Κάκιστο παιχνίδι για την ομάδα του Γιαννάκη με τους Τσέχους να τιμωρούν όλα τα λάθη των κιτρίνων.
Δεύτερη αγωνιστική για το Basketball Champions League (BCL), με τον Άρη να ταξιδεύει στο Νίμπουρκ για να αντιμετωπίσει για τρίτη φορά σε φάση ομίλων την τοπική ομάδα. Η αφιλόξενη Sportovni Hala ήταν πέρσι το κάστρο της Τσέχικης ομάδας, αφού καμία από τις αντιπάλους δεν κατάφεραν να αποδράσουν με το ροζ φύλλο, ωστόσο φέτος η Ναντέρ κατάφερε να σπάσει την έδρα της ομάδας του Γκίνζμπουργκ μόλις από την πρώτη αγωνιστική.
Το παιχνίδι ξεκίνησε νευρικά για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη η οποία προσπάθησε να επιβάλει το δικό της ρυθμό με σκληρή άμυνα και παιχνίδι στο τρανζίσιον, ωστόσο τελικά αυτός ο ρυθμός δεν βόλεψε τον Άρη αφού έγιναν πολλά λάθη στο επιθετικό μισό. Αθηναίου και Γουίβερ προσπάθησαν να ηγηθούν επιθετικά, ωστόσο το μόνο που κατάφεραν ήταν δύο καλές ασίστ στον Μπένσον σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο. Ο Αθηναίου ήταν πολύ κακός αφού όχι μόνο δεν προσέφερε στο σκοράρισμα, αλλά έδειξε επηρεασμένος από τα δύο γρήγορα λάθη του και δεν κατάφερε να μπει στο κλίμα του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο. Ο Γουίβερ από την άλλη έδειξε την ποιότητά του σε 2-3 φάσεις, όπου είτε σκόραρε είτε βρήκε όμορφα τον Μπένσον, ωστόσο αμυντικά δεν είχε την ενέργεια να κοντράρει τα πιο ελαφριά κορμιά των Αμερικανών της Νίμπουρκ και συγκεκριμένα τον Ντίγκς. Ο Άρης γενικά πλήρωσε και με το παραπάνω τις τραγικές επιστροφές του και την κάκιστη διαχείριση των παικτών στον τομέα των φάουλ. Οι 27 πόντοι που δέχτηκαν οι παίκτες του Γιαννάκη στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν κυρίως απόρροια του άναρχου ρυθμού τον οποίο επέβαλε η Νίμπουρκ, όπως και τον αμαρκάριστων σουτ των Τσέχων περιφερειακά. Οι 18 πόντοι του Άρη στην πρώτη περίοδο ήρθαν από προσπάθειες κοντά στο καλάθι και κερδισμένες βολές, αφού οι κίτρινοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κυριαρχία των Μπένσον και Τσαϊρέλη στο ζωγραφιστό. Ο Αμερικάνος σέντερ ήταν πολύ καλός επιθετικά, ωστόσο δεν έβγαλε πάθος αμυντικά και οι γκαρντ των γηπεδούχων δεν βρήκαν ιδιαίτερες αντιστάσεις τόσο από τους αντίστοιχους του Άρη, όσο και από τον Μπένσον που θα έπρεπε να είναι η βοήθεια πριν το καλάθι.
Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε καλύτερα και στις δύο άκρες του γηπέδου για τον Άρη, ο οποίος πίεσε, έκλεψε μπάλες και μείωσε γρήγορα στους 5 πόντους με όμορφες ενέργειες του Βον και σκοράρισμα από τον Μπελ περιφερειακά του τριπόντου και με τρανζίσιον παιχνίδι. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Τα πολλά επιθετικά λάθη της ομάδας του Γιαννάκη τιμωρήθηκαν σχεδόν στο μάξιμουμ από τους Τσέχους, οι οποίοι έβρισκαν πολλούς άκοπους πόντους στο τρανζίσιον είτε με λέι απ είτε με μακρινά σουτ. Ενδεικτικά οι παίκτες της Νίμπουρκ είχαν 7/10 τρίποντα στο πρώτο 15λεπτο, και τα δύο άστοχα στο τέλος της περιόδου έριξαν το ποσοστό τους στο 58,3% με τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Γιαννάκης αποφάσισε να χαμηλώσει το σχήμα, παίζοντας με Τσαϊρέλη και Βασιλόπουλο στην γραμμή των ψηλών, προσπαθώντας να πιέσει ακόμα περισσότερο τους ημίψηλους της Τσέχικης ομάδας και να κάνει αλλαγές σε όλα τα σκριν. Ούτε αυτό ήταν όμως αρκετό, με τους Ρέι και Πέτερκα να είναι ασταμάτητοι στο δεύτερο δεκάλεπτο και να δίνουν λύσεις στην ομάδα του Γκίνζμπουργκ. Ο Άρης τελικά κατάφερε να βρει επιθετικές λύσεις έπειτα από όμορφες συνεργασίες των δύο power forward του, μειώνοντας στο 43-41 στο 19΄. Ωστόσο, η Νίμπουρκ κατάφερε να απαντήσει άμεσα με γκολ φάουλ του Λόρενς, κλείνοντας το ημίχρονο στο +5, 46-41.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τον Γιαννάκη να επιλέγει τους 5 της βασικής πεντάδας. Θυμίζουμε πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην Αμαλιάδα, όπου ουσιαστικά η χρησιμοποίηση της αρχικής πεντάδας και στο τρίτο δεκάλεπτο έφερε τον Άρη σε πολύ δύσκολη θέση. Οι αργές επιστροφές του Άρη και η αμυντική ανεπάρκεια χτύπησαν και στις αρχές του δευτέρου μέρους με τους Τσέχους να το εκμεταλλεύονται και να ανεβάζουν τη διαφορά σε διψήφια τιμή στο 53-43 στο 23΄, πριν μειώσουν οι Φλιώνης και Αθηναίου. Τα λάθη του Άρη και το επιθετικό κρεσέντο της Νίμπουρκ ωστόσο συνεχίστηκαν και το παιχνίδι έδειξε να ξεφεύγει για τον Άρη από πολύ νωρίς, 63-48 στο 25΄ μετά από ένα ακόμα λάθος του Φλιώνη, κλέψιμο του δαιμόνιου Λόρενς και εύκολο καλάθι στο τρανζίσιον από τον Ντίγκς. Το τρίτο δεκάλεπτο θύμιζε όλο και περισσότερο εκείνο της Αμαλιάδας και υπήρχαν μόνο ελάχιστες εκλάμψεις των Αμερικανών του Άρη, όπως κάποιες καλές άμυνες του Βον και ένα τρίποντο του Μπελ, τα οποία έδειχναν σημάδια ζωής των παικτών του Γιαννάκη. Το χειρότερο δεν ήταν τα αμέτρητα λάθη στην επίθεση (16 μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου), η αστοχία και η κακή άμυνα, αλλά το ότι οι παίκτες του Γιαννάκη δεν προσπάθησαν καν να σταματήσουν το τρανζίσιον παιχνίδι των Τσέχων με φάουλ. Οι Θεσσαλονικείς δέχτηκαν 25 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο και τελείωσαν την περίοδο μόλις με 2 φάουλ, 1 εκ των οποίων ήταν επιθετικό και άλλο ένα οδήγησε παίκτη της Νίμπουρκ στις βολές. Το 71-54 δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας, με τους κίτρινους να μοιάζουν παγιδευμένοι και να οδεύουν σε μια μεγάλης έκτασης ήττα, την τρίτη τους επί Τσέχικου εδάφους.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Δράκος είδε τον Κάιλ Γουίβερ να αποχωρεί από το παρκέ με πρόβλημα στο πρόσωπο και εκτός για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Το αρχικό πλάνο του τεχνικού τιμ πήγε στράφι με τους παίκτες των κιτρίνων να δείχνουν σημάδια κούρασης και έλλειψη φρεσκάδας από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Ακόμα και όταν ο Άρης βελτίωσε την εικόνα του τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση στο τέταρτο δεκάλεπτο, οι Ρέι, Χρόυμπαν και Λόρενς δεν σταμάτησαν να μοιράζουν και να σκοράρουν, οδηγώντας τους Θεσσαλονικείς σε ένα ντροπιαστικό βράδυ. Τελικό σκορ 99-70 με τους κίτρινους να καταλαβαίνουν μόλις από τη δεύτερη αγωνιστική πως φέτος η πρόκριση στον επόμενο γύρο του BCL θα αποτελέσει ένα στόχο για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ, σε αντίθεση με πέρσι όπου συγκεκριμένες κακές αντιδράσεις της ομάδας, στέρησαν ένα καλό πλασάρισμα στα υψηλά στρώματα του γκρουπ.
Όπως έχουμε πει, ο Άρης είναι ακόμα σε φάση στησίματος και θα πάρει χρόνο μέχρι να καταφέρει ο Γιαννάκης να δημιουργήσει την ομάδα που θέλει. Οι νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη ήρθαν εντός NGH, με τους παίκτες να παίρνουν ενέργεια από την κερκίδα. Η ομάδα δεν είναι έτοιμη τακτικά και ουσιαστικά τα αποτελέσματα κόντρα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ είναι απόρροια του εξτρά πάθους το οποίο έβγαλαν. Το σημερινό άσχημο αποτέλεσμα πρέπει να πεισμώσει τους παίκτες και να δουλέψουν ακόμα περισσότερο ώστε να είναι έτοιμοι με την πάροδο του χρόνου και ιδανικά μέχρι 5 Νοεμβρίου, όταν ο Άρης θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Ολυμπιακό στο Αλεξάνδρειο. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο για τον Άρη όταν οι Αθηναίου και Γουίβερ δεν κάνουν καλό παιχνίδι. Επόμενη αναμέτρηση για τους Θεσσαλονικείς το Σάββατο με ακόμα μια πολύ δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση στο Λαύριο. Επόμενο ευρωπαϊκό παιχνίδι για την ομάδα του Γιαννάκη την επόμενη βδομάδα κόντρα σε μια από τις καλές ομάδες του ομίλου, τη γαλλική Ναντέρ.
COMMENTS