Η παρουσίαση των Detroit Pistons ενόψει της σεζόν 2017-2018
Τι έκαναν πέρυσι:
Οι Pistons την σεζόν 2015-2016 πραγματοποίησαν την δικιά τους υπέρβαση και ευτύχησαν να προκριθούν στα playoffs, κάτι που είχε να συμβεί εδώ και 6 χρόνια σκορπίζοντας χαμόγελα στην πόλη του Michigan. Το ότι έπεσαν πάνω στους Cavaliers είναι άλλο θέμα,δεν θα συζητηθεί. Την περασμένη σεζόν ο στόχος της ομάδας του Stan Van Gundy και του Jeff Bower ήταν και πάλι η παρουσία στην postseason. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη τελικά με τα «πιστόνια» να κάνουν ένα βήμα πίσω και να μένουν εκτός playoffs. Τερμάτισαν στην 10η θέση της ανατολής, και παράλληλα στην τελευταία της Central Divison με αρνητικό ρεκόρ 37-45.
Το πάρε- δώσε:
Ήρθαν: Avery Bradley (BOS), Dwight Buycks, Langston Galloway (SAC), Luke Kennard (R), , Eric Moreland, Landry Nnoko (R), Anthony Tolliver, Derek Willis (R).
Έφυγαν: Aron Baynes (BOS), Kentavious Caldwell-Pope (LAL), Michael Gbinije, Darrun Hilliard, Marcus Morris (BOS), Beno Udrih.
Depth Chart:
PG: Ish Smith, Reggie Jackson, Langston Galloway, Dwight Buycks
SG: Avery Bradley. Luke Kennard
SF: Reggie Bullock, Stanley Johnson, Anthony Tolliver
PF: Tobias Harris, John Leuer, Eric Moreland, Henry Ellenson, Derreck Willis
C: Andre Drummond, Boban Marjanovic, Landry Nnoko
Η προσθήκη:
Οι Pistons φέτος απέκτησαν έναν πολύ ουσιαστικό,ποιοτικό και καθοριστικό παίκτη στην offseason μέσω ανταλλαγής. Τον Avery Bradley από τους φιναλίστ των τελικών της ανατολής, Boston Celtics για χάρη του οποίου Θυσίασαν τον Marcus Morris. Μετά από 7 χρόνια στην Βοστώνη,αλλάζει παραστάσεις,ερχόμενος σε μια ομάδα που θα του δώσει περισσότερη άνεση και ελευθερία. Πως να χωρούσε άλλωστε σε μια ομάδα που πλέον υπάρχουν οι Hayward-Irving. Στους Celtics έμαθε πάρα πολλά,σαν παίκτης ενώ με το πέρασμα των χρόνων έχει δείξει σημαντική βελτίωση στο παιχνίδι του. Στην rookie του σεζόν δεν τολμούσε καν να σουτάρει πίσω από τα 7.25 και μετά από 6 χρόνια έχει 39% ευστοχία . Πρόκειται για έναν πολύ εργατικό παίκτη,που βγάζει τρομερή ενέργεια στο παρκέ και μαρκάρει σαν σκυλί,καθόλου τυχαία δεν τον αποκαλούν «bulldog». Η περιφερειακή άμυνα των Pistons θα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα με την προσθήκη του Bradley ο οποίος με βάση των αριθμών είναι και πολύ καλύτερος επιθετικά από τον Caldwell Pope ο οποίος αποχώρησε με προορισμό το Los Angeles.
Η απώλεια:
Για χάρη του Bradley οι Pistons έχασαν ένα πολύ βασικό μέλος, τον Marcus Morris ο οποίος αγωνίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια για λογαριασμό του συλλόγου. Ο απόφοιτος του Kansas έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα,μπαίνει σε νέες περιπέτειες, καθώς πλέον θα αγωνίζεται στου Bostons Celtics. Στο διάστημα που έπαιξε στο Detroit έκανε αυτά που ξέρει να κάνει σωστά, να σουτάρει καλά τόσο από μέση όσο και από μακρινή απόσταση και να βοηθάει στον τομέα των ριμπάουντ. Τα τελευταία χρόνια έχει προσθέσει όγκο, δεν διστάζει να τα βάζει με τα αντίπαλα θηρία μέσα στην ρακέτα ενώ η κίνηση step-back και στα καπάκια shoot από το low post έχει γίνει σήμα κατατεθέν. Φέτος μέτρησε 14 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 2 ασίστ με 33.1% στα τρίποντα, 46.6 % στα δίποντα και 78.4% στις βολές. Δεν θεωρείται super star όμως είναι ένα χρήσιμο που γνωρίζει καλά τις δυνατότητές του. Θα λείψει από το Detroit αυτό είναι το μόνο σίγουρο..
Οι Big three:
Θα ξεκινήσουμε με τον Tobias Harris. Στα 25 του πλέον αγωνίζεται τα τελευταία δύο χρόνια στο συγκρότημα του Van Gundy. Ένας forward που μπορεί κάλλιστα να παίξει τόσο στην θέση 3 όσο και στην θέση 4. Ο προπονητής του φέτος τον δοκίμασε κυρίως ως βασικό όμως σε 34 παιχνίδια του έδωσε τον ρόλο του 6ου παίκτη. Τα συστήματα που επιλέγει ο προπονητής του τον βρίσκουν αρκετές φορές εκτός περιφέρειας,περιμένοντας την μπάλα για να σουτάρει καθώς το σουτ του είναι ένα από τα δυνατά του σημεία . Είναι εξίσου καλός και στο ένας εναντίον ενός, κατεβάζει ριμπάουντ ενώ βοηθάει σημαντικά και στο αμυντικό κομμάτι. Την σεζόν που μας πέρασε είχε 16.1 πόντους, 5.1 ριμπάουντ,1.7 ασίστ με 56.8% στην κατηγορία True shooting. Οι Pistons περιμένουν και φέτος πολλά από τον ίδιο, με τον Harris να δεσμεύεται με εγγυημένο συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην περίπτωση του απόφοιτου του Tenesse,αποδείχθηκε ακόμη μια γκάφα των Magic οι οποίοι τον αντάλλαξαν για χάρη των Jennings και Illasova οι οποίοι δεν αγωνίζονται καν στο Orlando αυτή την στιγμή.
Ο Andre Drummond αποτελεί στυλοβάτης της frontline των «πιστονιών»τα τελευταία 4 χρόνια. Από την rookie σεζόν το 2012 και μετά είναι βασικό και αναντικατάστατο μέλος στην αρχική πεντάδα της ομάδας. Είναι αρκετά αθλητικός και παράλληλα αλτικός παρότι ζυγίζει 126 κιλά. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί αισθητά στο ένας εναντίον ενός καθώς έχει δουλέψει αρκετά το floater του. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ριμπάουντερ του πρωταθλήματος( πέρυσι είχε 13.8 ανά αγώνα) αλλά το μεγάλο του μειονέκτημα είναι η αστοχία του από την γραμμή των βολών. Πέρυσι είχε 38.6% και φυσικά αποτελεί ένα από τα θύματα του Hack-a. Την περασμένη σεζόν είχε 13.6 πόντους, 13.8 ριμπάουντ, 1.5 κλεψίματα και 1.1 κοψίματα μέσο όρο ανά αγώνα. Οι Pistons τον εμπιστεύονται και για αυτό τον λόγω του πρόσφεραν πέρυσι το καλοκαίρι 5ετές συμβόλαιο με απολαβές που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια και πρόκειται να φτάσουν μέχρι και τα 27 ετησίως.
Πέρυσι υπήρξε μια διαμάχη για το ποιος πρέπει να είναι ο βασικός point guard της ομάδας. O Reggie Jackson απουσίασε στην αρχή της σεζόν λόγω τραυματισμού στο δεξί του πόδι και την θέση του κάλυψε για αρκετό διάστημα ο Ish Smith. Ο γεννηθείς στην Ιταλία δεν έδειξε τον καλύτερό του εαυτό την χρονιά που μας πέρασε με τα νούμερά του να πέφτουν σε μεγάλο βαθμό. Μέτρησε 14.5 πόντους, 5.2 ασίστ με 44.2% στα δίποντα. Παρόλα αυτά με βάση ταλέντου και παραστάσεων ο Jackson δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την κατηγορία. Ταχύτατος guard, καλός δημιουργός με καλά ποσοστά στα σουτ που επιχειρεί. Έβαλε το λιθαράκι του ώστε οι Pistons να φτάσουν στα playoffs την σεζόν 2015-2016 αλλά φέτος στάθηκε άτυχος. Την φετινή σεζόν ελπίζουν στην ομάδα να μείνει υγιής και να μπορέσει να επανέλθει στην αγωνιστική ετοιμότητα που ήταν πριν από ενάμισι χρόνο.
Oι Pistons για ακόμη μια σεζόν είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν ψηλά στο draft του καλοκαιριού. Στο νούμερο 12 όπου είχαν στην κατοχή τους επέλεξαν τον Luke Kennard,έναν combo guard παιδί του Mike Krzyzewski. Πολλοί χαρακτηρίζουν τον απόφοιτο του Duke ως έναν από τους καλύτερους shooters της φουρνιάς του. Και πράγματι ο 21χρονος guard ξεχώρισε στο διάστημα που αγωνίστηκε στους Blue Devils για την εξαιρετική του έφεση στο σκοράρισμα,ειδικά με το σουτ από μακρινή απόσταση. Αποτελεί μεγάλη απειλή, σκοράρει επιτυχώς με catch&shoot, με step back ενώ πολύ συχνά τον βλέπουμε να βγαίνει από τα screens και να σουτάρει. Στο στυλ θυμίζει αρκετά τον J.J Redick ενώ αρκετές τους κινήσεις φέρνουν σε Goran Dragic λόγω και ότι είναι αριστερόχειρας. Δεν είναι ιδιαίτερα αθλητικός, υστερεί σε ταχύτητα με αποτέλεσμα να είναι αρκετά αδύναμος σε καταστάσεις άμυνας. Ο Kennard αναμένεται να έχει ρόλο στο φετινό rotation του Van Gundy,δίνοντας ανάσες κυρίως στον Avery Bradley.
Συν/πλην:
+ Defense. Οι Pistons στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην καλή αμυντική λειτουργία τους. Τρανταχτή απόδειξη είναι ότι το σύνολο του Van Gundy δεχόταν 102.5 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα(6ο καλύτερο ρεκόρ στην λίγκα). Επίσης είναι η ομάδα που δέχτηκε τους λιγότερους πόντους μετά από λάθη( 12.7) ενώ ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι είχε παθητικό 10 πόντους από δευτερεύουσες προσπάθειες των αντιπάλων(2nd chance points).
+ Rebounds. Ένα μεγάλο ατού της ομάδας του Detroit είναι τα rebounds,γεγονός το οποίο οφείλεται κυρίως στην παρουσία του Andre Drummond. Τα «πιστόνια» είχαν 45.7 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα την χρονιά που μας πέρασε.
+ Turnovers. Τα 11.9 λάθη μέσο όρο αποτελούν το τρίτο καλύτερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα, το οποίο υποδεικνύει τις σωστές επιλογές και την προσοχή των παικτών του Van Gundy τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.
+Frontline. Ένα από τα δυνατά χαρτιά των Pistons είναι οι ψηλοί(Drummond- Marjanonovic). Δύο παίκτες που στηρίζονται αρκετά στον όγκο και το μέγεθος που διαθέτουν αλλά μιλάμε για δύο centers με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά όπου ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ένα από τα καλύτερα δίδυμα βασικού-ρολίστα στην ανατολική περιφέρεια.
+ Tobias Harris. Η παρουσία του 25χρονου forward είναι απαραίτητη στην ομάδα των Pistons. Όσο ο πρώην άσσος των Magic βρίσκεται εντός παρκέ το Detroit γράφει 104.3 στο Offensive Rating ενώ όταν κάθεται στον πάγκο ο συντελεστής πέφτει στο 101.4. Μπορεί να φαίνεται και να ακούγεται μικρή διαφορά,έχει όμως μεγάλη σημασία. Πέρυσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 16.1 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα.
- Offense. Πολλές ομάδες στο NBA αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για την αμυντική τους προσήλωση αλλά υστερούν στο επιθετικό κομμάτι. Οι Pistons ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Την περασμένη σεζόν πετύχαιναν μόλις 101.3 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα το οποίο αποτελεί το 5ο χειρότερο ρεκόρ στο πρωτάθλημα
- Shooting. Όταν μια ομάδα έχει χαμηλά ποσοστά στα σουτ αυτό συνεπάγεται άμεσα σε χαμηλή συγκομιδή πόντων, όπως γράψαμε και πιο πάνω. Τα «πιστόνια» είχαν για ακόμη μια σεζόν κάκιστα ποσοστά στα τρίποντα(33%,τρίτο χειρότερο). το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στις βολές με 71.9%( ποιος να φταίει άραγε??) ενώ στα ίδια κυβικά ήταν και τα ποσοστά στα δίποντα με μόλις 49.2%.
- Creation. Οι Pistons είναι μια ομάδα που χρειάζεται να δουλέψει πάνω στην δημιουργία και να μην εξαρτιούνται τόσο από το isolation παιχνίδι των Harris, Drummond και Jackson. Ο μέσος όρος σε ασσίστ πέρυσι ήταν αρκετά χαμηλός (21.1). Επίσης από τους 101.3 πόντους όπου σκοράρανε την σεζόν 2016-2017, μόλις οι 50 προερχόντουσαν από τελική πάσα.
- Lack of super star. Στο Detroit έχει να φανεί καιρό ένας πρωτοκλασάτος παίχτης όπου θα μπορεί να κουβαλήσει την ομάδα του στις πλάτες του. Κανένας παίκτης από το περσινό ρόστερ δεν είχε πάνω από 16 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα. Μπορεί ο Van Gundy να διαθέτει αξιόπιστους παίκτες αλλά κανείς τους δεν θεωρείται επιπέδου All-star.
- Marcus Morris. Το κενό του Morris δεν καλύφθηκε ποτέ και με βάση λογικής αναμένεται να δούμε τον Harris να αγωνίζεται σαν τριάρι και τον Leuer σαν power forward. Η αλήθεια είναι ότι ο απόφοιτος τους Wisconsin έκανε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του πέρυσι αγωνιζόμενος ως 4 στους Pistons όμως από την άλλη όψη του νομίσματος ο Harris αποδίδει καλύτερα σε αυτή την θέση. Εξάλλου τον είδαμε αρκετές φορές πέρυσι να αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του αντίπαλου power forward και τα δεν τα πήγε άσχημα.
Preseason games:
4/10 Detroit Pistons- Charlotte Hornets
6/10 Detroit Pistons- Atlanta Hawks
9/10 Detroit Pistons- Indiana Pacers
10/10 Toronto Raptors- Detroit Pistons
13/10 Millwaucke Bucks- Detroit Pistons
Στόχος:
Οι Pistons φαίνεται να έχουν ένα ισορροπημένο ρόστερ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα playoffs την ερχόμενη σεζόν. Η μοναδική μεγάλη απώλεια είναι αυτή του Morris όμως η προσθήκη Avery Bradley καθησυχάζει αρκετά την διοίκηση και το κοινό της ομάδας. Τα «πιστόνια» θα διεκδικήσουν μια θέση στην postseason,έχουν παίκτες που αγωνίζονται αρκετό χρονικό διάστημα μαζί και φυσικά υπάρχει χημεία. Αν δεν αντιμετωπίσουν σοβαρούς τραυματισμούς και έχουν την ευχέρεια να κάνουν κάποια ανταλλαγή μέσα στον Φλεβάρη με έναν έμπειρο παίκτη τότε θα έχουν αρκετές πιθανότητες. Σε περίπτωση που περάσουν στα προημιτελικά των playoffs εκεί τα πράγματα θα είναι αρκετά δύσκολα καθώς με βάση λογικής θα πέσουν πάνω σε ένα από τα μεγαθήρια της περιφέρειας.
Πρόβλεψη:
7η θέση στην Ανατολική περιφέρεια, αποκλεισμός στον πρώτο γύρο των Playoffs.
COMMENTS