Ο αντικαταστάτης του Τζένκινς ακούει στο όνομα Αντουάν Σκοτ και το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια προσπάθεια παρουσίασης του νέου παίκτη του Άρη.
Μετά το "φιάσκο" με τον Ζερμέιν Τέιλορ, ο Άρης βρήκε τον αντικαταστάτη του Μάικλ Τζένκινς στο πρόσωπο του Αντουάν Σκοτ. Ο Αμερικανός guard έφτασε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" την Μεγάλη Τετάρτη και αναμένεται να κάνει ντεμπούτο με τους κίτρινους στα play-off. Μετά από Ολλανδία και Φινλανδία, ο Σκοτ καλείτε να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα, γεγονός που όπως τόνισε και ο ίδιος αποτελεί πρόκληση για αυτόν. Όμως, ο Αντουάν αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις σε όλη του την ζωή και έχει μάθει να υπερνικά τα όποια εμπόδια του κλείνουν τον δρόμο.
Γέννηθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1992 στο Τέξας από την Τερέζα Σκοτ και τον Άντριου Γουίλσον. Η ζώη του Αντουάν από την αρχή της κιόλας, έμελλε να είναι δύσκολη, αφού η μητέρα του ήταν κοκαϊνομανής, γεγονός που οδήγησε την Πρόνοια στο να αφαιρέσει την κηδεμονία του από τους φυσικούς του γονείς. Η Tερέζα με την συμβολή και του Άντριου, απεξαρτητοποιήθηκε και πήρε πάλι την κηδεμονία του Αντουάν, όταν εκείνος είχε κλείσει τα έξη του χρόνια. Η ζωή εξακολούθησε να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο της στον Σκοτ, αφού, όπως ο ίδιος διηγείται, βίωσε πράγματα που δεν θέλει κανένας γονιός για τα παιδιά του. Βλέποντας τους γονείς τους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ήταν συνέχεια στον δρόμο και έκανε πράγματα που δεν έπρεπε να κάνει. Ήταν "κακό παιδί", είχε μπλέξει με λάθος παρέες και έκλεβε για να φάει.
Παρόλο αυτά, την σεζόν 2012-13 ο Σκοτ κατόρθωσε να κερδίσει μια υποτροφία από το Αϊντάχο, αλλά δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι, καθώς ήθελε να είναι κοντά στην μητέρα του που βρισκόταν σε κώμα. Έτσι. τα παράτησε όλα για να σταθεί στο πλευρό της.
Διάφοροι προπονητές τον καλούσαν για να τον πείσουν να επανέλθει στα παρκέ, αλλά ο Αντουάν τους έλεγε χωρίς δεύτερη κουβέντα πως είχε τελειώσει το μπάσκετ για αυτόν. Τότε ο coach Τζοσέφ Πράις από το Γκράμπλινγκ Στέιτ ήρθε να δει την Τερέζα, γεγονός που πραγματικά άγγιξε τον Σκοτ. Έτσι, ο Αντουάν επάνδρωσε το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, αφού συν τις άλλοις του δινόταν η δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στην μητέρα του. Δυστυχώς όμως, η Τερέζα Σκοτ απεβίωσε έπειτα από 11 μήνες σε κώμα .
Ο Σκοτ χαλιναγωγήθηκε ακόμη περισσότερο από αυτήν την απώλεια και συνέχιζε να δουλεύει ακόμη σκληρότερα -όπως είχε μάθει από τον πατέρα του- για να την κάνει υπερήφανη -αν και αρχικά σκέφτηκε να τα παρατήσει. Κάπως έτσι, την αγωνιστική περίοδο 2014-2015 εντάχθηκε στο Κολοράντο Στέιτ για να παίξει μπάσκετ. Όμως, η ατυχία του χτύπησε ξανά την πόρτα, αφού μετά από μόλις τέσσερα παιχνίδια έσπασε το πόδι του και έχασε όλη την σεζόν. Δεν το έβαλε κάτω και την επόμενη χρονιά (2015-16) σαν senior πια, σημείωσε καλές εμφανίσεις και αποφοίτησε με 16.4 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ κατά μέσο όρο, σουτάροντας με 41.5% ποσοστό ευστοχίας από την γραμμή του τριπόντου.
Η φετινή σεζόν είναι και η πρώτη επαγγελματική χρονιά για τον Σκοτ. Πήρε μέρος στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας με τους Νάγκετς, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει συμβόλαιο ή θέση στο training camp και έτσι άρχισε την καριέρα του στην Ευρώπη.
Αγωνίσθηκε αρχικά στην Ολλανδία για λογαριασμό της Ντεν Μπος για 11 αγώνες και είχε κατά μέσο όρο 20.6 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 5.5 ασίστ σε 30 λεπτά συμμετοχής. Μετά ταξίδεψε στην Φινλανδία για να φορέσει την φανέλα της Κότκα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της λίγκας με 22 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδους σημείωσε 40 πόντους.
Ας περάσουμε τώρα στον τρόπο παιχνιδιού του, και αφού το τρίποντο του και γενικότερα το σουτ του είναι μάλλον το βασικότερο όπλο του, ας ξεκινήσουμε από αυτό. Είναι ένας ικανότατος σουτερ, κάτι που αποδεικνύεται και από το 41.5% ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα κατά την περσινή χρονιά του στο κολέγιο και από το 44.5% που σούταρε φέτος στην Φινλανδία. Χρησιμοποιεί και το hop/jump-stop και το λεγόμενο 1-2. Σε καταστάσεις που υποδέχεται την μπάλα (catch & shoot) δείχνει να προτιμά το 1-2, ενώ όταν θέλει να κάνει ένα pull-up έπειτα από ντρίμπλα, χρησιμοποιεί το hop -αν και υπάρχουν περιπτώσεις που πατάει και με 1-2. Μπορεί να ευστοχήσει από πολλά και διαφορετικά σημεία στην επίθεση. Η εκτέλεση του είναι σε γενικές γραμμές γρήγορη, αλλά αρκετές φορές, είτε ακούσια είτε ηθελημένα (χρησιμοποιώντας μια προσποίηση), καθυστερεί, χωρίς όμως να έχει πρόβλημα να σκοράρει με τον αμυντικό σχεδόν κρεμασμένο πάνω του.
Σε φάσεις ένας εναντίων ενός, του αρέσει επίσης να σουτάρει έπειτα από μερικές ντρίμπλες. Όμως, δεν έχει πρόβλημα στο να περνά τον προσωπικό του αντίπαλο και να τελειώνει από κοντά τις φάσεις. Είναι ικανός να σκοράρει είτε με floater, πατώντας και με τα δύο του πόδια είτε με μπάσιμο, ενίοτε και ανάποδο. Από την φαρέτρα του δεν λείπει και το euro-step. Το step-back του φαίνεται να μην του δίνει το πλεονέκτημα που θα έπρεπε, αφού πολλές φορές δημιουργεί πολύ μικρή απόσταση από τον αμυντικό και ουσιαστικά είναι αχρείαστο. Όμως, ούτε εδώ έχει πρόβλημα στο να ευστοχήσει με σουτ αλλά επίσης μπορεί, με ένα hesitation και χάρη στην ικανότητα του να αλλάζει ταχύτητα, να φτάσει εύκολα στο καλάθι.
Είναι καλός στις προσποιήσεις κατά την τριπλή απειλή και μπορεί να περάσει, με τον ένα ή άλλο τρόπο τα close outs. Επιπλέον, ο Σκοτ φαίνεται να είναι αρκετά καλός στις skip-passes και στα split-out/kick-out κατά τα drive του. Είναι ικανός, ενώ η άμυνα είναι συγκεντρωμένη πάνω του, να πασάρει την κατάλληλη στιγμή την μπάλα στον ελεύθερο παίκτη. Ενώ ακόμη μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά μακριά από την μπάλα.
Έχει δείξει πως ξέρει, έστω και στοιχειωδώς, να χρησιμοποιεί τα screens, και σε καταστάσεις pick & roll δεν δείχνει να τα πηγαίνει και άσχημα. Για ακόμη μια φορά, αρέσκεται στο να σουτάρει έπειτα από ένα ball-screen, πόσο μάλλον αν ο αντίπαλος του δίνει τον χώρο.
Και στο ανοικτό γήπεδο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, διότι είναι σε θέση να τελειώνει με ισόρροπια και απόλυτο έλεγχο τους αιφνιδιασμούς. Βέβαια σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πως δεν είναι τρομερά γρήγορος -αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αργός. Και για ακόμη μια φορά δεν διστάζει να πατήσει πίσω από τα 6.75 σε καταστάσεις transition.
Γενικά δείχνει να θέλει πολύ την μπάλα στα χέρια του, κάτι το οποίο δεν είναι αναγκαία κακό αλλά σίγουρα ούτε και καλό. Λέγεται πως ο λόγος που αποχώρησε από την ολλανδική ομάδα του ήταν το ότι ήθελαν να τον χρίσουν shooting-guard ("2") από point-guard ("1").
Όσον αφορά την παρουσία του στην άμυνα, δείχνει να μην είναι τόσο συνεπής σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου. Δίνει την εντύπωση πως είναι soft και πως "φοβάται" την επαφή. Αργεί να βγει στις βοήθειες, χάνεται στο αμυντικό rotation, αφήνει στον παίκτη του πολύ χώρο, περνάει συχνά κάτω από τα screens δίνοντας την δυνατότητα στο επιθετικό να πυροβολήσει, τον περνάνε σχετικά εύκολα στο 1-1 και "τρώει" εύκολα τις προσποιήσεις. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει παρατηρηθεί να κλέβει την μπάλα και ειδικά όταν η ομάδα του πιέζει σε όλο το γήπεδο.
Βέβαια όλα αυτά λέγονται με κάθε επιφύλαξη. Στο γήπεδο θα φανεί για ακόμη μια φορά τι μπορεί να προσφέρει ο Σκοτ. Άλλωστε αυτή είναι η πρώτη του επαγγελματική χρονιά -όπως αναφέραμε και πιο πάνω- και ο Άρης αποτελεί το μεγαλύτερο έως τώρα μπασκετικό σταθμό του. Επομένως θα περιμένουμε να τον δούμε στα play-off της basket-league της A1. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει προσαρμοστεί στην νέα του ομάδα.
COMMENTS