Ανάλυση του Α ομίλου που συμμετέχει και η Ελλάδα.
Στην Φινλανδία θα διεξαχθούν οι αγώνες για τον πρώτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, με την συμμετοχή των διοργανωτών, των Γάλλων, των Σλοβένων, των Ισλανδών, των Πολωνών και την Ελλάδας. Σίγουρα ένας αρκετά δυνατός όμιλος με ξεκάθαρα φαβορί αλλά και με φανερά αδύναμες ομάδες. Ξεχωρίζουν οι τρανταχτές απουσίες παικτών όπως ο Αντετοκούνμπο, ο Γκομπέρ, ο Μπατούμ, ο Γκόρτρατ, παίκτες που θα έκαναν την διαφορά στις ομάδες τους. Ωστόσο θα γίνει σίγουρα μάχη για τις δύο πρώτες θέσεις με τις Ελλάδα, Γαλλία και Σλοβενία να τις διεκδικούν ισάξια.
Ελλάδα
Στον απόηχο της κατάληξης στο θέμα με τον Αντετοκούνμπο κινείται η Ελλάδα, η οποία δια στόματος Μίσσα είχε ως στόχο το μετάλλιο. Πλέον με τον Γιάννη να αποσύρεται από το τουρνουά οι στόχοι άλλαξαν. Τον παίκτη των Bucks δεν τον είδαμε σχεδόν σε κανένα φιλικό, με εξαίρεση να αποτελεί ο αγώνας με το Μαυροβούνιο, όπου ήταν ο καλύτερος παίκτης. Οι παίκτες του Μίσσα ξεκίνησαν ιδανικά τα πρώτα τους φιλικά όπου κέρδισαν αρχικά στην Πάτρα την Ρουμανία με 106-48, ενώ την επόμενη μέρα η Βρετανία ηττήθηκε με εξίσου μεγάλη διαφορά (92-64). Ακολούθησε το τουρνουά στην Σερβία όπου το Μαυροβούνιο δυσκόλεψε αρκετά την ελληνική ομάδα, όμως κέρδισε με 81-83. Η «σφαλιάρα» (93-61) που ήρθε από τους Σέρβους ταρακούνησε την ομάδα, η οποία πλέον χωρίς τον Αντετοκούνμπο στην σύνθεσή της έδωσε ακόμα ένα φιλικό στο Λονδίνο με την Μεγάλη Βρετανία όπου και κέρδισε με 84-88. Τελευταία φιλικά πριν την διοργάνωση ήταν αυτά για το τουρνουά Ακρόπολις, όπου γνώρισε 2 ήττες από Σερβία (67-69) και Γεωργία (71-72), κερδίζοντας μόνο την Ιταλία (χωρίς τον Μπελινέλι) στην παράταση με 73-70. Μετά το τέλος τουρνουά ανακοινώθηκε και η τελική 12άδα από την οποία κόπηκαν όπως ήταν αναμενόμενο οι Μήτογλου και Λαρεντζάκης.
Ρόστερ
Guards Καλάθης-Μάντζαρης-Σλούκας-Παππάς
Forwards: Παπαπέτρου-Παπανικολάου-Αντετοκούνμπο-Πρίντεζης-Αγραβάνης
Centers: Μπουρούσης-Παπαγιάννης-Μπόγρης
Πλεονεκτήματα
- Υπάρχουν πολλοί και καλοί αμυντικοί παίκτες στην ομάδα. Καλάθης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Αντετοκούνμπο, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, μπορούν να δώσουν την απαραίτητη σκληράδα, αλλά και πίεση που επιζητεί ο κόουτς Μίσσας.
-Υπάρχει μια καλή 4άδα στα γκαρντ, που πάντοτε και σχεδόν σε όλες τις ομάδες είναι ο κύριος μοχλός της απόδοσης του συνόλου.
-Πέντε παίκτες από τον Ολυμπιακό, 4 (μαζί με Μπουρούση και Παπαγιάννη) από του Παναθηναϊκό. Υπάρχει η χημεία (καθώς και 2 βοηθοί προπονητή από τους αιωνίους) σε αυτούς τους παίκτες ώστε να δούμε ωραίες συνεργασίες.
-Καλή δημιουργία ιδιαίτερα από Καλάθη και Σλούκα.
Μειονεκτήματα
-Η ξαφνική απώλεια του Αντετοκούνμπο αδιαμφισβήτητα άλλαξε τα πλάνα του κόουτς Μίσσα λίγες μέρες πριν το τουρνούα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα αναπροσαρμόσει. Φυσικά η έλλειψη του Γιάννη είναι και από μόνη της ένα downgrade των φιλοδοξιών της ομάδας. Ο Γιάννης ήταν το αστέρι της 12άδας, πάνω στον οποίο θα χτιζόταν η προσπάθεια για μετάλλιο.
-Κλασικό και εικονογραφημένο: Η έλλειψη του καλού και σταθερού σουτ από την γραμμή των 6.75.
-Αργά και βαριά κορμιά στις θέσεις των σέντερ που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με στην ομαδική αλλά και προσωπική άμυνα.
-Ο ίδιος ο προπονητής. Ο Κώστας Μίσσας είναι συμπαθής, ωστόσο βρίσκεται εκτός πάγκων για αρκετά χρόνια και τώρα καλείται να φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Εμπειρία έχει, όμως οι παραστάσεις του πάνε αρκετά χρόνια πίσω.
Στόχος-Πρόβλεψη
Μετά από 8 χρόνια χωρίς επιτυχία, η φετινή ομάδα στήθηκε με σκοπό το μετάλλιο. Χωρίς όμως τον Γιάννη τα πράγματα αναμένονται να είναι δύσκολα. Σίγουρα κανείς δεν θέλει για ακόμα μία χρονιά αποκλεισμό στα πρώτα knock-out παιχνίδια. Οπότε ως στόχο θα έθετα την πρόκριση στους 8.
Γαλλία
Οι τρικολόρ βρίσκονται στην μετά-Πάρκερ εποχή. Ωστόσο ξεκίνησαν με μια προεπιλογή η οποία ουσιαστικά κάλυπτε το κενό του. Στην πορεία ο Κολέ όμως είδε ένα ένα τα αστέρια του είτε να μην θέλουν να κατέβουν είτε να τραυματίζονται. Έτσι η Γαλλία θα στερηθεί των υπηρεσιών των Μπατούμ, Γκομπέρ, Μπομπουά, Μαχίνμι, Κοζέρ, Καμπαρό, Μόερμαν, ενώ μόλις μια μέρα πριν την έναρξη του τουρνούα δεν έχει βγει η 12άδα αφού Ντιότ, Σεραφέν και Πουαριέ αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Με όλα τα παραπάνω οι Γάλλοι στα φιλικά πάντως είχαν αξιοπρεπέστατα αποτελέσματα, έχοντας 6 νίκες και μόλις 2 ήττες. Κέρδισαν την Τυνησία (67-53), την Λιθουανία (98-77), το Βέλγιο (85-60), την Ιταλία (88-63), το Μαυροβούνιο (100-70) και την Γερμανία (85-79), ενώ ηττήθηκαν από την Λιθουανία (96-71) και την Κροατία (92-87).
Ρόστερ
Guards: Huertel-Westermann-Diot-De Colo-Jackson
Forwards: Fournier-Toupane-Diaw-Poirier
Centers: Lauvergne-Labeyrie-Seraphen
Πλεονεκτήματα
-Τα γκαρντ των Γάλλων είναι εξαιρετικά ποιοτικά με τους Ντε Κολό και Ερτέλ να ξεχωρίζουν. Ο παίκτης της ΤΣΣΚΑ προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά στην Ευρωλίγκα και την VTB και οι χώροι που πλέον θα έχει δημιουργήσουν τεράστια ρήγματα.
-Ντε Κολό, Ερτέλ, Βέστερμαν Τζάκσον, Φουρνιέ, είναι μια 5άδα περιφερειακών παικτών που μπορούν να σουτάρουν εξαιρετικά από μακρινή απόσταση.
Μειονεκτήματα
- Η ομάδα χωρίς Γκομπέρ, Πάρκερ και Μπατούμ χάνει σε εμπειρία και παραστάσεις.
- Πολλα προβλήματα τραυματισμών και απουσίες, έκαναν δύσκολη την προετοιμασία των Γάλλων. Ακόμα και στους 12 που επιλέχθηκαν οι Ντιότ και Σεραφέν συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.
- Παρατηρείται έλλειψη αθλητικότητας και rim protection, ενώ η δεύτερη επιλογή πίσω από τον Λοβέρν δεν έχει τις παραστάσεις που χρειάζονται.
- Είναι χαρακτηριστικό πως και οι 5 παίκτες στο 4 και στο 5 χαρακτηρίζονται ως PF/C. Ελλείψει Γκομπέρ, Αζινζά και Μαχίνμι δεν υπάρχει καθαρό σέντερ, με τον Σεραφέν πιθανά να έχει αυτό το ρόλο, ο οποίος όμως ταλαιπωρείται ακόμα από τραυματισμό και δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα είναι.
Στόχος-Πρόβλεψη
Περίεργη η χρονιά για τους Γάλλους που με τις ελλείψεις αλλά και τους τραυματισμούς κανείς ακόμα δεν ξέρει πως θα εμφανιστεί στο τουρνουά. Απέναντι σε Ελλάδα και Σλοβενία έχει την δυνατότητα να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου και να έχει βατό αντίπαλο και στους 16 αλλά και τους 8. Στόχος είναι και πάλι η τετράδα και γιατί όχι ένα μετάλλιο, έστω και το χάλκινο.
Θέλει απεγνωσμένα να έχει μια διάκριση και για τον λόγο αυτό η ομοσπονδία έδωσε σε έναν από τους καλύτερους Αμερικάνους παίκτες στην Ευρώπη, σλοβένικο διαβατήριο. Ο λόγος για τον Ράντολφ που αναμένεται να είναι μαζί με τον Ντράγκιτς και τον wonderkid Ντόνσιτς, η 3άδα φωτιά της Σλοβενίας. Μοναδική σημαντική απουσία αυτή του Ζόραν Ντράγκιτς ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό. Στα φιλικά που έδωσαν έδειξαν και πάλι ότι θα είναι αρκετά υπολογίσιμη δύναμη, με την παραπάνω 3άδα να έχει τον ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι της. Ξεκίνησαν με νίκη απέναντι στην Ουγγαρία με 84-64, ενώ την ίδια τύχη είχε και η Τσεχία (88-80). Στο δυνατό φιλικό που έδωσαν με την Κροατία ηττήθηκαν με 85-81, η Ουκρανία δεν ήταν σημαντικό εμπόδιο (78-67), ενώ στους τελευταίους 3 αγώνες γνώρισαν 2 ήττες από Ισραήλ (89-84) και Τουρκία (86-84) και πήραν την ρεβάνς από την Κροατία (74-73).
Ρόστερ
Guards: Dragic, Nicolic, Rebec, Doncic, Prepelic, Blazic
Forwards: Muric, Cancar, Randolph, Zagorac
Centers: Vidmar, Dimec
Πλεονεκτήματα
-Έχει αρκετό ταλέντο σε καίριες θέσεις όπως στα γκαρντ και στο 4/5
-Ο κόουτς Κοκόσκοφ φέρεται να είναι το νέο όνομα στην προπονητική. Αμερικανοθρεμένος με σέρβικες ρίζες δείχνει να μπορεί να κρατήσει σε...νιρβάνα τους έντονους Σλοβένους.
-Ο Ράντολφ θα είναι η αναφορά στο παιχνίδι της Σλοβενίας, με τον Αμερικάνο να έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του όσο καιρό αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Μπορεί να παίξει και ως pf αλλά και ως C, μπορεί να παίξει με πλάτη, με πρόσωπο και να σουτάρει από κοντινή και μακρινή απόσταση. Είναι το αστέρι τους.
Μειονεκτήματα
-Πίσω από τον Ράντολφ στους ψηλούς υπάρχει μόνο ο πολύπειρος Βίντμαρ, ενώ ο 2ος σέντερ δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία.
-Υπάρχει μεν ταλέντο από πολλούς ωστόσο υπάρχει και αρκετή έλλειψη εμπειρίας από πολλούς παίκτες αφού ο κόουτς Κοκόσκοφ επέλεξε να πάρει μαζί του αρκετά νέα παιδιά, χωρίς ιδιαίτερες παραστάσεις.
-Η μόνιμη τάση να κατεβάζουν ρολά όταν κάτι στραβώσει. Θα το δούμε και σε αυτό το Ευρωμπάσκετ;
Στόχος-Πρόβλεψη
Όπως ανέφερα στόχος είναι σίγουρα μια διάκριση. Θα παλέψουν με την Ελλάδα για την δεύτερη θέση του ομίλου όπου θα τους φέρει ευνοϊκό σταύρωμα στα νοκ-άουτ. Με την δεύτερη θέση μπορούν να χτυπήσουν την 8άδα, ωστόσο μιλάμε για τους Σλοβένους που το ταμπεραμέντο τους δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα. Πάντως εμφανίζονται αρκετά πλήρης και με πολύ ταλέντο. Μπορεί ο δικός τους στόχος να είναι κάποιο μετάλλιο ωστόσο η δική μου πρόβλεψη είναι η 8άδα.
Τυπικά γηπεδούχοι αφού οι αγώνες του πρώτου ομίλου γίνονται στην πατρίδα τους. Χώρα με σταδιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια διάκριση. Στις προηγούμενες διοργανώσεις θαυμάσαμε τον κόσμο τους που έδινε βροντερό παρών στα παιχνίδια της ομάδας. Το ίδιο κλίμα αναμένεται να δημιουργήσουν και τώρα. Αγωνιστικά ξεχωρίζει ο σταρ της ομάδας Πέτρι Κόπονεν, ενώ θα δούμε το νέο αστεράκι τους τον Λάουρι Μάρκανεν ο οποίος φέτος επιλέχθηκε στο νο.7 του ντραφτ από του Μισενότα και δόθηκε με ανταλλαγή στους Σικάγο Μπουλς. Μία μόλις νίκη στα φιλικά για τους Φινλανδούς, αυτή απέναντι στην Τουρκία με 93-88. Ηττήθηκαν 2 φορές από την Ρωσία με 91-75 και 100-91, από την Λετονία με 85-81, την Ιταλία με 85-80, το Ισραήλ με 97-92 και την Τσεχία με 83-62.
Ρόστερ
Guards: Koponen-Wilson-Rannikko-Salin-Koivisto
Forwards: Huff-Nuutinen-Lindbom-Murphy E.-Kotti
Center: Markkanen-Lee
Πλεονεκτήματα
-O Κόπονεν είναι πολύ ποιοτικός γκαρντ και το σουτ του θα δημιουργήσει μεγάλα πλήγματα
-Είναι τυπικά γηπεδούχοι και το γήπεδο θα είναι γεμάτοι από τους φιλάθλους της δημιουργώντας εξαιρετική ατμόσφαιρα.
-Γενικότερα όλη η ομάδα έχει καλά ποσοστά από μακρινή απόσταση. Είναι κάτι το οποίο το είχε ζήσει και η Ελλάδα όταν ηττήθηκε από τους Φινλανδούς.
Περίεργη η χρονιά για τους Γάλλους που με τις ελλείψεις αλλά και τους τραυματισμούς κανείς ακόμα δεν ξέρει πως θα εμφανιστεί στο τουρνουά. Απέναντι σε Ελλάδα και Σλοβενία έχει την δυνατότητα να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου και να έχει βατό αντίπαλο και στους 16 αλλά και τους 8. Στόχος είναι και πάλι η τετράδα και γιατί όχι ένα μετάλλιο, έστω και το χάλκινο.
Σλοβενία
Θέλει απεγνωσμένα να έχει μια διάκριση και για τον λόγο αυτό η ομοσπονδία έδωσε σε έναν από τους καλύτερους Αμερικάνους παίκτες στην Ευρώπη, σλοβένικο διαβατήριο. Ο λόγος για τον Ράντολφ που αναμένεται να είναι μαζί με τον Ντράγκιτς και τον wonderkid Ντόνσιτς, η 3άδα φωτιά της Σλοβενίας. Μοναδική σημαντική απουσία αυτή του Ζόραν Ντράγκιτς ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό. Στα φιλικά που έδωσαν έδειξαν και πάλι ότι θα είναι αρκετά υπολογίσιμη δύναμη, με την παραπάνω 3άδα να έχει τον ηγετικό ρόλο στο παιχνίδι της. Ξεκίνησαν με νίκη απέναντι στην Ουγγαρία με 84-64, ενώ την ίδια τύχη είχε και η Τσεχία (88-80). Στο δυνατό φιλικό που έδωσαν με την Κροατία ηττήθηκαν με 85-81, η Ουκρανία δεν ήταν σημαντικό εμπόδιο (78-67), ενώ στους τελευταίους 3 αγώνες γνώρισαν 2 ήττες από Ισραήλ (89-84) και Τουρκία (86-84) και πήραν την ρεβάνς από την Κροατία (74-73).
Ρόστερ
Guards: Dragic, Nicolic, Rebec, Doncic, Prepelic, Blazic
Forwards: Muric, Cancar, Randolph, Zagorac
Centers: Vidmar, Dimec
Πλεονεκτήματα
-Έχει αρκετό ταλέντο σε καίριες θέσεις όπως στα γκαρντ και στο 4/5
-Ο κόουτς Κοκόσκοφ φέρεται να είναι το νέο όνομα στην προπονητική. Αμερικανοθρεμένος με σέρβικες ρίζες δείχνει να μπορεί να κρατήσει σε...νιρβάνα τους έντονους Σλοβένους.
-Ο Ράντολφ θα είναι η αναφορά στο παιχνίδι της Σλοβενίας, με τον Αμερικάνο να έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του όσο καιρό αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Μπορεί να παίξει και ως pf αλλά και ως C, μπορεί να παίξει με πλάτη, με πρόσωπο και να σουτάρει από κοντινή και μακρινή απόσταση. Είναι το αστέρι τους.
Μειονεκτήματα
-Πίσω από τον Ράντολφ στους ψηλούς υπάρχει μόνο ο πολύπειρος Βίντμαρ, ενώ ο 2ος σέντερ δεν έχει την κατάλληλη εμπειρία.
-Υπάρχει μεν ταλέντο από πολλούς ωστόσο υπάρχει και αρκετή έλλειψη εμπειρίας από πολλούς παίκτες αφού ο κόουτς Κοκόσκοφ επέλεξε να πάρει μαζί του αρκετά νέα παιδιά, χωρίς ιδιαίτερες παραστάσεις.
-Η μόνιμη τάση να κατεβάζουν ρολά όταν κάτι στραβώσει. Θα το δούμε και σε αυτό το Ευρωμπάσκετ;
Στόχος-Πρόβλεψη
Όπως ανέφερα στόχος είναι σίγουρα μια διάκριση. Θα παλέψουν με την Ελλάδα για την δεύτερη θέση του ομίλου όπου θα τους φέρει ευνοϊκό σταύρωμα στα νοκ-άουτ. Με την δεύτερη θέση μπορούν να χτυπήσουν την 8άδα, ωστόσο μιλάμε για τους Σλοβένους που το ταμπεραμέντο τους δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα. Πάντως εμφανίζονται αρκετά πλήρης και με πολύ ταλέντο. Μπορεί ο δικός τους στόχος να είναι κάποιο μετάλλιο ωστόσο η δική μου πρόβλεψη είναι η 8άδα.
Φιλανδία
Τυπικά γηπεδούχοι αφού οι αγώνες του πρώτου ομίλου γίνονται στην πατρίδα τους. Χώρα με σταδιακή άνοδο τα τελευταία χρόνια χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια διάκριση. Στις προηγούμενες διοργανώσεις θαυμάσαμε τον κόσμο τους που έδινε βροντερό παρών στα παιχνίδια της ομάδας. Το ίδιο κλίμα αναμένεται να δημιουργήσουν και τώρα. Αγωνιστικά ξεχωρίζει ο σταρ της ομάδας Πέτρι Κόπονεν, ενώ θα δούμε το νέο αστεράκι τους τον Λάουρι Μάρκανεν ο οποίος φέτος επιλέχθηκε στο νο.7 του ντραφτ από του Μισενότα και δόθηκε με ανταλλαγή στους Σικάγο Μπουλς. Μία μόλις νίκη στα φιλικά για τους Φινλανδούς, αυτή απέναντι στην Τουρκία με 93-88. Ηττήθηκαν 2 φορές από την Ρωσία με 91-75 και 100-91, από την Λετονία με 85-81, την Ιταλία με 85-80, το Ισραήλ με 97-92 και την Τσεχία με 83-62.
Ρόστερ
Guards: Koponen-Wilson-Rannikko-Salin-Koivisto
Forwards: Huff-Nuutinen-Lindbom-Murphy E.-Kotti
Center: Markkanen-Lee
Πλεονεκτήματα
-O Κόπονεν είναι πολύ ποιοτικός γκαρντ και το σουτ του θα δημιουργήσει μεγάλα πλήγματα
-Είναι τυπικά γηπεδούχοι και το γήπεδο θα είναι γεμάτοι από τους φιλάθλους της δημιουργώντας εξαιρετική ατμόσφαιρα.
-Γενικότερα όλη η ομάδα έχει καλά ποσοστά από μακρινή απόσταση. Είναι κάτι το οποίο το είχε ζήσει και η Ελλάδα όταν ηττήθηκε από τους Φινλανδούς.
Μειονεκτήματα
-Ναι μεν είναι το νέο μεγάλο πρότζεκτ του φινλανδικού μπάσκετ, ωστόσο για τον Μάρκανεν θα είναι το πρώτο μεγάλο τουρνουά που θα συμμετέχει και θα κληθεί να τα βγάλει εις πέρας.
-Έχει περιορισμένες επιλογές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχή ροή στα καλά της διαστήματα.
-Τα πολλά τρίποντα πιθανά να μην λειτουργούν πάντα υπέρ της. Στηρίζεται σε αυτά χωρίς να έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές.
Στόχος-Πρόβλεψη
-Ναι μεν είναι το νέο μεγάλο πρότζεκτ του φινλανδικού μπάσκετ, ωστόσο για τον Μάρκανεν θα είναι το πρώτο μεγάλο τουρνουά που θα συμμετέχει και θα κληθεί να τα βγάλει εις πέρας.
-Έχει περιορισμένες επιλογές με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνεχή ροή στα καλά της διαστήματα.
-Τα πολλά τρίποντα πιθανά να μην λειτουργούν πάντα υπέρ της. Στηρίζεται σε αυτά χωρίς να έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές.
Στόχος-Πρόβλεψη
Δεν είναι στο επίπεδο Ελλάδας, Γαλλίας, Σλοβενίας, ωστόσο θα κυνηγήσει την 4η θέση μαζί με την Πολωνία. Προβλέπω να παίρνει αυτή το εισιτήριο για τους ωστόσο κάπου εκεί η πορεία της θα λάβει τέλος.
Άλλη δυναμική θα είχε αν στην 12άδα υπήρχαν οι Γκόρτρατ και Λάμπε. Οι απουσίες αυτές σαφώς και ρίχνουν το επίπεδο της Πολωνίας και θα βρεθούν πιθανά να παλεύουν με την Φιλανδία για το τέταρτο εισιτήριο του ομίλου. Από την ομάδα ξεχωρίζει ο Πονίτκα, ο οποίος βρέθηκε για λίγο προ των πυλών της Μπασκόνια, αλλά κατέληξε στην Καρσίγιακα, ενώ ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στα γκαρντ. Σύνολο 11 φιλικά έδωσαν οι Πολωνοί έχοντας 7 νίκες και 4 ήττες. Κέρδισαν τους Τσέχους 2 φορές με 101-68 και 85-72, την Λετονία με 80-76, την Γερμανία με 80-75, την Ρωσία με 81-78, την Βρετανία με 86-76 και την Ουγγαρία με 74-64, ενώ ηττήθηκαν από την Λετονία με 77-65, την Σερβία με 85-78, την Λιθουανία με 59-58 και το Ισραήλ με 77-74.
Ρόστερ
Guards: Koszarek-Slaughter-Ponitka-Zamojski-Gruszecki
Forwards: Waczynski-Sokolowski-Kulig-Cel-Gielo
Centers: Karnowski-Hrycaniuk
Πλεονεκτήματα
-Πονίτκα και Σλότερ είναι ικανότατοι σκόρερς και θα αποτελούν πηγή κινδύνου για τους αντιπάλους τους.
-Είναι ομάδα που τρέχει όταν βρει χώρο και από τα φιλικά έδειξαν πως μπορούν να πάνε τους αγώνες σε υψηλά σκορ.
-Υπάρχει μια πολύ καλή 5άδα στο ρόστερ.
Μειονεκτήματα
-Υπάρχει μόνο μια καλή 5άδα παικτών στο ρόστερ και αυτό στερεί επιλογές από το προπονητή της ομάδας.
-Η έλλειψη των Γκόρτρατ και Λάμπε στερούν ποιότητα από την Πολωνία. Είναι οι πιο έμπειροι παίκτες και με τις περισσότερες παραστάσεις.
-Ο Σλότερ είναι παίκτης ψυχολογίας. Ναι μεν σουτάρει καλά, αλλά αν δεν μπει το πρώτο σουτ, δεν θα βρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να γίνει σημείο αναφοράς.
Στόχος-Πρόβλεψη
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Χωρίς Λάμπε και Γκόρτρατ η Πολωνία είναι αρκετά αποδυναμωμένη. Αν υπήρχαν στο ρόστερ θα ήταν σίγουρα στην τετράδα του ομίλου. Τώρα όμως θα χρειαστούν να κάνουν την υπέρβαση ώστε να προκριθούν. Προβλέπω να αποκλείονται στην φάση των ομίλων.
Η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ δεν πέτυχε κάποια νίκη ωστόσο κράτησε την πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον παίκτη αυτός σίγουρα θα είναι ο 20χρονος σέντερ Hlinason, ενώ από η πλειονότητα του υπόλοιπου ρόστερ αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ισλανδίας. Στην διάρκεια της προετοιμασίας τους έδωσαν συνολικά 8 φιλικά στα οποία πέτυχαν 3 νίκες ενώ είχαν και 5 ήττες. Κέρδισαν το Βέλγιο 2 φορές με 83-76 και 85-70 και την Ουγγαρία με 60-56. Με τους Ούγγρους αγωνίστηκαν ακόμα 2 φορές και γνώρισαν ισάριθμες ήττες με 81-66 και 82-67 και οι υπόλοιπες 3 ήττες ήταν από τους Γερμανούς με 90-66, τους Ρώσους με 82-69 και τους Λιθουανούς με 84-62.
Ρόστερ
Guards: Vilhjalmsson - Steinarsson - Fridriksson-Hermannsson - Stefansson - Bjornsson
Forwards: Palsson - Gunnarsson-Baeringsson - Ermolinskij
Centers: Baeringsson - Hlinason
Πλεονεκτήματα
-Είναι δύσκολο να βρεις πλεονεκτήματα για την Ισλανδία ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζουν ομοιογένεια καθώς οι παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ βρίσκονται στο ίδιο πρωτάθλημα και γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.
Μειονεκτήματα
-Δεν υπάρχει η ποιότητα για να καταφέρουν να μπουν σφήνα έστω και για την τιμητική 5η θέση του ομίλου.
-Δεν υπάρχουν εμπειρίες και παραστάσεις από κανέναν παίκτη ώστε να να βγει κάποιος μπροστά και να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.
-Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας παίκτης παίζει στην Β' Γαλλίας, ένας στην Β' Ισπανίας και ένας στο NCAA, ενώ οι υπόλοιποι στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Ισλανδίας, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι εύκολα κατανοητό πως το επίπεδό της είναι ακόμα χαμηλό για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Στόχος-Πρόβλεψη
Για πρόκριση δεν το συζητάμε καν. Είναι πολύ λογικό να καταλάβει την τελευταία θέση του ομίλου ωστόσο εφικτός στόχος μπορεί να είναι μια τιμητική νίκη. Αρκεί να μην είναι απέναντι στην Ελλάδα.
Πρόβλεψη κατάταξης ομίλου
1) Γαλλία
2) Ελλάδα
3) Σλοβενία
4) Φινλανδία
5) Πολωνία
6) Ισλανδία
Πρόγραμμα ομίλου
31/8/2017
Σλοβενία-Πολωνία 13:45
Ισλανδία-Ελλάδα 16:30
Γαλλία-Φινλανδία 20:00
2/9/2017
Πολωνία-Ισλανδία 13:45
Ελλάδα-Γαλλία 16:30
Σλοβενία-Φινλανδία 20:00
3/9/2017
Γαλλία-Ισλανδία 13:45
Σλοβενία-Ελλάδα 16:30
Φινλανδία-Πολωνία 20:00
5/9/2017
Ισλανδία-Σλοβενία 13:45
Πολωνία-Γαλλία 16:30
Φινλανδία-Ελλάδα 20:00
6/9/2017
Σλοβενία-Γαλλία 14:45
Ελλάδα-Πολωνία 17:30
Φινλανδία-Ισλανδία 20:45
Πολωνία
Άλλη δυναμική θα είχε αν στην 12άδα υπήρχαν οι Γκόρτρατ και Λάμπε. Οι απουσίες αυτές σαφώς και ρίχνουν το επίπεδο της Πολωνίας και θα βρεθούν πιθανά να παλεύουν με την Φιλανδία για το τέταρτο εισιτήριο του ομίλου. Από την ομάδα ξεχωρίζει ο Πονίτκα, ο οποίος βρέθηκε για λίγο προ των πυλών της Μπασκόνια, αλλά κατέληξε στην Καρσίγιακα, ενώ ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Έι Τζέι Σλότερ θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στα γκαρντ. Σύνολο 11 φιλικά έδωσαν οι Πολωνοί έχοντας 7 νίκες και 4 ήττες. Κέρδισαν τους Τσέχους 2 φορές με 101-68 και 85-72, την Λετονία με 80-76, την Γερμανία με 80-75, την Ρωσία με 81-78, την Βρετανία με 86-76 και την Ουγγαρία με 74-64, ενώ ηττήθηκαν από την Λετονία με 77-65, την Σερβία με 85-78, την Λιθουανία με 59-58 και το Ισραήλ με 77-74.
Ρόστερ
Guards: Koszarek-Slaughter-Ponitka-Zamojski-Gruszecki
Forwards: Waczynski-Sokolowski-Kulig-Cel-Gielo
Centers: Karnowski-Hrycaniuk
Πλεονεκτήματα
-Πονίτκα και Σλότερ είναι ικανότατοι σκόρερς και θα αποτελούν πηγή κινδύνου για τους αντιπάλους τους.
-Είναι ομάδα που τρέχει όταν βρει χώρο και από τα φιλικά έδειξαν πως μπορούν να πάνε τους αγώνες σε υψηλά σκορ.
-Υπάρχει μια πολύ καλή 5άδα στο ρόστερ.
Μειονεκτήματα
-Υπάρχει μόνο μια καλή 5άδα παικτών στο ρόστερ και αυτό στερεί επιλογές από το προπονητή της ομάδας.
-Η έλλειψη των Γκόρτρατ και Λάμπε στερούν ποιότητα από την Πολωνία. Είναι οι πιο έμπειροι παίκτες και με τις περισσότερες παραστάσεις.
-Ο Σλότερ είναι παίκτης ψυχολογίας. Ναι μεν σουτάρει καλά, αλλά αν δεν μπει το πρώτο σουτ, δεν θα βρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να γίνει σημείο αναφοράς.
Στόχος-Πρόβλεψη
Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως. Χωρίς Λάμπε και Γκόρτρατ η Πολωνία είναι αρκετά αποδυναμωμένη. Αν υπήρχαν στο ρόστερ θα ήταν σίγουρα στην τετράδα του ομίλου. Τώρα όμως θα χρειαστούν να κάνουν την υπέρβαση ώστε να προκριθούν. Προβλέπω να αποκλείονται στην φάση των ομίλων.
Ισλανδία
Η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου. Στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ δεν πέτυχε κάποια νίκη ωστόσο κράτησε την πρώτη της συμμετοχή στην διοργάνωση. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον παίκτη αυτός σίγουρα θα είναι ο 20χρονος σέντερ Hlinason, ενώ από η πλειονότητα του υπόλοιπου ρόστερ αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Ισλανδίας. Στην διάρκεια της προετοιμασίας τους έδωσαν συνολικά 8 φιλικά στα οποία πέτυχαν 3 νίκες ενώ είχαν και 5 ήττες. Κέρδισαν το Βέλγιο 2 φορές με 83-76 και 85-70 και την Ουγγαρία με 60-56. Με τους Ούγγρους αγωνίστηκαν ακόμα 2 φορές και γνώρισαν ισάριθμες ήττες με 81-66 και 82-67 και οι υπόλοιπες 3 ήττες ήταν από τους Γερμανούς με 90-66, τους Ρώσους με 82-69 και τους Λιθουανούς με 84-62.
Ρόστερ
Guards: Vilhjalmsson - Steinarsson - Fridriksson-Hermannsson - Stefansson - Bjornsson
Forwards: Palsson - Gunnarsson-Baeringsson - Ermolinskij
Centers: Baeringsson - Hlinason
Πλεονεκτήματα
-Είναι δύσκολο να βρεις πλεονεκτήματα για την Ισλανδία ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζουν ομοιογένεια καθώς οι παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ βρίσκονται στο ίδιο πρωτάθλημα και γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.
Μειονεκτήματα
-Δεν υπάρχει η ποιότητα για να καταφέρουν να μπουν σφήνα έστω και για την τιμητική 5η θέση του ομίλου.
-Δεν υπάρχουν εμπειρίες και παραστάσεις από κανέναν παίκτη ώστε να να βγει κάποιος μπροστά και να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.
-Αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας παίκτης παίζει στην Β' Γαλλίας, ένας στην Β' Ισπανίας και ένας στο NCAA, ενώ οι υπόλοιποι στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα Ισλανδίας, τότε το συμπέρασμα που βγαίνει είναι εύκολα κατανοητό πως το επίπεδό της είναι ακόμα χαμηλό για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Στόχος-Πρόβλεψη
Για πρόκριση δεν το συζητάμε καν. Είναι πολύ λογικό να καταλάβει την τελευταία θέση του ομίλου ωστόσο εφικτός στόχος μπορεί να είναι μια τιμητική νίκη. Αρκεί να μην είναι απέναντι στην Ελλάδα.
Πρόβλεψη κατάταξης ομίλου
1) Γαλλία
2) Ελλάδα
3) Σλοβενία
4) Φινλανδία
5) Πολωνία
6) Ισλανδία
Πρόγραμμα ομίλου
31/8/2017
Σλοβενία-Πολωνία 13:45
Ισλανδία-Ελλάδα 16:30
Γαλλία-Φινλανδία 20:00
2/9/2017
Πολωνία-Ισλανδία 13:45
Ελλάδα-Γαλλία 16:30
Σλοβενία-Φινλανδία 20:00
3/9/2017
Γαλλία-Ισλανδία 13:45
Σλοβενία-Ελλάδα 16:30
Φινλανδία-Πολωνία 20:00
5/9/2017
Ισλανδία-Σλοβενία 13:45
Πολωνία-Γαλλία 16:30
Φινλανδία-Ελλάδα 20:00
6/9/2017
Σλοβενία-Γαλλία 14:45
Ελλάδα-Πολωνία 17:30
Φινλανδία-Ισλανδία 20:45
COMMENTS