Άσχημο ποιοτικά παιχνίδι με τον Άρη να επιβάλει αργό τέμπο αλλά τον Ολυμπιακό να ξεσπάει στο τέλος με συνεχόμενα τρίποντα.
Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Άρη να θέλει να δείξει πως το -25 της περασμένης Κυριακής δεν αντικατοπτρίζει την διαφορά δυναμικότητας των δύο συνόλων και με πολύ δουλειά αμυντικά, κυρίως στα ποσταρίσματα των Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, να κρατάει αλώβητη την άμυνά του για περισσότερα από τρία λεπτά. Επιθετικά, ο Φλιώνης, ο οποίος εξελίσσεται σε σημαντικό γρανάζι στην μηχανή του Δράκου, αλλά και ο Μπελ, ο οποίος αποτελεί ίσως τον πλέον αξιόπιστο αμυντικά γκαρντ του Άρη, έψαξαν τον Μπένσον. Το να μπει ο Αμερικάνος σέντερ στο κλίμα του αγώνα από νωρίς ήταν στοίχημα, διότι ο πρώην άσος των Skyforce είναι επιθετικό βαρόμετρο για τους κιτρίνους, οι οποίοι προηγήθηκαν με 4-0. Ο Ολυμπιακός ωστόσο κατάφερε να βρει λύσεις κυρίως χτυπώντας στα αργά πόδια του Μπένσον και στην γρήγορη απόσυρση του Βασιλόπουλο στον πάγκο. Επιθετικά, και οι δύο ομάδες αντιμετώπισαν προβλήματα, καθώς ήταν στατικές, με τον Άρη, ο οποίος υπολείπεται και σε ταλέντο να μην καταφέρνει να βγάλει συνεργασίες για ελεύθερα σουτ. Οι αλλαγές των Αθηναίου και Βον, οι οποίοι αγωνίστηκαν και μαζί στην backcourt μετά το δεύτερο φάουλ του Φλιώνη, δεν βοήθησαν καθόλου οργανωτικά και εκτελεστικά, με τους Πειραιώτες να χτίζουν ένα μινι προβάδισμα προς το τέλος της περιόδου, 8-14.
Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί σταθερά ένα προβάδισμα και τον Άρη να προσπαθεί να κλείσει την ψαλίδα. Οι κόκκινοι βρήκαν κάποιες λύσεις κυρίως μέσα από το ζωγραφιστό αλλά και από την κορυφή της ρακέτας, με Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν, ωστόσο ο δεύτερος αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα αμυντικά. Οι κίτρινοι έβγαλαν ενέργεια και ο Γιαννάκης επέλεξε το συνεχόμενο φρεσκάρισμα της πεντάδας, ώστε να πιέσει τον Ολυμπιακό και να προσπεράσει. Λογάριασε όμως χωρίς το διαιτητικό τρίο, το οποίο τα έκανε μαντάρα κυρίως στην δεύτερη περίοδο, δείχνοντας διαφορετική ευαισθησία στις επαφές των δύο ομάδων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μετά από 3-4 εντελώς λάθος αποφάσεις, ήταν το αμυντικό φάουλ που δόθηκε στον Μπένσον στο ποστάρισμα του Μιλουτίνοφ και οι κερδισμένες βολές του Σέρβου, την ώρα που η κερκίδα αποδοκίμασε στην αρχή με φωνές και έπειτα με ειρωνικό χειροκρότημα. Βέβαια το παιχνίδι είχε δεκάδες παρόμοιες φάσεις και από τις δύο πλευρές, ωστόσο τιμωρήθηκε μόνο η συγκεκριμένη άμυνα. Επιθετικά ο Άρης ήταν και πάλι στατικός, ωστόσο η βελτίωση του Κουάμε Βον ανέβασε κάπως την απόδοση όλης της ομάδας, με τους γηπεδούχους να μειώνουν στο σουτ, 22-25, πριν το δύσκολο τρίποντο (και φάουλ) του Αγραβάνη από το φτερό για το 22-28 που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Η αίσθηση που έβγαζε το πρώτο μέρος ήταν πως οι τακτικές του Δράκου ζόρισαν τον Σφαιρόπουλο, ωστόσο ένα μόνο επιθετικό ξέσπασμα του Ολυμπιακού θα αρκούσε για να ανεβάσει την διαφορά σε διψήφια επίπεδα και ουσιαστικά να τελειώσει τον αγώνα, αφού η επιθετική λειτουργία του Άρη ήταν κάκιστη με 0 ασίστ στα πρώτα 20 λεπτά. Από την άλλη, το +6 των ερυθρολεύκων ήταν κατά ένα σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα λανθασμένων αποφάσεων των διαιτητών, οπότε μια επιθετική βελτίωση του Άρη θα μπορούσε να φέρει τους παίκτες του Δράκου σε θέση οδηγού. Αναμφισβήτητα το τρίτο δεκάλεπτο, παραδοσιακά το άσχημο του Άρη φέτος, θα έκρινε το κατά πόσο θα μπορούσαν οι κίτρινοι να διεκδικήσουν τη νίκη μέχρι τέλους.

Και εκεί που όλοι νομίζαμε πως το παιχνίδι δεν γίνεται να έχει χειρότερο ρυθμό και περισσότερη επιθετική στατικότητα, οι δύο ομάδες έκλεισαν τις ρακέτες τους και περίμεναν χωρίς κίνηση, μόνο με ατομικές ενέργειες, να βρουν σκορ. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που λόγω μεγαλύτερου ταλέντου, ξεκλείδωσε την κιτρινόμαυρη άμυνα με καλάθι του Μιλουτίνοφ και μια βολή του Αγραβάνη στο 25’, έπειτα από το σχεδόν τάκλιν του στον Βασιλόπουλο (έκλεισαν τα μάτια οι διαιτητές) και στην συνέχεια της φάσης πήρε βολές. Ο Άρης είχε εγκλωβιστεί, οι γκαρντ δεν κυκλοφορούσαν τη μπάλα, η οποία δεν πατούσε καν ζωγραφιστό, και κάπως έτσι οι παίκτες του Γιαννάκη αναλώθηκαν σε μαρκαρισμένα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα των επιθέσεων. Αποτέλεσμα; Σερί 0-3 για τον Ολυμπιακό στα πρώτα 6:30 του δευτέρου ημιχρόνου. Και εκεί που το -9 σε ένα τέτοιο παιχνίδι έμοιαζε πάρα πολύ δύσκολο να ανατραπεί, ο Γουίβερ με προσωπικές ενέργειες και ο Αθηναίου με τρίποντο και ασίστ στον Πέτγουεϊ έδωσαν ανάσες στον Άρη, ο οποίος πλησίασε, κερδίζοντας μάλιστα και το δεκάλεπτο με 10-9, για το 32-37.
Το Αλεξάνδρειο, το οποίο δεν ήταν γεμάτο αλλά μπορεί να έφτασε τις 4χιλ κόσμο στο δεύτερο ημίχρονο, είχε μπει στην εξίσωση, με τον κόσμο του Άρη να δίνει ρυθμό. Οι παίκτες του Γιαννάκη έβγαλαν πολύ ενέργεια, έκλεψαν μπάλες, αλλοίωσαν επιθέσεις και με ένα 5-1 με Τσαϊρέλη και Βον έφτασαν το παιχνίδι στον πόντο στο 32΄. Το άσχημο μαντάτο ήταν τα δύο γρήγορα φάουλ του Τσαϊρέλη στην αρχή της περιόδου, 5 συνολικά, και η αντικατάστασή του από τον Μπένσον. Ο Έλληνας power forward, ο οποίος πλέον αγωνίζεται περισσότερο ως center, έκανε καταπληκτική δουλειά στο μαρκάρισμα και στα μπλοκ άουτ πάνω στους Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν, κυρίως στο δεύτερο μέρος, βγάζοντας σιγουριά στα μετόπισθεν. Η αλλαγή του πρώην forward του Ολυμπιακού, ο Μπένσον, με το παλικαρίσιο επιθετικό ριμπάουντ και το γκολ φάουλ, έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά στον Άρη μετά το αρχικό 4-0. Το 40-38 στο 33’ μέσα σε ένα καυτό Nick Galis Hall, και με τον Ολυμπίακό να είναι μπερδεμένος οργανωτικά με τον Ρόμπερτς σε άσχημο βράδυ, έδινε την αίσθηση πως θα μπορούσε να υπάρξει και δεύτερη έκπληξη στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Ωστόσο, κάπου εκεί μίλησε το βάθος του Ολυμπιακού. Η εξαιρετική κυκλοφορία των ερυθρολεύκων και η ηρεμία που έδωσε ο Μάντζαρης στην επίθεση, έφεραν την έξτρα πάσα στον αμαρκάριστο Στρέλνιεκς, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε να δώσει και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του. Το παιχνίδι είχε πλέον ανοίξει, με τους κίτρινους, κυρίως τον Αθηναίου, να μην αντιμετωπίζουν καλά τα περιφερειακά σκριν των παικτών του Σφαιρόπουλου, να αργούν στις αλλαγές και να το πληρώνουν πολύ ακριβά αφού οι Στρέλνιεκς (3) και Ρόμπερτς (1), πήγαν να τελειώσουν το παιχνίδι. Ο Άρης δεν τα παράτησε και οι Μπέλ, τρίποντο, και Βον με βολές έδωσαν κάποιες λύσεις. Χαριστική βολή στον αγώνα ήταν το τρίποντο του μαρκαρισμένου Μάντζαρη στο τελευταίο δευερόλεπτο επίθεσης, 44-53 και με τον Άρη να έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Στο 47-53, ο Γιαννάκης κάλεσε τάιμ άουτ με τους παίκτες του να εκτελούν δύο εξαιρετικές επιθέσεις οι οποίες έβγαλαν τους Βον (στην γωνία) και Μπελ (στο αριστερό φτερό) αμαρκάριστους στο τρίποντο, ωστόσο κανένα από τα δύο σουτ δεν βρήκε στόχο και έτσι ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια αγχωτική νίκη στο NGH.

Έλεγχος των κιτρίνων
Η αμυντική προσπάθεια όλης της ομάδας ήταν αξιοθαύμαστη. Το ότι κατάφερε ο Άρης να χάσει στις λεπτομέρειες από έναν αντίπαλο από τον οποίο είχε χάσει με -25 πριν από μια βδομάδα, δείχνει την δουλειά του τεχνικού τιμ. Δυστυχώς για τους Θεσσαλονικείς, είναι και αυτοί σε άσχημο φεγγάρι, κάτι το οποίο φάνηκε και στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Βόννη για το Basketball Champions League. Έτσι οι κίτρινοι δεν κατάφεραν να ανεβάσουν την επιθετική τους απόδοση και να πάρουν μια μεγάλη πρόκριση σε ακόμα ένα τελικό.
Ατομικά, πολύ δουλειά αμυντικά από τους Τσαϊρέλη, Μπελ και Βασιλόπουλο, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να φανούν ιδιαίτερα επιθετικά. Αιχμή του δόρατος στην επίθεση οι Βον (15π.) και Μπένσον (9π), με τον δεύτερο να μην μπορεί να κάνει 100% το παιχνίδι του και να είναι εύστοχος μόνο για κάποια λεπτά στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο μοναδικός pg της ομάδας του Γιαννάκη, Δημήτρης Φλιώνης, υπέπεσε από νωρίς σε 2 φάουλ και δεν έπαιξε πολύ, στερώντας από την ομάδα του τις οργανωτικές αλλά και καλές αμυντικές του ικανότητες. Ο Γιάννης Αθηναίου από την άλλη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Δράκου. Ο παίκτης συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, από ότι φαίνεται έχει χάσει και μέρος της εμπιστοσύνης του τεχνικού τιμ, αφού δεν αγωνίστηκε καθόλου στο τέλος όταν ο Άρης έψαχνε τρίποντο για να μειώσει, και θα πρέπει να δώσει πολλά περισσότερα έτσι ώστε να μπορέσει να λογίζεται ως ένας εκ των ηγετών των κιτρίνων. Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό έδωσε λίγα πράγματα εκτελεστικά, ωστόσο έβγαλε ενέργεια αμυντικά. Μπορεί ο Στρέλνιεκς, το μαρκάρισμα του οποίου ήταν δική του ευθύνη, να σκόραρε τρία τρίποντα σε τρία λεπτά, ο Αθηναίου όμως προσπάθησε να τον σταματήσει. Η προσπάθεια φυσικά και δεν αρκεί, κυρίως όταν μιλάμε για αντιπάλους αυτού του επιπέδου, αλλά δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για έλλειψη πάθους. Οργανωτικά βοήθησε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά και πάλι δεν προσέφερε τα αναμενόμενα. Σε ρηχά νερά και ο Κάιλ Γουίβερ, ο οποίος είναι ο δευτερεύον play maker του Γιαννάκη στην πεντάδα.

Το ότι ο Άρης χρειάζεται ενίσχυση είναι πασιφανές εδώ και καιρό. Η δομή της ομάδας είναι λανθασμένη και θεωρώ πως ένας εκ των Αθηναίου, Βον και Μπελ θα πρέπει να θυσιαστεί ώστε η ομάδα να αποκτήσει ακόμα μια λύση στο 1. Μέχρι στιγμής ο αδύναμος κρίκος είναι ο πρώην combo guard του Ολυμπιακού, ωστόσο δεν νομίζω πως ο Γιαννάκης θα προχωρήσει σε αντικατάσταση Έλληνα παίκτη. Από την άλλη ο Μπελ αποτελεί αξιόπιστο αμυντικό και στη μέρα του μπορεί να δώσει πολλές επιθετικές λύσεις, ενώ ο Βον, ο οποίος έχει ίδιο μάνατζερ με τον Δράκο, δείχνει να κατανοεί επιτέλους το ρόλο του και να ανεβαίνει εκτελεστικά. Ακόμα ένα θέμα είναι η θέση 5. Αυτή τη στιγμή ο Άρης έχει έναν αξιόπιστο επιθετικά σέντερ, τον Μπένσον, και δύο forwards, Τσαϊρέλη και Πέτγουεϊ, οι οποίοι δίνουν βοήθειες σε χαμηλά σχήματα. Το δίδυμο Μόραντ και Χρηστίδη δεν έχει δώσει σχεδόν τίποτα μέχρι στιγμής και προσωπικά μου είναι δύσκολο να κατανοήσω τον λόγο που ο Μόραντ παραμένει στην Θεσσαλονίκη και δεν δίνεται κάπου δανεικός ώστε να συνεχίσει τη μπασκετική του ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα του Άρη περιέχει δύσκολες αναμετρήσεις, με τους κίτρινους να είναι ήδη στην Κωνσταντινούπολη ώστε να αντιμετωπίσουν την Μπεσίκτας του Ουφούκ Σαρίτσα, ενώ το Σαββατοκύριακο κοντράρονται στο ντέρμπι της αγωνιστικής με τον συμπολίτη ΠΑΟΚ.
Έλεγχος των ερυθρολεύκων
Οι δύο εμφανίσεις του Ολυμπιακού κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Άρη είναι σίγουρα οι δύο χειρότερές τους μέχρι στιγμής στη χρονιά. Το ότι οι Πειραιώτες απέδρασαν από τη Θεσσαλονίκη ήταν περισσότερο θέμα προσωπικοτήτων και λιγότερο ομαδικής δουλειάς. Τα τρίποντα του τελευταίου επταλέπτου αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ του Μιλουτίνοφ ήταν εκείνα που έγυραν την πλάστιγγα προς τη μεριά τους και τελικά έφεραν την πρόκριση. Κορυφαίος των ερυθρολεύκων ο Σέρβος σέντερ (11π., 11ριμπ.), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το impact του Λετονού γκαρντ (11π., 2 ριμπ.) αλλά και του Μάντζαρη (5 π., 5 ριμπ., 3 ασιστ). Ο Στρέλνιεκς χρειαζόταν ένα τέτοιο ξέσπασμα ώστε να κερδίσει ψυχολογία και να παρουσιαστεί πιο έτοιμος και καλύτερος στη συνέχεια. Ακόμα δεν έχουμε δει το τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο πρώην άσος της Μπάμπεργκ, η ποιότητα του οποίου θα φανεί όσο προσαρμόζεται στα θέλω του Σφαιρόπουλου.
Οι Πειραιώτες ξεκινούν πλέον να σκέφτονται τη δύσκολη σειρά αγώνων που έχουν μπροστά τους, αρχής γενομένης από το εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό το βράδυ της Παρασκευής.
COMMENTS