Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στην Νέα Σμύρνη, ώστε ο Πανιώνιος να μπορέσει να λάβει μέρος στην Α1.
Όταν αναφερόμαστε στον Πανιώνιο, πρέπει να γνωρίζουμε πως μιλάμε για έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ελλάδας. Το μπασκετικό τμήμα της ομάδας, στο οποίο θα αναφερθούμε, έχει προσφέρει πολλές χαρές στον κόσμο του. Οι τελευταίες κρίσιμες ώρες αγωνίας που περνάει ο «Ιστορικός» είναι αρκετά δύσκολες και σίγουρα δεν του αξίζουν. Σύσσωμη η Νέα Σμύρνη κάνει μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει ο Πανιώνιος εκεί που ανήκει. Στην μεγάλη κατηγορία. Θέση που κέρδισε πέρυσι με το σπαθί του.
Οδοιπορικό στην Α2
Ο Πανιώνιος ερχόμενος ως πρωταθλητής από την Β’ Εθνική στην Α2, ήθελε να επιστρέψει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια. Με τον εφοπλιστή Ίωνα Βαρουξάκη να αναλαμβάνει τον ρόλο του διοικητικού ηγέτη στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, η ομάδα της «πλατείας» έβαλε στόχο την επάνοδο στην Basket League. Και η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι του Πανιωνίου δεν έμειναν στα λόγια. Κρατώντας μόνο τον έμπειρο Νίκο Μίχαλο από το ρόστερ της Β’ Εθνικής και ερχόμενοι σε συμφωνία με μεγάλα ονόματα, ο coach Οικονόμου είχε στα χέρια του ένα ρόστερ, που θα μπορούσε να σταθεί εύκολα και στην Α1.
Αριθμός
|
Παίκτης
|
Θέση
|
Έτος γέννησης
|
Ύψος
|
11
|
1977
|
1,92εκ
|
||
10
|
point Guard
|
1979
|
1,85εκ
|
|
5
|
2,06εκ
|
|||
13
|
point
guard
|
1,86εκ
|
||
7
|
small forward
|
1981
|
1.98εκ
|
|
12
|
power forward
|
1996
|
1,98εκ
|
|
15
|
center
|
1982
|
2,02εκ
|
|
16
|
power forward
|
1989
|
2,08εκ
|
|
19
|
small forward
|
1979
|
2,03εκ
|
|
9
|
shooting guard
|
1989
|
1,95εκ
|
|
14
|
small forward
|
1993
|
2,05εκ
|
|
6
|
shooting guard
|
1994
|
1,95εκ
|
Με ονόματα όπως ο Πελεκάνος, ο Μπάρλος, ο Καρύδας κι ο Μίχαλος, ο Πανιώνιος είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Προφανώς η παραμονή στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία θα λογιζόταν σαν αποτυχία.
Η πορεία στην Α2
Η χρονιά για τον Πανιώνιο κύλησε έξοχα. Με ρεκόρ 25-4, ισοβάθμησε με τον Ηρακλή στην κορυφή της βαθμολογίας. Έχοντας το πλεονέκτημα όμως στα μεταξύ τους παιχνίδια, αφού είχε νικήσει για 7 πόντους (72-65) στην Νέα Σμύρνη, ενώ είχε χάσει για 1 (80-79) στο Ιβανώφειο, τερμάτισε πρώτος στην βαθμολογία, παίρνοντας απευθείας το εισιτήριο για την Α1.
Γενικότερα κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς η ομάδα του Νίκου Οικονόμου φαινόταν να έχει το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα. Κι ενώ έξι στροφές πριν απ΄το τέλος του πρωταθλήματος ο Πανιώνιος έδειχνε πως θα κατακτήσει εύκολα την πρώτη θέση και την απευθείας άνοδο στην Α1, έχοντας μέχρι τότε μόνο δύο ήττες, ήρθαν δύο κακά αποτελέσματα για να αγχώσουν τους κυανέρυθρους. Με αντιπάλους τους Φάρο Κερατσινίου και Χολαργό, την 25η και την 27η αγωνιστική αντίστοιχα, ο Πανιώνιος δεν τα κατάφερε. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του πρωταθλήματος, μετέτρεψε σε τελικό το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, με αντίπαλο τον Δούκα.
Ο αγώνας της χρονιάς
Ο νικητής έπαιρνε την πρώτη θέση και ετοιμαζόταν για την μεγάλη κατηγορία, ενώ ο ηττημένος θα έμπαινε στην αγχωτική διαδικασία των playoffs. Ένας αγώνας, σχεδόν όλη η χρονιά για τον Πανιώνιο. Η «πλατεία» για μία βδομάδα ζούσε για αυτό το παιχνίδι. Και κανένας Νεοσμυρνιώτης δεν ήθελε να σκεφτεί το ενδεχόμενο ήττας μέσα στο κλειστό της οδού Αρτάκης. Ο Πανιώνιος είχε την τύχη να παίζει στην έδρα του τα ρέστα της σεζόν, αλλά απέναντι του είχε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αντίπαλο. Ο Δούκας είχε διανύσει μια εξαιρετική σεζόν, όντας μια καλοδουλεμένη ομάδα, είχε νικήσει ήδη μία φορά τον Πανιώνιο στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, ενώ διέθετε και μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, όπως ο Παπαμακάριος κι ο Κυρίτσης για να αντέξει την κρισιμότητα του αγώνα.
Όλα δηλαδή προμήνυαν ένα ντέρμπι. Ωστόσο στην πραγματικότητα ο αγώνας εξελίχθηκε σε one team show! Ο Πανιώνιος πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης και παίρνοντας τρομερή ώθηση από το ασφυκτικά γεμάτο κλειστό της Αρτάκης διέλυσε τον Δούκα με το εμφατικό σκορ 83-58! Αλίχοντιτς, Δημητριάδης, Ματαλών και Πελεκάνος οδήγησαν στο σκοράρισμα έχοντας και οι τέσσερις πάνω από 10 πόντους και με τον Μίχαλο στην θέση του μαέστρου, οι κυανέρυθροι κατατρόπωσαν την ομάδα του κόουτς Τζήμα, εξασφαλίζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστροφή τους στα μεγάλα σαλόνια της Α1. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Πανιώνιο πρωταθλητή της Α2. Έχοντας κάνει το αγροτικό της σε Β’ Εθνική και Α2, η ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι έτοιμη να γυρίσει εκεί που πραγματικά ανήκει.
Τα οικονομικά προβλήματα και η αμφίρροπη συμμετοχή στην Α1
Ενώ την ώρα που γράφεται (15/9) αυτό το κείμενο, όλα στη Νέα Σμύρνη είναι μετέωρα, ας πάμε να κάνουμε μια προσπάθεια να εξηγήσουμε πως έφτασαν οι «Πάνθηρες» στο σημείο να βρίσκονται στα μέσα του Σεπτέμβρη και να μην ξέρουν σε ποια κατηγορία θα αγωνιστούν.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να αναφέρουμε πως τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στην ομάδα δεν ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες. Από τα μέσα της σεζόν που μας πέρασε υπήρχαν παράπονα από παίκτες και τεχνικό επιτελείο για καθυστερημένες πληρωμές και μη τήρηση των συμφωνηθέντων. Ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας άλλωστε, βγήκε και δήλωσε σε συνέντευξη του πως θα βρεθεί στα δικαστήρια με τον κύριο Βαρουξάκη. Ο λόγος για τον μοναδικό ξένο του περσινού ρόστερ, Φάχρο Αλίχοντζιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που είχε δώσει σε μέσο είχε αναφερθεί, για οικονομικά προβλήματα από τον Νοέμβρη, για έλλειψη επικοινωνία με τον πρόεδρο, για το γεγονός ότι οι ίδιοι οι παίκτες έπρεπε να πληρώνουν για τυχόν τραυματισμούς, αποθεραπείες και χειρουργεία παρά το ότι στα συμβόλαια που είχαν υπογραφεί, υπήρχε κάλυψη όλων των παραπάνω από την ομάδα. Μάλιστα ο Αλίζοντζιτς ανέφερε πως θα διεκδικήσει μέσω της δικαστικής οδού τα χρωστούμενα από τον κ.Βαρουξάκη. Συνέντευξη Αλίχοντζιτς.
Όπως γίνεται κατανοητό το κλίμα ήταν στραβό από την περασμένη χρονιά, ωστόσο προς τιμή παικτών και ανθρώπων της ομάδας δεν βγήκε τίποτα προς τα έξω, γιατί αυτό που προείχε ήταν η άνοδος στην Α1.
Με το πέρας της αγωνιστικής περιόδου και της κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο κύριος Βαρουξάκης μίλησε δημόσια σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Δήλωσε πως δεν ελέγχει ο ίδιος την εκκαθάριση της ΚΑΕ Πανιώνιος, έθεσε σε αμφισβήτηση την συμμετοχή του ιδίου στον Πανιώνιο της επόμενης χρονιάς, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι απαραίτητη η εύρεση οικονομικών συμμάχων. Αναλυτικά αν θέλει κάποιος να διαβάσει τις δηλώσεις του εδώ.
Με τον κύριο Βαρουξάκη να φεύγει απ’το προσκήνιο και τον Πανιώνιο να βρίσκεται σε ένα αρχικό αδιέξοδο, την 1η Αυγούστου η πενταμελής διοικητική επιτροπή του συλλόγου εξέδωσε πρόσκληση για την αγορά μετοχών της υπό σύσταση ΚΑΕ από τα μέλη του σωματείου.
Λίγες ημέρες μετά (4 Αυγούστου), το ηθικό των κυανέρυθρων πιθανόν να αναπτερώθηκε, καθώς ο αθλίατρος Σταύρος Αλευρογιάννης δήλωσε πως θέλει να μπει μπροστά και να στηρίξει την προσπάθεια της ομάδας. Ξεκαθάρισε πως προέχει η εύρεση του ποσού των 240.000 ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου (αν το παραπάνω ποσό δεν καλυφθεί, ο Πανιώνιος αυτόματα χάνει το δικαίωμα συμμετοχής του στην Basket League), ενώ τόνισε πως δεν δηλώνει επενδυτής και σωτήρας του Πανιωνίου.
Δυστυχώς για την ιστορική ομάδα της Νέας Σμύρνης, περίπου έναν μήνα μετά την ανάμειξή του με τον σύλλογο (4 Σεπτεμβρίου), εξέδωσε ανακοίνωση που δήλωνε την απόσυρση του ενδιαφέροντος του. Κύριος λόγος ήταν η μηδαμινή στήριξη που είχε από ανθρώπους που είχαν υποσχεθεί να βοηθήσουν οικονομικά την ομάδα.
Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Αυγούστου, ο Πανιώνιος είχε ανακοινώσει νέο κάλεσμα, αυτή την φορά στους φίλους της ομάδας, για να καταφέρει να μαζέψει το 50% του απαραίτητου ποσού για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Θα έπρεπε σε αυτό το σημείο να τονίσουμε και την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται κι από τους οργανωμένους οπαδούς του Πανιωνίου για την στήριξη του μπασκετικού τμήματος. Οι «πάνθηρες» προσπαθούν κι αυτοί απ΄τη μεριά τους να βοηθήσουν, κινητοποιώντας τον κόσμο με σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και βοηθώντας στην ανεύρεση χορηγών και επενδυτών.
Οι άνθρωποι του Πανιωνίου ωστόσο μετά από όλον αυτόν τον γολγοθά που έχουν περάσει έχουν επιτέλους σοβαρούς λόγους να αισιοδοξούν. Και για την ακρίβεια έχουν 3 τέτοιους λόγους:
1) Ακούγεται παραπάνω από έντονα πως το ενδιαφέρον του κύριου Αλευρογιάννη είναι ξανά υπαρκτό και η ανάμειξή του με την ομάδα αποτελεί ξανά πραγματικότητα. Με τον καταξιωμένο αθλίατρο στο προσκήνιο, τα πράγματα για τον Πανιώνιο είναι σίγουρα πιο ευοίωνα, αφού υπάρχει ένας άνθρωπος που δείχνει να θέλει να βγει μπροστά και να δρομολογήσει τις εξελίξεις.
2) Η μεταγραφή του Αμερικανού guard Τζέιλεν Τζάκσον (12/9) δείχνει πως κάτι καλό γίνεται στην «πλατεία». Ανεξαρτήτως του επιπέδου και των ικανοτήτων του παίκτη, η μεταγραφή του φέρνει αισιοδοξία στις τάξεις των φιλάθλων. Αυτό συμβαίνει με την λογική πως δύσκολα η ομάδα θα προχώραγε στην στελέχωση του ρόστερ, και δη στην επιλογή των ξένων, αν πρώτα δεν είχε λύσει (ή τουλάχιστον δεν ήταν σίγουρη πως θα λυθούν) τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα και κυρίως δεν ήξερε σε ποια κατηγορία θα παίξει την επόμενη σεζόν. Μία σκέψη που δεν φαίνεται παράλογη.
3) Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) έδωσε παράταση στις ΚΑΕ για να καταθέσουν τις βεβαιώσεις για το μετοχικό τους κεφάλαιο. Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 14/9. Με την νέα τελεσίδικη ημερομηνία να ορίζεται στις 20/9, οι άνθρωποι του Πανιωνίου είναι αισιόδοξοι πως θα έχουν προλάβει να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό.
Όλη η μπασκετική Ελλάδα θα ήθελε να ξαναδεί τα χρώματα των κυανέρυθρων στην Α1. Ευχή όλου του φίλαθλου μπασκετικού κοινού είναι ο Πανιώνιος να καταφέρει να υπερκεράσει τα οικονομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν από πέρσι και να αγωνιστεί κανονικά στην μεγαλύτερη εθνική κατηγορία. Μακάρι να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε η ομάδα να στρέψει την προσοχή της στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί που ευελπιστεί πως υπό τις οδηγίες του έμπειρου Γιώργου Καλαφατάκη, πλέον, θα καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές και ανταγωνιστικό πρόσωπο.
COMMENTS