Με πίστη στο υπάρχον υλικό και βλέμμα στο μέλλον...
Η μπασκετική κλεψύδρα του μεγάλου Γερμανού σιγά σιγά αδειάζει και οι Mavericks ετοιμάζουν την επόμενη μέρα.
Τι έκαναν πέρσι:
Το Dallas είχε πέρυσι τη χειρότερη χρονιά του από τότε που το ανέλαβε ο ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης του, Marc Cuban, το 2000. Με ρεκόρ 33 - 49 δεν θα μπορούσε βέβαια να απειλήσει για μια θέση στα playoffs της εξαιρετικά απαιτητικής δυτικής περιφέρειας και έδειξε βαθιά μπερδεμένο ανάμεσα στην προσπάθειά του για rebuild και το λυκόφως της εποχής του Dirk Nowitzki. Μπόρεσε, ωστόσο, να αναδείξει τις ηγετικές ικανότητες του Harrison Barnes στους forward.
Αλλαγές στο ρόστερ:
Ήρθαν: Dennis Smith Jr. (Draft), Jeff Withey (Fr.A.), Josh McRoberts (MIA), Gian Clavell (Fr.A.), Maximilian Kleber (Fr.A.), Jonathan Motley (Fr.A., two - way), Brandon Ashley (Fr.A.), Maalik Wayns (Fr.A.), P.J. Dozier (Fr.A.)
Έφυγαν: Nicolas Brussino (Fr.A.), A.J. Hammons (MIA), DeAndre Liggins (HOU)
Depth Chart:
PG: Dennis Smith Jr., Devin Harris, J.J. Barea, Yogi Ferell
SG: Wesley Matthews, Seth Curry
SF: Harrison Barnes, Dorian Finney-Smith
PF: Dirk Nowitzki, Josh McRoberts, Dwight Powell, Maximilian Kleber
C: Nerlens Noel, Salah Mejri, Jeff Withey
PG: Dennis Smith Jr., Devin Harris, J.J. Barea, Yogi Ferell
SG: Wesley Matthews, Seth Curry
SF: Harrison Barnes, Dorian Finney-Smith
PF: Dirk Nowitzki, Josh McRoberts, Dwight Powell, Maximilian Kleber
C: Nerlens Noel, Salah Mejri, Jeff Withey
Coach: Rick Carlisle
Οι προσθήκες:
Στο Dallas είχαν ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι και προέβησαν σε ελάχιστες πραγματικές κινήσεις ενίσχυσης. Στην πραγματικότητα, μόνοι οι Smith Jr. και McRoberts θα μπορούσαν να θεωρηθούν παίχτες που θα βρουν ρόλο στο rotation της ομάδας. Ο πρώτος αποτελεί τη μεγάλη τους ελπίδα για το μέλλον και προσγειώθηκε στο Texas από το No. 9 του Draft. Πρόκειται για ένα πολύ αθλητικό point guard προερχόμενο από μια εξαιρετική σεζόν με το NC State (18,1 πόντοι, 4,6 ριμπάουντ, 6,2 ασίστ) και καλείται να πάρει τα κλειδιά της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας. Οι εμφανίσεις του στο Summer League σκόρπισαν κύματα αισιοδοξίας, καθώς οι ειδικοί τον τοποθετούν ήδη στη συζήτηση για το βραβείο του Rookie της χρονιάς. Η έτερη προσθήκη ήταν αυτή του Josh McRoberts, του δοκιμασμένου power forward από το Miami. Ζήτημα για εκείνον δεν υπήρξε ποτέ το κατά πόσο έχει το (επιθετικό κυρίως) ταλέντο να σταθεί στη λίγκα, αλλά η δυνατότητά του να παραμείνει υγιής. Ο McRoberts έχει ουσιαστικά να βγάλει μια πλήρη χρονιά από το 2013 με τους Charlotte Bobcats, όμως αν φέτος τα καταφέρει, θα αποτελέσει μια σημαντική διπλή επιθετική απειλή.
Οι απώλειες:
Το καλοκαίρι, ωστόσο, ήταν ακόμα πιο ήρεμο στον τομέα των αποχωρήσεων. Ουσιαστικά, ο βασικός κορμός των παικτών έμεινε ο ίδιος καθώς η αποδέσμευση του Brussino (9,6 λεπτά ανά παιχνίδι) και η ανταλλαγή του Liggins (8 πόντοι, 7 ριμπάουντ) στο Houston δεν μπορούν να θεωρηθούν και αναντικατάστατες απώλειες.
Ο star της ομάδας:
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όσο υπάρχει ο μεγάλος Dirk Nowitzki στο παρκέ, κάποιος άλλος μπορεί να θεωρηθεί ο star των Mavericks. Ωστόσο, από πέρσι ήδη που προετοιμάζεται η λεγόμενη "Post Dirk Era", ο Harrison Barnes κατάφερε να παγιώσει τη θέση του ως το πιο σημαντικό πιόνι στη σκακιέρα του Rick Carlisle. Οι 19,2 πόντοι και τα 5 ριμπάουντ του έδειξαν ότι στα 25 του έχει το upside να "γεμίσει τα παπούτσια του Γερμανού" στην παραγωγή πόντων, παρότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει ως προς τη συνολικότερη συνεισφορά του στο παιχνίδι της ομάδας. Με άλλα λόγια, ο Barnes είναι μεν αυτή τη στιγμή ο "go-to guy" των Mavs, η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν αντιμετωπίζει και κάποιον ιδιαίτερο ανταγωνισμό για τη θέση μιας και είναι ο μοναδικός ποιοτικός παίκτης των Mavs στο prime του.
Παίκτες κλειδιά:
Αδιαμφισβήτητα πρώτος και καλύτερος ο μεγάλος Nowitzki. Δεν είναι σίγουρα ιδιαίτερα κολακευτικό για έναν οργανισμό όπως οι Mavericks να μπορεί ένας 39χρονος να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του παιχνιδιού, αλλά για ποιον μιλάμε; Για έναν σπουδαίο power forward ο οποίος κατάφερε στην καριέρα του να μπει σε λίστες με κατορθώματα οι οποίες θεωρούνται μέχρι και σήμερα "απάτητες περιοχές" για μη Αμερικανούς. Ο Dirk, λοιπόν, όσο υπάρχει στο παρκέ του American Airlines Center θα αποτελεί έναν σημαντικό x - factor στο παιχνίδι ακόμα και με τη μειωμένη του συνεισφορά (14,2 πόντοι, 6,5 ριμπάουντ).
Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει, βέβαια, και ο Nerlens Noel, ειδικά μετά το νέο συμβόλαιο - στήριξη που υπέγραψε στην ομάδα. Ο ευέλικτος forward - center πάτησε το πόδι του στο Dallas στο τέλος της προθεσμίας των ανταλλαγών τον Φεβρουάριο, όμως κατάφερε μέσα σε αυτά τα 22 παιχνίδια που αγωνίστηκε να δείξει πόσο σημαντικός μπορεί να είναι για την ομάδα του. Η απίστευτη ενέργεια που βγάζει στο παρκέ, καθώς και τα εξαιρετικά του αλτικά προσόντα τον καθιστούν μια σημαντική μονάδα στην άμυνα, τόσο στον τομέα των ριμπάουντ (6,8 σε 22 αγώνες) όσο και στο shot blocking (1,1 σε 22 παιχνίδια). Παρόλ' αυτά, φέτος αναμένουν να κάνει και το βήμα παραπάνω στην επίθεση μετά την περσινή πενιχρή συγκομιδή των 8,5 πόντων, σε μια χρονιά, ωστόσο, που σημαδεύτηκε από προβλήματα τραυματισμών.
Τέλος, καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι των Mavs θα παίξουν δεδομένα και ο rookie Smith Jr., μαζί με τον Wesley Matthews. Ο πιτσιρικάς θα έχει πολλή ώρα τη μπάλα στα χέρια του και θα κληθεί να αποδείξει αν μπορεί να είναι μέρος αυτής της απίστευτης παραγωγής scoring point guard της άλλης πλευράς του Ατλαντικού την τελευταία 10ετία. Από την άλλη, ο βετεράνος shooting guard θα πρέπει να επαναφέρει τα νούμερά του (13,5 πόντοι) στις εποχές του Portland μετά από μια μέτρια σεζόν αν θέλει να κρατήσει τη βασική του θέση στο σχήμα των "καουμπόηδων".
Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα:
Το Dallas δείχνει φέτος να έχει καταλάβει για τα καλά ότι ήρθε η ώρα για το rebuild. Μέχρι πέρσι ξόδευε αρκετά χρήματα για χρυσές μετριότητες ώστε να μπορεί να συντηρεί ένα περιβάλλον playoff γύρω από τον Nowitzki. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάνονται χρονιές χωρίς στόχευση καθιστώντας τους Mavericks μια ομάδα που έδειχνε να ζει στις αναμνήσεις του prime του Γερμανού. Φέτος, όμως, η ανοικοδόμηση έχει γίνει η βασική προτεραιότητα του πλάνου σε συνδυασμό με την βελτίωση παικτών που θα μπορούν μακροπρόθεσμα να παίξουν ρόλο σε μια winning team. Στα θετικά, συμπεριλαμβάνεται η πολύ καλή προδιάθεση αυτής της μαγιάς παικτών στην άμυνα (100,8 πόντοι ανά παιχνίδι - 4ο καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ).
Στον αντίποδα, τα μειονεκτήματα των Mavericks είναι πολλά και εμφανή. Η ομάδα πέρσι είχε πρωτόγνωρο επιθετικό πρόβλημα, καθώς τερμάτισε τελευταία στους πόντους ανά αγώνα με 97,9, ενώ, παράλληλα, είχε και κάκιστο Offensive Rating (μετράει τους πόντους που βάζει μια ομάδα ανά 100 κατοχές) με 105,6 (25ο στη λίγκα). Παράλληλα, το γεγονός ότι το κουμάντο στο ρυθμό του αγώνα είχε ένας γηρασμένος Deron Williams οδήγησε τους Mavs σε ένα πολύ στατικό, αργό παιχνίδι, κάτι που μεταφράστηκε εντονότατα και στο Pace (αριθμός των κατοχών ανά 48 λεπτά) που ήταν το δεύτερο χειρότερο του ΝΒΑ με 92,2. Είναι αναγκαία, λοιπόν, μια συνολική αλλαγή φιλοσοφίας στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του Rick Carlisle.
Στόχος:
Να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, να τρέξουν ίσως λίγο περισσότερο και να χτίσουν πάνω σ' αυτήν την ενδιαφέρουσα νεανική μαγιά παικτών με την ασφάλεια της ύπαρξης του μεγάλου Γερμανού στα αποδυτήρια. Αν ακόμα μπορέσουν να διευκολύνουν τον Smith Jr. να ξεδιπλώσει από νωρίς το πηγαίο ταλέντο του, τότε μπορεί να κάνουν απότομα πολλά βήματα εμπρός ως προς την επανεμφάνισή τους στα υψηλά στρώματα της δυτικής περιφέρειας.
Πρόβλεψη:
Μια ρεαλιστική πρόβλεψη θα ήταν το 10ο - 13ο ρεκόρ της δυτικής περιφέρειας και μια μικρή αύξηση στις νίκες σε σχέση με πέρσι. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν ίσως να παλέψουν και για την είσοδο στα playoff, όμως το επίπεδο της Δύσης καθιστά τέτοια όνειρα μάλλον απαγορευτικά.
COMMENTS