επισκίασε, όμως η αλήθεια είναι πως πάντα χρειάζεται μια έξτρα βοήθεια ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται σε δαιμονιώδη φάση μέσα στο ματς.
Παρέμβαση Δεύτερη
Ακόμα μια ειδική μνεία στον Ίαν Βουγιούκα. Τώρα φίλε Νίκο Αρβ. θα σε μνημονεύσω για καλό. Το μήνυμα που μου έστειλε έλεγε για λατρεία Ίαν. Όλοι λατρεύουμε Ίαν. Χτες έπαιξε μόλις 11 λεπτά. Σκόραρε 9 πόντους με 4/4 δίποντα και 1/1 βολές και μάζεψε 3 ριμπάουντ και συντελεστή PIR 10. Αξιολογότατος. Θα το πω ξανά και ξανά. Ο Βουγιούκας είναι παίκτης ιδανικός για αυτό το ρόστερ. Είναι παίκτης οικονομίας. Χτες πήρε 4 προσπάθειες και έβαλε 9 πόντους. Έριξε το ξύλο του, έκανε τα φάουλ που έπρεπε να κάνει. Παίκτης οικονομικός (και αγωνιστικά και χρηματικά) παίκτης που θα δώσει το 100% από το όσο ταλέντο έχει, παίκτης που θα είναι πάντα χρήσιμος. Που δεν θέλει 10 προσπάθειες για να βάλει 9 πόντους. Απέναντι στους ψηλούς της Εφές τα πήγε εξαιρετικά, έσπρωξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Στίματς και τον Ντάνστον και γενικά ήταν ένα από τα κλειδιά της νίκης. Χρήσιμος όσο δεν πάει.
Θα κλείσω με τον Καλάθη. Τα νούμερα που έγραψε χτες θα μνημονεύονται για χρόνια. Η εμφάνιση που πραγματοποίησε ήταν βγαλμένη από τα πιο υγρά πράσινα όνειρα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως η μεγαλύτερη αξιολόγηση του Δημήτρη Διαμαντίδη στην Ευρωλίγκα ήταν το 34! Για να μην παρεξηγηθώ δεν συγκρίνω τους δύο παίκτες. Απλά αναφέρω ως παράδειγμα την καλύτερη αξιολόγηση του Διαμαντίδη ώστε να κατανοήσουμε τι εμφάνιση έκανε χτες ο Νικ. Όπως έγραψε και στο facebook ο John Eternity ο Καλάθης έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ευρωλίγκας που γράφει 29+πόντους, 10+ασίστ και 9+ριμπάουντ. Τεράστιο επίτευγμα και τεράστια απάντηση σε όσους έχουν προλάβει τόσα χρόνια να ρίξουν τόνους φαρμάκι. Επειδή ήμουν περίεργος για το αν κάποιος άλλος παίκτης του ΠΑΟ έχει φτάσει τον δείκτη αξιολόγησης τόσο ψηλά, κοίταξα τα στατιστικά της Ευρωλίγκας. Και το αποτέλεσμα ήταν ότι μόνο ο Λάκοβιτς έχει γράψει μεγαλύτερο σκορ. Την περίοδο 2003-2004 στη ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπενετόν στην Ιταλία με 113-101.
Ενώ από Έλληνες παίκτες καλύτερη αξιολόγηση έχουν πετύχει ο Γιάννης Μπουρούσης με την φανέλα της Μπασκόνια απέναντι στον Ολυμπιακό την περίοδο 2015-2016, ο Δήμος Ντικούδης την περίοδο 2000-2001 με την ΑΕΚ απέναντι στην Τσιμπόνα και ο ομογενής Βλάντιμιρ Στεργίου παίκτης της Άλμπα την περίοδο 2003-2004 απέναντι στην Παμέσα Βαλένθια.


Οπότε μάλλον πρέπει σιγά σιγά να αναλογιστούμε πόσο μαγική ήταν η εμφάνιση του Νικ Καλάθη απέναντι στην Εφές. Εμφάνιση που τον κάνει ξεκάθαρο ηγέτη και αρχηγό της ομάδας. Well Done Nick.
Τα δύσκολα πέρασαν και τώρα ακολουθεί ένα σχετικά βατό πρόγραμμα. Η Ρεάλ βέβαια μόνο βατή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βέβαια, όμως στο ΟΑΚΑ όλα είναι πιο εύκολα για το τριφύλλι. Τα επόμενα παιχνίδια θα δείξουν που πρέπει να στοχεύει η φετινή ομάδα στην διοργάνωση. Το σημαντικότερο όλων είναι η διατήρηση της έδρας και με 4 από τους 5 επόμενους αγώνες να γίνονται στο Μαρούσι δεν είναι απίθανο οι παίκτες του Πασκουάλ να διευρύνουν το σερί των 3 συνεχόμενων νικών που έχουν ήδη (ΟΣΦΠ, Κίμκι, Εφές). Το ζητούμενο είναι η ομάδα να εμφανίσει την ίδια ενέργεια, να επιβάλει τον δικό της ρυθμό και να βρίσκει συνεχώς πρωταγωνιστές. Άλλωστε στα τελευταία παιχνίδια όλο κάποιος διαφορετικός παίκτη βγαίνει μπροστά. Σταθερά ο Καλάθης και ο Γκιστ, μία ο Λεκαβίτσιους, μία ο Ρίβερς, 2 ο Παππάς. Ο Ισπανός προπονητής πρέπει να στοχεύσει την ακόμα καλύτερη λειτουργία της επίθεσης αφού οι νίκες του δίνουν αυτό το αβαντάζ ώστε να χτίσει περισσότερους αυτοματισμούς και χημεία χωρίς πλέον γκρίνια.
ΥΓ: Sorry που «κλέβω» τον τίτλο της Πράσινης αλλά μόνο αυτή η λέξη μου έρχεται από χτες το βράδυ στο μυαλό. Ο Νικ χτες ήταν απλά... εξωγήινος.
COMMENTS